Magija i Okultizam u Srpskom narodu

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Unošenje badnjaka u domove ima mnogobožačko poreklo i predstavlja staropagansku magijsku praksu i potiče iz obožavanja Valla ili Bella, za koji se verovalo da živi u svetom drveću.l
Kasnije je ovaj kult preuzet od strane Rimljana i postao praznik sunca "Dies solis natalis invicti" ili rođendan Boga sunca, a u tradicionalnim crkvama ustanovljen kao Božić

Na dan ovog praznika - mnogobošci su pekli okrugle kolače u obliku sunčevog diska, kitili jelke i mala drveća, palili baklje, unosili grane drveća u domove - jer se verovalo da bog sunca Vaal živi u svetom drveću i da time mogu osigurati napredak doma.

U Germanskoj mitologiji postojalo je božanstvo kome su se prinosile ljudske žrtve.
Ovi ratnici su obećavali svome božanstvu čije je ime bilo "Tijaz" da će mu darivati pobedu koju budu izvojevali nad neprijateljem, kao i sav plen posle bitke.
Oni su takođe verovali da božanstva mogu postati drveće.
Kada im božanstvo odgovori na molitve - oni su glave svojih neprijatelja zajedno sa plenom vešali na sveto drveće.

Svi ovi opisani mnogobožački običaji - danas se praktikuju u tradicionalnim crkvama istoka i zapada u vreme praznovanja određenih praznika, kao i popratni elementi u vreme trajanja Božića, poput - pečenja slavskog kolača, sečenje badnjaka, ukrašavanja božićne jelke, paljenja vatrometa, prskalica i ukrasnih sveća, verovanje u božić batu i deda mraza - koji dolazi sa neba u kočijama koje vuku irvasi i daruje decu božićnim poklonima.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Unošenje badnjaka u domove ima mnogobožačko poreklo i predstavlja staropagansku magijsku praksu i potiče iz obožavanja Valla ili Bella, za koji se verovalo da živi u svetom drveću.l
Kasnije je ovaj kult preuzet od strane Rimljana i postao praznik sunca "Dies solis natalis invicti" ili rođendan Boga sunca, a u tradicionalnim crkvama ustanovljen kao Božić
Netacno, badnjak je slovenskog mnogogobzackog porekla, a ne rimskog.Bozic zamenjuje da rodjenja boga sunca jer su tom danu prethodile orgije, pa je crkva na taj dan stavila Bozic da bi umesto orgija umetnula psot i sprecila taj izopaceni obicaj.
Na dan ovog praznika - mnogobošci su pekli okrugle kolače u obliku sunčevog diska, kitili jelke i mala drveća, palili baklje, unosili grane drveća u domove - jer se verovalo da bog sunca Vaal živi u svetom drveću i da time mogu osigurati napredak doma.
Za tebe sve sto je okruglo ima poreklo u kultu boga Sunca.
Svi ovi opisani mnogobožački običaji - danas se praktikuju u tradicionalnim crkvama istoka i zapada u vreme praznovanja određenih praznika, kao i popratni elementi u vreme trajanja Božića, poput - pečenja slavskog kolača, sečenje badnjaka, ukrašavanja božićne jelke, paljenja vatrometa, prskalica i ukrasnih sveća, verovanje u božić batu i deda mraza - koji dolazi sa neba u kočijama koje vuku irvasi i daruje decu božićnim poklonima.
Ne praktikuju se, vec rekoh da paljenje badnjaka simbolise odbacivanje tih obicaja.Pecenje slavskog kolaca postoji samo u SPC i ono je nastalo u kasnom srednjem veku zbog grckih svestenika koji su forsirali bogosluzenje na narodu nepoznatom jeziku(grckom) i narod zbog tog nije hteo da odlazi u crkvu, pa su lomili hleb kod kuce gde su se i sakupljali.Vatromet kao i prskalice su nastali u kini i tomnogog kasnije posle nestanka mnogogbostva, kakva glupa izjava.Deda MRaz, Santa Claus, Santa NIKOLAUS vodi poreklo od Svetog Nikole koji je podelio svo svoje Bogatstvo siromasnima(mislim na Bozic).

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kultu sunca i Mitru koji u vatrenim kolima prelazi preko neba i daruje decu Božićnim poklonima.

Hananski bog Vaal je na reljefima prikazan kao bradati čovek sa šiljatom kapom i kićakom, dugom haljinom opasanom širokim kaišem oko pojasa - što je aluzija na deda mraza.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Kultu sunca i Mitru koji u vatrenim kolima prelazi preko neba i daruje decu Božićnim poklonima.
Ne znam, a ucio sam religiju godinama, ne verujem vam kad je istorija bilo svetovna bilo istorija religije u pitanju, ako lazete za istoriju kako onda iko da vam veruje da ste prava crkva?
Hananski bog Vaal je na reljefima prikazan kao bradati čovek sa šiljatom kapom i kićakom, dugom haljinom opasanom širokim kaišem oko pojasa - što je aluzija na deda mraza.
Pokazi mi tu sliku.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.303
Nije samo u narodu nego i u PC, magija da je hljebu navodno Isus priisutan. Zatim da obična voda postaje navodno sveta. Kao i navodno sveta so.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Nije samo u narodu nego i u PC, magija da je hljebu navodno Isus priisutan. Zatim da obična voda postaje navodno sveta. Kao i navodno sveta so.
Mesas magiju i mistiku, nije Evharistija magija vec mistika u terminus technicus.Ti blagodat Svetog Duha nazivas magijom, ti si ocigledno ne bolji od idolopoklonika koji su Hrista smatrali magom.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Kakva magija u hlebu, Hrišćansko ucenje. Sta je vama? Nacitali ste se knjiga tipa Den Brown.
Nelsim vam je sve lepo odgovorio.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne znam, a ucio sam religiju godinama, ne verujem vam kad je istorija bilo svetovna bilo istorija religije u pitanju, ako lazete za istoriju kako onda iko da vam veruje da ste prava crkva?

Ne postoje laži za istoriju - već ti čitaš samo jednostranu istoriju iz koje su izbačeni mnogi podatci, koji se mogu pronaći iz drugih izvora.

Pokazi mi tu sliku.

Imam je u knjigi "astrologija i novo doba" od Dragana Mirkovića, i tu je prikazan Bog Vaal, ili Vaalim (množina) u reljefu - identičnog izgleda deda mraza.

Deda mraz upravo predstalja ova bića iz mitologije, odnosno Bogove prirode "Vallim" koji žive u svetom drveću.
Od toga potiče i ideja svetog drveta u tradicionalnim crkvama, badnjaka i kićene jelke.

images

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Ne postoje laži za istoriju - već ti čitaš samo jednostranu istoriju iz koje su izbačeni mnogi podatci, koji se mogu pronaći iz drugih izvora.
Zasto bi sekularno drustvo koje ne interesuje crkva izbacilo podatke?

To sto je moje oko okruglo ne znaci da poticem iz paganstva.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Zato što je crkva u mnogome uticala i vršila monopol da se mnogi podaci izbace, ili jednostavno su istoričari vršili selekciju podataka i jednima pridavali pažnju a drugima ne.
Mada i u zvaničnoj istoriji se nazire istina, jer neki očigledni podatci se ne mogu sakriti.

Zato je prava istorija uvek u senci, i malo je onih koji je pošteno iznose.

Natrag