Može li zakon spasiti ?čemu je dat zakon?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Verujem da ni sam ne razumes ono sto si napisao u poslednjem komentaru.

Ponavljam po ko zna koji put ( jer mi ti konstantno pripisujes nesto sto ja nisam nikada tvrdio ) da se mi spasavamo drzanjem zakona.

Mi se ne spasavamo drzanjem zakona - vec verom u Hrista i prihvatanjem njegove otkupne zrtve za nase grehe.
Poslusnost zapovestima je rod Duha Svetoga koji je verom u Hrista delovao na nase srce i misli i ocistio nas od greha.
Tako ociscen covek nece ciniti nista sto zapovesti nalazu, on je novo stvorenje u Hristu Isusu, on se ne klanja laznim Bogovima, ne klanja se delima svojih ruku, nije licemer uzimajuci Bozje ime uzalud vec zivi svoj zivot sa Bogom iz trenutka u trenutak, ne krade, cini preljube, postuje roditelje i sve ljude, ne laze..it.

On to ne cini sam od sebe i svojom silom, vec silom Duha Svetoga koji ga menja i cini da u njemu vlada savrsena cistota i svetost.

On JE spasen, a ne nada se Bozjoj milosti da ce BITI spsen i ako kroz ceo zivot gresi, a ne trudi se da svoj greh preda Bogu koji mu daje silu Duha Svetoga da vise ne gresi, vec da bude savrsen.

Ti moras doneti svoju odluku, jer sa ovakvim stavom u velikoj si opasnosti.

Pozdrav
pa ti sam donosiš sve vreme kontradiktorne izjave. čas da se zakonom ne spasavamo,a potomd a svaki mora držati sav zakon. ako je moguće doneti rod duha držanje sveg zakona ( a BOg kaže d aje zakond at sa svrhom da nas satavi sve pod greh i da zakona niko održati ne može) onda ispada da je Bog samo trebao poslati nam silu Duha pa da možemo napokon održati zakona. ja sam ti koliko puta doneo rimljanima 4. da onaj ko radi,tj. ko se jamči pod zakon platu strogo prima po delima a to je smrt neminovna i da nema plate po milosti. onaj kol ne radi,ko nije podjemčen pod zakon prima platu po milosti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Upravo ti govoris kontradikcije, jer prvo kazes da niko ne moze odrzati zakon - sto znaci da ce kroz ceo zivot gajiti greh u srcu, a potom kazes da niko ne propagira bezakonje, i potom govoris o nekakvom gresenju gde Isus zatvara oci pred nasim grehom i takve gresne nas uvodi u svoje carstvo radi svoje milosti.

Cela tvoja postavka je u suprotnosti sa pismom, jer pismo upucuje na savrseno ispunjavanje Bozje pravde u poslusnosti zapovestima, i postizanje savrsenstva po ugledu na Isusa.

Neka ti Gospod pomogne da to razumes

"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.
I svaki koji ovu nadu ima na Njega,
čisti se, kao i On što je čist.
Svaki koji čini greh i bezakonje čini: i greh je bezakonje.

I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
Koji god u Njemu stoji ne greši; koji god greši ne vide Ga niti Ga pozna.
Dečice! Niko da vas ne vara:
koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.

Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog" ( 1 Jovanova 1. 10 )

Ovde tekst jasno kaze da mi moramo postici potpuno ociscenje od greha i biti cisti kao Isus, da mozemo postici bezgresnost i savrsenu pravddu.

Ne donosi zakon smrt, vec greh koga zakon osudjuje - pa time i nas kao gresnike, a Isus nam kroz veru i potpuno predanje njemu - daje silu da vise ne gresimo i ne krsimo ni jednu zapovest, i tada zakon vise ne pretstavlja osudu, vec blagoslov za one koji ga ispunjavaju silom Duha Svetoga.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Upravo ti govoris kontradikcije, jer prvo kazes da niko ne moze odrzati zakon - sto znaci da ce kroz ceo zivot gajiti greh u srcu, a potom kazes da niko ne propagira bezakonje, i potom govoris o nekakvom gresenju gde Isus zatvara oci pred nasim grehom i takve gresne nas uvodi u svoje carstvo radi svoje milosti.

