Lepe i poučne misli sestre Vajt(Elen Vajt)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Novo srce znači nov um:

"Reči 'daću vam novo srce' znače 'daću vam novi um'. Ova promena srca uvek je praćena jasnom koncepcijom hrišćanske dužnosti, razumevanjem istine. Jasnoća našeg sagledavanja istine biće srazmerna našem razumevanju Reči Božije. Onaj ko Svetom Pismu posvećuje punu pažnju, uz molitvu, steći će jasno razumevanje i zdrav sud, a okrećući se Bogu doseći i veći stepen inteligencije", Review and Herald, Nov 10, 1904

Kako je ovo istinito:give_r: Ljudi koji proučavaju i razmišljaju o Božijoj Reči jednostavno imaju i veću inteligenciju. Zašto? Zato što dok proučavamo Božiju Reč, posebno kada se susrećemo sa nekim težim tekstovima za razumevanje tera nas na razmišljanje i molitvu. Tako naučivši da kopamo i povezujemo tekstove zaista se naša inteligencija širi i tako počinjemo da bolje rezonujemo i stvari oko nas. Misli se posvećuju, inteligencija jača i ceo naš život se preobražava. Ovo je doista i moje lično iskustvo. Bogu hvala na tome.

Pozivam sve koji žele i znaju da iznose na ovom blogu poučne i ohrabrujuće misli sestre Vajt.

Pozdrav.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Predivna tema!

Nadam se da ćemo svi uzeti učešća kako vreme bude prolazilo.

Bog neka blagoslovi svakoga ko bude čitao nadahnute reči

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nauka o čistom hrišćanskom životu:

"Nauka o čistom, zdravom, doslednom hrišćanskom životu stiče se proučavanjem Reči Gospodnje. To je najveće obrazovanje koje jedno zemaljsko biće može steći. To su pouke koje učenici u našim školama trebaju naučiti, kako bi mogli istupati sa čistim mislima i bistrim umovima i srcima, pripremljeni za uspon na lestvici progresa i upražnjavanja hrišćanskih vrlina. Ovo je razlog zašto želimo povezanost naših ustanova i sanatorijuma sa školama. Tim institucijama treba upravljati u jednostavnosti jevanđelja datog u Starom i Novom Zavetu", MS 86,1905

Da proučavanje Svetog Pisma jeste najveće obrazovanje. Kao što znamo opismenjavanje naroda je u srednjem veku došlo upravo kao produkt prevoda Svetih Pisama na narodni jezik. Tako je i naš Vuk Stefanović Karadžić, čovek skroman i vođen Božijim promislom reformisao azbuku i naravno preveo Novi Zavet. Ono što je Luter učinio za Nemački narod, ono što je Matija Vlačić Ilirik učinio za Hrvatski narod, ono što je Tindal uradio za Engleze....Božija Reč donosi pravo obrazovanje.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Budite obzirni i prema neprijateljima

Ponašajte se obzirno i s poštovanjem čak i prema svojim najogorčenijim neprijateljima koji bi vas povrijedili kad bi mogli.”

— The Review and Herald, 16. prosinca 1884.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Bog ne diže ruke od nas zbog naših grijeha

“Bog ne diže ruke od nas zbog naših grijeha. Mi možemo griješiti i time žalostiti Njegovog Duha, ali kad se pokajemo i pristupimo Mu skrušena srca, On nas neće odbiti.”

— Selected Messages, sv. 1, str. 350.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Sotona nastupa lukavo

“Sotona ne nastupa sa svojim kušnjama odmah. On kamuflira te kušnje pod plaštem dobra. Sa zabavom i ludošću pomiješa i nešto malo dobra, tako da prevarene duše koriste to kao izgovor da će, ako sudjeluju u tome, iz toga proizaći veliko dobro. No to je obmana. To je zamaskirana sotonina paklenska lukavština. Obmanute duše učine jedan korak, a nakon toga su spremne učiniti i drugi.”

