Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lazanje sa povrćem

Lazanje sa povrćem

76593_lazanje-od-povrca_f.jpg


Sastojci:

1 pakovanje lazanja
500 g paradajza (svežeg ili konzervisanog)
700 g šampinjona
200 g narendanog trapista
80 g maslaca
30 ml maslinovog ulja
1 glavica crnog luka
1 litar bešamel sosa
2 čena belog luka
sok od jednog limuna
biber
so


Priprema:

Premazati maslacem posudu u kojoj ćete peći lazanju.

Šampinjone tanko narezati. U tiganju zagrejati 40 grama maslaca i kada počne da "cvrči" dodati šampinjone. Pržiti sve dok ne počnu da puštaju svoj sok. Dodati beli luk i sok od limuna, pa posoliti i pobiberiti. Kuvati dok skoro sva tečnost ne ispari. Pripremljeno, ostaviti sa strane.

Zagrejati rernu na 200 °C. U međuvremenu u velikoj posudi zagrejati vodu do ključanja. U blizini šporeta postaviti i posudu sa hladnom vodom. Veliki deo radne površine prekriti stolnjakom. U ključalu vodu dodati so. Ubaciti u vodu tri ili četiri komada lazanja. Kuvati vrlo kratko (otprilike 30 sekundi). Izvaditi iz posude pomoću rupičaste kašike i prebaciti na 30 sekundi u hladnu vodu. Izvaditi i položiti lazanje na stolnjak da se osuše. Nastaviti isti postupak i sa ostalim lazanjama.

Uzeti pripremljenu posudu za pečenje i dno preliti bešamel umakom. Prekriti ga slojem testa tako da slobodno odstranite krajeve kako bi lazanje odgovarale veličini posude za pečenje. Preko testa preliti sosom od šampinjona, a potom slojem bešamela. Posuti sve narendanim trapistom. Prekriti još jednim slojem testa, preko toga tanakim slojem paradajza (naseckanog) a preko njega ponovo bešamel sosom. Posuti narendanim trapistom. Ponoviti postupak istim redom, a završiti slojem testa koji je preliven bešamel umakom. Posuti sa što više rendanog sira i namastiti maslacem.

Peći oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne i pre serviranja ostaviti 5 minuta da odstoji.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Klasične lazanje

552_klasicne_if.jpg


KLASIČNE LAZANJE


POTREBNO JE
250 g testenina za lazanje, 40 g kačkavalja
ZA BEŠAMEL SOS: 80 g kačkavalja, 500 ml mleka, 100 g brašna, 60 ml ulja, so
ZA BOLONJEZE SOS: 350 g mlevenog mesa, 250 ml paradajz pirea, 250 ml soka od paradajza, po kašičica origana, suvog biljnog začina, majčin dušice, bibera, bosiljka, malo soli


PRIPREMA

Za bešamel sos zagrejte ulje u posudi i, uz stalno mešanje, dodajte brašno. Pržite nekoliko minuta, a kad zaprška bude gotova, lagano dodajte mleko. Posolite po ukusu, dodajte sir i nastavite da mešate dok brašno ne postane žućkasto. Nakon bešamela pripremite bolonjeze sos. Zagrejte u tiganju ulje, dodajte meso i izdinstajte. U meso dodajte sok od paradajza i paradajz pire. Sve prokuvajte, pa dodajte so, biber i ostale začine. Nakon toga kuvajte još desetak minuta.
U vatrostalnu posudu sipajte ulje, pa ređajte testo, bešamel sos, bolonjez sos, pa ponavljate postupak dok ne potrošite materijal. Ako na ambalaži nije naznačeno drugačije, testo za lazanje skuvajte. Lazanje pecite 45 minuta na 220 stepeni. Kad se ispeku, pospite ih sirom.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lazanje s morskim plodovima

381_lazanjesaplodovimamora_if.jpg


LAZANJE S MORSKIM PLODOVIMA


POTREBNO JE

2 kašike maslinovog ulja, sitno seckan praziluk, 440 g paradajza iz konzerve, 2 kašike soka od paradajza, 500 g račića, 250 g lignji, 15 listića testa za lazanje, 125 g iseckane mocarele


