Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanja sa povrćem

LAZANJA SA POVRĆEM

3.jpg

POTREBNO JE

500 g testa za lazanju, 1 kg paradajza, 250 parika, 250 g brokolija, 500 g rendanog sira, 1 glavica luka, 4 kuvana jajeta, 1 kriška hleba, 0,8 dl maslinovog ulja, so, biber

PRIPREMA
Idinstati luk, paradajz i pariku na malo ulja. Kada je povrće gotovo dodati cvetove brokolija i pažljivo promešati. Posoliti po ukusu. Obariti testo za lazanje u slanoj vodi, ocediti i isprate hladnom vodom. U pleh premazan maslacem, sipatati malo sosa od povrća, složiti red testa, preliti sa još malo sosa, posuti sirom, i sve tako dok ne potrošite sav materijal. Na kraju sve posuti rendanim sirom i naseckati kockice maslac preko sira. Zapeći u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi oko 20 minuta.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Zelene lazanje

Zelene lazanje

17zelene-lazanje.jpg

Za 4 osobe:
300 g svežeg testa za lazanje, 150 g punomasnog kravljeg sira, veza bosiljka, 6 kašika struganog parmezana, 2 čena belog luka, kašika očišćenih oraha, 100 g mlade, zelene boranije, 200 g krompira, maslinovo ulje i so.

Krompir oljuštite, isecite na kolutiće i kuvajte 5 minuta u ključaloj slanoj vodi, ocedite i ostavite sa strane. Mladu boraniju očistite, isecite na manje komade, kuvajte 2 minuta u vodi u kojoj se kuvao krompir, ocedite i ostavite sa strane. Sačuvajte kutlaču vode u kojoj se povrće kuvalo. Listiće bosiljka izmiksajte zajedno sa čenovima belog luka, orasima, 1 dl maslinovog ulja, struganim parmezanom i malo soli. Jednu trećinu ovako dobijenog "đenovskog pesta" odvojte i ostavite sa strane, a u ostatak dodajte sačuvanu vodu od kuvanja i sir i izmiksajte da dobijete homogen krem. Testo za lazanje kuvajte minut-dva u ključaloj slanoj vodi kojoj ste dodali kašiku maslinovog ulja, ocedite i raširite preko čiste kuhinjske krpe. Kašiku krema od sira i pesta rasporedite po dnu četvrtaste, vatrostalne činije, odozgo naizmenično ređajte red lazanja, barenog krompira, barene boranije i red krema. Pecite 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pečene lazanje prelijte preostalim pestom i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje od pet povrćki

Lazanje od pet povrćki

lazanje.jpg

Potrebni su vam:
4 kašike termostabilnog ulja
1 patlidžan, isečen na zalogaje
150g pečurki, iseckanih (izbegavajte šampinjone)
4 pečene paprike, iseckane
700g passata (paradajz sosa) sa crnim i belim lukom
8-10 kora za lazanje
400g zamrznutog spanaća
250g rikote tj. mladog neslanog sira
25g parmezana ili dimljenog tofua
25g pinjola

Priprema:
Zagrejte rernu na 180 stepeni. Zagrejte dve kašike maslinovog ulja u velikom tiganju. Pecite patlidžan 5 minuta, a zartim ga prebacite u posudu. Pržite pečurke u preostalom ulju nekoliko minuta - dok ne promene boju u zlaćkastu, i pomešajte ih sa patlidžanom i paprikama. Polovinui povrća stavite na dno vatrostalne posude ili pleha. Pospite polovinom passata, i prekrijte korama za lazanje.
Pokrijte kore ostatkom povrća, opet prelijte pasatom i prekrijte korama. Ocedite spanać i pomešajte ga sa rikotom i parmezanom. Prekrijte lazanju, i pospite pinjole preko. Pokrijte folijom i pecite 20 minuta, otkrijte i pecite još 10. Servirajte uz zelenu salatu.

Izvor: Zdrav život


 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Rolnice od spanaća

Rolnice od spanaća

1.jpg

Za 6 osoba: 12 listova sveže testenine za lazanje, 250 g mladog sira, 500 g spanaća, 0,5 dl paradajz-sosa, 100 g struganog parmezana, 50 g maslaca, so i biber.