— Messages to Young People, str. 83.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Put bezbožnika vodi u propast

“Kad je ušao u svetinju i razgovarao s Bogom, više nije priželjkivao sudbinu bezbožnika jer je vidio kako će oni završiti. Vidio je da njihov put na kraju vodi u propast te da je njihovo zadovoljstvo kratka vijeka. Više im nije zavidio. Njegov se buntovni duh ponizno poklonio u pokornosti Bogu.”

— The Signs of the Times, 3. veljače 1888.

Psa 73:1 Ta dobar je Bog Izrailju, onima koji su čista srca.
Psa 73:2 A noge moje umalo ne zađoše, umalo ne popuznuše stopala moja,
Psa 73:3 Jer se rasrdih na bezumnike videći kako bezbožnici dobro žive.
Psa 73:4 Jer ne znaju za nevolju do same smrti, i telo je njihovo pretilo.
Psa 73:5 Na poslovima čovečijim nema ih, i ne muče se s drugim ljudima.
Psa 73:6 Toga radi optočeni su oholoću kao ogrlicom, i obučeni u obest kao u stajaće ruho.
Psa 73:7 Od debljine izbuljeno im je oko, srce puno klape.
Psa 73:8 Podsmevaju se, pakosno govore o nasilju, oholo govore.
Psa 73:9 Usta svoja dižu u nebo, i zemlju prolazi jezik njihov.
Psa 73:10 I zato se onamo navraćaju neki iz naroda njegovog, i piju vodu iz punog izvora.
Psa 73:11 I govore: Kako će razabrati Bog? Zar Višnji zna?
Psa 73:12 Pa eto, ovi bezbožnici srećni na svetu umnožavaju bogatstvo.
Psa 73:13 Zar, dakle, uzalud čistim srce svoje, i umivam bezazlenošću ruke svoje,
Psa 73:14 Dopadam rana svaki dan, i muke svako jutro?
Psa 73:15 Kad bih kazao: Govoriću kao i oni, izneverio bih rod sinova Tvojih.
Psa 73:16 I tako stadoh razmišljati da bih ovo razumeo; ali to beše teško u očima mojim.
Psa 73:17 Dok najposle ne uđoh u svetinju Božiju, i doznah kraj njihov.
Psa 73:18 Ta na klizavom mestu postavio si ih, i bacaš ih u propast!
Psa 73:19 Kako začas propadaju, ginu, nestaje ih od nenadne strahote!
Psa 73:20 Kao san, kad se čovek probudi, tako probudivši ih, Gospode, u ništa obraćaš utvaru njihovu.
Psa 73:21 Kad kipljaše srce moje i rastrzah se u sebi,
Psa 73:22 Tada bejah neznalica i ne razumevah; kao živinče bijah pred Tobom.
Psa 73:23 Ali sam svagda kod Tebe, Ti me držiš za desnu ruku.
Psa 73:24 Po svojoj volji vodiš me, i posle ćeš me odvesti u slavu.
Psa 73:25 Koga imam na nebu? I s Tobom ništa neću na zemlji.
Psa 73:26 Čezne za Tobom telo moje i srce moje; Bog je grad srca mog i deo moj doveka.
Psa 73:27 Jer evo koji odstupiše od Tebe, ginu; Ti istrebljavaš svakog koji čini preljubu ostavljajući Tebe.
Psa 73:28 A meni je dobro biti blizu Boga. Na Gospoda polažem nadanje svoje, i kazivaću sva čudesa Tvoja.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Čista vera donosi spokojstvo, staloženost i snagu:

