Može li zakon spasiti ?čemu je dat zakon?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Procitaj moje licno iskustvo obracenja koje upravo govori o tome, na temi koju sam pokrenuo pod naslovom ISKUSTVA SA BOGOM.
To je poslednje sto cu napisati u ovom kontestu, jer nije mi po savesti da pisem o sebi i svojim licnim iskustvima jer se moze pogresno shvatiti.
Ja licno znam svoje pobude, jer moj cilj upucivanja na ova iskustva je ukazati na duhovne realnosti, a ne na coveka kao takvog, jer nama Hristos treba da bude na prvom mestu, a ljude da gledamo samo kao na orudja kroz koja Gospod objavljuje istinu.

Budimo spremni da uvek poslusamo sustinu reci a ne da gledamo na coveka, jer sutra nas Gospod moze iskusati tako sto ce nam poslati neko najnize bice, beskucnika ili klosara da nam iznese odredjenu vest, a mi ce mo je odbaciti upravo iz razloga gledanja na samog coveka.

Zato je licna zajednica sa Bogom bitna, i u njoj izgradjivanje licne poniznosti, da bi mogli da prepoznamo vesti koje on salje kroz pojedince, ili ako je poslata kroz nas da ostanemo samo ono sto nam stvaranjem i pripada, obicni ljudi, jer sva slava i hvala pripada jedino Bogu.
Iskustva moraju biti testirana Rečju. to je tvoje duše radi,a potom onih koji bi na to okrenuli pažnju. slažem se,meni je to kristalno jasno,da Bog nikad ne bazira sebe na velikim ljudima kake drugi sagledavaju. ja ga pre očekujem preko nebitnih. bitno je što donose. zato ti kažem da to iskustvo je vrlo ozbiljno i problematično,ako si već naveo tamo neke godine od rođenja babe dede prandede i to povezao s a Biblijom.nisam baš očekivao taki razvoj događaja sa tvojim svedočanstvom. ne znam što da ti kažem posle toga. mislim d a ti više ne možeš od toga. a Bog zna što dalje .
ris ti je naveo citat koji znači upravo to,da izgubiste Hrista koji se zakonom pokušavate domoći carstva.to nije rečeno u kontekstu jevrejima tj. farisejhima,koji su držali zakon a Hrista nikad niasu poverovali,već neznabožačkoj crkvi,galatima,koji su jasno stoji najpre bez zakona poverovali u Hrista,krstili se u njegovo ime,primili Duha svetog krštenje i onda po običaju su naišli oni iz obrezanja a takođe braća tvog tipa i okrenuli ih u neznanju na zakon ,na što je pavle jasno ustao i zato rekao sa razlogom da oni potencijalno gube Hrista na taj način. tako da citat iz galata znači uprtavo to što znači,izgubiste Hrista .

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Pimetio sm da vecina od vas ovde secka bibliju, i navodi samo tekstove koji navodno potvrdjuju jedno, dok druge tekstove zanemaruju, i stvaraju vestacki dojam kao da biblijski pisci govore kontradikcije i na jednom mestu kazu jedno a na drugom drugo.

To nije princip tumacenja biblijskih tekstova, biblija se tumaci u kontekstu a ne vadjenjem tekstova da bi se dokazazla teorij koja sagledana u kontekstu pada u vodu.

Kontkst ovoga pomenutog je, da apostol Pavle ovde govori o zakonu obrezanja, a ne o postovanju Bozjih zpovesti, jer na drugom mestu upravo upucuje na drzanje zapovesti a protiv obrezanja.

"Ево ја Павле кажем вам да ако се обрежете Христос вам ништа неће помоћи.
А опет сведочим сваком човеку који се обрезује да је дужан сав закон творити.

Изгубисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати.
Јер ми духом чекамо од вере наду правде.
Јер у Христу Исусу нити шта помаже
обрезање ни необрезање, него вера, која кроз љубав ради" ( Galatima 5. 2 - 6 )

Drugi tekst potvrdjuje ovo, a u kome apostol Pavle govori protiv obrednog zakona obrezanja, a upucuje na drzanje Bozjih zapovesti kao merilo pravde:

"Је ли ко позват обрезан, нека се не гради необрезан; ако ли је ко позват необрезан, нека се не обрезује.
Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповести Божијих" ( 1 Korincanima 7. 18 - 19 )

Svako iskustvo i tvrdnja moraju biti testirne recju, s time sto mi ne mozemo zakljucati Boga u bibliju, jer Bog sebe nije zavetovao na cutanje, vec su crkvi dati duhovni darovi, od kojih je najznacajniji upravo prorocki dar, i Bog moze dati otkrivenja koja nisu deo biblije niti u njoj postoje, ali nisu ni u suprotnosti sa njom.

Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702
Ladokejac pa lepo ti kaze pavle da ako hoces das sluzis zakonu moras da se obrezes!

А опет сведочим сваком човеку који се обрезује да је дужан сав закон творити.Zasto to nisi boldovao crvenim?eto ja sam.

Sta to ovde ladokejac nije tebi jasno?sta tu kontekst moze da ti pomogne kad citat jasno kaze da gubis Hrista ako se opravdavas zakonom propade vam blagodat!
Изгубисте Христа, ви који хоћете законом да се оправдате, и отпадосте од благодати.sto onda zavlacis Hriscane u zakon?

Mi cekamo opravdanje duhom Pavle jasno to kaze.
Јер ми духом чекамо од вере наду правде.

Јер у Христу Исусу нити шта помаже обрезање ни необрезање, него вера, која кроз љубав ради" ( Galatima 5. 2 - 6 )dabome kroz ljubav radi, ako si u hristu nema zakona!jer se neobrezujemo a ko hoce zakon taj se mora obrezati i sta tu nije jasno?u hristu ni obrezani ni ne obrezani,zakonici nego vera bratko!

16 Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;
Mk. 2:27, Rim. 14:3, Rim. 14:5, Gal. 4:10

Isus je Bog jedini on je dao 2 zapovedi pavle je na te zakone mislio,Isus je Bog u obliku ipostasi zakone treba postovati to niko ovde ne tvrdi da ne treba ali ni ti ni spedy se niste obrezali ako zivite po zakonu,a da ne govorim da ko zivi pod zakonom mora postovati jos 365 zakona dani Bogom jevrejima.

17 Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.
Jev. 8:5

28 Dakle je Gospodar Sin čovečji i od subote.Ako je on gospodar on ju je znaci i dao jevrejima u starom zavetu,on je i krsi u novom,jer je fariseji nisu postovali kako im je receno.

Zakon je u srcima ljudi a subota je dana samo izrealu u znak spasenja!

Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповести Божијих" ( 1 Korincanima 7. 18 - 19 )Zakona Bozjih ima 10+365+2 u Novom zavetu na koje si mislio?

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Tekst je jasan i govori o obrednom zakonu obrezanja naspram deset Bozjih zapovesti.

"Је ли ко позват обрезан, нека се не гради необрезан; ако ли је ко позват необрезан, нека се не обрезује.
Обрезање је ништа, и необрезање је ништа; него држање заповести Божијих" ( 1 Korincanima 7. 18 - 19 )

Tekst koji si postavio takodje govori o obrednom zakonu, i ja sam dao detaljno objasnjenje u vezi ovog i slicnih tekstova.
Apostol Pavle ovde kaze "Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote"
Drugim recima i stilom pisanja onoga vremena, apostol kaze, da vas niko ne osudjuje zasto ne prinosite jestive i naljevne zrtve u vreme kakvog praznika, mladina - praznika mladog meseca, i u toku praznika godisnjih Subota.

U ovom tekstu za izra SUBOTE, koristi se Jevrejski izraz SABATIM, koji oznacava godisnje Subote kojih je bilo sedam u toku godine, a ne odnosi se na sedmicnu Subotu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
Tekst je jasan i govori o obrednom zakonu obrezanja naspram deset Bozjih zapovesti.

Tekst koji si postavio takodje govori o obrednom zakonu, i ja sam dao detaljno objasnjenje u vezi ovog i slicnih tekstova.
Apostol Pavle ovde kaze "Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote"
Drugim recima i stilom pisanja onoga vremena, apostol kaze, da vas niko ne osudjuje zasto ne prinosite jestive i naljevne zrtve u vreme kakvog praznika, mladina - praznika mladog meseca, i u toku praznika godisnjih Subota.

