Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
pa cekaj onda, ako onda oduzmemo oci koje se nevide, resenje je 42?

u skoro istom trenutku)))

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511
3 x 2 + 9 x 4 = 42

tri karte iz profila imaju po jedno oko sa svake strane (na jednoj karti osnovni lik i u ogledalu), a ostalih 9 imaju po 2 na oba lika

Tačno ste odgovorili

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
05.01.2010
Poruka
1.849
Ko uzme kajace se,ko ne uzme,kajace se.To ti je to.Pored njega smo unapred osudjeni.
Pazi,nece ni da nas udostoji da kaze da smo tacno resili......

Član
Učlanjen(a)
28.12.2009
Poruka
148
uf izgleda da je moja greska u postavci zadatka... moja greska)))
krenuo je u 12 sati, putovao je brzinom od 12km
jer ako bi isao brzinom od 10km na sat, za 5 sati bi presao 50km,i kasnio bi jedan sat...
a ovaj drugi deo sam pogresio trebao sam da napisem ako bi prelazio 15 km na sat, stigao bi sat ranije...moja greska...

Izvinite sto ovo pisem sa jednim veeelikim zakasnjenjem, tek sam sad video:)
Evo samo kako bi to matematicki moglo da se resi
10(t+1)=15(t-1)
10t+10=15t-15
5t=25 => t=5 sati
predjeni put je 10(5+1)=60kilometara
brzina je 60km:5sati=12km/h
ja sam stavio 15(t-24) jer je pisao dan(oprastam ti Djole mada stavio si me na muke:acute:). Taman sam pomislio da matematika ne radi:)
Evo i od mene jedan. Kralj prima porez iz deset kolonija u zlatnim polugama i tacno se zna koje su poluge iz koje kolonije. Svaka kolonija mu daje po deset zlatnih poluga i sve imaju po 100grama osim sto mu jedna kolonija daje poluge od 99grama. Kako ce kralj iz samo jednog merenja na vagi da odredi koja mu kolonija zakida na zlatu? Vidim da volite da ostajete do kasno u noc i resavate zagonetke al ja nisam neki nocbdija pa cu sutra ili prekosutra da dam resenje ako treba:)

Učlanjen(a)
20.06.2009
Poruka
676
Izvinite sto ovo pisem sa jednim veeelikim zakasnjenjem, tek sam sad video:)
Evo samo kako bi to matematicki moglo da se resi
10(t+1)=15(t-1)
10t+10=15t-15
5t=25 => t=5 sati
predjeni put je 10(5+1)=60kilometara
brzina je 60km:5sati=12km/h
ja sam stavio 15(t-24) jer je pisao dan(oprastam ti Djole mada stavio si me na muke:acute:). Taman sam pomislio da matematika ne radi:)
Evo i od mene jedan. Kralj prima porez iz deset kolonija u zlatnim polugama i tacno se zna koje su poluge iz koje kolonije. Svaka kolonija mu daje po deset zlatnih poluga i sve imaju po 100grama osim sto mu jedna kolonija daje poluge od 99grama. Kako ce kralj iz samo jednog merenja na vagi da odredi koja mu kolonija zakida na zlatu? Vidim da volite da ostajete do kasno u noc i resavate zagonetke al ja nisam neki nocbdija pa cu sutra ili prekosutra da dam resenje ako treba:)

sorry jos jednom, nije bilo namerno, omaklo mi se, a posle predjosmo na druge zadatke, i to osta...kada sam citao, nisam mogao da verujem sta sam napisao:acute:
pozzzz:dance2:

Član
Učlanjen(a)
12.09.2009
Poruka
511

Evo šta ja mislim. Pošto nisi naveo koliku težinu može da opteriti vagu ja dajem ovakav odgovor. Uzeće i stavljati svaku grupu poluga (jer si napisao da tačno zna od koga je svaka grupa od po 10 poluga). Ako stavi na levi tas 1 grupu a na desni 2 grupu vaga bi bila izjednačena (u koliko su to grupe koje imaju po 100g). Sada se od njega očekuje da postepeno dodaje grupe poluga i da prati na kojoj grupi se tasovi neće izjednačiti... tj. u jednom trenutku dodaća jednu grupu poluga ali taj tas će biti u visu.

Jedino što ne znam jeste da li je to postepeno dodavanje (na one grupe poluga koje su izjednačene u levom i desnom tasu) u sistemu jednog merenja ili ne... ako nije onda moram potražiti drugi odgovor

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.12.2009
Poruka
148
Trebao sam jos u zadatku da navedem da je to najobicnija vaga(recimo na federe), nema znaci tasova. Mozes da stavljas koliko hoces kilograma, ali kad jednom stavis ne mozes vise da dodajes poluge jer se brzo kvari. Mislim da je sad kompletan zadatak.

Natrag