Magnezijum i zdravlje

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Važnost magnezijuma za naš organizam




Unesite magnezijum u organizam. Mnoge studije su pokazale da je magnezijum prisutan u više od 300 biohemijskih reakcija neophodnih za vitalnost organizma.

Ako sa teškoćom ustajete ujutro, a tokom dana ste napeti i teško se koncenrišete, uveče se teško uspavljujete - možda patite od nedostatka magnezijuma u organizmu. Hranom se može uneti oko 250 mg.
Dnevne potrebe ljudskog organizma za ovim bioelementom iznose šest miligrama po kilogramu telesne težine. Osoba teška 50 kg bi trebalo da unese oko 300 miligrama magnezijuma.
Izvor magnezijuma su: zeleno povrće (naročito boranija), orasi, soja i jabuke. Zato navalite na ovu vrstu hrane bićete vitalniji, a možda će i tegobe koje vas muče nestati. Unasite magnezijum hranom, a ne veštačkim preparatima.

Zalogaj


 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Mišići se grče zbog nedostatka magnezijuma

Mišići se grče zbog nedostatka magnezijuma

CDC/MA| 27. 02. 2010. - 00:02h| Foto: Shutterstock|

Ako vam često vam igra oko, a mišići vam se grče i trnu telo pokušava da vam poruči da mu fali magnezijum. Najmanje deset odsto odraslih osoba pati od nedostatka ovog minerala koji deluje protiv stresa.



16598_svmagnezijum02fotoshutter_f.jpg


Ovaj važan mineral štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i sprečava slepljivanje crvenih krvnih pločica, to jest stvaranje ugrušaka. Nervima i mišićima takođe je neophodan, jer reguliše prenos nadražaja do mišića i sprečava trzaje i drhtanje, što je veoma važno za ujednačeni rad srca.
Uzroci nedostatka magnezijuma

Ishrana: U zemljoradnji se kao đubrivo često koristi kalijum, koji sprečava apsorpciju magnezijuma pa ga samim tim nema dovoljno u povrću. Namirnice sa puno šećera, masti i belog brašna (npr. gotova jela) sadrže veoma malo magnezijuma, a kafa, "koka-kola" i alkohol sprečavaju njegovu apsorpciju u tankom crevu.

Stres: Hormoni stresa adrenalin i noradrenalin podstiču izbacivanje magnezijuma iz organizma.

Napor: Za vreme fizičke aktivnosti i u sauni znojenjem izbacujemo veliku količinu magnezijuma.

Bolesti, lekovi: Problemi sa želucem (npr. proliv) remete apsorpciju magnezijuma, a oboljenja bubrega (npr. upala), kao i neki lekovi (npr. sredstva za čišćenje) podstiču njegovo izbacivanje. Hormonska kontraceptivna sredstva sprečavaju njegovu apsorpciju.

Povećana potreba: Odrasloj osobi je dnevno potrebno najmanje 350 miligrama ovog dragocenog minerala, ali potreba se povećava u trudnoći, kada treba unositi najmanje 400 grama magnezijuma. Za vreme dojenja dnevne potrebe iznose 450 miligrama, a tokom perioda u kome se redovno bavimo sportom ili napornim radom (najmanje 400 miligrama).

Preventiva
Ako sumnjate da vam nedostaje magnezijum, potražite savet lekara. U lakšim slučajevima i preventivno dovoljno je da se pravilno hranite:

Integralne žitarice i koštunjavo voće: U 100 grama pšeničnih klica ima 550-590 miligrama magnezijuma, u semenkama bundeve 530 miligrama, suncokretu 420 miligrama, pšeničnim klicama 300, heljdi 170, koštunjavom voću 135-270 miligrama. Od mahunarki je najbolja soja (250 mg), dok beli pasulj i grašak sadrže 130 mg, odnosno 125 mg magnezijuma.