U ovom tekstu za izra SUBOTE, koristi se Jevrejski izraz SABATIM, koji oznacava godisnje Subote kojih je bilo sedam u toku godine, a ne odnosi se na sedmicnu Subotu.
kada pavle govori o zakonu on čas kaže mojsije,čas proroci čas zakon,a najčešće da bi odredio kritični problem oko onih koji su naturali zakon pored milosti po svaku cenu ,bez šanse da se opravdaju i spasu,onda je pavle izričito do kraja zakonike obeležavao sa ,oni iz obrezanja!! tako da je smešno zakon cepkati. upravo sam si se zalagao da mnogi cepkaju Bibliju.
nađi i jedno mesto gde je Isus ili neko od apostola rascepkao zakon na tri forme? nema toga. samo fikcijom ne i Rečju. uzmi samo prvi sabor. Duh sveti i apostoli su doneli zaključno da se ne dira u pagane po tom pitanju nego samo da im se zapovedi da ne jedu idolsko(dekalog) ,da jedu sa krvlju (van dekaloga) i da se čuvaju od kurvarstva(dekalog) onda ovde duh sveti ne secka zakon,zar ne?!
takođe sam se zalažeš za ne cepkanje ili tumačenje Biblije a kažeš da nije nabrojana i subota? kako nije. rečeno je za subote,ali piše i za praznike. zar ti koji učiš zakonu ne znaš da je pod praznicima bila i subota?!
naročito zabrinjava tvoja izjava da je proroštvo ajde de najveći dar,a potom DA SE TIM DAROM MOŽE DONETI I NEŠTO ŠTO NIJE U KONTEKSTU BIBLIJE. TO JE VEĆ BOGOHULNO LAODIKEJA. KO DODA I ODUZME PROKLETSTVO JE TU. AKO KO DOĐE I GOVORI DA JE PROROK,A GOVORI NEŠTO ŠTO JE KONTRA OD REČI KAMENUJ GA! NIJE OD MENE POSLAT,OD SEBE GOVORI!! TI BI TREBAO DA ČUJEŠ KAKO DOLAZI PROROŠTVO DANAS! ZASTAO BI TI DAH. TU NEMA BABA I DEDOVA I DATUMA,VEĆ JASNO I U ZENICU OKA.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
U starom zavetu Bog je sam dao vise zakona - Obredni vezan za svetinju koji je Mojsije zapisaop u knjigu, Moralni koji je Bog zapisao svojim prstom i stavljen je u kovceg zaveta, zdravstveni, gradjanski.

Prema tome, Isus i apostoli su se rukovodili ovim principom, i uvek ukazivali na zakone kao nesto sto je uklonjeno ( iz konteksta to je obredni zakon ) i na nesto sto je vecno a sto predstavlja uslov spasenja i u starom i u novom zavetu, a to je moralni zakon deset zapovesti.

Sto se tice prorostva, izokrenuo si smisao mojih reci i nametnuo nesto sto ja nisam izjavio.

Evo sta sam napisao;

Svako iskustvo i tvrdnja moraju biti testirne recju, s time sto mi ne mozemo zakljucati Boga u bibliju, jer Bog sebe nije zavetovao na cutanje, vec su crkvi dati duhovni darovi, od kojih je najznacajniji upravo prorocki dar, i Bog moze dati otkrivenja koja nisu deo biblije niti u njoj postoje, ali nisu ni u suprotnosti sa njom.

Dakle, nisam napisao da se tim darom moze doneti nesto sto nije u kontekstu biblije, vec da Bog moze objaviti neko novo otkrivenje koje ne postoji u bibliji, odnosno nije ranije objavljeno ali koje nije u sukobu sa biblijom.
Recimo, to moze biti vezano za pojedinosti u vezi buducih dogadjaja, ili pojedine ljude, organizacije, crkve, i samog tog coveka, itd.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poruka
702

Jel si bre ti bratko normalan?na oci me bre pravis budalom gde ti vidis ovo:Drugim recima i stilom pisanja onoga vremena, apostol kaze, da vas niko ne osudjuje zasto ne prinosite jestive i naljevne zrtve u vreme kakvog praznika, mladina - praznika mladog meseca, i u toku praznika godisnjih Subota.

Kad jasno pise da vas niko ne osudjuje zato sto konzumirate:

Zasto ne postavi i ove stihove u produzetku?

[SUP]16[/SUP] Da vas dakle niko ne osuđuje za jelo ili za piće, ili za kakav praznik, ili za mladine, ili za subote;

[SUP]17[/SUP] Koje je sve bilo sen od onog što htede da dođe, i telo je Hristovo.

[SUP]18[/SUP] Niko da vas ne
vara po svojoj volji izabranom poniznošću i službom anđela, istražujući i šta ne vide, i uzalud nadimajući se umom tela svog,

[SUP] galatima 4. 10[/SUP] Gledate na dane i mesece, i vremena i godine.

