Molitva mrtvima učenje iz Biblije ili ne?
U Bibliji imamo da se ljudi jedino mole Bogu.
Svi pravedni su prizivali Boga i molili se Njemu. Nijedan jedini pravednik nije prizivao ime nekog mtvaca. Ima jedan koji je prizivao Samuela ali nije pravednik a to je Saul i otišao je kod babe vračare da zovne navodno Samuela.
Joel 3,5Svi što prizivaju ime Jahvino spašeni će biti, jer će na brdu Sionu i u Jeruzalemu biti spasenje, kao što Jahve reče, a među preživjelima oni koje Jahve pozove.
Psalam 145,18 Gospod je blizu svijeh koji ga prizivaju, svijeh, koji ga prizivaju u istini.
Jona 3,8 Nego i ljudi i stoka da se pokriju kostrijeću,
i da prizivaju Boga jako, i da se vrati svaki sa svoga zloga puta i od nepravde koja mu je u ruku.
Djela apostolska 9,14 I ovdje ima vlast od glavara svešteničkijeh
da veže sve koji prizivaju ime tvoje.
2. Ljetopisa 6,40Sada,
Bože moj, neka tvoje oči budu otvorene i tvoje uši pažljive
na molitve na ovom mjestu!
Psalam 5,4 Jahve, zorom glas mi već čuješ,
zorom ti već lijem molitve u nadi čekajuć`.
Psalam 21,3 Ti mu ispuni želju srca,
ne odbi molitve usana njegovih.
Psalam 65,3 ti molitve uslišuješ. Svaka put dolazi k tebi
Psalam 66,19 No Bog me uslišio: obazro se na glas molitve moje.
Psalam 106,44 On pogleda opet na nevolju njinu
kad njihove molitve začu Psalam 116,1 Ljubim Jahvu jer čuje vapaj molitve moje:
Daniel 9,23Od početka tvoje molitve izišla je riječ, i ja dođoh da ti je navijestim. Ti si miljenik. Pazi dobro na riječ, razumij viđenje.
2. Korinćanima 13,7Molimo se Bogu da ne činite nikakva zla; ne da se mi pokažemo pravi, nego da vi dobro činite, pa izašli mi i kao nepravi.
2. Korinćanima 13,9Da, radujemo se kad smo mi slabi, a vi jaki.
Za to se i molimo, za vaše usavršavanje.
I ljudi kada se za druge ljude mole mole se Bogu, a ne mrtvima.
2. Solunjanima 1,11Zato i molimo uvijek za vas da vas Bog učini dostojnima poziva i snažno dovede do punine svako vaše nastojanje oko dobra i djelo vaše vjere
Biblija jasno kaže kako i kome da se molimo.
Matej 6,9 Ovako dakle molite se vi: Oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje;
Luka 11,2 A on im reče:
kad se molite Bogu govorite: oče naš koji si na nebesima, da se sveti ime tvoje; da dođe carstvo tvoje; da bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu;
Naravno Isus je Bog i Njemu se možemo isto moliti.
Djela apostolska 7,59 I dok su ga kamenovali, Stjepan je zazivao:
"Gospodine Isuse, primi duh moj!
Djela apostolska 7,60 Onda se baci na koljena i povika iza glasa:
"Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Kada to reče, usnu.
4. Mojsijeva 6,27 I neka prizivlju ime moje na sinove Izrailjeve, i ja ću ih blagosloviti.
Psalam 79,6 Izlij gnjev svoj na narode koji te ne znaju,
i na carstva koja ne prizivlju tvojega imena.
Psalam 86,5 Jer si ti, Gospode, dobar i milosrdan i veoma milostiv svima koji te prizivlju.
Psalam 99,6 Mojsije i Aron, sveštenici njegovi,
i Samuilo jedan od onijeh koji prizivlju ime njegovo, prizivahu Boga, i on ih usliši.
Jeremija 10,25 Izlij gnjev svoj na narode koji te ne poznaju, i na plemena koja ne prizivlju imena tvojega, jer proždriješe Jakova, proždriješe ga da ga nema, i naselje njegovo opustiše.
Rimljanima 10,12 Jer nema razlike među Jevrejinom i Grkom:
jer je on Bog sviju, i bogat za sve koji ga prizivlju.
1.
Korincanima 1,2 Crkvi Božijoj koja je u Korintu, osvećenima u Hristu Isusu, pozvanima svetima,
sa svima koji prizivlju ime Gospoda našega Isusa Hrista na svakome mjestu i njihovome i našemu:
2. Timotiju 2,22 Bježi od želja mladosti, a drži se pravde, vjere, ljubavi, mira,
sa svima koji prizivlju Gospoda od čistoga srca;