Najveca prevara - izbacivanje jehove iz biblije

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Bog nema ime samo nadimke, Bog nije stvar ni bice koje se moze imenovati, Nomen est omen.Ime je sustina, a sustina Bozija je neiskaziva.Ja sam onaj koji JEsam, onaj koji jeste, jer ono sto on jeste nama je nedoznatljivo i neiskazivo, tema je uzaludna.

Bozje ime se vidi na mnogim mestima sto u Biblijskim spisima ,sto na objektima,a izgovara se onako kako je uobicajeno u doticnom narodu.Slike su postavljene na prvoj strani ove biblijske teme,a mislim da ih ima jos na nekoj.
Svaka rec treba svoj prevod pa tako i Bozje ime.
Sakriti Bozje ime od ljudi jeste obicna pakost i mrznja.
Koji to otac zeli od svoje dece da sakrije svoje ime?
Da ljudi znaju sve moguce Bogove i Boginje ,a da ne znaju ime onoga koji je sve stvorio.???? Cista filozofija

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ime odredjuje sustinu stvari, a Bozija sustina se nemoze odrediti zato je On i rekao: "Ja sam Onaj koji Jesam", On nema ime jer ime oznacava sustinu, sve stvari imaju sustinu koja je spoznatljiva, sve stvari i bica sem Boga, jer ako Bog ima ime ko mu je dao to ime?
Znaci ima neko iznad Boga ko je stvorio Boga?
Ne naravno, Bog nema ime, sve stvari i bica imaju ime jer su stvoreni, Bog je nestvoren i ogranicena stvorena rec koju mi mozemo reci i zamisliti nemoze odrediti Njegovu sustinu, ako vi braco iz sekte Jehovinih Svedoka verujete da postoji rec koja moze odrediti Boziju sustinu onda mi ne verujemo u istog Boga.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Nisam imao vremena da pisem, a i zaboravio sam na ovu temu.
Ali necu ti ostati duzan. Kazes nema dokaza da u NAJSTARIJOJ SEPTUAGINTI NEMA IMENA YHWH???
E PA GRESIS, POSTAVLJAM MATERIJALNE DOKAZE:

Ovo je najstariji poznati manuskript grcke Septuaginte Papyrus Rylands 458 , i u njemu ponavljam NEMA IMENA YHWH!
Ono sto postoji je 'prazno mesto ostavljeno za citaoca koji zeli da ubaci ime'(naravno ako ga zna citati i pisati).
Ovaj manuskript potvrdjuje celu moju pricu gore, a to je da je Spetuaginta prvobitno pisana bez imena YHWH a sa imenom KIRIOS, a kasnije se dodaje ime YHWH u onim verzijama koje su pisane za Jevreje, to su posebne verzije - naspram onih pisanih za Grke.
To ne kazem ja vec brojni naucnici to potvrdjuju.
Dakle sta kazu naucnici o ovom manuskriptu:

''Papyrus Rylands 458 is a copy of the Pentateuch in a Greek version of the Hebrew Bible known as the Septuagint. It is a papyrus manuscript in roll form. The manuscript has been assigned palaeographically to the 2nd century BC and it is the oldest known manuscript of the Greek Bible.

Palaeographically
the manuscript has been assigned to the mid-2nd century BC. It is the oldest known manuscript of the Septuagint. It is believed it came from Fayyum, where there were two Jewish synagogues..

The P. Ryl. 458 (perhaps the oldest extant Septuagint manuscript) there are blank spaces, where the copyist probably had to write the Tetragrammaton. Leading some scholars such as C. H. Roberts to believe that it contained letters.[12] According to Paul E. Kahle, the Tetragrammaton must have been written in the manuscript where these breaks or blank spaces appear.[13]

The manuscript has been used in discussions about the Tetragrammaton, although there are actually blank spaces in the places where some scholars such as C. H. Roberts believe that it contained letters.[3] According to Paul E. Kahle, the Tetragrammaton must have been written in the manuscript where these breaks or blank spaces appear.[4]''

Pazi sta kazu, oni samo pretpostavljaju da su na tim mestima pisali ime YHWH, ali ga u ovom manuskriptu nema! Istorija i brojni izucavaoci se slazu da najraniji manuskripti Septuaginte uopste nisu imali YHWH.

Evo i slika:
P._Rylands_458.jpg

Sledeci najstariji manuskript koji UOPSTE NEMA YHWH VEC OPET STOJE PRAZNA MESTA ZA CITAOCA DA SAM UPISE IME:
(ponavljam ovo su najstariji poznati manuskripti, starijih nema) -

''
Papyrus Oxyrhynchus 656 (signed as P.Oxy.IV 656) – is a greek fragment of a Septuagint manuscript written on papirus in codex form. This is a manuscript discovered at Oxyrhynchus, and it has been catalogued with number 656.Palaeographycally it is dated to late second century or early third century C.E.