Zagrejte maslac i kada se otopi dodajte očišćem spanać, posolite, pobiberite i dinstajte tri-četiri minuta uz stalno mešanje. Sklonite s ringle, dodajte mladi kravlji sir i snažno promešajte da se sastojci dobro sjedine. Testeninu za lazanje kuvajte u ključaloj slanoj vodi, pazeći da se ne raskuva, ocedite, ređajte na kuhinjsku krpu da se osuše. Osušenu testeninu raširite na radnu površinu, na svaki list stavite malo fila od spanaća i sira i urolajte. Ovako dobijene rolnice ređajte u podmazanu vatrostalnu činiju, prelijte paradajz sosom, obilato pospite parmezanom i pecite 25 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Servirajte toplo.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Bele lazanje

BELE LAZANJE

3.jpg

Za 6 osoba: 12 listova testenine za lazanje, 50 g brašna, 50 g putera, 0,5 dl mleka, veza vlašca, loptica mocarele, 120 g struganog kačkavalja, so i biber.

Puter otopite u tiganju, dodajte brašno i pržite pet minuta uz stalno mešalje, pa dodajte mleko i energično mutite da dobijete gust bešamel sos. Dodajte strugani kačkavalj i seckani vlašac, posolite, pobiberite, promešajte i skinite sa ringle. Listove testenine sluvajte u ključaloj, slanoj vodi, ocedite i ređajte na upijajući papir. Četvrtast pleh premažite puterom i u njega naizmenično ređajte sloj testenine i sloj krema sa kačkavaljem. Sve prekrijte slojem listića mocarele i pecite 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Služite toplo.

(Novosti)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje bolonjeze

Lazanje bolonjeze

1.jpg

Sastojci:
500 g lazanja
80 g kačkavalja

Za bešamel sos:


  • 1l mleka
  • 160 g kačkavalja
  • 120 ml suncokretovog ulja
  • 200 g brašna
  • so
Za bolonjeze sos:

  • 1 kašičica bibera
  • 700 g mlevenog mesa
  • 2 kašičice origana
  • 2 kašičice bosiljka
  • 140 ml suncokretovog ulja
  • po ukusu soli
  • 1 grančica ruzmarina
  • 500 ml paradajz pirea
  • 500 ml soka od paradajza
Priprema:

1. U šerpicu sipati ulje i kada se dobro zagreje, mešajući dodavati brašno. Pržiti nekoliko minuta i lagano sipati mleko, sve vreme brzo mešajući (da se ne bi stvorile grudvice). Posoliti po ukusu i dodati sir.

2. U odgovarajuću posudu zagrejati ulje i dodati meso i kratko ga dinstati. Dodati sok od paradajza i paradajz pire. Kad prokuva dodati so i biber, a potom i ostale začine i ruzmarin. Sos kuvati još desetak minuta. Izvaditi ruzmarin.

3. U vatrostalnu posudu sipati ulje. Ređati testo (ukoliko nije u pitanju testo koje se ne kuva tj. testo koje je već pripremljeno, treba ga skuvati), bešamel pa bolonjeze sos. Ponavljati postupak sve dok ne potroše sastojci. Posuti parmezanom i peći na temperaturi od 220°C oko 45 minuta.

2.jpg

Izvor: Stvar ukusa
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje

1.jpg

Potrebno je:

kore za lazanje
bešamel sos (malo ulja, brašno, mleko, muškatni oraščić)
mocarela sir
parmezan

Za fil:

malo maslaca i (maslinovog) ulja
1 luk
2 šargarepe
koren celera
ruzmarin
list lovora
paradajiz iz konzerve
sok od paradajza
pola kg mlevene govedine
so i biber

Priprema:

1. Naseckajte luk, šargarepu i celer. U posudu stavite ulje i maslac pa im dodajte seckano povrće, list lovora i ruzmarin kad se maslac rastopi. Pustite da se lagano zažuti (nemojte žuriti – ovo može potrajati jedno 20min ili više).