Cela tvoja postavka je u suprotnosti sa pismom, jer pismo upucuje na savrseno ispunjavanje Bozje pravde u poslusnosti zapovestima, i postizanje savrsenstva po ugledu na Isusa.

Neka ti Gospod pomogne da to razumes

"Vidite kakvu nam je ljubav dao Otac, da se deca Božija nazovemo i budemo; zato svet ne poznaje nas, jer Njega ne pozna.
Ljubazni! Sad smo deca Božija, i još se ne pokaza šta ćemo biti; nego znamo da kad se pokaže, bićemo kao i On, jer ćemo Ga videti kao što jeste.
I svaki koji ovu nadu ima na Njega,
čisti se, kao i On što je čist.

Dečice! Niko da vas ne vara:
koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Koji tvori greh od đavola je, jer đavo greši od početka. Zato se javi Sin Božji da raskopa dela đavolja.

Koji je god rođen od Boga ne čini greha, jer Njegovo seme stoji u njemu, i ne može grešiti, jer je rođen od Boga.
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog" ( 1 Jovanova 1. 10 )

Ovde tekst jasno kaze da mi moramo postici potpuno ociscenje od greha i biti cisti kao Isus, da mozemo postici bezgresnost i savrsenu pravddu.

Ne donosi zakon smrt, vec greh koga zakon osudjuje - pa time i nas kao gresnike, a Isus nam kroz veru i potpuno predanje njemu - daje silu da vise ne gresimo i ne krsimo ni jednu zapovest, i tada zakon vise ne pretstavlja osudu, vec blagoslov za one koji ga ispunjavaju silom Duha Svetoga.
očišćenje o kojem jovan piše je kroz Hrista ne kroz zakon jer je to nemoguće. niko nije savršen a pozvani smo od Hrista da budemo sveti kao on što je svet. ako si danas ceo dan bio bez i jedne loše misli ili nisi rekao suvišnu reč ili nisidigao glas do sunčevog smiraja onda si doista svetac. ako jesi ko će te spasti? zakon kojeg si uzeo ponovo ne moće. Isus moće. ali ti si pod zakonom.
zakon gradi greh i dat je da sav svet bude kriv >Bogu. ako je za to dat kako ćeš da promeniš njegovu misao,da budeš izvršitelj sveg zakona? pa to je nemoguće,jer je tako postavljen. ako ti to možeš onda si mogao biti poslat mesto Hrista za sav svet na krst. osim Hrista nikom to nije pošlo za rukom,i sad evo tebi. o tome je reč. ne no jovanovoj poslanici. ne moće Bog da kaže da niko zakona ne održa a jovan da misli da je moguće. zna se što jovan govori tu,sigurno ne o delima zakona. ne manipuliši sa Pismom. to je lako prepoznati budnima.
ovde na forumu danima propovedaš zakon mesto Hrista.kao da je zakon dat a ne Isus na krstu.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Prijatelju, ti svesno izvrćeš reč Božju.

Jovan ovde lepo kaže da je greh BEZAKONJE - Hamatija anomija - kršenje Božjeg zakona, i da mi trebamo postići savršenu pravdu i očišćenje od greha.

U velikoj si opasnosti ako zadržiš ovaj nebiblijski stav, i budeš i dalje osuđivao Boga da time što je dao zakon Bog vodi ljude u greh i u smrt.
To su velike hule na Boga.

Neka ti Bog bude u pomoći

I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.

Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog"
( 1 Jovanova 1. 10 )

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Prijatelju, ti svesno izvrćeš reč Božju.

Jovan ovde lepo kaže da je greh BEZAKONJE - Hamatija anomija - kršenje Božjeg zakona, i da mi trebamo postići savršenu pravdu i očišćenje od greha.

U velikoj si opasnosti ako zadržiš ovaj nebiblijski stav, i budeš i dalje osuđivao Boga da time što je dao zakon Bog vodi ljude u greh i u smrt.
To su velike hule na Boga.

