Može li zakon spasiti ?čemu je dat zakon?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sta ovo znaci po tebi, da ce svi oni koji su bili pod zakonom u Starom Zavetu biti osudjeni na smrt?
Buduci da oni nisu mogli odrzati slovo zakona, a bili su pod kletvom i morali da drze, i buduci da su se oslanjali na zakon a za Hrista nisu znali, i nisu mogli doci k njemu kao sto kazes, a zakon nisu izvrsili. Znaci da ce svi oni iz SZ pomreti!

Sve mi se cini da je Laodikeja u pravu. Jer zasto bi Hristos dolazio, kakav je to Novi Zavet, kad je isti kao i stari? Oni nisu mogli odrzati zakon i ustrajali su u grehu, a mi u Novom Zavetu takodje ne mozemo odrzati zakon nego ustrajavamo u grehu(i toboze nam Hristos pravda grehe, a one druge osudjuje da ce pomreti). Koja je svrha menjanja tog Zaveta, ako ga svakako ne mozemo odrzati, ni sa Hristom ni bez Hrista? Oni su po ovom tvom identicni. I greh se nastavlja..
To je nonsens..

Ako je Hristos savrseno odrzao zakon, i ako se kaze da on zivi u nama: ''k njemu cemo doci i u njega cemo se nastaniti'' i ''vi ste umrli grehu'' , ''vaskrsnuste s Hristom da preostalo vreme ne zivite prema slastima tela'' , a Hristos zivi u vama'' kaze on, to znaci da ti u kome prebiva Hristos vise ne mozes gresiti, jer u tebi zivi Hristos koji tvori dela. ''A ako ko pokvari crkvu Bozju koja je telo, pokvarice njega Bog''. A crkva koja je telo je opisana da je ''bez mane'' , a Hristos je rekao ''budite savrseni kao sto je savrsen Otac vas nebeski'' , izgleda da se poziva da mi u Novom Zavetu treba da smo savrseni, a ne da nastavimo da ustrajavamo u grehu kao sto su i oni prethodni cinili. I ''zasto nisu mogli uci u pokoj, za neposlusanje''
''I dacu vam novo srce i novi duh cu metnuti u vas, i napisacu zakon u srca vasa'' - sta to znaci nego da ce zakon biti sastavni deo naseg bica i uma i misli, i da ce sam nas um i duh biti obnovljen, tako da necemo moci ni pomisliti na greh?

