Lekovito bilje

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Lekovita priroda - lovor




Lovorov list pomaže kod varenja, a isceđeno ulje iz svežih plodova koristi se za lečenje kožnih osipa, a dovodi i do bolje prokrvljenosti


Lovor deluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ...

Lovor (Laurus nobilis) kao začin, kao lek, ili kao venac, od davnina je nezaobilazan u životu ljudi. Grančice ovog mediteranskog drveta karakterističnih listova bile su znak najveće časti i slave još u antičkim vremenima. Lovorov venac koji je ukrašavao glave pobednika olimpijada potekao je od Pitijskih igara u staroj Grčkoj, koje datiraju još iz 568. godine pre Hrista, a posvećene su bogu Apolonu.

Legenda kaže i da su u proročištu u Delfima žvakali lovorov list, ili ga palili pa udisali njegov mirisni dim, da bi bolje „videli“ budućnost. Zanimljivo je da se imperator Tiberije sa lovorovim vencem krio ispod kreveta za vreme grmljavine, a imperatori Klaudije i Neron za vreme epidemije kuge sklonili su se u lovorovu šumu verujući da njegovo isparavanje sprečava širenje zaraze. A rimski gurman Apicius lovor je smatrao nezamenljivim začinom...

Prenoseći priče od davnina o lekovitosti ove biljke, listovi i bobice lovora zauzeli su vrlo važno mesto među začinima u većini savremenih svetskih kuhinja. Danas su najpoznatiji mediteranski, kao i kalifornijski lovorov list koji ima jači ukus.
Prijatan miris listova koji se stavljaju u supe, variva, marinade, tamne sosove, paštete, salate, jela od mesa, divljači, ribe, potiče iz eteričnog ulja koje sadrži 50 odsto cineola. Iz lovorovog lista u hranu ulaze brojni minerali i vitamini, među kojima su posebno značajni vitamini A i C, a od minerala gvožđe i mangan, kao i kalcijum, kalijum, magnezijum. Lovorov list pomaže kod varenja, a isceđeno ulje iz svežih plodova koristi se za lečenje kožnih osipa, bolnih mišića, a takođe pospešuje bolju prokrvljenost.
Plod lovora sadrži oko 30 odsto masnog i blizu tri procenta eteričnog ulja, šećere i skrob, dok se u listu nalaze gorke materije i tanin. Količinski dominantan sastojak eteričnog ulja je navedeni cineol, mada u zavidnim količinama ima i metileugenola i terpinacetata.

U lekovitosti lovor deluje kao antireumatik, antiseptik, baktericid, diuretik, sedativ, antitoksik. Pozitivno utiče na dobro raspoloženje. Istovremeno, lišće i plod delotvorni su i u lečenju histerije, kolika, neurastenije želuca, prehlada. Lovorovo ulje koristi se za lečenje bolova u ušima, modrica, istegnuća. Snažno analgetsko delovanje eterično ulje lovora čini gotovo nezamenljivim sastojkom u terapiji bolova. Isti efekat postiže se i kod lečenja težih gljivičnih oboljenja, kao što su gljivične infekcije noktiju, jer ovo ulje poseduje i jako protivgljivično dejstvo.

16m.jpg


Lovor je jedno od najdelotvornijih ulja za jačanje organizma i preventivu jer čisti limfni sistem, preporučuje se i kao provereno sredstvo za iskašljavanje, ali i kao sredstvo za lečenje proširenih vena. Primera radi, utrljavanje nekoliko kapi lovorovog ulja na natečene limfne žlezde dovodi do trenutnog osećaja olakšanja.
Korišćenje ulja lovora kao simbola pobede i pohvale, posebno se preporučuje introvertnim osobama koje ne znaju dovoljno da iskažu i pokažu svoju vrednost, kojima nedostaje energija i samopouzdanje. Podstiče jang, odnosno muški aspekt koji predstavlja akciju.

U lečenju dijabetesa efikasnim se pokazao čaj od ove biljke, kao i za odstranjivanje soli iz zglobova. Lovor se koristi i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno deluju na migrenu. Sadrži i eugenol, supstancu koja deluje protivupalno i antioksidansno. Upravo iz ovog razloga, zagovornici narodne medicine preporučuju oblog od tkanine, prethodno potopljene u vodu u kojoj je provreo lovorov list. Ovakav oblog pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronhitisa. A ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.

ETERIČNO ULJE PROTIV BOLOVA
S obzirom na to da poseduje snažno analgetsko dejstvo eterično ulje koristi se u mešavini za uklanjanje jakog bola nastalog zbog mišićnog spazma, odnosno grča. Osim kod mišićnog spazma, delotvorno je i za reumatoidni artritis, kao i za reumatizam uopšte.
* Uklanjanje bola zbog mišićnog spazma
Lek se sastoji od mešavine koju sačinjava 30 ml biljnog ulja makadamije, i po 20 kapi eteričnog ulja lovora, eteričnog ulja ruzmarina cineola i eteričnog ulja ruzmarina kamfora. Da bi se dobio željeni efekat mešavinu treba utrljavati lokalno, u tankom sloju, dva do tri puta na dan.
* Protiv reumatoidnog artritisa
Mešavina leka u sebi sadrži po 15 ml biljnog ulja makadamije i kantarionovog ulja, deset kapi eteričnog ulja muskatnog oraha, osam kapi eteričnog ulja bobica borovnica, 16 kapi eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, 12 kapi eteričnog ulja ruzmarina cineola i 14 kapi eteričnog ulja lovora. Ovako dobijena mešavina utrljava se lokalno na zglobove, u tankom sloju, dva do tri puta dnevno.

ČAJ PROTIV GRIPA I BRONHITISA
Tri usitnjena sveža lovorova lista treba kuvati u dva i po decilitra vode. Ostaviti da odstoji poklopljeno deset minuta, zatim procediti, dodati kašičicu limunovog soka i dve kašičice meda. Da bi se grip ili bronhitis uspešno otklonio čaj od lovorovog lista treba piti dva do tri puta dnevno, uvek u količini od po dva i po decilitra.







