- Učlanjen(a)
- 18.02.2014
- Poruka
- 1.805
Izgovaranje ili pak neizgovaranje imena JHWH ili JAHWE, pa i bilo kog drugog imena u bibliji, ili svesnost ili nesvesnost da Bog uopšte ima bilo kakvo ime - nije preduslov spasenja.
Onaj ko smatra da treba da ima svest da Bog ima bilo kakvo ime i da treba da ga izgovara - može to da čini, to nije greh ačineći to neće biti ni više pravednik, jer to ne predstavlja uslov spasenja niti će mo imati neke zasluge ako to činimo, niti će mo nešto izgubiti ako ne činimo.
Uslovi spasenja su u bibliji jasno definisani i tiču se našeg ličnog odnosa sa Bogom u kome se ostvaruje i naš odnos sa bližnjima i naše spasenje.
nisi u pravu
stihovi te opovrgavaju
čitaj i uči
PSALAM 14,4
Neće li se urazumiti svi što bezakonje čine, koji proždiru narod moj kao da jedu kruha? Ne zazivlju ime Jahvino:
PSALAM 79,6
Izlij gnjev na pogane koji te ne priznaju i na kraljevstva što ne zazivlju ime tvoje!
PSALAM 80,19
Nećemo se više odmetnuti od tebe; poživi nas, a mi ćemo zazivati ime tvoje.
PSALAM 99,6
Mojsije i Aron među svećenicima njegovim i Samuel među onima koji zazivaju ime njegovo: zazivahu Jahvu, i on ih usliša.
JEREMIJA 10,25
Izlij gnjev na narode koji te ne priznaju i na plemena koja ne zazivlju imena tvoga! Jer oni su proždrli Jakova, izjeli ga, opustošili naselje njegovo.
SEFANIJA 3,9
Dat ću narodima čiste usne, da svi mogu zazivati ime Jahvino i služiti mu jednodušno.
ZAHARIJA 13,9
Tu ću trećinu kroz oganj provesti, pročistit ću ih kao što se pročišćuje srebro, iskušat` ih kao što se srebro iskušava. I on će zazivati ime moje, a ja ću mu se odazvati; i reći ću: `Moj je to narod!` a on će reći: `Jahve je Bog moj!`