Linux i rad sa njim

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.332
Sada sam malo procito propusteno.......meni Linux sluzi za zafrkanciju jer je jako mocan i prepun efekata......recimo sa Compizom.....

Radim sa par OS-a ali tebe cu nauciti dosta novih stvari o Linuxu ,SVAKA CAST MAJSTORE.....

Poslednja izmena od urednika:
Motherfucker xD
Član
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruka
587
Imas dovoljno RAM memorije tako da ti swap nije potreban. Dovoljno ti je 80GB za linux. A za Bokijevo uputstvo nemam pojma, ima ovde 16 stranica i mrzi me sad da trazim. Da si bar stavio direktni link a ovako ... :)

Instalacija nije teska, cak je po meni laksa nego kod Win-a. Mada ti taj disk ne moras da cekas da ti oni posalju. Skines sa njihovog sajta i probas. Ne naplacuje se nista tako da mozes i da prodajes komsijama. Ja sam moju kolekciju narucenih Ubuntu diskova podelio drugovima dok sam stikere koji su ranije dolazili uz diskove skoro dao jednom "drugu" sa FB-a. Odose 13 stikera.

Za one koji zele da probaju Linux na srpskom jeziku tu je cp6linux na cp6linux.org. Na bazi je Ubuntu-a ali je verzija malo starija 9.4 (mislim da je to ta) ali isto lepo radi. Nije potrebna instalacija vec moze i sa Live diska.

Ja sam narucio CD cisto da imam original :D kad je vec dzabe :) .... a mene bi interesovalo samo cista instalacija ako neko ima neki tut ili ako se slazete da sve mogu da odradim po Bokijevom tut-u onda cu tako da radim :D ... i niko da mi odg. da li cu izgubiti programe i igrice koje imam na WIN-u ako instaliram Linux pored Win-a i da li mi je bolje da napravim posebnu particiju za linux sa 80 GB nego da dodajem Linux na D???

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Ti si rekao da ces da odvojis particiju za linux od 80GB tako da sam ja mislio da je to reseno ali izgleda da nije. Znaci, napravis particiju od 80GB za linux a ostatak ostavis za storage. Tu storage particiju ce deliti Win i Lin (filmovi, muzika, ...). Tu particiju od 80 mozes da podelis na vise particija kao sto sam ranije objasnio a mozes da je koristis i celu.

Sto se tice Bokijevog uputstva, nisam ga bas detaljno pogledao u smislu koliko je on koristio particija i tako to, ali princip je taj. Mislim da se instaler malo razlikuje na ovim novijim verzijama ali je sustina ta.

Motherfucker xD
Član
Učlanjen(a)
30.08.2010
Poruka
587
Ok hvala, toliko za sada, a kad stigne CD ako naletim na neki prob :) vikacu vas xD

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
imas na 2., 3 strani ili tu negde tutorijal koji je umetnuo (ja mislim da se zove) prijatelj v...
on je malo detaljnije objasnio podelu particija od bokija (u smislu swap-a, homa-a i root-a i njihovih velicina).
ja sam pre jedno mesec dana probao da instaliram (i instalirao sam) ubuntu 10.10 - postoje odredjene sitne razlike u odnosu na bokijev tutorijal, ali bi ovaj dodatak od prijatelja v trebalo da to upotpuni...
poZz

Član
Učlanjen(a)
20.10.2010
Poruka
23
Da li je iko ikada imao problem tipa da je zeleo da se vrati na predhodnu verziju Linux-a. Konkretno, upgrade-ovao da sam Ubuntu 10.10 u Ubuntu 11.04 i nesto mi se ne svidja (Naviko sam se na raniji izgled ovaj mi je bas bezveze) pa me zanim postoji li komanda u terminalu koja bi mi vratila verziju 10.10 i njen izgled bez da obaram sistem

Član
Učlanjen(a)
24.06.2010
Poruka
117
Pokusao sam da nadjem nesto na Netu po tom pitanju ali sam se smorio nakon 5 minuta. Google nudi jedan isti tekst na bilo sta da trazim u vezi ovog problema. Kako ne koristim Ubuntu, a hocu da ti pomognem, mislim da bi ipak trebao da odes na ubuntu-rs.org i da tamo potrazis odgovor na ovo pitanje.

Ubuntu 11.04 koristi Unity UI dok ranije verzije koriste Gnome. Mozda ti imas vise srece u pretrazi neta, ja nisam imao. Osim saveta da vidis kod lokalne ubuntu zajednice, mogu da ti dam i taj da instaliras Gnome (ako je izbrisan) ali nisam siguran kako Ubuntu pokrece X. Pojednostavljajuci linux oni su ga doveli do haosa tako da ipak ubuntu lokalna zajednica :)

Član
Učlanjen(a)
23.04.2010
Poruka
110
joshida, aj molim te, pojasni mi jos ovo oko particija:
rekli smo da je 4. extended (nju kasnije delim na 4a i 4b koje su logical); kad postavljam tip particije - imam primary i logical; sta je sa tim extended?
i kad imam opciju use as - sta tu da stavljam?
poZz

Natrag