Izvor: Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Čičak lekovit od korena do cveta





Kod čička je lekovit svaki deo, koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje prikuplja se u proleće i jesen, listovi dok su mladi, a seme pošto sazri


Kod čička je lekovit svaki deo, koren, listovi i seme


SUDEĆI po čičku, nije svaka korovska biljka neupotrebljiva. Ova livadska "lepotica" svojim kukicama obožava da se kači za sve što se nađe u njenoj blizini, a veoma je cenjena u tradicionalnoj medicini. Kod čička je lekovit svaki deo, koren, listovi i seme. Dvogodišnje korenje prikuplja se u proleće i jesen, listovi dok su mladi, a seme pošto sazri.

Koren čička deluje protiv otrova, pospešuje izlučivanje urina i znoja, a čisti i krv. Koristi se i za lečenje polnih bolesti, svih vrsta čireva, gihta i zastarelih reumatskih oboljenja. U tradicionalnoj medicini gnojne rane su mazali mešavinom dobijenom od suvog korena čička mlevenog u prah, pomešan sa maslinovim uljem.

Reumu ublažava napitak, koji se dobija od jedne supene kašike sitno iseckanog korenja i lišća kuvanog u 0,5 l vode pet minuta. Pošto se ostavi poklopljen od 10 do 15 minuta, a potom procedi, napitak se pije ujutru i uveče po dve supene kašike.

Ova biljka je efikasna i kod ćelavosti, čajem od korena se dobro istrlja koža glave, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem. Na ovaj način se stimuliše rast kose. Čaj se sprema tako što se u litri vode skuva supena kašika iseckanog korena čička. Kod opadanja kose ovaj čaj se pomeša u istoj razmeri sa jabukovim sirćetom. Mast od čičkovog korena preporučuje se za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve. Dobija se kada se koren očisti i opere, isecka na komadiće i istisne tako da se dobije što više soka. Pomeša se sa nesoljenom, prepranom i kroz gazu proceđenom svinjskom mašću u razmeri koja će da rezultira gustom kašastom masom. Mast se čuva u frižideru, u keramičkoj posudi (nikako u metalnoj) i dobro zatvorena. Nekoliko puta na dan nanosi se na problematičnu kožu.


Mlado lišće čička koristi se kod zapaljenja želuca i nadutosti, kao i kod osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Napitak se preporučuje za ispiranje usne duplje, ujutru i uveče po jedna šoljica. Sprema se tako što se 10 g suvog lišća kuva pet minuta u litri vrele vode.


Seme ima jače dejstvo od korena i lišća, posebno je efikasno za spravljanje čičkovog ulja, koje se koristi protiv peruti i opadanja kose. Priprema se tako što se šaka suvog i samlevenog semena sipa u bocu, prelije sa 2 kašike alkohola (90 %) i ostavi da odstoji 14 dana. Zatim se doda 3 dl maslinovog ulja i ponovo ostavi četiri nedelje na toplom mestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, boca se ne zatvara čepom već gazom.








Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najljekovitije biljke svijeta: kadulja

Najljekovitije biljke svijeta: kadulja

kadulja(1).jpg

Kadulja se ubraja među najljekovitije biljke našeg planeta.

Njezino latinsko ime - Salvia officinalis - potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

U grobnicama faraona ova biljka je bila glavni sastojak smjese za balzamiranje.

Grčki liječnik Dioskorid koristio ju je za liječenje mnogih bolesti poput krvarenja, groznice, mokraćnih kamenaca i neredovitih menstruacija.

U vremena Karla Velikog kadulju su sadili u svakom vrtu i smatrali najljekovitijom biljkom.

Koristili su ju za liječenje skoro svake bolesti pa je zbog toga dobila status svete biljke.

Ljekovito djelovanje kadulje

Kadulja je svakako jedna od biljaka koju bi svi trebali imati u kućnoj apoteci.

Ona ima antibakterijsko i antigljivično djelovanje. Smiruje, osvježava i okrepljuje, pomaže protiv bolova i visoke temperature.

Kadulja je odlično sredstvo za pročišćivanje krvi i izbacivanje sluzi iz organizma. Ona jača krvožilni sustav, stimulira cirkulaciju, djeluje protiv krvarenja i upala.

Istraživanja su pokazala da kadulja može sniziti razinu glukoze u krvi što je čini korisnom kod dijabetesa.

Nedavno se pokazalo i da kadulja poboljšava pamćenje i djeluje protiv Alzheimerove bolesti.

Zbog svojeg jakog antiseptičkog djelovanja koristi se u liječenju afti, neugodnog zadaha iz usta, problema s grlom i krajnicima, karijesa i zagnojenja desni. Ako imate takvih problema - grgljajte čaj od kadulje.

Kadulja je čudesna biljka koja...


  • ima antibakterijsko, antigljivično i antiseptičko djelovanje
  • pročišćava krv
  • ublažava depresiju i stres
  • snižava temperaturu i djeluje protiv bolova
  • smanjuje razinu šećera u krvi
  • pomaže kod krvarenja i upala
  • regulira rad crijeva i želuca
  • pomaže kod migrene i reume
Kadulja djeluje protiv učestalih povraćanja i proljeva, a bolje nego bilo koja druga biljka pomaže radu crijeva i želuca.

Povoljno djeluje na ženske tegobe. Poboljšava tonus rodnice, djeluje antigljivično, pomaže kod reguliranja menstruacije, uspostavlja hormonalnu ravnotežu i sprječava tegobe menopauze.

Kadulja pomaže radu bubrega i sprječava nastanak edema.