Trudite se da svaki dan popijete što više mineralne vode koja sadrži najmanje 50 miligrama magnezijuma po litru.
U dogovoru sa lekarom možete da uzimate i preparate magnezijuma u obliku tableta, dražeja, šumećih tableta ili u prahu.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Obnovite pozitivnu energiju
Magnezijum tera crne misli



Ukoliko je manjak ovog minerala dugotrajan, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje, kao što su ubrzano starenje, opadanje kose, perutanje kože...

Thumb_817754_64352722.jpg


Dovoljno je samo da gricnete koju kockicu crne čokolade, žvaknete malo integralnog hleba i gucnete čašu kisele vode i napunićete baterije svog tela pozitivnom energijom. Upravo to su neke od namirnica koje su bogate magnezijumom, mineralom koji bitno utiče na naše psihofizičko stanje.
Verovali ili ne, magnezijum može da pomogne da odagnate crne misli, poboljšate raspoloženje i popravite odnose sa okolinom, pa nije ni čudo što ga zovu antistres mineral. Stručnjaci ga preporučuju ljudima koji su izloženi čestim stresnim situacijama. Magnezijum ima važnu ulogu u vezivanju kalcijuma za kosti i u opuštanju mišića. Takođe učestvuje u regulisanju srčanog ritma i snižavanju nivoa holesterola. Ovaj oligoelement reguliše rad creva, naročito u slučaju opstipacije. Kod trudnica, on smanjuje opasnost od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.


Buđenje sa umorom

Ovaj mineral, koji deluje tako da opušta mišiće i nerve, prisutan je u kostima, mišićima, srcu, jetri i mozgu. Ljudski organizam svakodnevno troši određenu količinu magnezijuma kako bi opustio mišiće i olakšao protok nervnih impulsa. Ukoliko ne unosite svakodnevno dovoljno magnezijuma, vaš organizam počinje da se buni, a vi postajete razdražljivi i imate neprijatan osećaj stalnog umora. Istraživanja pokazuju da je tako čak kod dve trećine ženske populacije. Posledice takvog neraspoloženja vrlo brzo se osećaju na vašoj koži, a osete ih i vaša porodica, prijatelji, saradnici...

Počasno mesto za voće i povrće

Uvrstite u ishranu integralni hleb, integralni pirinač koji sadrži pet puta više magnezijuma od belog, morsku so, sočivo, soju, pasulj, kukuruz, leblebije, bademe, orahe, lešnike, suve smokve i kajsije, avokado i luk. Voću i povrću dajte počasno mesto u ishrani, ali dozvolite ponekad sebi i koju štanglicu čokolade. Prirodni izvori ovog minerala su takođe zeleno lisnato povrće (kelj, brokoli, spanać), meso, kao i mineralna voda koja obiluje magnezijumom.

Nadoknadite manjak

Nemir, anksioznost, sindrom nemirnih nogu, poremećaji sna, muka, povraćanje, nepravilan srčani ritam, konfuzija, mišićni grčevi i slabost obično su simptomi koji pokazuju da organizmu nedostaje magnezijum. Ovaj mineral se unosi prvenstveno raznovrsnom ishranom, ali usled njegovog gubitka zbog nekog oboljenja, treba ga nadoknaditi na odgovarajući način, uz obaveznu konsultaciju s lekarom. Ukoliko je manjak magnezijuma dugotrajan, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje, kao što su ubrzano starenje, opadanje kose, perutanje kože...