Amin, ovo je pravilno shvatanje.
Isus je dosao da nam svojim zivotom pokaze da mozemo u njemu postici savrsenu pravednost, i ziveti kao sto je on ziveo - bez greha.
Ako bi mi postigli manje nego sto je on, onda on ne bi mogao da nam bude primer u svemu, i tada bi jevandjelje bilo kontradiktorno, jer ono govori da mi treba da budemo sveti kao Isus, pravedni kao Isus, cisti kao Isus, i dostici visinu mere rasta Hristova, sto znaci odrzati svaku zapovest kao sto je on.
Jednom recju - dopustiti Duhu Svetome da nas promeni, sto ce dovesti do toga da Hristos zivi u coveku i da on tvori dela...kao sto kaze i Mire.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Amin, ovo je pravilno shvatanje.
Isus je dosao da nam svojim zivotom pokaze da mozemo u njemu postici savrsenu pravednost, i ziveti kao sto je on ziveo - bez greha.
Ako bi mi postigli manje nego sto je on, onda on ne bi mogao da nam bude primer u svemu, i tada bi jevandjelje bilo kontradiktorno, jer ono govori da mi treba da budemo sveti kao Isus, pravedni kao Isus, cisti kao Isus, i dostici visinu mere rasta Hristova, sto znaci odrzati svaku zapovest kao sto je on.
Jednom recju - dopustiti Duhu Svetome da nas promeni, sto ce dovesti do toga da Hristos zivi u coveku i da on tvori dela...kao sto kaze i Mire.
pa mire je u pravu kadtelesno misli,ali telesno umovanje još uvek je smrt.
vidiš on je razumeo da starozavetni vernici koji su od mojsija pa na ovamo do Hrista bili pod zakonom će umreti? očito telesno umovanje. da nije vrlo lako bi uhvatio misao koju pavle kaže,da je greha bilo i pre zakona. kako pre zakona,kad neko tvrdi ovde da JE ZAKON ODUVEk?a pavle kaže da je Bog velikom strpljivošću u to vreme pronosio sudove gneva sa takih. i zato je išao prinos dok nije došla savršena žrtva,jer prve nisu mogle skloniti zakonski kodeks inače se ne bi stalno u krug prinosile ponovo.
najveća obmana je da se zakon ipak kakos epriznaje nije mogao održati pre dolaska Hrista u ljudima,a sad po dolasku Hrista da se to moće održati zato što ga je Isus održao jedini. da je to tačno onda bi i mi držanjem zakona bili sad kao i Isus ovog časa bez starenja već u besmrtnosti ali piše da nismo,jer poslednji neprijatelj smrt tek treba da se ukine.
tako zakon ostaje za nas uvek zakon.niko ga ispuniti ne može ni danas. ako se oslonimo na sebe i držanje zakona sledi smrt. jer smo odbacili blagodat i pouzdali se u svoju pravdu plus pravdu Hristovu što je nedopustivo,jer onda >Isus nije dovoljan već treba i naša pravda da se ustoliči uz njegovu. bar da je naša pravda nazvana belom haljinom,ali piše da je to još uvek prljava haljina.
onda mi odbacujemo istinu da je samo Hristova milost ili blagodat ta koja nas čisti.to ne znači da se mi nećemo truditi da ispunimo njegovu reč ali u Njemu je sve. zato dok smo u Njemu mi živeći u Duhu svakako više i većma možemo ispunjavati njegovu zapovest ali nikako to prepisati sebi već Njemu opet. i u tom posvećivanju da bi bili sveti kao on mi će mo svakako imati hvalu ali opet to nas definitivno ne uvodi nu nebo,već samo njegova i samo njegova pravednost. tako i starozavetni pravednici su verom u dolazećeg mesdiju imali svoj udeo., ali čak je Isus za jovana rekao da je najveći rođen od žene,a ipak najmanji u carstvu od nas novozavetnih vernika je veći od jovana čak!!!

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Pod osudom zakona i svojom licnom pravdom da se zakon ispuni svojom silom, a ne duhom koji ozivljava.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kada Pavle kaze "NISTE POD ZAKONOM" on upucuje na to da gresan covek vise nije POD OSUDOM ZAKONA, jer je Hristos iz ljubavi i milosti dosao i umro za ljudske grehe i preuzeo ih na sebe plativsi cenu otkupa koja je bila smrt prestupnika - Hristos je umro umesto coveka i otkupio ga od greha i osude, i opravdao pred zakonom savrsenom zrtvom.
Dakle, covek koji je prihvatio Isusa za spasitelja i njegovu zrtvu kao otkup za licne grehe kojom ga je otkupio od osude, i koji se predao Bogu i dopustio da ga on promeni, on je dobio dar Duha Svetoga koji je u njemu proizveo poslusnost, i taj covek ispunjava svaku zapovest silom Bozjom koja ga menja kroz svakotrenutacno posvecenje, i zakon ga vise ne osudjuje kao prestupnika ili gresnika jer on zivi u potpunom skladu sa svakom zapovescu.

Covek koji krsi zapovesti - on je "POD ZAKONOM" odnosno osudom zakona jer ga krsi, onaj ko zivi savrsenom poslusnoscu ociscen od greha Bozjim Duhom - on "NIJE POD ZAKONOM" odnosno POD OSUDOM ZAKONA, jer zakon osudjuje onoga ko ga krsi a ne onoga ko ispunjava svaku zapovest.

