Magnezijum i zdravlje

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
E,ovo su sada još konkretnije informacije u vezi koncentracije Mg u rastvoru i to sam upravo i hteo da te pitam.Poznato mi je destruktivno dejstvo hlora na ljudski organizam,ali nisam znao za ovu caku sa C vitaminom,međutim obzirom da sam strahoviti protivnik hemije može li se isti efekat postići i sokom od limuna.
U principu,ono sa čime se borim već duži period je poremećaj metabolizma masti sa svim mogućim pratećim efektima u krvnim nalazima,pa čak i do angioplastike koja mi je pre 1,5 godina urađena.
Nalazi laboratorije nisu bili bolji ni nakon dužeg perioda potpuno redukovane ishrane u kojoj je preovladavalo sveže voće i povrće,a u zadnje vreme sam u ishranu uključio i zelene kašaste sokove.
Normalno,to podrazumeva da sam iz svakodnevne ishrane maltene u potpunosti isključio četiri bela jahača Apokalipse(brašno,šećer,so,masti i sve proizvode od njih).
Obzirom da neki simptomi ukazuju na deficit Mg uvodim sada i to.

Tvoji nalazi vjerovatno podrazumijevaju povećane vrijednosti triglicerida i holesterola. Možeš u dnevnu količinu česmovače ucijediti sok od jednog limuna i to piti. Pošto limun na 100 gr ploda sadrži aproksimativno 55-65 mg askorbinske kiseline to je više nego dovoljno da anulira rezidualni hlor iz vode. Za trojicu od ove četvorice jahača Apokalipse se u potpunosti slažem a uloga četvrtog, tačnije masnoća sastavljenih predominantno od zasićenih masnih kiselina se ne slažem. Sva halabuka i povika na te, čvrste masti je počela krajem 60-ih godina prošlog vijeka u SAD. Vršena su brojna ispitivanja i provođene studije a rezultat je bio po meni jedna od najkatastrofalnijih medicinskih preporuka ikada. sastojala se u bacanju anateme na zasićene masnoće (svinjska mast, loj, kokosova mast, puter) i predlaganja "zdravih" alternativa u vidu sjemenskih ulja (suncokret, soja, bundeva kja su uglavnom sačinjena od polinezasićenih masnih kiselina) i margarina koji je navodno zdrava alternativa puteru. Evo već više od 45 godina živimo i ponašamo se u skladu sa tim preporukama. rezultat je povećanje incidencije infarkta miokarda i moždanog udara za 3X u odnosu na period prije donošenja tih preporuka, i povećanje incidencije dijabetesa tipa II otprilike za isto toliko. O ovome bih mogao da pišem danima i šteta što kucam jednim prstom pa mi to oduzima previše vremena. Reći ću još samo jednu činjenicu vezanu za svinjsku mast. To je smjesa zasičenih ( palmitinska, stearinska, miristinska) masnih kiselina koje učestvuju zajedno u procentu od oko 43% i nezasičenih masnih kiselina od kojih je najzastupljenija mononezasićena omega-9, oleinska kiselina sa sadrzajem u svinjskoj masti od oko 45%. To je ona ista oleinska masna kiselina zbog koje je maslinovo ulje tako zdravo jer učestvuje u sastavu tog ulja u procentu od 72-78%. O katastrofalnim posljedicama upotrebe sjemenskih ulja sastavljenih od polinezasićenih masnih kiselina a koja su uz to još podvrgnuta procesima rafinacije i deodorizacije na jako visokim temperaturama ovde sada nemam vremena govoriti, ali svako od tih ulja koje nalaziš na policama u trgovini zbog tehnoloških postupaka koje sam spomenuo sadrži u sebi 10-15% transmasnih kiselina i konjugovanih masnih kiselina nastalih upravo zbog tehnoloških postupaka na vrlo visokim temperaturama. To su vrlo štetne, neprirodne masne kiseline koje dugoročno imaju katastrofalan učinak na ljudsko zdravlje.
 
Član
Učlanjen(a)
27.05.2010
Poruka
17
Magnezijum tera crne misli

Nisam u mojoj apoteci našao magnezijumhlorid,ali zato sam uzeo gorku so i počinjem...sve sa limunom zajedno...
...ove šumeće tablete,koje sam prethodno već kupio,potrošiću svakako,ali ne onako kako na uputstvu piše,već tabletu delim u šest doza u toku dana.
Da samo znaš koliko si u pravu za ovu čitavu ujdurmu oko masnoća životinjskog porekla...
...gde ćeš veću istinu reći Lali koji je odras'o na masti,'leba i alevoj paprici!:yea:
I to od MANGULICE!