[SUP]11[/SUP] Bojim se za vas da se ne budem uzalud trudio oko vas.

[SUP]
rimlj .14.1-3,6,14,17

1[/SUP] A slaboga u veri primajte lepo, da se ne smeta savest.

[SUP]2[/SUP] Jer jedan veruje da sme svašta jesti, a koji je slab jede zelje.

[SUP]3[/SUP] Koji jede neka ne ukorava onog koji ne jede; i koji ne jede neka ne osuđuje onog koji jede; jer ga Bog primi.

[SUP]6[/SUP] Koji razlikuje dane, Gospodu razlikuje; i koji ne razlikuje dana, Gospodu ne razlikuje. Koji jede, Gospodu jede: jer hvali Boga; i koji ne jede, Gospodu ne jede, i hvali Boga.

[SUP]14[/SUP] Znam i uveren sam u Hristu Isusu da ništa nije pogano po sebi, osim kad ko misli da je pogano, onome je pogano.

[SUP]17[/SUP] Jer carstvo Božije nije jelo i piće, nego pravda i mir i radost u Duhu Svetome.

1 korin 8.[SUP]8,9-13) 8[/SUP]Ali jelo nas ne postavlja pred Bogom: jer niti ćemo biti veći ako jedemo, ni manji ako ne jedemo.

[SUP]9[/SUP] Ali se čuvajte da kako ova sloboda vaša ne postane spoticanje slabima.

[SUP]10[/SUP] Jer ako tebe, koji imaš razum, vidi ko u idolskoj crkvi gde sediš za trpezom, neće li njegova savest, slaba budući, osloboditi se da jede idolske žrtve?
[SUP]11[/SUP] I s tvog razuma poginuće slabi brat, za kog Hristos umre.
[SUP]12[/SUP] Tako kad se grešite o braću, i bijete njihovu slabu savest, o Hrista se grešite.

[SUP]13[/SUP] Zato, ako jelo sablažnjava brata mog, neću jesti mesa doveka, da ne sablaznim brata svog.

Marko 7.[SUP]15[/SUP] Ništa nema što bi čoveka moglo opoganiti da uđe spolja u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čoveka.

1 Timotiju 4.
[SUP]4[/SUP] Jer je svako stvorenje Božije dobro i ništa nije na odmet kad se prima sa zahvalnošću.

Titu 1.

[SUP]15[/SUP] Čistima je sve čisto; a poganima i nevernima ništa nije čisto, nego je opoganjen njihov i um i savest.
[SUP]16[/SUP] Govore da poznaju Boga, a delima Ga se odriču; jer su mrski i neposlušni, i ni za kakvo dobro delo valjani.

Luka 11.[SUP]39[/SUP] A Gospod reče mu: Sad vi fariseji spolja čistite čašu i zdelu, a iznutra vam je puno grabeža i zlobe.

rimlj 14.[SUP]17[/SUP] Jer carstvo Božije nije jelo i piće, nego pravda i mir i radost u Duhu Svetome.
[SUP]18[/SUP] Jer koji ovim služi Hristu ugodan je Bogu i mio ljudima.

[SUP]19[/SUP] Tako, dakle, da se staramo za mir i za ono čim vodimo na bolje jedan drugog.

[SUP]20[/SUP] Ne raskopavaj delo Božije jela radi; jer je sve čisto; nego je pogano za čoveka koji jede sa spoticanjem.

[SUP]21[/SUP] Dobro je ne jesti mesa, i vina ne piti, i ono ne činiti na šta se tvoj brat spotiče, ili oda šta gori postaje ili slabi.
[SUP]
22[/SUP] Ti imaš veru? Imaj je sam u sebi pred Bogom. Blago onome koji ne osuđuje sebe za ono šta nađe za dobro.
[SUP]

23[/SUP] A koji se sumnja osuđen je ako jede, jer ne čini po veri: a šta god nije po veri greh je.

ITD,ITD,jel dosta ili hoces jos Bratko?

Član
Učlanjen(a)
19.07.2010
Poruka
1.691
U starom zavetu Bog je sam dao vise zakona - Obredni vezan za svetinju koji je Mojsije zapisaop u knjigu, Moralni koji je Bog zapisao svojim prstom i stavljen je u kovceg zaveta, zdravstveni, gradjanski.