PRIPREMA

Na malo ulja propržite praziluk, u tiganj dodajte paradajz i kuvajte dok se smesa ne zgusne. Tada spustite račiće i lignje, pa dinstajte na tihoj vatri još pet minuta. U ključaloj vodi kuvajte lazanje dok ne omekšaju. Potom ih stavite u veliku činiju sa hladnom vodom. U vatrostalnu činiju poređajte lazanje i sipajte trećinu sosa s morskim plodovima. Preko stavite drugi red kora, na njega sipajte drugu trećinu sosa i na vrh stavite još jedan red kora. Premažite lazanje preostalom trećinom sosa i narendajte mocarelu. Pecite 40 minuta na 180 stepeni.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zelene lazanje

9751_zelena-lazanja-stock-photo-vegetarian-lasagna-with-ricotta-cheese-and-spinach-filling-shutterstock_6258955_if.jpg


ZELENE LAZANJE

POTREBNO JE

12 listova za lazanje, 400 g obarenog spanaća, 200 g sremskog sira, 50 g parmezana ili nastruganog tvrdog kačkavalja, 2 čena belog luka, so, biber, ulje ZA SOS 2 kašike brašna, 400 ml mleka, so, beli biber, muskatni oraščić

PRIPREMA

Obareni spanać isecite i izmešajte sa seckanim belim lukom i sremskim sirom. Brašno malo propržite na zagrejanom ulju i lagano sipajte mleko, uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Kuvajte da dobijete ne previše gust bešamel sos. Posolite, dodajte beli biber i muskatni oraščić. U podmazan sud stavite red listova za lazanje, rasporedite trećinu spanaća, prelijte bešamel sosom, pospite parmezanom ili nastruganim kačkavaljem i tako radite da utrošite sav materijal. Na kraju prelijte bešamel sosom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zelena pita

Zelena pita

Potrebno je: veza blitve, 700 g testa za lazanje, 5 jaja, 2 kašike iseckanog peršuna, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike parmezana, morska so i biber po ukusu.

Blitvu operite i kuvajte u kipućoj vodi 2 minuta, tek toliko da list omekša, zatim je sitno iseckajte i pomešajte sa peršunom. Kore za lazanju podelite na tri dela, prvi i drugi sloj namažite maslinovim uljem. Zatim ravnomerno nanesite fil od blitve i peršuna. U manjoj posudi umutite jaja u kajganu, začinite solju i biberom, pa prelijte preko fila. Na gornju koru sipajte parmezan. Lazanju stavite u pleh obložen papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 150 stepeni oko 60 minuta. Izvadite, isecite na kriške i servirajte dok je toplo.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lazanje sa mocarela sirom

Lazanje sa mocarela sirom

Potrebno je:



1 pakovanje kora za lazanje
30 g putera
1/2 l sosa od paradajza
1/2 l bešamel sosa (prethodno pripremljenog)
400 g mocarela sira isecenog na kolutove
400 g praške šunke (sitno seckane)
1 kesica parmezana
maslinke po želji


Priprema:

Pleh (veličine 30 x 20 cm) namazati puterom, a zatim ređati: kore, sos od paradajza, mocarelu, šunku, bešamel, pa sve izpočetka. Tako napraviti tri reda. Poslednji red kora namazati bešamel sosom i posuti parmezanom.
Zagrejati rernu na 220 °C, staviti lazanje da se peku i smanjiti rernu na 200 °C. Peći 30 minuta.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Rustična lazanja

Za 4 osobe: 400 g testenine za lazanje, 200 g svežih kobasica, glavica luka, 2 šargarepe, 2 manja korena celera, 50 g brašna, 0,5 l mleka, 3 kašike maslinovog ulja, kašika susamovog ulja, kašika kima, 80 g maslaca, so i biber.

Luk, šargarepu i celer sitno iseckajte i zajedno dinstajte 15 minuta na zagrejanom ulju. Kobasicu oljuštite, izmrvite viljuškom i kratko propržite bez masnoće. Dodajte dinstano povrće, začinite kimom koji ste prethodno samleli, promešajte, posolite i dinstajte još 5 minuta. Sklonite s ringle i ostavite sa strane. U tiganju otopite maslac, dodajte brašno, promešajte, sipajte toplo mleko, posolite, pobiberite i kuvajte 5 minuta da se bešamel zgusne. Testeninu skuvajte "al dente" u ključaloj slanoj vodi u koju ste sipali susamovo ulje. Ocedite i ređajte na upijajući papir. U dobro podmazanu vatrostalnu posudu ređajte sloj testenine, prekrijte slojem mešavine kobasica i povrća i sve zalijte bešamel sosom. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal, pazeći da na vrhu ostane sloj od kobasica. Pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Servirajte toplo.




