Ledene poslastice (sladoled, semifredo, sorbe...)

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Kad probate ovaj desert, zaboravićete na sladoled: Četiri sastojka za savršenu poslasticu

tfwaBHD.jpg


Potrebno je:
½ kg smrznutog voća po želji, 180 grama jogurta, 100 grama šećera u prahu, sok jednog limuna

Priprema:
U blenderu usitnite smrznuto voće po želji. Za ovaj desert možete odabrati bilo koje voće koje volite. Idealno bi bilo da to budu borovnice ili kupine, ali možete staviti i breskve, kruške ili jabuke. Trebalo bi da izbegavate lubenicu, jer sadrži previše vode, pa kada se jogurt rastopi, krajnji rezultat neće biti ono što ste želeli.
U čašu sipajte jogurt, šećer i sok limuna. Dodajte usitnjeno voće pa zajedno promešajte. Ako za desert koristite slatko voće povećajte količinu limunovog soka i smanjite količine šećera u prahu. Čašu stavite u zamrzivač bar pola sata. Služite uz komadiće svežeg voća ili čokoladni preliv.
Osim lake pripreme, razlog zbog kog ćete obožavati ovaj desert je to što zaleđeni jogurt ima manje kalorija nego sladoled!

(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
SLADOLED SA MAKOM

CdM3C6d.jpg


Potrebno je: 150 g kajsija bez koštica, 2-3 kašike maka, 100 g jogurta, 100 g neslanog krem sira, 200 g šlaga i kesica vanilin šećera.

Kajsije operite, izvadite koštice i u blenderu ispasirajte. Mak prelijte vrelom vodom, procedite, stavite u posudu, sipajte kašiku vode, pa čim počne da ključa sklonite s ringle i ohladite, povremeno promešajte. Krem sir pomešajte sa jogurtom, sipajte u duboku posudu, dodajte pire od kajsija, vanilin šećer i šlag, pa mutite mikserom koji ste podesili na najnižu brzinu, oko minut. Mikser podesite na najvišu brzinu, mutite još dve minute, dok ne postane kremasto, a zatim umešajte prohlađen mak. Sipajte u odgovarajuće plastične posude i ostavite u zamrzivaču od pet do osam sati. Sladoled servirajte sa kriškama kajsija, šlagom, dekorativnim punjenim rolnicama...

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Savršeno i lagano: Ovo je najlepši sladoled koji ćete probati ovog leta

MUiUiCX.jpg


Potrebno vam je: pola kilograma dinje, 3 žumanca, 1/2 šolje šećera, 1 šolja pavlake, 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema: Iseckajte dinju na sitne komadiće i stavite u blender. Miksujte dok ne dobijete glatku masu poput pirea. Umućkajte žumanca, šećer i vanilu.
U odvojenoj posudi umutite pavlaku. Sipajte jaja i žumaca koja ste predhodno umućkali i dobro sve promešajte.
Dodajte pire od dinje i mešajte dok se sve ne sjedini. Sipajte u posudu u kojoj želite da zamrznete sladoled i stavite ga u frižider. Najbolje bi bilo odstoji tokom noći u frižideru, ali može i kraće.
Ova količina sastojaka dovoljna vam je da napravite kilogram sladoleda.

(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ledeni kuglof

JygAVmg.jpg


Potrebno je: 250 g borovnica, 325 g šećera, 2 štapića vanile, 5 jaja, prstohvat soli, 600 g slatke pavlake, 150 g piškota i 100 g putera.

Borovnice skuvajte sa 75 g šećera, prohladite i stavite u frižider. Štapiće vanile isecite uzduž i izvadite semenke. Na pari mikserom umutite jaja, 250 g šećera, prstohvat soli i semenke vanile. Posudu sklonite s ringle, nastavite da miksate dok ne dobijete gust krem, a zatim dodajte šlag od slatke pavlake. Vanilin krem sipajte u kalup za kuglof, dodajte kuvane borovnice, prošarajte viljuškom i ostavite u zamrzivaču oko dva sata. Piškote stavite u plastičnu kesu i izmrvite oklagijom. U šerpici zagrejte puter, dodajte piškote, promešajte, sipajte preko piškota i vratite u zamrzivač još četiri sata. Pre serviranja, kuglof kratko stavite u toplu vodu i stavite na poslužavnik.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Voćni parfe

fPSURKO.jpg


Za 8 osoba: 580 g borovnica, 100 g šećera, 500 g slatke pavlake, 3 jaja, pomorandža, pola kesice vanilin šećera, kašika likera od pomorandže, 100 g crne čokolade i nekoliko listića nane za ukrašavanje.