Neka ti Bog bude u pomoći

I svaki koji ovu nadu ima na Njega, čisti se, kao i On što je čist.

Dečice! Niko da vas ne vara: koji pravdu tvori pravednik je, kao što je On pravedan;
Po tome se poznaju deca Božija i deca đavolja: koji god ne tvori pravde, nije od Boga, i koji ne ljubi brata svog"
( 1 Jovanova 1. 10 )
SVAKA NEPRAVDA JE GREH. tako da sam ti i napisao,ako si doista toliko pravedan da nikad nisi rekao suvišnu reč onda si novi mesija. takoda tvoje tumačenje poslanice jovanove je individualno za potrebu dokazivanja nečega što nema veze sa zakonom.
u rimlj. posl. kaže jasno da je zakon kao žena u braku,dokle muž je živ ona biva preljubnica ako pođe za drugoga tako i mi kad smo umrli zakonu kroz telo Hristovo,više nismo prvoga tj. zakona bračnici već ženika Hrista,drugoga! no ti to ne možeš videti ni razumeti.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
U tradicionalnom smislu covekov zivot se po mnogima sastoji od dva presudna dogadja na koja mi ne mozemo da uticemo - a to su nase rodjenje i smrt.
Ni na jedan od ova dva dogadjaja mi ne mozemo da uticemo i donosimo odluku da li ce se dogoditi ili ne.

Za prvi dogadjaj - nase rodjenje su delimicno zasluzni nasi roditelji, i Bog koji je dao da se iz ljubavi nasih roditelja rodimo bas mi - a ne neko drugi.

Drugi dogadjaj - smrt, je zemaljska realnost sveta na kome vlada greh pa time i smrt, i ona je takodje neminovnost na koju ne mozemo uticati da bi je izbegli.

Ipak, postoji jedno rodjenje i jedna smrt nad kojima mi imamo apsolutnu vlast, a to je u bibliji opisano kao - duhovno rodjenje i duhovna smrt, i ovo se iskljucivo tice nase slobodne volje da prihvatimo ili odbacimo ponudjeno spasenje koje nam Bog pruza kroz zasluge Hristove prolivene krvi na krstu Golgote.

Prihvatanjem ovog ponudjenog spasenja - mi prelaimo iz stanja duhovne smrti u stanje zivota primanjem Hristovog zivota koji je polozio za nas na krstu, i Isusovim drugim dolaskom, nas zivot koji smo ovde vodili u zajednici sa Hristom - ce se nastaviti na nebu i potom na novoj zemlji kroz citavu vecnost.

Odbacivanjem ponudjenog spasenja - mi ostajemo u stanju duhovne smrti, i Isusovim dolaskom mi ce mo umreti za citavu vecnost.

Dakle, ostajanje u grehu koji pretstavlja krsenje Bozjih moralnih principa zapisanih u njegovim zapovestima zakona - je u stvari duhovna smrt.

Covek koji prelazi iz smrti u zivot on vise ne gresi krseci i jednu zapovest, ko krsi zapovesti on ostaje u smrti:

"Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
I On očišća grehe naše, i ne samo naše nego i svega sveta.
I po tom razumemo da Ga poznasmo,
ako zapovesti Njegove držimo.
Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
Koji govori da u Njemu stoji,
i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.
Ljubazni! Ne pišem vam nove zapovesti, nego zapovest staru koju imaste ispočetka. Zapovest stara jeste reč koju čuste ispočetka" ( 1 Jovanova 3. 1 - 7 )

Niko nije novi Mesija ko se predao potpuno Bogu i radja rod poslusnosti Duhom Svetim koji mu je dat, vec jednostavno taj covek je ociscen od greha i njegove sile, doziveo je novorodjenje i promenu u svom bicu i ide putem posvecenja iz trenutka u trenutak, i zivi novim zivotom.

To ne znaci da se nece desiti da taj covek mozda i pogresi, ali ako se to i desi on treba odmah da ustane i da nastavi dalje gde je stao.