The fragments contains Genesis (14:21-23, 15:5-9, 19:32-20:11, 24:28-47, 27:32,33,40,41), written in koine greek. On places where occurs the tetragrammaton is the word kyrios written un nomina sacra, the characters are differents than other. A second writter could delete the tetragramaton and replace it with KY, because the space is bigger. ''

Opet nema imena, a oni veruju da su prazna mesta ostavljena za citaoca da ubaci YHWH.

Slika:
UPennE3074.JPG

Sledeci malo kasniji rukopis sa prostorom ostavljenom citaocu da sebi upise JHWH:

Papyrus Berlin 17213 – is a manuscript written in koine greek, this is a fragment of the septuagint dated to 3rd century CE.
Contains fragments of Genesis 19, 11–13, 17–19. Contains a blank space for the name of God apparently, although Emanuel Tov thinks that it is a free space ending paragraph.[1] This fragment is also referred to as number 995 on the list of the manuscripts of the Septuagint according to the classification of Alfred Rahlfs.

POxy0656.jpg

Sada vise ne mozes lagati da je neko izbacivao ime!
Najranije verzije Septuaginte NISU IMALE IME!
A ti si tvrdio suprotno, da su sve najranije imale ime YHWH, a iz ovih kasnijih je izbaceno.
Ovde vidimo da je KiRIOS prethodio YHWH.
Ja sam ti logicki, a sada i materijalno dokazao, pa ti vidi sta ces.
Starijih rukopisa od ovih nema!

Marko ja mislim da ti mozes mnogo da doprineses ovoj temi, a ja sam se pomalo i umorio...

Hahahahahahaha,
Velika je tvoja mrznja decko.To sto si postavio je III vek nase ere,
Sto ne pogleda papirus "papyrus fouad 266"(fragmenti grcke septuaginte)sa pve strane ove teme koji potice po nekima iz II veka nase ere,a za neke cak iz I veka nase ere.Jasno se vidi jevrejski tetragramaton JHVH unutar grckog teksta i to na vise mesta.Zasto bi ja ikoga pa i tebe lagao.
Ziv bio i video taj fragment.Inace otkrili su taj fragment pre nekih 50ak godina ....

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Ime odredjuje sustinu stvari, a Bozija sustina se nemoze odrediti zato je On i rekao: "Ja sam Onaj koji Jesam", On nema ime jer ime oznacava sustinu, sve stvari imaju sustinu koja je spoznatljiva, sve stvari i bica sem Boga, jer ako Bog ima ime ko mu je dao to ime?
Znaci ima neko iznad Boga ko je stvorio Boga?
Ne naravno, Bog nema ime, sve stvari i bica imaju ime jer su stvoreni, Bog je nestvoren i ogranicena stvorena rec koju mi mozemo reci i zamisliti nemoze odrediti Njegovu sustinu, ako vi braco iz sekte Jehovinih Svedoka verujete da postoji rec koja moze odrediti Boziju sustinu onda mi ne verujemo u istog Boga.
Kako ti razumes prvi deo molitve Oce nas?
Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime Tvoje;
Koje je to ime i kako treba da se sveti?Kako ti svetis to ime?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Bozje ime jeste napisano jevrejskim tetragramatonom koji se prevodi nasim slovima sa JHVH.
To je licno Bozje ime i ono se razlikuje od ostalij jevrejskih slova tetra,heksa,okto itd gramatona.
Naprimer jedna je jevrejska rec koja se prevodi sa Bog,druga je jevrejska rec koja se prevodi sa Gospod,a treca je jevrejska rec ova o kojoj sada pisemo,a prevodimo sa JHVH.
Svako slovo se cita i dodaje adekvatan samoglasnik ,ali su prvo Jevreji (iz sujeverja),poceli prvi da zabranjuju izgovor ,iako su nastavili njegovo pisanje,a kasnije "ришћани" od cara Konstantina poceli da zabranjuju pisanje JHVH.
Ko je i zasto zeleo da se zaboravi Bozje ime ,jeste tema o kojoj sada pisemo.
Dokazano je da je u septuagintama izbaceno jevrejsko JHVH i ubaceno "kiros"-Gospod,ili pak "teos" Bog.
Zar nije ispravno da se vrati Bozje ime na svako mesto odakle je izbaceno???
Ime JHVH mi Srbi prevodimo sa Jehova,jer se tako pisalo i govorilo kod nas u Srbiji,jos pre sto godina,kad nije postojalo Jehovinih svedoka u Srbiji.
Ime Jehova je licno ime Boga Svemogucega ,a sta to ime znaci ima vise teorija koje se manje ili vise sve svode na isto "Ja sam koji prouzrokujem da postanem sta god pozelim",ili Ja sam onaj koji jesam pravi Bog itd....