Ova biljka također ima svoje mjesto i u kozmetici, pa tako predstavlja odlično sredstvo za potamnjivanje kose i prikrivanje sijede kose.

Uzgoj i primjena kadulje


Postoji mnogo vrsta kadulje, no u liječenju se koristi samo takozvana ljekovita kadulja - salvia officinalis. To je biljka koja raste pod mediteranskim podnebljem, ali se bez problema može uzgajati u lončanicama.


Kadulja voli suhu i sunčanu klimu pa ju treba smjestiti na najtoplije i najsunčanije mjesto. Najbolje uspijeva u siromašnom, pjeskovitom i slabo hranjivom tlu.

Listovi kadulje se beru u proljeće ili ljeto i suše se u hladu.

Kadulja se može koristiti u obliku čaja, ulja, naljeva, uvaraka, vina, losiona i tinktura.

Koristi se i u kuhinji kao začin kod pripreme umaka, juha i jela od povrća.

Čaj od kadulje se priprema tako da se 1-2 žličice kadulje prelije s 2 dcl vruće vode i pusti da odstoji 10 minuta. Čaj je poprilično jakog okusa i može biti neugodan za piti.


Ulje od kadulje možete pripremiti tako da namočite punu šaku suhih cvjetova kadulje u litru kvalitetnog maslinovog ulja i ostavite na suncu mjesec dana. Procijedite i koristite za masažu kod probavnih tegoba i reume.

Kaduljino ulje se može koristiti i u terapiji inhalacijom – za smirenje, poboljšanje pamćenja i koncentracije te kod gripe i prehlade.


Malu količinu ulja kadulja promiješajte s baznim uljem i koristite lokalno kod neplodnosti, problema u menopauzi, za prevenciju infekcija urinarnog trakta, za opuštanje mišića i ukočenog vrata.

Ulje kadulje blagotvorno djeluje kod proširenih pora, zacjeljivanja rana, psorijaze, dermatitisa i čireva.

Kaduljino ulje je najbolje kombinirati s uljem ružmarina, lavande, limuna i bergamota.

Napomena

Ne preporučuje se dugotrajno uzimanje visokih doza čaja od kadulje. Kaduljino ulje je snažnog djelovanja, zbog čega se mora oprezno koristiti jer može biti toksično.


Kadulja se ne preporučuje trudnicama, osobama sklonima epileptičnim napadajima, osobama s visokim tlakom te dojiljama zbog mogućnosti manjeg lučenja mlijeka.

Svježi sir s kaduljom


Kadulja je odlična kao začin jer potiče rad probavnog sustava. Isprobajte ovaj recept s kaduljom:


Sastojci:

  • pola šalice svježe kadulje
  • češanj češnjaka
  • 250 g svježeg sira
  • 3 žličice soka limuna
Ubacite kadulju i češnjak u blender i dobro sameljite. Pomiješajte kadulju i češnjak sa sirom i limunovim sokom. Ostavite da odstoji jedan dan u hladnjaku radi boljeg okusa.

Izvor: Alternativa





 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Celer i maslačak bude organizam





Mnoge biljke pomažu telu da se posle duge zime napuni energijom. Kopriva poboljšava snabdevenost tkiva kiseonikom, celer razbuđuje organizam, maslačak podmlađuje



Maslačak je izuzetno lekovita biljka

Iako većina željno iščekuje i raduje se dolasku proleća, u ovo doba godine mnogi osećaju iscrpljenost, umor i bezvoljnost. Ove tegobe često prati vrtoglavica a ponekad i zujanje u ušima. Ipak, nema mnogo razloga za brigu, jer se radi o uobičajenim znacima prolećnog umora, od kojeg, kako lekari tvrde, „boluje“ polovina stanovništva.

Ovo stanje, međutim, nije ni sasvim bezazleno jer može da oslabi otpornost organizma i da omogući širenje nekih bolesti. Tradicionalno, tegobe izazvane prolećnim umorom, mogu da se otklone pravilnom ishranom i uzimanjem različitih preparata lekovitog bilja. Mr Selena Milkić, farmaceut apoteke „Prima 2“ u Beogradu, preporučuje nekoliko namirnica i biljaka koje s proleća štite i bude organizam.

Celer

Posle rena, najbolji je borac protiv prolećnog umora. S obzirom na to da je bogat kalijumom, savršeno uravnotežava telesne tečnosti i sprečava upale i bolove u zglobovima. Umirujuće deluje i na nervni sistem, podstiče rad žlezda, povećava apetit, poboljšava krvnu sliku i povoljno utiče na cirkulaciju i prokrvljenost organizma. Celer, dakle, u potpunosti razbuđuje organizam. Preporučljivo je da se uzima presan, kao salata, najbolje sa jabukama ili da se cedi i pije njegov sok.

Kopriva


Ubrana daleko od naseljenih mesta i saobraćajnica, odlična je za prolećno podizanje energije u organizmu. Kopriva je bogata mineralima i vitaminima A, C i K. Sadrži i mnogo gvožđa, brani organizam od malokrvnosti, poboljšava snabdevenost svih tkiva kiseonikom, a protiv prolećnog umora najdelotvornijim se pokazao sok koprive.

Maslačak


Iako ga često svrstavaju među dosadne korove, ovaj vesnik proleća je izuzetno lekovita biljka. Bogat je vitaminom C i mineralima, a preparati od ove biljke pročišćavaju i podmlađuju organizam. Maslačak je prva presna vitaminska prolećna salata koja čisti krv, podstiče mokrenje i ublažava bolove žuči i jetre. U rano proleće vadi se i koren, koji sadrži gorke lekovite supstance, pa povećava apetit, poboljšava varenje i blago pročišćava creva.