 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lazanje od kelja

13661_shutterstock_41964040_kul.jpg


LAZANJE OD KELJA


POTREBNO JE
1,2 kg kelja, 400 g mešanog mlevenog mesa, glavica crnog luka, ulje, so, biber, parmezan, seckani peršun

ZA BEŠAMEL SOS 3 kašike brašna, kašika maslaca ili margarina, 400 ml mleka, so, beli biber, kašika kajmaka, 100 g topljenog sira, peršun

PRIPREMA
Opranu glavicu kelja prelijte ključalom vodom i ostavite da malo odstoji, procedite i odvojte listove. Seckani crni luk propržite na zagrejanom ulju i dodajte mleveno meso. Pržite dok meso ne promeni boju. Umešajte suvi biljni začin, so i biber. Za sos propržite brašno na maslacu ili margarinu i lagano sipajte mleko, ali nemojte prestati da mešate kako se ne bi stvorile grudvice. Kratko kuvajte, posolite i pobiberite, sastavite sa seckanim peršunom i nastruganim topljenim sirom, te skinite s vatre. U podmazani vatrostalni sud složite listove kelja, rasporedite deo proprženog mesa i prelijte s malo bešamel sosa. Ređajte dok ne utrošite sav materijal, a poslednji red listova premažite preostalim bešamel sosom. Pecite oko 30 minuta na 180 stepeni. Tople lazanje isecite, pospite parmezanom i seckanim peršunom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lagana lazanja

Lagana lazanja

18 v_620x0.jpg

Za 4 osobe:veća glavica crvenog luka, čen belog luka, 2 šargarepe, 2 korena celera, konzerva špargli od oko 250 g, 5 dl paradajz pirea, 250 g brašna, 2 jajeta, malo maslaca, 25 g integralnog brašna, 2 dl mleka, muskatni oraščić, 2 kesice struganog parmezana, maslinovo ulje, so i biber.

Šargarepe, celer i crveni i beli luk sitno iseckajte i sve zajedno kratko izdinstajte u 4 kašike vrelog maslinovog ulja. Dodajte špargle koje ste prethodno ocedili i isekli na kolutiće dužine 2-3 cm. Dodajte paradajz pire, posolite, pobiberite, promešajte, smanjite temperaturu, kuvajte 30 minuta i ostavite sa strane.

Umesite homogeno testo od brašna, jaja, kašike maslinovog ulja i malo vode. Formirajte jufku, umotajte je u providnu foliju i ostavite da odstoji 30 minuta. Za to vreme otopite 25 g maslaca u tiganju, dodajte integralno brašno i pržite da potamni. Sipajte toplo mleko i snažno mešajte da se masa zgusne i ne formiraju grudvice. Dodajte malo struganog muskatnog oraščića, sklonite s ringle i ostavite sa strane.

Nadošlo testo istanjite na debljinu od oko 3 mm, isecite na široke trake i kuvajte ih u ključaloj slanoj vodi. U dobro podmazan dublji pleh slažite red lazanji, red dinstanog povrća, prelijte bešamel sosom i ponavljajte postupak dok ne potrošite sav materijal. Na kraju pospite struganim parmezanom i pecite 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Servirajte toplo.





 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Lazanje sa povrćem

Lazanje sa povrćem

lazanja.jpg

Za 6 osoba potrebno je: 12 kora lazanja, 600 g tikvica, 50 g butera, kašičica suvih začina, 100 g sira gorgonzola, 50 g sira mocarela i 15 g parmezana.
Sos:50 g butera, 50 g projinog brašna, 1 dl mleka, kašičica suvih začina, beli biber i so po ukusu.

Tikvice operite, oljuštite i isecite uzdužno na tanke šnite. Ispržite na buteru i pospite suvim začinima, pa odložite sa strane. Lazanje kuvajte tri minuta u slanoj vodi u koju ste dodali nekoliko kapi ulja. Sos napravite tako što ćete na buteru kratko da ispržite brašno, a zatim polako sipajte toplo mleko uz neprestano mešanje dok ne dobijete gustu kompaktnu smesu. Začinite suvim začinima, belim biberom i solju po ukusu. Na dno pleha ili vatrostalne posude sipajte malo belog sosa, pa slažite red lazanja, sos, tikvice, mocarelu i rendanu gorgonzolu, pa opet lazanje i tako redom. Na poslednji list stavite malo sosa, mocarelu, gorgonzolu i pospite parmezanom. Pecite oko 25 minuta u rerni na 220 stepeni. Izvadite i isecite na kocke.

 
Natrag
Top