Član
- Učlanjen(a)
- 06.05.2012
- Poruka
- 2.380
Ostaje moje pitanje na koje bih volio da mi odgovore poznavaoci Svetog Pisma - postoji li u Svetom pismu striktna uputa kako se čovjek treba moliti Bogu?
Ne, nije određen način molitve. Isus na naglašava potrebu molitve i kad ga apostoli traže da ih nauči moliti, Isus kaže da mole ovako: Oče naš....ali, Očenaš nije formula, nego daje smjernice za molitveni stav. Dakle, molitelj je dijete pred Bogom kojeg smije zvati Ocem. To nam posvjedočuje Duh Božji koji u nama kliče: ! Abba, Oče..."
To je važno, jer svaki čovjek ima iskustvo roditeljske ljubavi, očinske brige i majčinske nježnosti i to iskustvo nam pomaže da u Boga imamo povjerenje, da nas čuje i da će nam uslišiti molitvu.
Evanđelje po sv. Luki donosi Isusove riječi:
"Doista, tko god ište, prima; i tko traži, nalazi; i onomu tko kuca, otvorit će se.
A koji je to otac među vama: kad ga sin zaište ribu, zar će mu mjesto ribe zmiju dati?
Ili kad zaište jaje, zar će mu dati štipavca?
Ako dakle vi, iako zli, znate dobrim darima darivati djecu svoju, koliko li će više Otac s neba obdariti Duhom Svetim one koji ga zaištu!"
Duh Sveti je onaj koji nam pomaže kako moliti.
Da li molitvom slaviti Boga, da li zahvaljivati, moliti za neku konkretnu stvar, moliti sam ili zajedno s drugima, moliti formulirane molitve koje preporučuje Crkva ili moliti iz srca...Sve to zavisi o potrebama i raspoloženju srca samog molitelja, ali i asistenciji Duha Svetoga. Čovjek treba biti otvoren tom Duhu.
U Starom zavjetu se spominje molitva Samuelove majke Ane koja je "izlijevala srce pred Gospodinom". To znači spontana molitva, ne naučena napamet. Takav način se uvijek preporučuje, da iskreno, svojim riječima molimo Boga za ono što želimo i što nam treba.
Uglavnom, treba moliti, jer rečeno je da molimo bez prestanka, ali nije važno kako koliko je važno da u molitvi uspostavimo kontakt i odnos s nebeskim Ocem.
Jedna sveta žena je to rekla ovako:
"Molitva je česti susret s Onim za kojeg znamo da nas ljubi".