Zob


Pokazalo se da je jedan od najefikasnijih prirodnih lekova protiv prolećnog umora i za jačanje imuniteta. Zobena kaša sa suvim grožđem, šećerom i vinom odlično je jelo za one kojima nedostaje energija. Pogodna je i za smanjenje holesterola u krvi, pomaže protiv bolesti srca i povišenog krvnog pritiska. Osim toga, idealan je obrok u borbi protiv gojaznosti. Čaj od zobi, od davnina se koristio za lečenje depresije i protiv malaksalosti.

Jabuka


Iako to, možda nije uobičajeno, ovo voće najviše bi trebalo da se jede u proleće, jer obiluje pektinom, koji ubrzava metabolizam i budi organizam. U jabuci ima i mnogo vitamina A, B i C, a bogata je i gvožđem. Svi ovi sastojci utiču na poboljšanje krvne slike, što je i najbolji način da organizam pobedi prolećni umor.


RECEPTI

Sok od koprive

Uberite mladu koprivu, malo poparite (blanširajte) i sitno iseckajte. Staviti u višeslojnu gazu i iscedite sok. Pijte nezaslađen.

Maslačkov med

U dva i po litra vode dodajte 300 cvetova i sok od tri limuna i kuvajte na tihoj vatri dva i po sata. Smesu potom procedite kroz gazu, dodajte dva i po kilograma šećera i ponovo kuvajte oko dva sata. Topao med sipajte u tegle i odmah zatvorite. Uzimajte na tašte po jednu kašičicu.

Čaj od zobi

Kašiku zobi kratko prokuvajte u tri decilitra vode, prohladite, procedite i pijte gutljaj po gutljaj tokom dana.





Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najljekovitije biljke svijeta: konoplja

Najljekovitije biljke svijeta: konoplja

konoplja.jpg

Zamislite biljku koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe.

Biljku koja se može koristiti kao hrana, lijek, energent, odjeća, građevinski materijal, čak i stočna hrana.

Sve je to moguće zahvaljujući svima nama poznatoj "tabu" biljci – konoplji, znanoj i kao kanabis, marihuana i trava.
Industrijska konoplja sadrži nizak udio psihoaktivne tvari THC-a i nema omamljujuće djelovanje.
Njeno vlakno, sjeme i ulje su od velike koristi i ljekovitosti.
Indijska konoplja je ona koja se koristi kao droga i ima jak psihoaktivni učinak. No njezina navodna štetnost predmet je mnogih rasprava.

Povijest konoplje

Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovjek ikad zasadio.

Konoplja (Cannabis sativa L.) je korištena u Kini prije najmanje 10 000 godina.
Konopljina ljekovitost poznata je tisućljećima. U drevnom kineskom medicinskom zapisu navedena je kao biljka koja ima vrhunsko ljekovito djelovanje.
No bilo je poznato i djelovanje kolačića s konopljom koji izazivaju "opuštenost i veselje" (grčki liječnik Galen, 200. godina).
Plinije Stariji kao i još neki autori spominju korištenje konoplje za suzbijanje bolova.
Konoplja je bila toliko značajna da je bila uzrok borbe Rima i Kartage koji su se borili za prevlast nad tržištem konoplje.
U povijesti se od nje izrađivao papir, kvalitetna posteljina, odjeća, užad, čak i oružje.
Od iznimne važnosti je bila za brodski promet zbog izrade jedara.
Konoplja je sve do prošlog stoljeća bila vrlo uspješna kultura, dok moćan američki politički lobi 1930-ih godina nije odlučio tome stati na kraj i izboriti se za njezinu zabranu.
I tako je pomoću znanstvenih i medijskih laži zabranjena. Tada je proglašena cigaretom ludosti, uzrokom nemoralnog ponašanja, halucinacija i raznih nesreća.

Konoplja kao hrana i lijek


Konopljino sjeme je izuzetno hranjivo. Može rasti bilo gdje, od sušne Sahare do hladne Skandinavije, te tako predstavlja idealno rješenje za problem gladi u svijetu (da je nije zabranjeno saditi).

Može se koristiti sirovo, prženo, mljeveno i u obliku ulja.
Konopljino sjeme je bogat izvor svih 20 aminokiselina, uključujući i 9 esencijalnih koje tijelo ne može proizvesti. Sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, D i E.
Ima savršen omjer omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti.
Konopljino sjeme je najbogatiji poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina.
Sjemenke konoplje jačaju obrambeni sustav organizma, smanjuju kolesterol i štite krvne žile.
Konopljino sjeme je bogat izvor fitonutrijenata koji štite imunitet, krvne žile, stanice, kožu i mnoge organe. Vrlo lako je probavljivo i ne uzrokuje nadutost i plinove.
Konopljino ulje je orašastog okusa i zelene boje. Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vrijedni sastojci.
Konzumiranje konopljinog ulja pomaže u sprječavanju visokog kolesterola i tlaka, povećava izdržljivost, vitalizira, ubrzava zacjeljivanje ozljeda, smanjuje upale, zadržavanje vode u organizmu, poboljšava imunološke funkcije, smanjuje bol i oticanje kod artritisa, ublažava PMS, liječi bakterijske infekcije i jača funkcije mozga.
Zbog njegovih nutritivnih svojstava, konopljino ulje je savršeno za njegu kose i kože.

Ima li industrijska konoplja omamljujuće djelovanje?

Sjeme industrijske konoplje sadrži male količine THC-a.
Konopljino se vlakno i zrno, za razliku od hašišne ili indijske konoplje, ne mogu zloupotrebljavati za proizvodnju droge zbog niskog sadržaja psihoaktivne komponente (THC).
Niska koncentracija THC-a (0,3%) u industrijskoj konoplji omogućava sasvim legalnu upotrebu zrna i ulja konoplje.
Sjemenke i ulje konoplje možete pronaći u trgovinama zdrave hrane.

Indijska konoplja (marihuana)


Indijska konoplja sadrži visok udio THC-a. Koliko god da je THC kontroverzan, mnoga istraživanja dokazuju njegov terapeutski značaj.