Autor:
Dragana Rodić
Stil magazin





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Svaki dan magnezijum

Svaki dan magnezijum

I. S. | 29. septembar 2010. 14:54 | Večernje novosti

Ljudski organizam nije u stanju da taloži magnezijum u vidu depoa, a čak oko 350 enzimskih reakcija nemoguće je bez ovog elementa



LjUDSKI organizam nije u stanju da taloži magnezijum u vidu depoa, a čak oko 350 enzimskih reakcija nemoguće je bez ovog elementa! Zato je od presudne važnosti da ovaj mineral unosimo svakodnevno i u dovoljnim količinama, upozorava profesor dr Tomislav Jovanović.
- Magnezijum moramo svakodnevno da unosimo - kaže naš sagovornik. - Njime se snabdevamo uglavnom kroz hranu. Budući, međutim, da ga je u zemljištu sve manje, naročito trpe nervne ćelije i mišići. Tako, usled nedostatka ovog elementa, osim spazma krvnih sudova i hipertenzije, nastaju poremećaji funkcije digestivnog trakta, endokrinih žlezda, reproduktivne funkcije, potencije.
Profesor Jovanović kaže da je na nama da izaberemo tablete, ili vodu, bogatu magnezijumom. Ali, on preporučuje mineralne vode s magnezijumom, jer posle uzimanja tablete, nivo magnezijuma u krvi naglo skače, iz čega mogu da nastanu komplikacije. Jer, organizam ovaj nagli skok prepoznaje kao problem i izlučuje magnezijum preko mokraće.
- Šumeće tablete se, osim toga, rastvaraju u vodi, a magnezijum u tableti i rastvoren, nije isti kao „original“. Kad se meša sa nekim drugim materijama, postoji mogućnost da napravi neko drugo jedinjenje, koje će dati slabiji efekat.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Imate grčeve u mišićima? Proverite da li vam nedostaje magnezijum

Imate grčeve u mišićima? Proverite da li vam nedostaje magnezijum

Žena blic 06.10.2010 13:32



Bolni grčevi mišića u nogama često nas iznenade noću. Dešava se da jak grč ljude probudi iz najdubljeg sna. Kod većine se ovaj problem javlja od 45. do 50. godine i to duplo češće kod žena. Dokazano je da je deficit magnezijuma čest uzrok grčeva.

Magnezijum reguliše proizvodnju energije u ćelijama, razmenu materija i rad više od 300 enzima, štiti srce i krvne sudove, snižava nivo masti u krvi i sprečava slepljivanje crvenih krvnih pločica. Nervima i mišićima je takođe neophodan jer reguliše prenos nadražaja do mišića i sprečava trzaje i drhtanje.
− Najmanje deset odsto odraslih pati od nedostatka ovog minerala. Povećanu potrebu za magnezijumom imaju i mladi, odrasle osobe pod stresom ili one izložene velikim fizičkim naporima, trudnice, dojilje i stariji. Jednolična ishrana, stres, sportske aktivnosti i mišići izloženi pojačanom naporu, upotreba alkohola i hronična oboljenja često otežavaju postizanje potrebne dnevne količine magnezijuma − kaže dr Nebojša Stojanović.

ISHRANA JE VEOMA VAŽNA
Obratite pažnju na ishranu. Magnezijum je potrebno svakodnevno unositi putem hrane. Namirnice sa puno šećera, masti i belog brašna i gotova jela sadrže veoma malo magnezijuma, a kafa, „koka-kola“ i alkohol sprečavaju njegovu apsorpciju. Veliki deo magnezijuma se unosi putem namirnica biljnog porekla, kao što su povrće i žitarice. Orašasti plodovi (bademi, kikiriki i orasi) takođe sadrže velike količine magnezijuma. I prilikom kuvanja povrća u vodi gube se velike količine magnezijuma, a smrzavanjem namirnica gubi se gotovo 40 posto.

− Rafinirana hrana, alkohol, kafa, fosfati iz gaziranih pića i rafinirani šećer loše utiču na iskorišćavanje magnezijuma u organizmu. Prekomerna konzumacija alkohola utiče na nivo magnezijuma u organizmu jer alkohol podstiče njegovo izlučivanje preko bubrega − kaže dr Nebojša Stojanović, navodeći da se za vreme fizičke aktivnosti i u sauni znojenjem izbacuje velika količinu magnezijuma.