Iako je van teme,neće se moderatori naljutiti za ovih par linkova i informacija,koji u mnogome potkrepljuju tvoju priču o masnoćama u ljudskoj ishrani,jer u svakom slučaju teraju crne misli!
ISTINE I ZABLUDE O MASTIMA U ISHRANI

Doskorašnje gledište da sve zasićene masne kiseline deluju aterogeno i trombogeno doživelo je poslednjih godina zahvaljujući vrlo intenzivnim istraživanjima,bitne i sa praktičnog stanovišta vrlo značajne izmene.
Zasićene masne kiseline kratkog i srednje dugog lanca (dužine ispod 12 ugljenikovih atoma),metabolišu se u organizmu na sličan način kao i ugljeni hidrati i nemaju aterogeni efekat. Klasično je poznata činjenica da 3 zasićene masne kiseline dugog lanca-laurinska,palmitinska i miristinska deluju izrazito aterogeno,a imaju i vrlo snažno trombogeno delovanje. Za razliku od njih,stearinska masna kiselinaprisutna pre svega u svinjskom mesu,pre svega rase mangulica,ako je pravilno hranjena,ima upravo suprotan efekat. Ova istraživanja traju preko 18 godina i o tome postoji veliki broj naučnih radova. Naime,ispitivanja sa njenim povećanim unosom, pokazala su da dovodi do snižavanja ukupnog i LDL holesterola („lošeg“) i do porasta „dobrog“-zaštitnog HDL holesterola. Ovo mišljenje potvrdio je veliki broj istraživača. Objašnjenja su da je njen antiaterogeni efekat posledica vrlo brze desaturacije u organizmu i pretvaranja u mononezasićenu oleinsku kiselinu, ali postoje učvršćeni dokazi njenog delovanja na LDL receptore i bržeg uklanjanja LDL holesterola, a eksperimentalna istraživanja ukazuju i na modifikovanje sastava i veličine VLDL i aktivaciju CETP (holesterol estar transfer proteina) koji obogaćuju HDL čestice trigliceridima, vrše esterifikaciju slobodnog holesterola i na taj način štite organizam od štetnog holesterola.
Jednostavno rečeno,zasićena stearinska masna kiselina potencira reverzni transport holesterola iz tkiva i krvnih sudova organizma,u jetru i njegovu eliminaciju kroz žuč.
Prof dr.sci.med.
Vuk Florijan
Spec.internista-kardiolog
Dalje o tome na:[ :: SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ZASAVICA | SREMSKA MITROVICA | SRBIJA:: ]
Proizvodi napravljeni od mangulice su zdravi. Laki holesterol ima lekovita svojstva u odnosu na teški holesterol od belih svinja. Sastav mesa i slanine takođe ima lekovit efekat na kostobolju.. Proizvodi od mangulice su retki na našem tržištu. Mi pokušavamo da premostimo taj jaz sa našim proizvodima.
Mast između mišića i čvsta konzistencija daju dobar ukus mesu. Ovo je bitno zbog šnicli. Sadrži oko 30 procena je zasićenih masnih kiselina., što je savršeno za izradu i konzerviranje suhomesnatih proizvoda na duže vreme. Dimljena slanina je izuzetnog kvaliteta.
Zašto je mangulicina mast bolja od savremene svinjske?

Mast je bitna i neophodna kao hrana. Mangulicina mast sadrži 8 -10 % više nezasićenih masnih kiselin od savrmene svinjske masti. Potrebno je duže vreme da bi se mast užegla čime se produžava vek trajanja hrane a samim tim se zadržava dobar ukus tokom dužeg vremena.


Nezasićene masne kiseline
Zasićene masne kiseline
Savremene svinje 42,6% 57,4%
Mangulica
38,3% 61,7%

[ :: SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE ZASAVICA | SREMSKA MITROVICA | SRBIJA:: ]
Da ne zloupotrebljavam više strpljenje moderatora vraćam se magnezijumu i temi u kojoj ću obavestiti zainteresovane o rezultatima protekom vremena.
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Magnezijum štiti od cerebralne paralize

16. 02. 2011. Izvor: lekarinfo.com

Magnezijum štiti od cerebralne paralize




Nešto tako jednostavano kao što je magnezijum može da zaštiti od cerebralne paralize. Nova studija na miševima pokazuje da konzumiranje magnezijum-sulfata značajno smanjuje povrede mozga povezane sa pojavom upale ili infekcije kod trudnica

Magnezijum sulfat se ponekad koristi tokom prevremenog porođaja da se smanji rizik od neonatalne povrede mozga. U 2010, "American College of Obstetricians and Gynecologists", zajedno sa društvom za "Maternal-Fetal Medicine"objavilo je da "raspoloživi podaci ukazuju da magnezijum-sulfat dat pred očekivani prevremeni porođaj smanjuje rizik od cerebralne paralize kod preživele dece."

