Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
pa meni jedino pada na pamet da stavlja (posto zna koje su poluge iz koje kolinije)jednu po jednu na vagu, i na taj nacin ce videti kada bude stavio polugu od 99grama na vagu...
ali slicno je odgovorio i Joksir, a ja druge ideje trenutno nemam))

Član
Učlanjen(a)
28.12.2009
Poruka
148
Ali bih voleo da se postavi onda modifikovano pitanje, jer sada ima situacija koja kaže da se vaga pokvari i ima federe...

Vidim da je jasan onaj deo zadatka koji kaze da ima deset kolonija svaka daje po 10 poluga od 100grama osim jedne koja daje od 99grama, ali nisam izgleda lepo rekao za vagu. Vaga koju ima kralj se skoro odmah kvari, nebitno da li se stavi jedna poluga ili sve, tako da jednostavno ne mozete da stignete da stavljate polugu po polugu ili da stavite pa posle da oduzimate poluge. Znaci jednom kad se stavi nema vise dodavanja ili oduzimanja. Isto nije bitno da li je na federe ili nesto slicno, bino je da je to najobicnija vaga bez onih tasova.
Ako treba mogu da dam i neki mali hintsmile3

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Vidim da je jasan onaj deo zadatka koji kaze da ima deset kolonija svaka daje po 10 poluga od 100grama osim jedne koja daje od 99grama, ali nisam izgleda lepo rekao za vagu. Vaga koju ima kralj se skoro odmah kvari, nebitno da li se stavi jedna poluga ili sve, tako da jednostavno ne mozete da stignete da stavljate polugu po polugu ili da stavite pa posle da oduzimate poluge. Znaci jednom kad se stavi nema vise dodavanja ili oduzimanja. Isto nije bitno da li je na federe ili nesto slicno, bino je da je to najobicnija vaga bez onih tasova.
Ako treba mogu da dam i neki mali hintsmile3

Ne znam kako drugi razmišljaju ali meni osim više merenja ne pada na pamet kako bi moglo samo uz pomoć jednog merenja da se dođe do saznanja.:dntknw:

Ajde pomoć prijatelja, ako se svi slažu.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2009
Poruka
148
Ne znam kako drugi razmišljaju ali meni osim više merenja ne pada na pamet kako bi moglo samo uz pomoć jednog merenja da se dođe do saznanja.:dntknw:

Ajde pomoć prijatelja, ako se svi slažu.

Evo mala pomoc, na vagi treba da se nalaze poluge iz svih kolonija(naravno ne mislim da se stave svih sto poluga, vec samo da na vagi mozemo da nadjemo poluge ih svih deset kolonija).

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Potrebno je stvarno samo jedno merenje i dosta računanja :acute:.Iz prve kutije (kolonije) uzmeš 1 polugu, iz druge 2, iz treće 3, iz 4 četiri i tako do 10 kutije

Svih 45 poluga staviš na vagu i ako je težina

• 1x99+ 44x100 = 4499 grama onda je 1 poluga lakša znači prva kolonija potkrada
  • 2x99+43x100 = 4498 grama ,onda su 2 poluge lakše, znači druga kolonija potkrada
  • 3x99*42x100 = 4497 grama, onda su 3 poluge lakše, znači treća kolonija potkrada.....
  • 4x99*41x100 = 4496 grama, onda su 4 poluge lakše, znači četvrta kolonija potkrada.....
  • 5x99*40x100 = 4495 grama, onda su 5 poluge lakše, znači peta kolonija potkrada.....
........... mrzi me više da pišem........do:

10x99+35x100 = 4490 grama, onda je 10 poluga lakše, znači deseta kolonija potkrada
:stupid: al si me namučio!!!:butcher:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Meni nikako ne ide da iznađem rešenje. I sve se vrti oko dodavanja. Ima još jedan način (kada bi bilo dodovanje pologa). To je da kralj uzima po dve poluge(jednu u levu i jednu u desnu ruku) i spušta ih na vagu. Koliko god da ih spusti, ona sa manje grama neće biti spuštena u nivou od onih koje sve imaju po 100g. Ali je rečeno da nema dodavanja, stoga moj odgovor pada u vodu.

Dodato posle 2 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Svaka čast!!!!!!!!!

Poslednja izmena:
Natrag