Najveca prevara - izbacivanje jehove iz biblije

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Korump su oni koji su primili pare da ga izbace iz Biblija i koji uce druge da ne izgovaraju Bozje ime vec da Oca izjednace sa Sinom.
JS ce uvek na prvo mesto stavljati i slaviti Boga Oca,a sina ce postovati kao drugu najmocniju osobu u svemiru,da pojednostavim kao "princa".

Ko ne obožava Isusa kao i Oca ne obožava ni Oca.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
JS imaju običaj da na jednu reč iz biblije - dodaju deset svojih.
To je slučaj i u diskusijama, i u njihovim časopisima, pa i u bibliji novi svet, jer na kraju njihove biblije postoji celokupno tumačenje pojedinih istina, onako kako ih oni vide.

Biblija je sebi dovoljna.

Amin!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Dezinformacija je upravo u tome "da se tvrdi da je neko izbacio ime JHWH iz biblije"

To što se ono ne spominje u nekim prevodima biblije već se stavljaju izrazi "Bog, Gospod..itd.." ne znači da mi Hrišćani nismo svesni da je jedno od Božjih imena kojim on sebe predstavlja JHWH ili JAHWE.

Razlika je u tome, što mi imamo biblijski stav, po kome ime označava karakter, a ne samo formu, i da u bibliji postoji mnoštvo imena kojima Bog predstavlja svoj karakter i ličnost ljudima.

U tom smislu, objavljivati SAMO formu imena JHWH - nema za ljude kojima se svedoči istina - nikakvog smisla, već upravo u skladu sa značenjem izraza "ŠEM - ime" koji znači "karakter" treba ljudima objavljivati Božji karakter, i njegov plan spasenja.

To znači kada Hristos kaže "Ja objavih ime tvoje ljudima" misleći na sam karakter, jer ljudi u Isusovom vremenu su već znali da je jedno od Božjih imena JHWH.
Ova Isusova izjava bi u tom pogledu bila besmislena da je on mislio na čistu formu JHWH, i da im je on navodno objavio nešto što su oni već znali.
To bi od Isusa činilo i jedno neozbiljno biće, koje navodno ne zna da oni već znaju da je jedno od Božjih imena JHWH, pa treba to da im objavi.

Dakle, Jehovinim svedocima se može uputiti samo jedan savet - da zanemare formu, i počnu da se bave suštinom, a to je "objava Božjeg karaktera, i njegovog plana spasenja, i poziv - da ljudi uz njegovu pomoć ostavare ličnu prisnu zajednicu sa Hristom, kako bi izgradili karakter sličan jegovom, i kroz posvećenje - pripremili se za ulazak u Božje carstvo slave.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Dezinformacija je upravo u tome "da se tvrdi da je neko izbacio ime JHWH iz biblije"

To što se ono ne spominje u nekim prevodima biblije već se stavljaju izrazi "Bog, Gospod..itd.." ne znači da mi Hrišćani nismo svesni da je jedno od Božjih imena kojim on sebe predstavlja JHWH ili JAHWE.

Razlika je u tome, što mi imamo biblijski stav, po kome ime označava karakter, a ne samo formu, i da u bibliji postoji mnoštvo imena kojima Bog predstavlja svoj karakter i ličnost ljudima.

U tom smislu, objavljivati SAMO formu imena JHWH - nema za ljude kojima se svedoči istina - nikakvog smisla, već upravo u skladu sa značenjem izraza "ŠEM - ime" koji znači "karakter" treba ljudima objavljivati Božji karakter, i njegov plan spasenja.

To znači kada Hristos kaže "Ja objavih ime tvoje ljudima" misleći na sam karakter, jer ljudi u Isusovom vremenu su već znali da je jedno od Božjih imena JHWH.
Ova Isusova izjava bi u tom pogledu bila besmislena da je on mislio na čistu formu JHWH, i da im je on navodno objavio nešto što su oni već znali.
To bi od Isusa činilo i jedno neozbiljno biće, koje navodno ne zna da oni već znaju da je jedno od Božjih imena JHWH, pa treba to da im objavi.