Prema tome, Isus i apostoli su se rukovodili ovim principom, i uvek ukazivali na zakone kao nesto sto je uklonjeno ( iz konteksta to je obredni zakon ) i na nesto sto je vecno a sto predstavlja uslov spasenja i u starom i u novom zavetu, a to je moralni zakon deset zapovesti.

Sto se tice prorostva, izokrenuo si smisao mojih reci i nametnuo nesto sto ja nisam izjavio.

Evo sta sam napisao;

Dakle, nisam napisao da se tim darom moze doneti nesto sto nije u kontekstu biblije, vec da Bog moze objaviti neko novo otkrivenje koje ne postoji u bibliji, odnosno nije ranije objavljeno ali koje nije u sukobu sa biblijom.
Recimo, to moze biti vezano za pojedinosti u vezi buducih dogadjaja, ili pojedine ljude, organizacije, crkve, i samog tog coveka, itd.
razumeos am te. u suštini možda si malo trebao stvar izoštriti.nema proroštva osim vračarskog a da nije pokriveno Biublijom. ako je govor o pojedincu čak i tad. naravnod a danas proroštva koja dolaze sežu nakon je Biboija pisana već ali su deo nje,njene poruke direktno za nas danas. to i jeste smisao proroštva,više nego lid a proroštva dolaze u nekom kontekstu Biblije a navodno sa novim naučavanjem iste.
što se tiče zakona vasheling ti je lepo dva puta napisao,a i ja.daj jasne stihove gde je zakon podeljen na tri forme? to je čista ljudska crkvena inspiracija.
ja sam ti citirao izvešđtaj prvog apostolskog sabora i tamos e vidi da su dve stvari iz dekaloga jedna van nje,kakosad,kad ti tvrdiš suprotno. takođe subota pada u praznike,onda ništa o tome ne komentarišeš,ili se moždasabiraš kakobi udario opet na neku stranu imaguinacijom. moraš uvek imati konja za trku laoduikeja,a on mora doći samo jahajuć na svetoj Bibliji,ne na crkvenoj nauci. zato ti dugo ne uspevaš dojahati na prvom konju istine nego čekaš kakod a zajašeš onog crkvenog dogmatskog.
na žalost mnogi danas ne razumeju suštinu istine koja je život nego bez straha Gospodnjeg ulaze u Reč.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.110
Wanhelsing, ne poznajes biblijski kontekst, i dajes izjave iz neznanja.
Jelo i pice su u bibliji vezani za jestive i naljevne zrtve - Jaganjci, junice, plodovi zemlje, hlebovi, kolaci, vino, ulje, so, itd. koje se sve prinosilo u svetinji u vreme Jevrejskih praznika.
Evo biblijskog dokaza.

Tako i prvi zavet imaše pravdu bogomoljstva i svetinju zemaljsku.
Jer skinija beše načinjena prva, u kojoj beše svećnjak i trpeza i postavljeni hlebovi, što se zove svetinja
A za drugim zavesom beše skinija, koja se zove svetinja nad svetinjama,
Koja imaše zlatnu kadionicu, i kovčeg zaveta okovan svuda zlatom, u kome beše zlatan sud s manom, i palica Aronova, koja se beše omladila, i ploče zaveta
A više njega behu heruvimi slave, koji osenjavahu oltar; o čemu se ne može sad govoriti redom.
A kad ovo beše tako uređeno, ulažahu sveštenici svagda u prvu skiniju i savršivahu službu Božiju.
A u drugu ulažaše jednom u godini sam poglavar sveštenički, ne bez krvi, koju prinosi za sebe i za narodna neznanja.

Ovim pokazivaše Duh Sveti da se još nije otvorio put svetih, dokle prva skinija stoji;

Koja ostade prilika za sadašnje vreme, u koje se prinose dari i žrtve, i ne mogu da se svrše po savesti onog koji služi.
Osim u jelima i pićima, i različnom umivanju i pravdanju tela, koje je postavljeno do vremena popravljenja.
Ali došavši Hristos, poglavar sveštenički dobara koja će doći, kroz bolju i savršeniju skiniju, koja nije rukom građena, to jest, nije ovog stvorenja,
Ni s krvlju jarčijom, niti telećom, nego kroz svoju krv uđe jednom u svetinju, i nađe večni otkup.
Jer ako krv junčija i jarčija, i pepeo juničin, pokropivši njom opoganjene, osvećuje na telesnu čistotu;

A kamoli neće krv Hrista, koji Duhom Svetim sebe prinese bez krivice Bogu, očistiti savest našu od mrtvih dela, da služimo Bogu Živom i Istinitom?
( Jevrejima poslanica 9 poglavlje )

Dakle, ovde tekst jasno kaze da jela i pica predstavljaju zrtve koje su se prinosile u svetinji radi ociscenja od greha, i da su one simbol Hrista koji je prolio svoju krv za ljudske grehe na krstu.