Istraživanja pokazuju da se THC može koristiti u liječenju:

  • raka i AIDS-a
  • glaukoma
  • multiple skleroze
  • Parkinsonove ili Alzheimerove bolesti
  • anoreksije
  • autoimunih bolesti
  • epilepsije
  • astme
  • psihičkih poremećaja
Važnu ulogu igra oboljelima od raka jer ublažava bolove i sprečava širenje tumora.
Sigurno se pitate: „Postoji li opasnost kod uzimanja indijske konoplje u svrhu liječenja?“
Ne postoji niti jedna dokumentirana smrt povezana s predoziranjem marihuanom ili THC-om.
Nije dokazano da uzrokuje fizičku ovisnost, pa čak ni kod dugogodišnjih konzumenata.
Druga stvar je psihička ovisnost, ali po tom pitanju duhan je opasniji. Čak i lako dostupni alkohol je štetniji od marihuane.

Konoplja – biljka budućnosti?


Konoplja je idealna biljka za onog tko želi živjeti u skladu s prirodom.

Procijenjeno je da postoji više od 20 000 mogućnosti korištenja vlakna i sjemenki konoplje.
Od ove biljke može se praviti bio gorivo, eko plastika, građevinski materijal, boja, papir i tkanina.
Od jednog jutra konoplje može se dobiti toliko papira kao od 4,1 jutra drveća.
Konoplja može dati 250 posto više vlakana nego pamuk, uz manju potrošnju vode, te 600 posto više vlakana nego lan, na istoj površini.
Kad bi se plastika izrađivala od konoplje razgradila bi se odmah za razliku od naftnih derivata.
Konoplja nosi mnogo mogućnosti koje bi puno značile i ljudima i okolišu, no nažalost bila i ostaje zabranjena biljka.

Izvor: Alternativa




 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
U kori krušine je lek





Krušina podstiče rad probavnog trakta i potpomaže pražnjenje. U lekovite svrhe koristi se samo kora, koja je tamnosiva sa prepoznatljivim belim, poprečnim linijama


Proleće je idealno doba za prikupljanje kore ove biljke


Pored reka i potoka, u vlažnim šumama i lugovima, na rečnim adama gde rastu vrba, topola, jasen i jova, kao šiblje raste i krušina (Rhamnus frangula) - biljka koju u narodu još nazivaju frangula, krkovina, pasja leska ili pasje grožđe. U lekovite svrhe koristi se samo kora, koja je tamnosiva sa prepoznatljivim belim, poprečnim linijama.

Sadrži tanin, gorke materije, šećer, masti, slobodne emodine, izoemodine, hrizofansku kiselinu, derivate antrakinona.

Kora pomaže kod hroničnog zatvora, nadutosti, pritiska i bola u crevima, slabog pamćenja, omaglice, pritiska u glavi, bolova u očima zbog slabijeg vida, vodene bolesti, a takođe povoljno deluje na proticanje žuči i sprečava stvaranje žučnih kamenaca. Osim što podstiče rad probavnog trakta i pouzdan je laksans (blago pročišćava creva), od krušine se pripremaju čajevi i obloge protiv hemoroida, protiv bola u predelu srca nastalog zbog nagomilavanja vazduha u želucu ili crevima, kod grčeva u žučnoj kesi, izostale menstruacije i protiv hroničnog zatvora.

Proleće je idealno doba za prikupljanje kore ove biljke, ali isključivo sa mladih stabala, pre nego što olista. Sa debljih grana iseku se „trake“ duge oko 30 centimetara i odmah zagrevaju na 110 stepeni barem jedan sat, a potom da suše najmanje godinu dana. Nedovoljno obrađena i pripremljena kora krušine može da ima štetno dejstvo i ne sme da se koristi za pravljenje čaja.


Napomena:


Plodovi krušine su otrovni! Ako se jedu, izazivaju povraćanje, a u većim količinama i teže trovanje. Nezreli imaju crvenkastu boju, a zreli su crnoljubičasti. Sazrevaju u avgustu i septembru. Tada se koriste za bojenje tkanina u zeleno.

Oprez:


Čaj od krušine ne sme da se pije tokom trudnoće i dojenja, niti sme da se daje deci mlađoj od 12 godina.


RECEPTI

Spas od hemoroida

- 35 g suve kore krušine
- 10 g kima
- 10 g kore pomorandže
- 10 g kamilice
Usitniti kore krušine i pomorandže, pa dodati kim i kamilicu. U pola litra proključale vode dodati 3 kašike ove mešavine, poklopiti i kuvati 3 minuta na tihoj vatri. Kada se ohladi, zasladiti medom i piti tokom dana (u 3-4 doze).

Protiv hroničnog zatvora


- 20 g suve kore krušine
- 20 g ploda pasdrena
- 20 g slatkog korena
- 20 g rizoma pirevine
- 20 g plodova sene
Dve kašike mešavine kuvati 15 minuta u pola litra vode, ostaviti preko noći, ocediti, zasladiti sa 4 kašike marmelade (ili pekmeza) od šljiva i podeliti u dve doze. Prvu popiti ujutru a drugu uveče, posle jela.

Za mršavljenje


- 100 g suve kore krušine
- 10 g korena selena
- 20 g cveta i lista maslačka
- 10 g sladića
- 10 g zečjeg trna
- 10 g plodova pasdrena
- 10 g plodova sene
- 10 g lista vinove loze
Sve sastojke usitnite i u pola litra vode dodajte 3 kašike mešavine. Kuvajte 10 minuta na tihoj vatri. Kada se prohladi, procedite i nezaslađen popijte u tri doze posle jela.

Ispiranje žučne kese


- 15 g suve kore krušine
- 15 g trave ive
- 15 g podubice
- 15 g petrovca
- 15 g matičnjaka
- 15 g nane
- 10 g trave ruse
Dve kašike ove mešavine popariti sa 4 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti celu noć, ocediti i piti dva puta dnevno, pre doručka i pre večere.