Dakle, Jehovinim svedocima se može uputiti samo jedan savet - da zanemare formu, i počnu da se bave suštinom, a to je "objava Božjeg karaktera, i njegovog plana spasenja, i poziv - da ljudi uz njegovu pomoć ostavare ličnu prisnu zajednicu sa Hristom, kako bi izgradili karakter sličan jegovom, i kroz posvećenje - pripremili se za ulazak u Božje carstvo slave.

Ime nikada nije bilo niti ce ikada biti "karakter" sem u tvojoj glavi i tebi slicnima.
Ime se koristi da bi se znalo o kome se ili o cemu razgovara.
Kad ne bi bilo imena vec tvojih karaktera vladao bi haos u celom svemiru.
Ta tvoja prica tesko da ce proci i kod male dece.,jer tvoja nauka i tvojih sledbenika ne nebulozna.
Jehova je licno ime Boga Oca,bas kao sto je Sin Bozji Isus.
Evo jednostavnog pitanja za tebe i tvoje kad ste vec tolko prepametni:
Zasto onda ne izbacite i ime Isus ako on znaci samo karakter???

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Znači karakter, ali je tvoj propust što ne poznaješ biblijsko značenje imena, ne samo Boga - već i ljudi.

Svaki od mnogih naziva za Boga opisuje različiti aspekt Njegovog raznovrsnog karaktera.

Ovo su neka od poznatijih Božjih imena u Bibliji:

EL, ELOAH: Bog „moćni, silni, istaknut“ (Postanak 17,1; Izaija 9,6) — etimološki, El znači „moć“, kao što je u stihu: „U vlasti moje ruke je da ti naudim“ (Postanak 31,29). El je povezano s drugim kvalitetama, kao što su poštenje (Brojevi 23,19), ljubomora (Ponovljeni zakon 5,9), te suosjećanje (Nehemija 9,31), ali u korijenu ostaje značenje moći.

ELOHIM: Bog „Stvoritelj, moćni i silni“ (Postanak 17,7; Jeremija 31,33) — to je oblik množine od Eloah, koji je sukladan doktrini Trojstva. Priroda Božje moći u superlativu vidi se u prvoj rečenice Biblije kada Bog (Elohim) stvara svijet svojom riječju (Postanak 1,1).

EL ŠADAJ: „Bog Svemogući“, „moćni Bog Jakovljev“ (Postanak 49,24; Psalam 132,2. 5) — govori o Božjoj apsolutnoj moći nad svime.

ADONAI: „Gospodin“ (Postanak 15,2; Suci 6,15) — koristi se umjesto imena YHWH, koje su Židovi smatrali previše svetim da bi ga izgovarali grešni ljudi. U Starom zavjetu, YHWH se češće koristi u Božjem postupanju s Njegovim narodom, dok se Adonai koristi više kada se Bog bavi s poganima.

YHWH/JAHVE: „GOSPODIN“ (Ponovljeni zakon 6,4; Daniel 9,14) — strogo govoreći, ovo je jedini pravi naziv za Boga. U nekim Biblijama se prevodi „GOSPODIN“ (smanjenim velikim slovima) kako bi se napravila razlika od Adonai, „Gospodin“. Otkrivenje ovog imena prvo je dano Mojsiju: „Ja sam koji jesam“ (Izlazak 3,14). Ovo ime navodi neposrednost, prisutnost. Jahve je prisutan, dostupan, blizu onima koji ga zazivaju za izbavljenje (Psalam 107,13), oprost (Psalam 25,11) i vodstvo (Psalam 31,3).

JIREH: „Bog proviđa“ (Postanak 22,14) — ime koje je ovjekovječio Abraham kada je Bog za žrtvu umjesto Izaka providio ovna.