KO JE UGROŽEN
Aktivni sportisti naročito imaju potrebu za većom količinom magnezijuma. Takođe i oko 30 odsto trudnica pati od grčeva u mišićima, pa se preporučuje redovno uzimanje magnezijuma od početka trudnoće.

Pošto nismo uvek u mogućnosti da ishranom unesemo dovoljne količine, poželjno je i korišćenje preparata magnezijuma koji brzo pomažu. U dogovoru sa lekarom možete da uzimate i preparate magnezijuma u obliku tableta, dražeja, šumećih tableta ili u prahu. Stručnjaci preporučuju korišćenje šumećih tableta Biolektra Magnezijum 240 forte jer rastvaraju bez ostatka i veoma su podnošljive za upotrebu. Ove tablete sa svežim ukusom limuna se rastvaraju u vodi, omogućavaju trenutnu resorpciju i dodatni unos tečnosti.

Koliko je dovoljno?
Proverite da li se nalazite u stadijumu kada vam je potreban veći unos magnezijuma. Odrasloj osobi je dnevno potrebno najmanje 300 miligrama ovog dragocenog minerala, ali potreba se povećava u trudnoći, kada treba unositi najmanje 400 miligrama magnezijuma.
Za vreme dojenja, dnevne potrebe iznose 450 miligrama, a tokom perioda u kojem se redovno bavimo sportom ili napornim radom najmanje 400 miligrama.



 
Član
Učlanjen(a)
27.05.2010
Poruka
17
Profesor Jovanović kaže da je na nama da izaberemo tablete, ili vodu, bogatu magnezijumom. Ali, on preporučuje mineralne vode s magnezijumom, jer posle uzimanja tablete, nivo magnezijuma u krvi naglo skače, iz čega mogu da nastanu komplikacije. Jer, organizam ovaj nagli skok prepoznaje kao problem i izlučuje magnezijum preko mokraće.
- Šumeće tablete se, osim toga, rastvaraju u vodi, a magnezijum u tableti i rastvoren, nije isti kao „original“. Kad se meša sa nekim drugim materijama, postoji mogućnost da napravi neko drugo jedinjenje, koje će dati slabiji efekat.
Zbog zdravstvenog stanja imam potrebu za većim dozama magnezijuma pa me interesuje da li je onda bolje,imajući u vidu navode citata,tabletu od 300 mg podeliti u manje doze i uzimati više puta u toku dana.
Može li mi neko reći gde se može nabaviti BIOLEKTRA Magnezij DIREKT 300 mg.
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Zbog zdravstvenog stanja imam potrebu za većim dozama magnezijuma pa me interesuje da li je onda bolje,imajući u vidu navode citata,tabletu od 300 mg podeliti u manje doze i uzimati više puta u toku dana.
Može li mi neko reći gde se može nabaviti BIOLEKTRA Magnezij DIREKT 300 mg.

Ja nisam ljekar ni medicinski biohemičar ali ću ti odgovoriti na pitanje vezano za apsorbciju magnezijuma. Magnezijum koji tako uneseš se apsorbuje kroz stjenku tankog crijeva. Moć apsorbcije je vrlo ograničena tako da sav višak koji je unešen nastavlja put u debelo crijevo gdje izaziva manji ili veći laksativan efekt u zavisnosti od popijene količine. Drugim riječima protjeraće te. Iz tog razloga ti je bolje šumeću tabletu od npr. 500 mg magnezijuma posijeliti na četiri dijela i popiti je u vremenskim razmacima od par časova. na taj način se organizam ujedno i štiti od mogučeg predoziranja magnezijumom. Drugi način kako možeš na brzinu napuniti organizam magnezijumom je transdermalni način. Uzmi u apoteci gorku so (vrlo jeftino i ima u svakoj apoteci pakovano po 20-30 grama) i rastopi je u lavoru mlake vode pa pola sata drži noge u tome. Na ovaj način je moguće predoziranje pa ovo nemoj praktikovati više od dva puta nedeljno. Ako si u mogućnosti da negdje nabaviš magnezijum hlorid postupak je isti. Imaćeš mnogo pozitivnih efekata od ovog namakanja nogu a i san će te vrlo brzo savladati. I gorka so ili magnezijum sulfat i magnezijum hlorid su vrlo postojana jedinjenja koja možeš pomiješati i sa voćnim sokom a da ne stupe ni u kakvu hemijsku reakciju. Najmanja kafena kašičica jednog ili drugog rastvorena u litar česmovače koju ćeš popiti tokom dana kada si žedan če imati isti efekt u smislu popunjavanja tvojih tjelesnih zaliha magnezijumom bez obzira što se i jedno i drugo jedinjenje relativno slabo apsorbuju. Biće dovoljno i mnogo jeftinije od šumećih tableta.
 