"Čista i neokaljana vera nije osećaj, već činjenje dala milosti i ljubavi. Ova vera je neophodna za zdravlje i sreću. Ona ulazi u oskrnavljeni hram duše i bičem izgoni grešne uljeze. Zauzevši presto, ona sve posvećuje svojim prisustvom, osvetljujući srce sjajnim zracima Sunca pravednosti. Ona otvara prozore duše ka nebu, puštajući svetlost Božije ljubavi. S njom dolaze spokojstvo i staloženost. Fizička, mentalna i moralna snaga raste, zato što atmsfera neba kao živa, delotvorna sila ispunjava dušu. Hristos se useljava unutra, nada slave", The Review nad Herald, Oct 15, 1901

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Odgovorni smo za svoju djecu

“Eli je dopustio svojoj djeci da oni vladaju njime. Otac je postao podložan djeci. Prokletstvo prijestupa Božjeg zakona jasno se vidjelo u pokvarenosti i zlu kojim je bilo obilježeno ponašanje njegovih sinova. Oni nisu ispravno cijenili Božji karakter ni svetost Njegova zakona. Svoju službu smatrali su nečim običnim. Od djetinjstva su bili naviknuti na svetište i službu koja se obavljala u njemu. No umjesto da zbog toga osjećaju još veće strahopoštovanje, posve su izgubili svaki osjećaj za svetost i važnost tog mjesta.”

— Patrijarsi i proroci, str. 575, 576.

“Koliko li se Eli i Abraham razlikuju jedan od drugoga! Primjer prvoga dan je kako bi roditelji mogli izbjeći slično ponašanje, a primjer drugoga dan je kako bi ga roditelji oponašali. Eli i Abraham posve su različiti po svojim osobinama, no rezultat utjecaja i jednoga i drugog vidio se ne samo tijekom njihova života, već se protezao i na buduće naraštaje – na njihovu djecu i djecu njihove djece. Utjecaj koji netko vrši u svojoj vlastitoj obitelji svjedoči o tome je li vjersko iskustvo te osobe ispravno i iskreno.”

— The Review and Herald, 4. svibnja 1886.

“Oni koji, u slijepoj ljubavi prema svojoj djeci, slijede svoje osjećaje dopuštajući im da udovoljavaju svojim sebičnim prohtjevima i ne ističući Božji autoritet time što će koriti njihove grijehe i kažnjavati njihova zla djela, jasno pokazuju da više cijene svoju bezbožnu djecu nego što poštuju Boga. Više im je stalo do toga da sačuvaju ugled svoje djece nego da proslave Boga; više se brinu o tome kako ugoditi svojoj djeci nego kako ugoditi Gospodu…

Oni koji nemaju dovoljno hrabrosti da ukore nepravdu, ili koji zbog nemarnosti i nezainteresiranosti ne poduzimaju usrdne napore da očiste svoju obitelj ili Božju crkvu, smatraju se odgovornima za zlo koje može proisteći iz njihova zanemarivanja dužnosti. Za zlo koje su drugi učinili - a mi smo ih mogli spriječiti svojim roditeljskim ili svećeničkim autoritetom - odgovorni smo isto tako kao da smo ga i sami učinili.”

— Patrijarsi i proroci, str. 578.

Član
Učlanjen(a)
16.12.2012
Poruka
954
Svijet je na rubu strašne krize

“Proročanstva koja je uzvišeni JA SAM dao u svojoj riječi, povezujući redom karike u lancu događaja, od vječnosti u prošlosti do vječnosti u budućnosti, govore nam gdje se danas nalazimo u slijedu vjekova i što se može očekivati u vremenu koje dolazi...

Današnje vrijeme vrlo je značajno za sve ljude. Vladari i državnici, osobe koje zauzimaju povjerljive i važne položaje, misaoni ljudi i žene svih društvenih slojeva pažljivo prate događaje koji se zbivaju oko nas. Proučavaju odnose koji postoje među narodima. Zapažaju silinu svih zemaljskih elemenata i uviđaju da se događa nešto veliko i odlučujuće, da se svijet nalazi na rubu strašne krize.”

— Proroci i kraljevi, str. 536, 537

Natrag