Odvoji malo vremena , ovo je jako zanimljivo , i vaše mišljenje je dobro došlo
Evo ukratko..
Mire..vec se radi o teoriji koju podrzavas a koju biblija ne poznaje - da navodno biblijski pisci nisu znali sta veruju, i iznosili su u pismu samo svoja misljenja.
Laodikeja, nisam rekao da su ''iznosili samo svoja misljenja''(ali ponekad jesu), ovo je ispravno glediste, jer mi nikako ne mozemo biti sigurni sta je Bog ucio ako slusamo obicne ljude.
Biblija nije samo ''Bozanska'' knjiga, vec sadrzi i ljudski elemenat. Bog se nije koristio ''diktatom'', vec je dopustao da pisci sami svojim recima ''izraze'' ono sto su razumeli i videli. A svi ti opisi su podlozni ''ljudskom misljenju''.
Biblija je ''Bozansko-ljudska knjiga'' i to moramo imati na umu.
Mi mozemo biti sigurni u istinitost reci, jedino onda kada u Bibliji pise ''TAKO GOVORI GOSPOD''.
Solomunu jeste Bog dao mudrost, ali ne i ''Bozansku mudrost'' , jer kada bi to tako bilo, onda ''on ne bi sagresio''.
Mi ipak vidimo do cega ga je dovelo ''njegovo mudrovanje'' kada je i sam poklekao i ucinio ozbiljne grehe te odbacio Boga, pa poceo da sluzi idolima.
U teologiji se zato i postavlja pitanje: ''zasto bi smo slusali Solomuna''?
Njegove reci su svakako korisne, ali im ne smemo pokloniti puno poverenje.
Ajde sada da pogledamo stihove.
Jezek. 37,11 "
Gle, govore: Posahnuše kosti naše i prođe nadanje naše, propadosmo."
-Jevreji nisu verovali u vaskrsenje, i to je tako ocigledno u celom Svetom Pismu kroz ceo Stari Zavet.
Tek kasnije Bog im u direktnoj objavi daje nadu u vaskrsenje, i zato imamo u Jezekilju, Isaiji i Danilu, da Bog govori o vaskrsenju.
"
A kad čuše za vaskrsenje mrtvih, jedni se rugahu a drugi rekoše: Da te čujemo opet o tome.".
-Cak i u vreme Hrista, postojale su neke grupe kao sto su sadukeji koje i dalje nisu verovale u vaskrsenje..
To pokazuje, da je postojao kontinuitet verovanja koji se odrzao sve do Hristovog vremena, a da je to verovanje ''protiv vaskrsenja'' ranije preovladavalo..
Dalje ono sto vi citirate jeste uglavnom propovednik:
(na tome i temeljite svu vasu teologiju)
''
Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio..
I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i nikada više nece imati udela ni u čemu što biva pod suncem.''(Propovednik 9:5)
Propovednik jasno uci PROTIV VASKRSENJA!
Ja ne znam kako vi to ne vidite!?
Nijima ''nema plate'' i ''NIKADA VISE NECE IMATI UDELA NI U CEMU STO BIVA POD SUNCEM''.
Propovednik dakle uci ''protiv vaskrsenja'', ali adventisti nece zato reci: ''eto Propovednik je ucio protiv vaskrsenja , to znaci onda nema vaskrsenja'', nego ce ipak poslusati Hrista koji kaze ''da mrtvi ustaju''.
Ako je Propovednik ovde pogresio sto se tice vaskrsenja, da li je onda istinu govorio kada je rekao da ''mrtvi ne znju nista''?
Da li je iko od njih istinu govorio?
Naravno da nije, to je njihovo licno misljenje, a ne Bozje!
Isto je sa svim ostalim citatima koje navodite da ''mrtvi ne znaju nista i sl''..
Citirao si Jova a ja sam ga objasnio:
"
kad legne, ne ustaje više; dokle je nebesa neće se probuditi niti će se prenuti oda sna svog. "
-ON KAO I SOLOMUN NEGIRA VASKRSENJE!
I sta dalje kaze:
"
O da me hoćeš u grobu sakriti i skloniti me dokle ne utoli gnev Tvoj, i da mi daš rok kad ćeš me se opomenuti!"
"
O DA HOCES!?"
ON SE NADA DA CE GA BOG VASKRSNUTI, JER JE SMATRAO DA JE PRAVEDAN.
ALI NIJE VEROVAO DA CE TAKO I BITI!
ON NE VERUJE U VASKRSENJE!
ON SE SAMO NADA.
Svi ostali stihovi koje navodite, dokazuju isto, a to je njihovo ''
ne verovanje u vaskrsenje i ne verovanje u zagrobni zivot''.
Ajde da pogledamo Davida:
"
Ljudi braćo! Neka je slobodno kazati vam upravo za starešinu Davida da i umre, i ukopan bi, i grob je njegov među nama do ovog dana.Prorok dakle budući, i znajući da mu se Bog kletvom kle od roda bedara njegovih po telu podignuti Hrista, i posaditi Ga na prestolu njegovom... [Predvidevši govori za vaskrsenje Hristovo da se ne ostavi duša Njegova u paklu, ni telo Njegovo vide truljenje.] .. Jer David ne iziđe na nebesa, nego sam govori: Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane''( dela 2. 29 - 34 )
Zasto si izbacio ovo u zagradi [] , sto sam stavio, gde se zapravo vidi da se tekst odnosi na Hrista i vaskrsenje njegovo a ne na Davida?
Zaista jeste tako, ''
njegov grob je medju nama do danasnjeg dana'' i ''
David ne izidje na nebesa'', jer kao sto smo i utvrdili do sada, ''nebesa su mesto gde prebiva Bog'' a postoje ''sedam nebesa'' a u krajnjem nebu je Bog na prestolu.
''
Niko se ne pope na nebo osim Sina Bozjeg koji sidje'' kaze tekst..
Duse(Duhovi) kao sto sam rekao su ''u blizini Bozjoj'' a ne u samom nebu tik uz Boga uz njegov presto..
Zato i ''David ne izidje na nebesa da bi seo do Boga''..
Tekst dakle tvrdi ''da David ne izidje na nebesa'' u tom smislu sto nije seo ''pored Boga na prestolu'' jer tekst i napominje da se to odnosi na Hrista> ''
Reče Gospod Gospodu mom: Sedi meni s desne strane''.. To se nikako ne odnosi na Davida ''da je on seo do Boga na nebesima'' i zato to zapravo znaci da on nije ni ''izisao na nebesa da bi seo do Boga na prestolu'' vec Hristos je otisao da sedne. To je znacenje tog teksta.
To ne negira cinjenicu da je Davidov Duh, negde u ''blizini Bozjoj'' u delu tih ''sedam nebesa'', jer se nebo deli na prostore..