RAFA: „Bog ozdravlja“ (Izlazak 15,26) — „Jer ja sam Jahve koji dajem zdravlje“, i tijelu i duši. Bog daje zdravlje tijelu - čuvanjem od bolesti i liječenjem bolesti, a duši - opraštanjem grijeha.

NISI: „Bog naš stijeg“ (Izlazak 17,15), pri čemu stijeg podrazumijeva mjesto okupljanja. Ovo ime je spomen na pobjedu u pustinji nad Amalečanima u Izlasku 17.

MEKADEŠ: „Bog posvećuje, čini svetim“ (Levitski zakonik 20,8; Ezekiel 37,28) — Bog daje jasno do znanja da samo On, a ne zakon, može očistiti Njegov narod i učiniti ga svetim.

ŠALOM: „Bog naš mir“ (Suci 6,24) — ime koje je Gideon dao žrtveniku kojeg je izgradio nakon što ga je anđeo Gospodinov uvjerio da neće umrijeti kao što je mislio nakon što ga je vidio.

ELOHIM: „ Bogovi“ (Postanak 2,4; Psalam 59,5) — kombinacija Božjeg jedinstvenog imena YHWH i općenitog „Gospodin“, što znači da je On Gospodin nad vojskama.

SIDKENU: „Bog naša pravednost“ (Jeremija 33,16) — kao i kod YHWH-Mekadeš, samo Bog daje čovjeku pravednost, konačno u osobi Njegovog Sina, Isusa Krista, koji je za nas postao grijehom „da mi postanemo pravednost Božja u njemu“ (2. Korinćanima 5,21).

ROI: „Bog naš pastir“ (Psalam 23,1) — Nakon što je David razmišljao o svom odnosu kao pastiru prema svojim ovcama, shvatio je da je to upravo odnos kakav Bog ima s njim, i zato izjavljuje: „Jahve-Roi je pastir moj: ni u čem ja ne oskudijevam“ (Psalam 23,1).

ŠAMA: „Bog je ovdje“ (Ezekiel 48,35) — ime koje je pripisano Jeruzalemu i tamošnjem Hramu, što je ukazivalo na to da se nekadašnja slava Gospodinova (Ezekiel 8—11) vratila (Ezekiel 44,1-4).

SEBAOT: „Bog nad vojskama“ (Izaija 1,24; Psalam 46,7) — vojska znači „horde“, i anđela i ljudi. On je Gospodin nad nebeskom vojskom i stanovnicima zemlje, Židovima i poganima, bogatima i siromašnima, gospodarima i robovima. Ovo ime izražava Božje veličanstvo, moć i vlast, te pokazuje da je On u stanju ispuniti ono što je odredio.

EL ELION: „Bog Svevišnji“ (Ponovljeni zakon 26,19) — izvedeno od hebrejskog korijena „ići gore“ ili „penjati se“, što znači da ima smisao nečega što je najviše. El Elion označava veličanje i govori o apsolutnom pravu gospodstva.

EL ROI: „Bog svevid“ (Postanak 16,13) — ime koje je Bogu pripisala Hagara kada je bila sama i očajna u pustinji nakon što ju je Saraja otjerala (Postanak 16,1-14). Kada je Hagara susrela anđela Gospodinovog, shvatila je da je u viđenju vidjela samog Boga. Također je shvatila da je El Roi vidio nju u njezinoj nevolji i svjedočio joj da je On Bog koji živi i sve vidi.

EL-OLAM: „Bog vječni“ (Psalam 90,1-3) — Božja priroda je bez početka i kraja, bez ikakvih vremenskih ograničenja, te u sebi sadrži uzrok samog vremena; „od vječnosti do vječnosti, ti si Bog“.

EL-GIBOR: „Bog silni“ (Izaija 9,6) — ime koje u ovom proročkom dijelu Izaije opisuje Mesiju, Isusa Krista. Kao snažni i moćni ratnik, Mesija, Bog silni, izvršit će uništenje Božjih neprijatelja i vladati željeznom palicom (Otkrivenje 19,15).

I ime Isus ima svoje značenje.

Poslednja izmena:
Natrag