"Znali smo da postoje indikacije iz drugih studija koje ukazuju da magnezijum-sulfat može da zaštiti prevremeni fetus od cerebralne paralize, ali smo želeli da pokažemo direktni i konačni zaštitni efekat na mozak bebe u slučajevima zapaljenjnskih bolesti majke", izjavio je dr Ron Belooseski, jedan od autori studije. "Želeli smo da naučimo više o zaštitnim efektima magnezijuma u slučajevima kada inflamatorni process porodilja dovodi do prevremenog porođaja, tako da smo koristili vrlo osetljivi način merenja, magnetnu rezonancu da bi proučili kako magnezijum funkcioniše."
Rezultati studije su pokazali da tretman magnezijum-sulfatom znatno smanjuje rizik od neonatalne povrede mozga povezane sa infekcijom majke. Belooseski ističe da je sledeći korak da se sprovede više istraživanja da bi se shvatilo kako magnezijum-sulfata radi i štiti mozak fetusa.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Magnezijum

MAGNEZIJUM

Nedostatak / toksičnost

Nedostatak

Simptomi nedostatka magnezijuma su razdražljivost, promene ličnosti, anoreksija, slabost organizma, zamor, nesvestica, vrtoglavica, nesanica, alergije, uznemirenost, konvulzija (grčenje mišića), pojava nervoze, drhtavica, petljanje i trzanje jezikom, nevoljni pokreti očiju, nestabilan hod, nepravilan rad srca, nizak nivo šećera u krvi i pojava mišićnih kontrakcija. Pri većem nedostatku magnezijuma dolazi i do gubitka kose, otekle desni i oštećenje arterija koje liči na aterosklerozu.

Nedostatak magnezijuma nije redak i pogađa sva telesna tkiva. Ako u hrani ima mnogo kalcijuma, proteina i fosfata smanjiće se resorpcija magnezijuma iz creva. Do smanjene resorpcije magnezijuma može doći i u slučaju hronične dijareje bilo kog uzroka, prehrane siromašne u pogledu proteina i kalorija, kao i u slučajevima ozbiljnih zapaljenskih procesa u organizmu, teških operacija, poremećaja u resorpciji magnezijuma, hormonskih poremećaja, tumora, u trudnoći i u slučajevima kada s organizam znatno fizički napreže. Ako se gladovanje naglo prekine davanjem proteina i ugljenih hidrata bez kofaktora kao što su tiamin i Mg2+ mogu nastati teži metabolički i neurološki poremećaji. U slučaju hroničnog zatajivanja bubrega potreba za magnezijumom se smanjuje, dok u slučajevima renalne acidoze i Diabetes melitus dolazi do velikih gubitaka magnezijuma. Kod žena koje doje potrebe za magnezijumom su povećane.

Unos većih količina fosfata, kalcijuma, vitamina D i zasićenih masnih kiselina takođe dovodi do nedostatka magnezijuma.

Nedostatak magnezijuma se najčešće javlja kod osoba koje konzumiraju konzerviranu hranu u većim količinama, alkoholičari, osobe koje imaju problema sa resorpcijom. Takođe, ovaj problem se javlja kod starijih osoba.
Neadekvatan unos magnezijuma dovodi i do sledećih poremećaja:

  • Kardiovaskularne bolesti, ključujući aterosklerozu, infarkt miokarda, anginu, ishemijsku bolest srca, srčane aritmije i visok krvni pritisak.
  • Dijabetes. Nedostatak magnezijuma dovodi do smanjenog lučenja insulina i do smanjenja osetljivosti tkiva na insulin. Kod dijabetičnih žena u trudnoći neostatak magnezijuma može znatno povećati mogućnost sponatanog pobačaja ili do poteškoća pri porođaju.
  • Osteoporoza. Magnezijum je značajan za normalno funkcionisanje kostiju. Osim toga, njegova uloga je u funkcionisanju paratiroidnih žlezda, metabolizmu vitamina D i adekvatnoj osetljivosti kostiju na paratirodini hormon i na vitamin D.
  • Migrene. Nedostatak magnezijuma pogađa neurotransmitere, krvne sudove i mišiće u glavi i vratu.
  • Premenstrualni sindrom. Menja i odnos kalcijuma i magnezijuma zbog hormonalnih fluktuacija. To utiče na nivo neurotransmitera i dovodi do pojave premenstrualnih simptoma.
  • Astma. Nedovoljan unos magnezijuma u organizam je povezan i sa smanjenom funkcijom pluća, bronhijalnom hiperaktivnošću i teškim disanjem.
  • Kamen u bubregu.
  • HIV / AIDS / SIDA. Nedostatak magnezijuma je primećen u početnim fazama pojave HIV infekcije i dovodi do pojava zamora, letargije i mentalnih slabosti.
  • Nedostatak energije. Osobe sa nedostatkom magnezijuma prilikom težih fizičkih napora troše više energije od osoba koje nemaju nedostatak ovog minerala.
  • Tumor želuca.

Toksičnost

Ako je funkcija bubrega normalna teško će doći do trovanja magnezijumom obzirom da organizam izbacuje sav višak ovog minerala. Kod bolesnika gde su zatajili bubrezi hipermagneziemija može biti važan medicinski problem. U slučaju hipermagnezijemije toksičnost se manifestuje u depresivnim učincima magnezijuma na nervni sistem. Ostali simptomi su: dijareja, crvenilo na koži, žeđ, nizak krvni pritisak, gubitak refleksa, letargija, slabost organizma, zadržavaje tečnosti u organizmu, mučnina, povraćanje, plitko disanje.

Izvor: Chem.bg.ac.rs
 
TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
Muke sa kičmom

Muke sa kičmom

Lumbalna diskus hernija je najčešće oboljenje kičme, na koje upozorava bol koji se širi duž noge. Rezultati operacije najbolji su u prva tri meseca od početka simptoma

14-velika_620x0.jpg


Gotovo da nema osobe koja bar jednom u životu nije patila od bola u leđima. Uzroci mogu biti različiti, ali statistike pokazuju da je najčešće problem sa „iskakanjem“ međupršljenskog diska. Diskus hernija, kako se ovaj medicinski problem naziva, jako je često oboljenje, ali se bol izazvan njom razlikuje od „običnog“ bola u leđima, pa je neophodno obratiti se lekaru i dobiti pravu dijagnozu.

O tome šta je diskus hernija, zbog čega se javlja i kada je treba operisati, za čitaoce „Života plus“, objašnjava neurohirurg doc. dr sc. Ljiljana Vujotić iz Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije.

Diskus hernija nastaje kada mekani deo međupršljenskog diska „iscuri“ iz svog ležišta i nađe se u kičmenom kanalu u kojem se nalaze nervni elementi. Pritisak na korene nerava izaziva jak bol duž noge, koji može biti praćen slabošću muskulature ili čak problemima s mokrenjem. Diskus hernija je najčešća na dva poslednja međupršljenska nivoa, zbog opterećenja koje trpe ova dva poslednja diskusa i velike pokretljivosti kičme u tom delu. Postoje tri stepena uklještenja diska.

* Koje aktivnosti mogu da pojačaju bolove u leđima?

- Podizanje tereta, posebno sa savijenim leđima, ali i svako fizičko naprezanje, može da provocira nastanak bola u leđima i diskus herniju. Ovo oboljenje vrlo je često kod profesija kao što su, na primer, livci, varioci, fizički radnici, ali i radnici hitne pomoći i medicinske sestre. Svaki posao koji se obavlja u pognutom položaju pogodan je za nastanak diskus hernije, ali uz malu korekciju položaja rizik može da se smanji.

14-mala.jpg


* Dešava li se da sve prođe “samo od sebe”?

- Simptomi ponekad prođu jako brzo, to zavisi od pacijenta, ali recidiv bolova javlja se kod 80 odsto u prvoj godini, a vrlo često, u čak 85 odsto slučajeva, bol u donjem delu leđa nema specifičnu dijagnozu. Ona se postavlja skenerom, magnetnom rezonancom i mijelografijom. Veoma je značajno da vodite računa o pravilnim položajima tela, da naučite kako da se tokom noći okrećete, kao i da pravilno iz sedećeg ustajete u stojeći položaj.