Kad izostane menstruacija


- 15 g suve kore krušine
- 15 g ploda pasdrena
- 15 g rusomače
- 15 g rutvice
- 15 g hajdučice
- 15 g kamilice
- 10 g korena omana
Sa 4 dl ključale vode popariti dve kašike mešavine, poklopiti i ostaviti preko noći. Ocediti i piti šolju pre doručka i pre večere.

Da jetra bolje radi


- kašika suve kore krušine
- 2 kašike hrastove kore
Sastojke umešati u litar ključale vode i kuvati 10 minuta, pa ostaviti da se prohladi. Proceđen čaj podeliti na tri dela i piti pola sata pre jela.




Izvor: Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Vrba - Lekoviti simbol proleća





Vrba je u narodnoj medicini zanimljiva baš sa dolaskom proleća. Njeni lekoviti delovi su kora i listovi



Vrba simbolizuje proleće i ponovno buđenje prirode. Cvetovi, poznati kao "mace", javljaju se pre listanja, najčešće u martu, a u planinskim predelima i u aprilu. Miris kore je slabo aromatičan, ali je zato ukus gorak i trpak. Raste pretežno na obalama jezera, ribnjaka i bara, uz potoke i reke, na obodu šuma.

Vrba je u narodnoj medicini zanimljiva baš sa dolaskom proleća. Njeni lekoviti delovi su kora i listovi. Kora se guli sa grana u proleće, suši u hladu, zatim sitni i stavlja u tamne staklene posude. Njen glavni lekoviti sastojak je salicin i tanin, kao i populin, koji ima slično dejstvo salicinu. Koriste se za snižavanje groznice i ublažavanje bolove, podstiču lučenje znoja i urina. Dokazano je da pomažu i kod krvavog kašlja, krvarenja pluća i bubrega.

S obzirom na to da vrba uništava bakterije, sastojci iz kore delotvorni su i kod zapaljenja želuca i creva, kao i kod dijareje i crevnih grčeva. Rane koje su otvorene ili teško zarastaju posipaju se mešavinom jednakih delova vrbine kore u prahu i ugljena (Carbo ligni).


ČAJ OD KORE

Puna kašičica isitnjene kore vrbe potopi se u 2,5 dl hladne vode i ostavi da stoji dva do tri časa. Zatim se kratko prokuva i pije se tokom dana u gutljajima, bez šećera.




Izvor: Novosti
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Najljekovitije biljke svijeta - tamjan

Najljekovitije biljke svijeta - tamjan

tamjan.jpg

Tamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia koje raste diljem Azije i Afrike.
Većini nas je poznat iz crkvenih obreda kađenja koje se obavlja tako da se komadić bijele aromatične smole stavi na žeravicu.
Tamjan je jedan od najstarijih mirisa.
Njime se trgovalo još prije 5000 godina na Arabijskom poluotoku i u sjevernoj Africi, gdje je bio vrijedan poput zlata.
Put tamjana koji vodi od južne Arabije do Sredozemlja jedan je od najstarijih trgovačkih putova na svijetu.
Zbog svojih svojstava u Egiptu je korišten za balzamiranje mumija.
Tamjan se od davnina koristi u obredima rimokatoličke i pravoslavne crkve zbog vjerovanja da tjera zle duhove.
Tamjan ima svoju primjenu ne samo u aromaterapiji, kozmetici, masaži i religijskom obredima, već i u liječenju.

Ljekovitost tamjana


U ayurvedskoj medicini Indijski tamjan (boswellia serrata) koristi se već tisućama godina za liječenje artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava i zaštitu od patogenih mikroorganizma.

Prema ayurvedi, svakodnevno kađenje tamjana u kući donosi dobro zdravlje svim ukućanima.
Tamjan se iz davnina koristi na Bliskom istoku za održavanje zdravlja usne šupljine. Tamošnji ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana, koja poboljšava zdravlje zubi i desni - zbog svojih antimikrobnih svojstava tamjan sprječava infekcije.

Na Zapadu, tamjan je najviše poznat po svojim antiupalnim svojstvima.

Aktivni ljekoviti sastojci tamjana su seskviterpeni ugljikovodici, monoterpeni, diterpeni i bosvelijske kiseline.
Bosvelijske kiseline su najvažniji sastojak tamjana. Imaju snažno antiupalno djelovanje i učinkovito ublažavaju bol uzrokovanu artritisom, ali za razliku od konvencionalnih lijekova ne uzrokuju nuspojave.
Tamjan poboljšava cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom što dodatno pomaže zglobovima ugroženim artritisom. Njegovo moćno antiupalno djelovanje pomaže i kod Chronove bolesti i cisti.
Neka istraživanja su pokazala da tamjan može pomoći i u liječenju nekolikih vrsta karcinoma - malignih melanoma, raka mjehura i tumora na mozgu.
Potvrđeno je da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprječava bolesti krvnih žila i smanjuje loš kolesterol.

U aromaterapiji se tamjan koristi za olakšanje stresa, napetosti, histerije i depresije.

Masaža i kupka s uljem od tamjana uvelike pomažu kod menstrualnih bolova i upale mjehura.
Terapija uljem tamjana povoljno djeluje na dišni sustav i olakšava bronhitis, astmu, sinusitis, česte prehlade i alergije.
Nakapajte na ruku par kapi ulja i udiše ih nekoliko puta dnevno ili inhalirajte tinkturu tamjana (1 žličica na litru vruće vode).

Zanimljivo: Smatra se da tamjan može zaustaviti hrkanje - u ovu svrhu potrebno je uljem tamjana namazati vrat, prsa i područje oko nosa.

