A sta je sa ubacivanjem Bozjeg imena u NZ tamo gde mu nije mesto?
O tome niko i ne govori, kako mozete biti tako pristrasni?
Od 5000 manuskripata NZ ni jedan ne sadrzi Bozje ime Jehova, a opet J.S. ga ubacuju proizvoljno, tamo gde se njima svidja, i onda zadiru na podrucje tumacenja, i obicnog citaoca dovode u zabludu.
Naveo sam vec tekstove gde su neopravdano ubacili Bozje ime, na mesta koja nisu cak ni citati iz SZ.
Ako je Bog rekao: ''Ko oduzme'' , rekao je i ''ko doda''.
Pa se vi sad merite prema tome...
Kako vam nije jasno, da niko nije izbacio Bozje ime ''Jehova'' iz Starog Zaveta?
Ono se nalazi u svakom pojedinom manuskriptu SZ i niko ga ne moze izbaciti iz izvornih rukopisa!
Ne moze ga izbaciti nikada!
Ali prevodi su nesto sasvim drugo. To su ''samo prevodi'' i nista vise, to nisu izvorni manuskripti koje Bog cuva.
Zato vi u svakom prevodu koje rade prevodioci i pripadnici razlicitih denominacija imate greske - ''oduzimanja i dodavanja''.
Kada bi uporedio sve te prevode, nepristrasni istrazivac bi zakljucio da Biblija uopste nije Bozja rec(sto je slucaj sa muslimanima recimo), jer su razlike ogromne.
Ali u originalnim izvornim manuskriptima nemamo takvih gresaka nego su svi manuskripti saglasni 99%.
Dakle ko god prica o nekakvom ''izbacivanju'' treba da bude svestan, da je 40% sadrzaja originalne Bozje reci izbaceno iz sadasnjih biblija, ili zamaskirano pogresnim prevodom.
Zakljucak svega toga je da ''Bog ne cuva prevode'' , vec originalne rukopise.
Zato vasa prica da je neko izbacio ime, ne stoji!
*Ja se slazem da treba vratiti Bozje ime u prevode , ali samo u Stari Zavet, jer jedino to podrzavaju izvorni manuskripti.
Bozjeg imena u Novom zavetu nema pa nema! I vi tu ne mozete nista, osim sto imate zarku zelju da ono bude tamo, sto ja mogu da razumem.. Ali vase dodavanje nikako ne razumem.
Vi ste gresni isto koliko i oni koji oduzimaju!
Idi tamo da ti se razjasni istina.
Budi svestan..
Clanovi ovog foruma pisu i komentarisu ne da bi nesto naucili, vec zato da bi drugima koji citaju ''objasnili'' i to je osnovni problem, sto niko nije dosao u potrazi za istinom, kao prvobitno sto sam ja.
Neki ovde nisu dosli da bi ucili, vec da bi promovisali svoju veru.
A takvi objektivno ne sagledavaju stvari i ne mere na isti tas.
Ne budi kao oni..
Nije pogresno biti uveren u nesto i imati svoju veru, ali treba objektivno sagledavati i tudja gledista, i kada se razmatra ozbiljna stvar ostaviti po strani svoja ubedjenja. Neki to cine a neki ne.
Retki su pojedinci s kojima se moze normalno razgovarati kao sto je Laodikeja..
Pa bih pozvao i tebe da budes fleksibilan..