* Zbog kojih problema sa kičmom se treba javiti neurohirurgu? I šta zahteva hitno neurohirurško lečenje?

- Kod pojave tzv. radikularnog bola, treba misliti na diskus herniju. To je bol koji se širi duž noge, javlja se u prekidima, jači je od ranijeg bola u leđima, pogoršava se prilikom aktivnosti, smiruje se pri ležanju ili stajanju, provocira kašljem, kijanjem, fizičkim naprezanjem. Ukoliko nema slabosti stopala, otežanog stajanja na peti ili prstima, smetnji sa mokrenjem, treba početi sa konzervativnim lečenjem koje čak u 90 odsto slučajeva daje dobre rezultate. Prvo se predlaže mirovanje od 10 do 14 dana, uz lekove protiv bolova i B vitamine, kao i fizikalnu terapiju.

14-mala-2.jpg


* Kada treba operisati diskus herniju?

- Sam nalaz diskus hernije na snimku dobijenom CT ili MRI pregledom, skenerom, rendgenom, ili magnetnom rezonancom, nije dovoljan razlog za operaciju. U dogovoru sa pacijentom, lekar će, na osnovu simptoma, tegoba i stanja pacijenta, odlučiti da li je i kada vreme za operaciju. Indikacije za operaciju diskus hernije su: utrnulost sedalnog i genitalnog regiona, uz smetnje kontrole mokrenja ili stolice (sindrom „kaude ekvine“), nemogućnost stajanja na peti ili prstima, izražen bol sa ili bez utrnulosti duž noge. Rezultati operacije najbolji su ukoliko se ona obavi u prva tri meseca od početka simptoma.

* Koja je verovatnoća da se posle operacije opet jave problemi?

- Retko se prava diskus hernija može ponovo javiti na istom međupršljenskom nivou, ali i to je moguće, jer se prilikom operacije nikad ne uklanja ceo diskus, već samo njegov iskliznuli i degenerisani deo. Kod fizičkog naprezanja, od ostatka diskusa ponovo može da nastane diskus hernija. Češće se dešava da se ona javi na drugoj strani ili na drugom nivou, kao i kod osoba kod kojih, zbog slabosti vezivnog tkiva i naprezanja, postoje uslovi za nastanak oboljenja.

Osobe koje su operisane zbog diskus hernije u toku postoperativne rehabilitacije nauče tzv. zaštitne položaje, koji im pomažu da smanje verovatnoću nastanka novog uklještenja.

BOL SE MOŽE SPREČITI

* Najvažniji je pravilan položaj prilikom svih aktivnosti, ali i sna, pa se ni spavanje na stomaku ne preporučuje

Jačanje opšte fizičke kondicije i muskulature leđa veoma je važno, a suština fizičkih vežbi koje određuje fizijatar, a nadzire fizioterapeut su istezanje mišića i jačanje leđnih i trbušnih mišića koji „drže“ kičmeni stub.

- U svom radu najčešće koristim tehniku jumeiho masaže i vežbe istezanja i jačanja muskulature, takođe reiki tretman i rekonekciju. U početnoj fazi, dok su bolovi jaki (zapaljenska faza), treba primenjivati krio terapiju sa ledom, a u kasnijoj fazi toplotnu masažu i vežbe. Pacijent treba prvo da nauči „zaštitne položaje“ kičme, odnosno šta sme, a šta ne sme da radi. Princip je da kičma uvek bude u pravom položaju kod svih fizičkih aktivnosti u kući i van nje, uz izbegavanje rotacionih pokreta i dizanja tereta. Treba promeniti i način ishrane i jesti zdravu hranu koja pomaže da se održi ili postigne željena telesna težina. Važan je i pravilan položaj kičme prilikom spavanja na odgovarajućem ležaju, dušeku i jastuku, pa se preporučuje spavanje na leđima i boku, nikad na stomaku. Pacijent takođe treba da nauči pravilno da radi vežbe kako bi mogao samostalno da vežba. Preporučuje se leđno plivanje, ali ne i sportovi kao što su košarka i odbojka zbog skokova i doskoka, objašnjava viši fizioterapeut Stanko Injac.