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Bozje ime jeste napisano jevrejskim tetragramatonom koji se prevodi nasim slovima sa JHVH.
To je licno Bozje ime i ono se razlikuje od ostalij jevrejskih slova tetra,heksa,okto itd gramatona.
Naprimer jedna je jevrejska rec koja se prevodi sa Bog,druga je jevrejska rec koja se prevodi sa Gospod,a treca je jevrejska rec ova o kojoj sada pisemo,a prevodimo sa JHVH.
Svako slovo se cita i dodaje adekvatan samoglasnik ,ali su prvo Jevreji (iz sujeverja),poceli prvi da zabranjuju izgovor ,iako su nastavili njegovo pisanje,a kasnije "ришћани" od cara Konstantina poceli da zabranjuju pisanje JHVH.
Ko je i zasto zeleo da se zaboravi Bozje ime ,jeste tema o kojoj sada pisemo.
Dokazano je da je u septuagintama izbaceno jevrejsko JHVH i ubaceno "kiros"-Gospod,ili pak "teos" Bog.
Zar nije ispravno da se vrati Bozje ime na svako mesto odakle je izbaceno???
Ime JHVH mi Srbi prevodimo sa Jehova,jer se tako pisalo i govorilo kod nas u Srbiji,jos pre sto godina,kad nije postojalo Jehovinih svedoka u Srbiji.
Ime Jehova je licno ime Boga Svemogucega ,a sta to ime znaci ima vise teorija koje se manje ili vise sve svode na isto "Ja sam koji prouzrokujem da postanem sta god pozelim",ili Ja sam onaj koji jesam pravi Bog itd....
Sta to ime znaci?
Ja sam onaj koji JESAM?

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Neka bude to sto si ti sada napisao znacenje njegovoga imena,nemam nista protiv,ali lakse je reci Jehova.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ok, to je naziv Boga, sta nam "Ja sam Onaj koji Jesam" znaci?

Nomen est omen.Stara latinska poslovica, znaci "Ime je znak", odnosno ime pokazuje sustinu stvari koju opisuje.
Sta bi onda Ja sam Onaj koji Jesam znacilo i kakvu sustinu odredjuje?
Ne odredjuje je uopste, to ustvari i nije ime, da bismo lakse razumeli objasnicu sta znaci "Jesam", to u drugim jezicima se oznacava recju Sustina, sto bi znacilo "Ja sam Susti", zasto je Bog ovo rekao coveku?
On je ovo rekao jer svrha imena jeste da oznaci sustinu a ne svojstva nekog predmeta ili bica jer Bozije svojstvo jeste Ljubav, ali on nije rekao Ja sam Ljubav, jer u njegovoj sustini on nije ljubav u Njegovoj sustini on je nesto nepojmljivo, neizrecivo, nemoze se zamisliti ni materijalnim ni duhovnim naporima, ni andjeli, ni mi sami kad umremo necemo biti sposobni da sozercamo Njegovu sustinu, pa mi neznamo ni sustinu obicnih stvari, a kamoli sustinu Boziju, On je nestvoren i neogranicen, a mi smo stvoreni i ograniceni, mozemo li mi naslikati ljubav ili mrznju ili zavist?
ne, zato sto su to osecanja i nemaju oblik, isto tako i Bog nema materijalni oblik i njegova duhovnost je iznad svake duhovnosti, on je izvan granica misli i logike, izvan svih zakona koje mi poznajemo, iznad svih reci koje mi znamo, on je bio Sve pre nego sto je stvorio svet i sad kad postoji materija, posto je ona ogranicena, sta postoji iza granica?
Odgovor je Bog, jer je on SVE sto postoji van materije i duhovnog stvorenog sveta andjela, kao i skupa kom se duse pridruzuju kad napuste telo_On nije nista sto mi mozemo iskazati, zato on kaze "Ja sam onaj koji jesam" to samo govori da on ukazuje da je On On, jer ni On sam nemoze da nam otkrije svoju sustinu, ne postoji rec kojom se sustina Bozija moze iskazati, a to znaci da Bog nema IME, kad bismo on imao ime i mi bismo ga znali onda bismo znali i Njegovu sustinu i on bi bio ograniceno vremenom i prostorom bice, ali On to nije.Mi za Boga razne NAZIVE koji ne odredjuju Njegovu sustinu, jer Njegova sustina je neizreciva, ti nazivi odredjuju Njegova svojstva, sto znaci da mi Njega mozemo zvati Ljubav, Milost, Dobrota, i sl.Gledajuci Njegov odgovor na pitanje kako se zove "Ja sam Onaj koji Jesam", mi zakljucujemo da i kad bi pokusali da damo ime nebismo mogli da ga damo i posle dugog razmisljanja samo bismo dobili niz zamenica, zato po mom miljenju "Ime" Bozije bi glasilo "On", ili "Onaj", sto znaci da svaki naziv se racune kao Njegovo ime jer On je Ljubav, ali ne u sustini.Moje ime bi glasilo Covek, ali moj naziv je npr. Isak i on odredjuje moja svojstva.On je Isak, On je Ljubav, Covek je Isak(Covek se smeje), On je Ljubav (nadam se da me razumete), Bog nema ime samo zamenice i nazive jer ime odredjuje sustinu.U Molitvi Gospodnjoj se konkretno misli na bilo koji naziv upucen Bogu.

Natrag