Član
Učlanjen(a)
27.05.2010
Poruka
17
U svakom slučaju ću probati predloženi postupak,međutim ostaje dilema oko laksativnog dejstva magnezijumsulfata,ali uz nužan oprez i blizinu toaleta, pretpostavljam da neće doći do...(khm..khm..) ;-)))
Hvala za informaciju!
 

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
U svakom slučaju ću probati predloženi postupak,međutim ostaje dilema oko laksativnog dejstva magnezijumsulfata,ali uz nužan oprez i blizinu toaleta, pretpostavljam da neće doći do...(khm..khm..) ;-)))
Hvala za informaciju!

Nemaš brige za laksativni efekt gorke soli. Daju se mnogo veće količine u tu svrhu, 10-20 grama rastopljene u čaši vode i popijene odjednom. To je potpuno bezopasno, daju i trudnicama prije samog porođaja da im isprazne crijeva jer su ogromna naprezanja u pitanju i ko zna na šta bi ličila porađaona bez ovoga. ja lično svaki dan popijem unaprijed pripremljenih 2 litra vode sa kašićicom i po (oko 5 gr) gorke soli. Ponekad stavim i dvije kašičice. Uz to rastopim i pola teblete C vitamina jer askorbinska kiselina veže za sebe sav rezidualni hlor koji se nalazi u vodi iz gradskog vodovoda a koji je vrlo štetan zbog nekih drugih stvari. Tih 2 litra popijem tokom dana kada sam žedan dakle u 6-8 navrata. Tako ne mislim na magnezijum, niti kada bih ga trebao uzeti.I na taj način se najveći dio iskoristi upravo zbog male mogućnosti tankog crijeva da jednokratno apsorbuje veću količinu.
 
Član
Učlanjen(a)
27.05.2010
Poruka
17
E,ovo su sada još konkretnije informacije u vezi koncentracije Mg u rastvoru i to sam upravo i hteo da te pitam.Poznato mi je destruktivno dejstvo hlora na ljudski organizam,ali nisam znao za ovu caku sa C vitaminom,međutim obzirom da sam strahoviti protivnik hemije može li se isti efekat postići i sokom od limuna.
U principu,ono sa čime se borim već duži period je poremećaj metabolizma masti sa svim mogućim pratećim efektima u krvnim nalazima,pa čak i do angioplastike koja mi je pre 1,5 godina urađena.
Nalazi laboratorije nisu bili bolji ni nakon dužeg perioda potpuno redukovane ishrane u kojoj je preovladavalo sveže voće i povrće,a u zadnje vreme sam u ishranu uključio i zelene kašaste sokove.
Normalno,to podrazumeva da sam iz svakodnevne ishrane maltene u potpunosti isključio četiri bela jahača Apokalipse(brašno,šećer,so,masti i sve proizvode od njih).
Obzirom da neki simptomi ukazuju na deficit Mg uvodim sada i to.
 
Natrag
Top