Mi nismo umrli zakonu - vec grehu, i time smo oslobdjeni od osude koju greh donosi.
Miloscu Bozjom smo oslobodjeni od greha i data nam je sila da vise ne gresimo, vec da u potpunosti radjamo rod poslusnosti zapovestima.

"Šta ćemo dakle reći? Hoćemo li ostati u grehu da se blagodat umnoži? Bože sačuvaj!
Jer koji umresmo grehu kako ćemo još živeti u njemu?Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt Njegovu krstismo se?
Tako se s Njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo" ( Rimljanima 6. 1 - 4 )

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
15.01.2013
Poruka
555
Kada čitam Laodikeju, dođe mi da se ubijem i tako da utičem na "njegov drugi događaj" ... Tako nebi izbegao smrt, ali bi ju preduhitrio. Ali obzirom da ni time Laodikeja nebi ništa naučio ni shvatio, naći ću si neki drugi razlog i ubit ću se s leđa ... iz zasede ...

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
U tradicionalnom smislu covekov zivot se po mnogima sastoji od dva presudna dogadja na koja mi ne mozemo da uticemo - a to su nase rodjenje i smrt.
Ni na jedan od ova dva dogadjaja mi ne mozemo da uticemo i donosimo odluku da li ce se dogoditi ili ne.

Za prvi dogadjaj - nase rodjenje su delimicno zasluzni nasi roditelji, i Bog koji je dao da se iz ljubavi nasih roditelja rodimo bas mi - a ne neko drugi.

Drugi dogadjaj - smrt, je zemaljska realnost sveta na kome vlada greh pa time i smrt, i ona je takodje neminovnost na koju ne mozemo uticati da bi je izbegli.

Ipak, postoji jedno rodjenje i jedna smrt nad kojima mi imamo apsolutnu vlast, a to je u bibliji opisano kao - duhovno rodjenje i duhovna smrt, i ovo se iskljucivo tice nase slobodne volje da prihvatimo ili odbacimo ponudjeno spasenje koje nam Bog pruza kroz zasluge Hristove prolivene krvi na krstu Golgote.

Prihvatanjem ovog ponudjenog spasenja - mi prelaimo iz stanja duhovne smrti u stanje zivota primanjem Hristovog zivota koji je polozio za nas na krstu, i Isusovim drugim dolaskom, nas zivot koji smo ovde vodili u zajednici sa Hristom - ce se nastaviti na nebu i potom na novoj zemlji kroz citavu vecnost.

Odbacivanjem ponudjenog spasenja - mi ostajemo u stanju duhovne smrti, i Isusovim dolaskom mi ce mo umreti za citavu vecnost.

Dakle, ostajanje u grehu koji pretstavlja krsenje Bozjih moralnih principa zapisanih u njegovim zapovestima zakona - je u stvari duhovna smrt.

Covek koji prelazi iz smrti u zivot on vise ne gresi krseci i jednu zapovest, ko krsi zapovesti on ostaje u smrti:

"Dečice moja! Ovo vam pišem da ne grešite; i ako ko sagreši, imamo zastupnika kod Oca, Isusa Hrista pravednika,
I On očišća grehe naše, i ne samo naše nego i svega sveta.
I po tom razumemo da Ga poznasmo,
ako zapovesti Njegove držimo.
Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
Koji govori da u Njemu stoji,
i taj treba tako da hodi kao što je On hodio.
Ljubazni! Ne pišem vam nove zapovesti, nego zapovest staru koju imaste ispočetka. Zapovest stara jeste reč koju čuste ispočetka" ( 1 Jovanova 3. 1 - 7 )

Niko nije novi Mesija ko se predao potpuno Bogu i radja rod poslusnosti Duhom Svetim koji mu je dat, vec jednostavno taj covek je ociscen od greha i njegove sile, doziveo je novorodjenje i promenu u svom bicu i ide putem posvecenja iz trenutka u trenutak, i zivi novim zivotom.