Prema tome, Apostol Pavle u gornjem tekstu ne govori o jedenju, kao ni o svetkovanju sedmicne Subote, vec o zrtvama koje su se porinosile u vreme kakvog praznika, praznika mladog meseca, i u vreme praznika godisnjih Subota.

Sto se tice teksta iz Galatima poslanice 4 poglavlja koji si postavio kao navodni dokaz o tome da tu apostol Pavle osudjuje Jevreje zasto svetkuju Subotu, moram ti reci da i u ovom slucaju pravis kardinalnu gresku, jer u ovom tekstu apostol Pavle se ne obraca Jevrejima, vec GALATIMA - nekadasnjim mnogoboscima koji su poverovali u Hrista.

Kao dokaz su same reci apostola Pavla u ovom tekstu, gde on kaze da su oni ( Galati ) pre nego sto su upoznali Boga sluzili onima koji po sebi nisu Bogovi - laznim Bogovima, ali da se upoznavsi pravog Boga, oni opet vracaju postovanju svojih paganskih obicaja, gledaju na dane, mesece, vremena i godine, sto je upravo bila karakteristika Galatske paganske filozofije, da odredjuju buduce dogadjaje putem astrologije i vremenskom ciklusu, gde se većina njihovih verovanja temeljila se na godišnjem ciklusu godišnjih doba, žetve i kretanja Sunca.
Spiritualna snaga nalazi se svuda - u krajoliku, biljnom i životinjskom svetu.
Duhovi prirode često su povezani s plodnošću zemlje i godišnjim ratarskim ciklusom.
Postovani su u vrijeme sadnje, žetve ili suše i nestašice, a zemljoradnici koji su se oslanjali na božju volju, nudili su im žrtvene darova na za to određenim mjestima.

"Али тада не знајући Бога, служисте онима који по себи нису богови.
А сад познавши Бога, и још познати бивши од Бога, како се враћате опет на слабе и рђаве стихије, којима опет изнова хоћете да служите?

Гледате на дане и месеце, и времена и године.
Бојим се за вас да се не будем узалуд трудио око вас" ( Gaklatima 4. 8 - 11 )

ODGOVOR ZA MRSAVKICA

Sto se tice apostolskog sabora u Jerusalimu, on se uopste nije bavio drzanjem zapovesti i Subote, vec obrednim zakonom i obrezanjem koje su Jevreji hteli da nametnu novopridoslim mnogoboscima koji su prihvatili veru u Hrista.
"I neki sišavši iz Judeje učahu braću: Ako se ne obrežete po običaju Mojsijevom, ne možete se spasti.

A kad posta rasprava, i Pavle i Varnava ne malo se prepiraše s njima, odrediše da Pavle i Varnava i drugi neki od njih idu gore k apostolima i starešinama u Jerusalim za ovo pitanje.
Onda ustaše neki od jeresi farisejske koji behu verovali, i govorahu da ih valja
obrezati, i zapovediti da drže zakon Mojsijev.
A apostoli i starešine sabraše se da izvide ovu reč" ( dela apostolska 15 poglavlje )

Apostoli nigde ni na jednom mestu nisu govorili protiv drzanja zapovesti i Subote, vec upravo suprotno, svuda su upucivali na drzanje Bozjih zapovesti kao na osnovni uslov spasenja.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Милион пута сам исписао да су заповести Божије у ствари заповести које нам је Христ дао, јер ко држи Христове Две највеће заповести, тај испуни сав закон. Цео Нови завет садржи те изјаве Господа да држимо Његове заповести (заповести љубави), а пошто то неко не жели да види, тај неко саблажњава Мојсијем и цепка закон како су га научили. Кад се каже: САВ ЗАКОН ТВОРИТИ, онда се мисли на све што је Мојсију речено, а то значи и каменовати лажне пророке и визионаре. Лаодикеју би Јевреји оног времена веома брзо засули камењем, мада сам сигуран потпуно да би био савршен фарисеј који гони хришћане (и самог Христа) јер "кваре" суботу из Декалога.

Natrag