Borovnice operite, ispasirajte i prikupite 100 ml soka. Pomorandžu oljuštite, jednu polovinu kore izrendajte, a drugu isecite na tanke trake. Pomorandžu prepolovite i iscedite sok. Kremasto umutite jaja, šećer, rendanu koru, 100 ml soka od borovnica, vanilin šećer, ceđenu pomorandžu i kašiku likera. Dodajte 425 g šlaga od slatke pavlake, oceđene borovnice i promešajte. Parfe rasporedite u osam činija ili čaša (od 200 ml) i ostavite da odstoji tokom noći u frižideru. Uz stalno mešanje, ostatak slatke pavlake zagrejte sa čokoladom na pari, sklonite s ringle i ohladite na sobnoj temperaturi. Posude sa parfeom kratko potopite u vrelu vodu, izvadite na tanjir, ukrasite trakama pomorandže, listićem nane i servirajte sa otopljenom čokoladom.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ledena poslastica

YhJSNk3.jpg


Za koru: 150 g šećera, 3 belanceta, prstohvat soli i kašika soka od limuna. Za ledeni krem: 400 g malina, 75 g badema, 3 žumanceta, 75 g šećera, 100 g šećera u prahu, 500 g šlaga, 4 kašike soka od limuna, rendana limunova kora i 3 kašike sirupa od zove.

Umutite čvrst sneg od belanaca sa prstohvatom soli i limunovim sokom, postepeno dodajte šećer i sipajte u plastičnu kesu. Pleh obložite masnim papirom, oblikujte dva kruga prečnika 20 cm i sušite u rerni na 100 stepeni oko dva sata. U posudi karamelizujte šećer, dodajte seckane bademe, sipajte na pak papir, ohladite i izdrobite. Jednu koru od belanaca sitno iseckajte. Žumanca izmiksajte sa šećerom u prahu, rendanom korom i sokom od limuna, dodajte šlag, 250 g malina, seckanu koru od belanaca i 2/3 karamelozovanih badema. Krem sipajte u okruglu posudu prečnika 20 cm, stavite drugu koru od belanaca, pritisnite i ostavite u zamrzivaču tokom noći. Sutradan tortu izvrnite na tanjir, prelijte ostatkom malina koje ste izmešali sa sirupom i ukrasite seckanim bademima.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
PRAVI DOMAĆI SLADOLED

nKbvCCF.jpg


Potrebno je
1 l mleka, 300 g šećera, 2 jajeta, 3 žumanceta, 1 štapić vanile, ZA SALAMURU: 1 kg mlevenog leda, 300 g soli, malo vode

Priprema
U posudi prokuvajte mleko sa štapićem vanile, a u drugu posudu stavite jaja i žumanca, pa ih umutite mikserom. Preko umućenih jaja lagano sipajte prokuvano mleko neprestano muteći. Smesu procedite i stavite je na dva-tri sata u frižider. Potom posudu izvadite i stavite je u pripremljenu ledenu salamuru, pa sladoled mešajte oko pola sata. Sipajte ga u posude i stavite u zamrzivač. Pospite bademima, kikirikijem, orasima...

(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MOKA SAMBA

wvPoE6S.jpg


Potrebno je
1 list želatina, 1/4 šoljice hladne vode, šoljica jake kafe, 50 g otopljene čokolade, 3/4 šoljice prženog šećera, na vrh kašičice soli, kašičica vanilin šećera, 0,5 l slatkog kondenzovanog mleka, šoljica i po slatke pavlake, 3/4 šoljice iseckanog prženog kikirikija

Priprema
Želatin potopite u hladnu vodu, a onda ga ocedite i otopite. U rastopljen želatin, uz stalno mešanje, polako dodajte otopljenu čokoladu, prženi šećer i so. Mešajte dok se šećer sasvim ne otopi, a masu zatim ohladite, dodajte vanilin šećer, kondenzovano mleko i tečnu slatku pavlaku. Smesu izlijte u posudu za zamrzavanje i hladite dok ne postane gusta. Tada umešajte kikiriki i ostavite da se sasvim zaledi.

(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
KREM SLADOLED OD MALINA

3m78iYr.jpg


Potrebno je
375 g malina, 3 kašike šećera, 1 kašika limunovog soka, 250 ml sveže pavlake, 2 kesice vanilin šećera

Priprema
Maline očistite, operite ih i dobro ocedite. U blenderu sameljite oko dve trećine malina. Voćnu kašu izmešajte sa šećerom i limunovim sokom i stavite je u frižider. Čvrsto ulupajte pavlaku, dodajte vanilin šećer i pire od malina. Kremom punite četvrtasti sud za sladoled, pa ga ostavite u zamrzivaču oko dva sata. Izvadite sladoled, još jednom dobro promešajte i ostavite ga da se dalje hladi.

(Blic Žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
MARMELADA SLADOLED

XwtqEmO.jpg


Potrebno je
200 g domaće marmelade, 150 g vode, 4 kesice šlaga

Priprema
Marmeladu malo zgnječite viljuškom, prelijte je vodom i promešajte. Umutite šlag i polako ga umešajte u marmeladu, pa smesu razdelite u posude i stavite ih u zamrzivač. Sladoled ukrasite šlagom, voćem ili čokoladom. Za ovaj sladoled najbolje su marmelade od jagoda, kupina, malina, marelica i ribizli. Maline očistite, operite ih i dobro ocedite. U blenderu sameljite oko dve trećine količine. Voćnu kašu izmešajte sa šećerom i limunovim sokom i stavite je u frižider. Čvrsto ulupajte pavlaku, dodajte vanilin šećer i pire od malina. Kremom punite četvrtasti sud za sladoled, pa ga ostavite u zamrzivaču oko dva sata. Izvadite sladoled, još jednom dobro promešajte i ostavite ga da se dalje hladi.

(Blic Žena)
 
Natrag
Top