14-mala-3.jpg


„BOŽANSTVENA“ MASAŽA

Jumeiho masaža (u prevodu "božanstvena" masaža) vraća težište tela u idealan položaj. Prema učenju japanskih terapeuta simetrija je prvobitno, normalno i zdravo stanje ljudskog tela. Kada je telo simetrično mišići i tkiva su meki, a cirkulacija krvi dobra. Prema toj teoriji težište tela određuje naše zdravlje, pa ako je težište na dobrom mestu, čovek će biti zdrav i osećaće se dobro. Težište je tri prsta ispod pupka i ukoliko je poremećeno, ako na primer, čovek nema ravnomerno raspoređenu težinu na obe noge kada stoji, javljaju se različite bolesti i krivi kičma.

Terapija se sastoji od tri komponente koje se međusobno izmenjuju i nadopunjuju. Prva, metoda gnječenja, druga pritisaka i treća nameštanje zglobova. Prve dve imaju svrhu da omekšaju i opuste meka tkiva, jer se tada kosti i zglobovi mogu lakše namestiti u pravilan položaj. Važi i obrnut proces.

Terapiju čini 100 osnovnih zahvata koji imaju za cilj ponovno uspostavljanje ravnoteže. Jumeiho masaža dala je odlične rezultate kod osoba koje imaju probleme sa kičmenim stubom.

Večernje Novosti
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
26.12.2011
Poruka
4
vrlo poučna informacija!

Ceo Net. sam pretražila i nigde nema u Srbiji Magnezijum hlorid za kupiti. Ljudi koji trpe velike bolove i traže pomoć u svemu što se nudi na Net-u.mogu samo da priželjkuju pomoć koja je na dohvat ruke, medjutim kada želi da ostvari san, da se oslobodi bola i krene u potragu navedenih eliksira nailazi na razočarenje jer nigde u Srbiji nemože sebi da kupi.Dali neko možda zna gde može da se kupi MAGNEZIJUM HLORID?
 
Poslednja izmena od urednika:

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
vrlo poučna informacija!

Ceo Net. sam pretražila i nigde nema u Srbiji Magnezijum hlorid za kupiti. Ljudi koji trpe velike bolove i traže pomoć u svemu što se nudi na Net-u.mogu samo da priželjkuju pomoć koja je na dohvat ruke, medjutim kada želi da ostvari san, da se oslobodi bola i krene u potragu navedenih eliksira nailazi na razočarenje jer nigde u Srbiji nemože sebi da kupi.Dali neko možda zna gde može da se kupi MAGNEZIJUM HLORID?

Teško ćeš to naći kao magnezijum hlorid jer se kod nas kao takav u slobodnoj prodaji ne nalazi. Jedino je moguće pronaći u specijalizovanim trgovinama (obično ne u maloprodaji) koje se bave prodajom elemenata i jedinjenja za analitičku hemiju (prilično skupo, 1 kg oko 20 evra) ili kao skuplja i efikasnija varijanta za posipanje zaleđenih puteva.

Ono što možeš pokušati da pronađeš u specijalizovanim trgovinama zdrave hrane je tzv. NIGARI so. Nigari so se koristi uglavnom kao koagulant prilikom pravljenja sojinog sira od sojinog mlijeka. Safrži oko 95% MgCl2 a ostatak je najvećim dijelom magnezijum sulfat (gorka si ili epsom so), vrlo malo kuhinjske soli i soli drugih metala u tragovima. Na Dalekom Istoku se nalazi u slobodnoj prodaji po najobičnijim radnjama (kao kod nas kuhinjska so ili soda bikarbona) i vrlo je jeftina. Dobija se u solanama koje so dobijaju iz morske vode. So se dobija isparavanjem. Kada količina vode u plitkim bazenima ispari do nivoa jedne desetine od one koja je natočena počinje kristalizacija NaCl. Kuhinjska so se tada "bere" i sakuplja na jednu hrpu u bazenu a preostala voda je ta koja sadrži Nigari. Pošto kod nas nije velika potražnja za MgCl2 ta voda se ispušta i vraća nazad u more dok je u solanama na Dalekom Istoku uparavaju i dalje i dobijaju magnezijum hlorid.

Pakuje se uglavnom u plastične kesice težine 500 gr i takva količina ne bi smjela da bude skuplja od 4-5 evra (i to je previše).
 
Član
Učlanjen(a)
26.12.2011
Poruka
4
Zahvalila bih se !

Pošto sam dobila op:)širan odgovor, osećam se dužnom da se zahvalim na trudu! Hvala!
 
Član
Učlanjen(a)
26.12.2011
Poruka
4
Moram da napomenem da imate najinteresantnije smajliće na NET-u:idea:tease:dntknw::arrow::)Podrav!
 
Natrag
Top