Ova biljka je izuzetna i za njegu kože - pomaže kod akni, ožiljaka, strija, bora i rana.
Kroz tisućljeća upotrebe tamjana nisu primijećene neke značajnije nuspojave.
Novija toksikološka istraživanja su potvrdila da su ekstrakti tamjana sigurni kako za vanjsku tako i za unutrašnju primjenu.
Nemojte koristiti tamjan ako pijete lijekove za razrjeđivanje krvi, patite od visokog tlaka, ako ste trudni ili dojite.
Ne smije se koristiti čisto ulje tamjana, potrebno ga je razrijediti u baznom ulju ili vodi.

Pripravci od tamjana


Tamjan i proizvodi od njega se danas uvoze iz Indije. Za liječenje se koristi smola tamjana koja se skuplja tokom čitave godine.

Od smole se pripremaju tinkture, ulja, kreme i dodaci prehrani na bazi tamjana.
Jestivi tamjan mora biti proziran bez crnih ili smeđih točkica. Najčešće je lagano žućkast s primjesom zelenkaste boje, a žvače se poput žvakaće.
Za unutarnju primjenu možete koristiti i tamjan u kapsulama.
Tinkturu bosvelije možete kupiti ili napraviti sami tako da smolu tamjana prelijete 80-postotnim alkoholom.
Za kađenje se koristi smola ili mirisni štapići od tamjana.
Tamjan i njegove pripravke potražite u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.

Tamjan je nekoć dat malom Isusu kao poklon. To je poklon koji ne bismo trebali odbacivati. Tisućljetna tradicija korištenja tamjana sama govori u njegovu korist.

Izvor: Alternativa




 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Kopriva telu vraća snagu





Mnoge biljke kao pomoćni lek mogu da pomognu protiv anemije: Za bolju krvnu sliku preporučuju se čajevi od koprive, trave ive, šipurka


Kopriva

Ukoliko se ne leči na vreme, anemija ili malokrvnost, može da ima ozbiljne posledice po zdravlje. Počinje postepeno, a prvi simptomi najčešće se ispoljavaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada su bledilo, slabost, nesvestica, nepravilan rad srca, brzo umaranje, gubitak apetita, glavobolje i krvarenja iz nosa i desni nezaobilazan "pratilac" ove bolesti. Za lečenje malokrvnosti neophodno je da se, pre svega, analizama odredi o kojoj vrsti anemije se radi, a potom i da lekar propiše lekove. Ali kao pomoćno lekovito sredstvo preporučuju se i efikasni narodni "lekovi iz prirode" koji se pripremaju od različitog lekovitog bilja. Ono što je ovim preparatima zajedničko je da je neophodno da se uzimaju pre jela, a mogu da se slade jedino medom, najbolje šumskim.


Kopriva
Omiljeni je narodni lek, preventivno sredstvo i hrana. Obiluje vitaminima C i K, u listu ima tanina, soli, hlorofila, mravlje, sirćetne, kremene i maslačne kiseline, karotina, fitosterola i lecitina. Kopriva je jedan od najboljih "boraca" protiv anemije, a koliko se ceni u klasičnoj i narodnoj medicini najbolje ilustruje to što je nazivaju "eliksirom života".


Trava iva
U nekim krajevima (Teucrium montanum) je najupotrebljavanija biljka u čiju lekovitost vlada neograničeno poverenje. Ima vrlo gorak, opor i aromatičan ukus, jer obiluje gorkim materijama, taninima i etarskim uljima. Oporavlja i jača organizam, ublažava malokrvnost, pospešuje rad želuca i pojačava lučenje žuči, a često se koristi i za lečenje organa za varenje i disanje.


Šipurak
Obiluje vitaminima C, P i K kao i provitaminom A. Sadrži flavonide, tanine, pektin, limunsku i jabučnu kiselinu, invertne šećere, saharozu i malo etarskog ulja. Čaj čisti krv, otklanja anemiju i malaksalost, bledilo kože i druge tegobe uzrokovane nedostatkom vitamina C. Blagotvorno deluje na organe za varenje i na izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega. Preporučuje se za sprečavanje nastanka kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima, a koristi se i u slučaju upale bubrega i mokraćnog mehura.


Maslačak
Bogat je mineralima, vitaminima B, C, D i K, flavonoidima i karotinoidima. Od aktivnih lekovitih supstanci sadrži i gorke materije, kalijum, smole, etarska ulja, inulin i gvožđe. Cenjen je u lečenju anemije, deluje protiv hemoroida i probavnih problema. Osim što pojačava lučenje žuči, maslačak je dobar diuretik, pospešuje rad bubrega, čisti krv, olakšava tegobe izazvane gihtom, reumatizmom i ekcemima, a čaj od maslačka pročišćava organizam.


Cimet
Zbog sadržaja tiamina ovaj začin stimuliše probavu, podstiče perlistatiku creva, deluje protiv stvaranja gasova, smanjuje grčeve i nadutost, a potpomaže i održavanje nivoa dobrog holesterola u krvi.

Osim toga dobar je "izvor" prehrambenih vlakana i kalcijuma, a sadrži i dosta gvožđa pa se često dodaje preparatima i čajevima protiv malokrvnosti.


* * * * * * *


SIRUP SA CIMETOM
- 4 kašičice mlevenog indijskog cimeta
- 8 kašičica meda
- 8 šoljica šipurkovog soka
Soku dodajte cimet i med i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Uzimajte dve kašičice sirupa dnevno rastvorenog u pola šoljice vode.


OD MASLAČKA PRE JELA
- 10 g korena maslačka
- 10 g cveta gloga
- 10 g drenjina
Mešavinu prelijte sa pola litra hladne vode, poklopite i ostavite preko noći. Rastvor, sutradan, kuvajte tri minuta na tihoj vatri, poklopite i sačekajte da se ohladi. Potom čaj procedite i pijte po čašu tri puta dnevno pre jela.


