Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Evo i od mene jedan. Kralj prima porez iz deset kolonija u zlatnim polugama i tacno se zna koje su poluge iz koje kolonije. Svaka kolonija mu daje po deset zlatnih poluga i sve imaju po 100grama osim sto mu jedna kolonija daje poluge od 99grama. Kako ce kralj iz samo jednog merenja na vagi da odredi koja mu kolonija zakida na zlatu? Vidim da volite da ostajete do kasno u noc i resavate zagonetke al ja nisam neki nocbdija pa cu sutra ili prekosutra da dam resenje ako treba:)

Od svake kolonije uzme po jednu polugu,stavi ih zajedno na vagu i onda jednu po jednu oduzima sa nje.Kako oduzima tako vaga pokazuje trenutnu kilazu,i tako zakljuci koja je poluga manja.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2009
Poruka
148
Od svake kolonije uzme po jednu polugu,stavi ih zajedno na vagu i onda jednu po jednu oduzima sa nje.Kako oduzima tako vaga pokazuje trenutnu kilazu,i tako zakljuci koja je poluga manja.

Moglo bi tako da se vaga ne kvari brzo. Recimo da radi samo dve-tri sekunde a onda kvrc!

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Za braću i jagnje Jorki?

Nisi se izjasnio. (47 strana). Rešenoyes3

Ja ne znam tačan odgovor. Naime, mene je mučila drugairaca na fax-u i ja sam je pitao da li je jedan od brata uzeo još jedan dinar. Ona je rekla da nije već da su svi uzeli podjenako. Još uvek ne znam. Ne znam ko je rekao da je to matemtaički rezultat koji ide u krajnost sa 0,333333333333333333 meni je taj prihvatljiv, a može da bude da je jedan od braće uzeo još jedan dinar. Stvarno ne znam. Ma mogu da budu oba rešenja. Zato nisam ni odgovorio jer, činimi se, da ste i ti i Ivanjuška odgovorile tačno.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
Ja ne znam tačan odgovor. Naime, mene je mučila drugairaca na fax-u i ja sam je pitao da li je jedan od brata uzeo još jedan dinar. Ona je rekla da nije već da su svi uzeli podjenako. Još uvek ne znam. Ne znam ko je rekao da je to matemtaički rezultat koji ide u krajnost sa 0,333333333333333333 meni je taj prihvatljiv, a može da bude da je jedan od braće uzeo još jedan dinar. Stvarno ne znam. Ma mogu da budu oba rešenja. Zato nisam ni odgovorio jer, činimi se, da ste i ti i Ivanjuška odgovorile tačno.

1. Ne postavljaj zadatak ako ne znaš odgovor.

2. Jednačina je pogrešno postavljena:

30-5=25 toliko košta jagnje
od ovih 5 koje je prodavac jednom od braće vratio, on je podelio, svakom po jedan dinar i zadržao je 2 (u zadatku piše, ostalo je 2)

Znači jednakost je:

3*9=27
27-2=25
a ne 27+2

25 je kod prodavca
3 je kod braće (svakom po jedan)+ 2 su pretekla (jedan od braće ih je zadržao.)=5
iz ovoga sledi da je 25+5=30

Nema nikakve misterije, nije 1 dinar u pitanju, tako da 0,33333 nema nikakve veze sa celom pričom.

3. Matematika je matematika i rešenje je jedno.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
1. Ne postavljaj zadatak ako ne znaš odgovor.

2. Jednačina je pogrešno postavljena:

30-5=25 toliko košta jagnje
od ovih 5 koje je prodavac jednom od braće vratio, on je podelio, svakom po jedan dinar i zadržao je 2 (u zadatku piše, ostalo je 2)

Znači jednakost je:

3*9=27
27-2=25
a ne 27+2

25 je kod prodavca
3 je kod braće (svakom po jedan)+ 2 su pretekla (jedan od braće ih je zadržao.)=5
iz ovoga sledi da je 25+5=30

Nema nikakve misterije, nije 1 dinar u pitanju, tako da 0,33333 nema nikakve veze sa celom pričom.

3. Matematika je matematika i rešenje je jedno.

To sto si ti u svojoj glavi izvela i napisala"jednacinu"te ne opravdava da za druga misljenja,koja se usput razlikuju od tvog dajes ovakve komentare.Ovo nije prvi put da se ovako ponasas prema ostalim clanovima foruma.Posto ja nisam "dete",reci cu ti da ti to sto imas godina koliko god imas,ne daje za pravo da se ponasas ovako.Naprotiv,ti koja si se sama deklarisala kao starija,valjda treba da sluzis kao primer tolerancije, razumevanja i uvazavanja misljenja drugih ljudi a ne da delis packe kako ti se prohte ,narocito onda kad ti se ne dopada ono sto si procitala.
I da,ne pada mi na pamet da tvom Egu tumacim "vezu sa celom pricom".
Sve ovo si mogla u skladu sa svojom fakultetskom diplomom da izvedes na mnogo kulturniji nacin.

Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
749
To sto si ti u svojoj glavi izvela i napisala"jednacinu"te ne opravdava da za druga misljenja,koja se usput razlikuju od tvog dajes ovakve komentare.Ovo nije prvi put da se ovako ponasas prema ostalim clanovima foruma.Posto ja nisam "dete",reci cu ti da ti to sto imas godina koliko god imas,ne daje za pravo da se ponasas ovako.Naprotiv,ti koja si se sama deklarisala kao starija,valjda treba da sluzis kao primer tolerancije, razumevanja i uvazavanja misljenja drugih ljudi a ne da delis packe kako ti se prohte ,narocito onda kad ti se ne dopada ono sto si procitala.
I da,ne pada mi na pamet da tvom Egu tumacim "vezu sa celom pricom".
Sve ovo si mogla u skladu sa svojom fakultetskom diplomom da izvedes na mnogo kulturniji nacin.

Šta te muči? Tražili smo rešenje zar ne? Ovde nema mišljenja mog ili tvog nego da li je tačno ili nije. Nije u pitanju šta je u nečijoj glavi već prosta matematika. Obično sabiranje i oduzimanje.

Šta zameraš? Obrazloženje?
Kako grešku da obrazložim nežnije? Ajde me, ako ne kao starija a ono kao mudrija nauči kako drugačije da obrazložim rešenje?

Šta je tebe uvredilo? Primedba, da ako ne znaš rešenje, ne treba ni postavljati zadatak ili tvoj pogrešan odgovor?

Valjda smo se dogovorili da se ne ljutimo i ne durimo ako pogrešimo, čini mi se.
Uostalom obratila sam se Jorkiju i nikome drugom, zašto se ti osećaš prozvanom, ne znam.:dntknw:

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
Elem, da nastavimo sa logičkijim rabotama.

Koji je broj sledeći 12 20 21 22 1 20 10 27 (?)

Natrag