To ne znaci da se nece desiti da taj covek mozda i pogresi, ali ako se to i desi on treba odmah da ustane i da nastavi dalje gde je stao.

Mi nismo umrli zakonu - vec grehu, i time smo oslobdjeni od osude koju greh donosi.
Miloscu Bozjom smo oslobodjeni od greha i data nam je sila da vise ne gresimo, vec da u potpunosti radjamo rod poslusnosti zapovestima.

"Šta ćemo dakle reći? Hoćemo li ostati u grehu da se blagodat umnoži? Bože sačuvaj!
Jer koji umresmo grehu kako ćemo još živeti u njemu?Ili ne znate da svi koji se krstismo u Isusa Hrista, u smrt Njegovu krstismo se?
Tako se s Njim pogrebosmo krštenjem u smrt da kao što usta Hristos iz mrtvih slavom Očevom, tako i mi u novom životu da hodimo" ( Rimljanima 6. 1 - 4 )
umreti zakonu znači umreti grehu,jer zakon rađa greh,tako piše. da ne bi zakona pavle kaže ne bi on definitivno bio kriv iimao platu smrt. do zakona je vladao greh ,kaže pavle greha je bilo dakle i pre nego je dat zakon. jasno kaže da je zakond at. a da je pre toga isto bilo greha od adama do mojsija dok nije dat zakon. ali taj greh od edema je Bog strpljenjem podnosio posude greha i pronosio. međudim dolaskom zakona Bog je sav svet stavio pod osudu i tako sav svet je bio kriv Bogu. to je sada bio zakon muža i žene u braku.dok muž živi ona biva preljubnica ako pođe za drugoga. niko više nije mogao prići čoveku niti je bilo ko mogao mu biti pomoćnik,sve dok mesija nije dišao i telom dao zalog. onaj ko se krštava u njegov o ime za oprost greha biva mrtav za zakon telom Hristovim i novoga ženika nevesta,ili buduća žena. tako je pavle pokazao odnos onih u Hristu a bez zakona. jer ne možežena biti dvojcie muževa.
nama je dat Isus a ne neka sila da ponovo idemo pod kletvu zakona. Isus nam je dat u zamenu za zakonsku kletvu koja je bila sa razlogom protiv nas. mi sada trebamo biti poslusni Hristu a ne zakonu. jer zakona niko ne održa. sam si napokon priznaod a neka onih koji nisu bar jednom sagrešili,a pod zakonom plata za to jedno sagrešenje je smrt. ako si u Hristu to jedno sagrešenje je u Hristu pod milošću i on je pravedni sudija.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Kada se neko ne drzi pisma i njegovog konteksta, onda je svako dokazivanje uzalud.

Ja sam sa ovim nacisto, imam i pismo i svedocanstvo Duha, a svako neka se moli Bogu pa neka donese svoj sud.

Pozdrav

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Kada se neko ne drzi pisma i njegovog konteksta, onda je svako dokazivanje uzalud.

Ja sam sa ovim nacisto, imam i pismo i svedocanstvo Duha, a svako neka se moli Bogu pa neka donese svoj sud.

Pozdrav
komentar je klasičan i ako na mestu ali može se primenuti na svakog pa i na tebe. Pismo ima temeljne stvari. mnogi nisu u temelju. tek onda ostaje provera svega.
naj veća tragedina je što mnogi ne poznaju osnovne postulate Pisma ,o meri Božjeg dara zato dolazi do ovakih nesporazuma i mnogih učitelja koji su na žalost lažni ućitelji i oni su navešćenimdoći. učiteljovanje elen vajt i milera su doneli katastrofalne prevarne stvari iu mnoštvo ljudi do danas zbog nemanja spooznaje mere dara Božjeg u službi doneli su jednu opasnu konfuziju. ti si laodikeja dete te laćne nepostojeće mere dara na tvojim učiteljima od početka pa do danas. ne želim te povrediti to je jednostavno stvarnost. pitanje ovde,koliko ti u opšte razumeš šta je mera Boćja da bi mogao da razumeš dalje pojmove zakona i temelja Pisma.

Natrag