ČAJ UMESTO VODE

- šaku mladih ili pola šake suvih lisnih pupoljaka koprive
- litar vode
Na tihoj vatri koprivu 15 minuta kuvajte u vodi, sklonite s vatre i poklopite. Proceđen i prohlađen čaj pijte mesec dana umesto vode.


IVA ZA TRI DANA

- 25 g trave ive
- 25 g lista koprive
Mešavinu prelijte sa pola litra hladne vode i poklopite. Sutradan ujutru prokuvajte dva minuta i, kada se ohladi, procedite i pijte po čašu tri puta dnevno pre jela.
NAPOMENA: Čaj pijte tri dana, pa napravite jednodnevnu pauzu.








Izvor: Novosti
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Mirođija smiruje nervozu i sprečava nesanicu






I biljka i plod mirđije imaju karakterističan prijatan i aromatičan miris i ukus, ali je lek, zapravo, zreo plod, a ne lišće iako se ono najviše koristi. Poseduje svojstva sedativa


Mirođija je dobar, neškodljiv i lako dostupan začin

Poznata začinska biljka mirođija (Anethum graveolens), kod nas odavno odomaćena, potiče iz centralne Azije. U narodu je poznata i kao anita, dil, kopar, slatki janež... Sadi se u nekoliko navrata tokom godine, mada može i sama da se razmnožava. Najbolje uspeva na sunčanim mestima, a najjaču aromu ima pre nego što procveta. Cela biljka i plod imaju karakterističan prijatan začinski i aromatičan miris i ukus, ali je lek, zapravo, zreo plod, a ne lišće iako se koristi u obilatim količinama.

U zrelim plodovima nalazi se najveća koncentracija lekovitih i aromatičnih materija, ali su ovi sastojci u zavidnim količinama raspoređeni i u listovima i žutim cvetovima. Sve delotvorne i lekovite materije u biljci još uvek nisu u potpunosti istražene. Do sada je najviše poznato delovanje eteričnog ulja, koje predstavlja glavni lekoviti sastojak. Sveže ulje skoro je bezbojna, lako pokretljiva tečnost prijatnog i jakog mirisa na mirođiju. Sadrži takođe važne komponente, od kojih, pre svega, 70 odsto limonena i 30 odsto karvona. Mirođija je zapravo dobar, neškodljiv i lako dostupan začin.

16-M.jpg


Bogata je mnogim važnim vitaminima, uključujući i folnu kiselinu, riboflavin, niacin, vitamin A i C, beta-karoten, koji su neophodni za optimalno zdravlje. Vitamin A i beta-karoten prirodni su antioksidansi. Vitamin A je važan i za održavanje zdrave kože i sluzokože. Unos hrane bogate ovim vitaminima pomaže organizmu da se zaštiti od karcinoma pluća i usne duplje. Sveža mirođija je i odličan izvor vitamina C, a vitamin C pomaže organizmu da razvije otpornost prema infektivnim agensima. Mirođija je dobar izvor i minerala bakra, kalijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma. Bakar predstavlja neophodan kofaktor za mnoge važne enzime, dok je kalijum važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti koje pomažu u kontroli rada srca i krvnog pritiska.

U narodnoj medicini mirođija je vekovima poznata kao sredstvo za poboljšanje apetita i varenja, smiruje nadimanje, povraćanje i nesanicu. Deluje i protiv upala mokraćne bešike, bakterija, upale disajnih puteva, hipertenzije. Za prevenciju gripa i umirivanje kolika preporučuje se žvakanje semena mirođije. Ovaj začin povoljno deluje na povećanje dobrog i na smanjivanje lošeg holesterola. Mirođija ne sadrži holesterol, ali je bogata antioksidansima i dijetetskim vlaknima koja pomažu kontrolu holesterola u krvi. Od mirođije se priprema čaj za spavanje i hemoroide, ali i drugi čajevi kao što je, recimo, protiv štucanja...
Etarsko ulje u mirođiji ima terapijsko dejstvo kao anestetik i antiseptik. Poseduje i svojstva sedativa, a pomaže i lučenju majčinog mleka. Takođe se veruje da ovo ulje smanjuje nivo šećera u krvi kod dijabetičara, što, istina, nema zvaničnu potvrdu.
Zbog svog specifičnog mirisa i ukusa postala je nezamenljiv dodatak mnogim jelima, pa se ne kaže nekome džabe "mirođija u svakoj čorbi". Seckano sveže lišće mirođije poboljšava ukus zelenoj salati, salati od krastavaca i paradajza, kao i salati od krompira. Služi i kao dodatak maslacu i majonezu. Sos od mirođije idealan je prilog za svežu jegulju, rakove i sva ostala jela od morskih i slatkovodnih riba. Može da se koristi uz varivo od pasulja, ovčetinu, dinstano povrće, svinjska rebarca i kotlete.

ETARSKO ULJE

Etarsko ulje narodni lekari preporučuju za otklanjanje gasova i neprijatnog mirisa iz usta. Da bi se postigao željeni efekat treba deset kapi ulja staviti na kocku šećera, pojesti a zatim popiti čašu vode. Protiv lošeg zadaha preporučuje se i žvakanje sveže mirođije.

ČAJEVI

* Čaj za bolje varenje i protiv nadimanja priprema se tako što se po 20 grama plodova mirođije, anisa i kima pomeša, pa se od tog sadržaja uzme jedna supena kašika i prelije sa 200 mililitara ključale vode. Posuda sa čajem odmah se poklopi, drži pola sata na šporetu, ali da ne vri. Posle toga čaj se procedi i popije posle jela.

* Protiv štucanja treba četiri kašičice plodova ili dve kašičice usitnjene sveže ili suve biljke preliti sa četvrt litra provrele vode. Sadržaj zatim ostaviti poklopljen tri do četiri minuta, a zatim procediti i nezaslađeno piti.








Izvor: Novosti
 
Natrag
Top