Upucujuci na to da smo mi u novom zavetu oslobodjeni od poslusnosti - u stvari znaci stavljati sebe pod sud, jer "POD ZAKONOM" odnosno OSUDOM ZAKONA su oni koji ga krse, a ne oni koji ga ispunjavaju.

Drugo.

Apostol Pavle je pisao i onim ljudima - uglavnom Jevrejima, koji su zeleli da se opravdaju drzanjem zakona, bez vere u Hrista i prihvatanja njegove zrtve kao otkup za licne grehe.
On upucuje na to, da je jedino u Hristu, gde Duh Sveti menja coveka i upisuje zapovesti u ljudsko srce i misli - covek moze ispuniti zakon, i jedino je takva Pravda pred Bogom prihvatljiv, pravda koja je proizvod unutrasnjeg stanja posvecenja gde se covek tako prirodno ponasa onako kako ga Duh Sveti vodi, a ne formalnih dela koja kao proizvod imaju da se covek ponasa usiljeno, da ispunjava pravila zato sto mora a ne zato sto je to deo njega samog.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Kada Pavle kaze "NISTE POD ZAKONOM" on upucuje na to da gresan covek vise nije POD OSUDOM ZAKONA, jer je Hristos iz ljubavi i milosti dosao i umro za ljudske grehe i preuzeo ih na sebe plativsi cenu otkupa koja je bila smrt prestupnika - Hristos je umro umesto coveka i otkupio ga od greha i osude, i opravdao pred zakonom savrsenom zrtvom.
Dakle, covek koji je prihvatio Isusa za spasitelja i njegovu zrtvu kao otkup za licne grehe kojom ga je otkupio od osude, i koji se predao Bogu i dopustio da ga on promeni, on je dobio dar Duha Svetoga koji je u njemu proizveo poslusnost, i taj covek ispunjava svaku zapovest silom Bozjom koja ga menja kroz svakotrenutacno posvecenje, i zakon ga vise ne osudjuje kao prestupnika ili gresnika jer on zivi u potpunom skladu sa svakom zapovescu.

Covek koji krsi zapovesti - on je "POD ZAKONOM" odnosno osudom zakona jer ga krsi, onaj ko zivi savrsenom poslusnoscu ociscen od greha Bozjim Duhom - on "NIJE POD ZAKONOM" odnosno POD OSUDOM ZAKONA, jer zakon osudjuje onoga ko ga krsi a ne onoga ko ispunjava svaku zapovest.
Upucujuci na to da smo mi u novom zavetu oslobodjeni od poslusnosti - u stvari znaci stavljati sebe pod sud, jer "POD ZAKONOM" odnosno OSUDOM ZAKONA su oni koji ga krse, a ne oni koji ga ispunjavaju.

Drugo.

Apostol Pavle je pisao i onim ljudima - uglavnom Jevrejima, koji su zeleli da se opravdaju drzanjem zakona, bez vere u Hrista i prihvatanja njegove zrtve kao otkup za licne grehe.
On upucuje na to, da je jedino u Hristu, gde Duh Sveti menja coveka i upisuje zapovesti u ljudsko srce i misli - covek moze ispuniti zakon, i jedino je takva Pravda pred Bogom prihvatljiv, pravda koja je proizvod unutrasnjeg stanja posvecenja gde se covek tako prirodno ponasa onako kako ga Duh Sveti vodi, a ne formalnih dela koja kao proizvod imaju da se covek ponasa usiljeno, da ispunjava pravila zato sto mora a ne zato sto je to deo njega samog.
vidiš,galaćani nisu bili jevreji već pagani koje su jevreji hrišćani iza pavla pokrali u slobodi i nagovorili da se vrate pod zakon. zašto pavle onda takima kao i paganima u posl. rimjanima,govori to što govori. oni koji su pod zakonomb ili svido jednog su bili pod kletvom i osudom. takod atvoja tvrdnja je totalno u omašci. ispsda da je Bog dao zakon oneda za spašenje a ne za osudu svakog tela.
tačno jed a čovek u Hristu je oslobođen zakona. ali ako oće pod zakon Isus mu tu ne moće više ništa pomoći. on je dobrovoljni rob sa alkom u ušima i ostaje rob zakona i ako je Bog oslobodio takoga u Hristu. na dan pedeseti došlo je jasno zapovedanje da se svi osloboede ,svi robovi. jeremija je kritikovao cara da će ići pod roblje 70 god jer nisu hteli osloboiditi robove. što je tu bilo tolko značajno? pa na pedeseti dan je duh sveti došao na apostole njih 120 duša i potzom dalje. tako kada sveti Duh je došao mi smo sada u Hristu zapečaćeni Duhom novo stvorenje po Duhu ne po slovu zakona i slobodni smo. stoga duha svetoga ne moće čovek primiti pod zakonom ,jer krši Božji izbor.

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Zakonu robuje ko naklonu (milosti) popuje dok ko milost prima i Zakon mu štima:

“Zakon je Gospodnji savršen; krepi dušu…” (Psalam 19,7)

“...Znamo da je Zakon dobar ako ga ko drži kao što treba.” (1. Timotiju 1,8)

“Tako dakle ja sam umom svojim služim Zakonu Božjem…” (Rimljanima 7,25)

“Jer imam radost u Zakonu Božjem…” (Rimljanima 7,22)

“Tako je dakle Zakon svet i zapovest sveta i pravedna i dobra.” (Rimljanima 7,12)

“Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju Zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore…” (Rimljanima 2,13)

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Tacno, Galacani su bili Pagani koji su slavili lazne Bogove, ali su u jednom trenutku prihvatili Hrista, i zato ih Pavle pita - zasto sada kada su upoznali Hrista, zasto se ponovo vracaju na svoje mnogobozacke obicaje, gledaju na dane i mesece i vremena i godine - odnosno bave se astrologijom i odredjivanjem vremena putem atmosferskih prilika, kretanja sunca, meseca, zvezda, praznuju praznike, od kojih je poznati dan imele ili jele...itd..

"Ali tada ne znajući Boga, služiste onima koji po sebi nisu bogovi.
A sad poznavši Boga, i još poznati bivši od Boga, kako se vraćate opet na slabe i rđave stihije, kojima opet iznova hoćete da služite?
Gledate na dane i mesece, i vremena i godine"
( Galatima 4. 8 - 10 )

Učlanjen(a)
18.02.2014
Poruka
1.805
Poznavanje Zakona može spasiti.
ALI - današnji učitelji krivo naučavaju!
A TO ne vodi spasenju!
-------------------------------------------------

Osnova spasenje je vjera u Boga Oca Jahvu,
i
u Božjeg Sina Isusa.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Osnova spasenja je vjera da je Isus = Sin Božji,
a ne da je Isus = Bog.

Član
Učlanjen(a)
07.09.2012
Poruka
226
Osnova spasenje je vjera u Boga Oca Jahvu, i u Božjeg Sina Isusa.
Osnovu spasenja ni neznaboštvo ne menja:

"Jer kad neznabošci ne imajući ZAKONA sami od sebe čine šta je po Zakonu, oni Zakona ne imajući sami su sebi Zakon: Oni dokazuju da je ono napisano u srcima njihovim što se čini po Zakonu, budući da im savest svedoči, i misli među sobom tuže se ili pravdaju." (Rimljanima 2,14.15)

Prema tome, uloga Zakona (bez čijeg držanja nema Božjeg naklona) jeste, prirodno, i životodavna (te i glavna i slavna)!

O tome, dabome, Biblija - Knjiga najmudrija, Zbori silno, te umilno:

"Držite uredbe Moje i Zakone Moje; ko ih vrši, živ će biti kroz njih. Ja sam Gospod." (3. Mojsijeva 18,5)

“Jer pred Bogom nisu pravedni oni koji slušaju Zakon, nego će se oni opravdati koji ga tvore.” (Rimljanima 2,11)

Natrag