2. Malo po malo dodajte mleveno meso i malo pojačajte vatru – mešajte sve vreme. Svaki put pre nego što dodate novi deo mesa, pustite da onaj prethodni uhvati boju. Krajnji rezultat bi trebala da bude prilično suva mešavina.

3. Dodajte sok od paradajza i paradajiz iz konzerve i dobro mešajte tako da paradajz ne ostanu u komadu (ili ih prethodno iseckajte), pa pustite da se kuva još barem jedno pola sata – ako postane pregusto dodajte još soka od paradajza.

4. Dok se to kuva, napravite fini gusti bešamel (zagrejte ulje pa mu dodajte malo brašna razmućenog u mleku i začinite s malo soli i muškatnog oraščića – po potrebi dodajte mleko ako je pregusto i non stop mešajte da ne dobijete grudvice!).

5. Kad je sve gotovo – na dno pleha stavite malo bešamela pa red kora (ne morate da je prethodno kuvate) zatim fil, pa bešamel, pa kore i tako sve dok ne potrošite sastojke.

6. Na vrh izmrvite mocarelu i narendajte parmezan ili gaudu ili čak oboje! Pecite 20-ak minuta, prema uputstvima na pakovanju kora.

(Damijeneštoslatko)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje s tikvicama

LAZANJE S TIKVICAMA

1.jpg

POTREBNO JE:
600 g tikvica, 50 g maslaca, kašika vegete, beli biber, 12 listova lazanja, so, 100 g gorgonzole, 50 g mozarele, 15 g parmezana, 50 g maslaca, 50 g pšeničnog oštrog brašna tip 400, 1 l mleka, kašika vegete, beli biber, so


PRIPREMA
Tikvice isecite na tanke pločice. Propecite ih na maslacu, pospite vegetom, zabiberite. Prokuvajte testo za lazenje. Skuvajte bešamel sos. Na dno tepsije stavite bešamel, lazanje, pa bešamel, tikvice, narendanu mozarelu i gorgonzolu. Na na zadnji list lazanja stavite bešamel, narendani sir i parmezan. Pecite oko 25 minuta na 220°C.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Lazanje sa brokolijem

LAZANJE SA BROKOLIJEM

1.jpg

POTREBNO JE
pakovanje kora za lazanje, 800 g brokolija, so, biber, 200 g kačkavalja
ZA BEŠAMEL SOS 100 g maslaca, 100 g brašna, 1 l mleka, kašičica soli

PRIPREMA

Brokoli operite, izdelite ga na cvetiće i izblanširajte. Kore za lazanje pripremite po uputstvu na pakovanju. Za bešamel sos na jačoj vatri istopite maslac, pa dodajte brašno i pržite oko dva minuta, uz neprestano mešanje da ne zagori. Potom sklonite s vatre, sipajte oko trećine pripremljene količine mleka i jako mešajte da ne ostanu grudvice. Vratite na šporet i kuvajte na umerenoj vatri, uz povremeno dolivanje preostalog mleka. Na kraju posolite sos i sklonite da se prohladi. U pleh ređajte lazanje, sos, brokoli, rendani kačkavalj, pa ponavljajte postupak dok ne utrošite materijal. Kratko zapecite u rerni.

(Blic žena)
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Brza pileća lazanja

BRZA PILEĆA LAZANJA

1.jpg


POTREBNO JE
500 g pilećih karabataka, 375 g teglica paradajz sosa, 250 g listova za lazanju, 100 g pečuraka, so i bibera po potrebi; sirni premaz: 250 g svežeg sira, 2 dl jogurta, 2 kašike kisele pavlake, 2 kašike rendanog parmezana, 2-3 jajeta

PRIPREMA
Meso odvojte od kostiju i pripremite kao za roštilj. Ispecite na teflonskom tiganju sa obe strane po tri miniuta. Podmažite pleh uljem. Stavite prvu koru za lazanju, premažite je sosom od paradajza, stavite meso, pa iseckane pečurke. Staviti opet lazanje i premažite preostalim paradajzom. Napravite premaz od sira. Izmešajte sir, jogurt, pavlaku, jaja i začinite i prelijte lazanju. Pecite na 180 stepeni 20 minuta.

(Blic žena)
 
Natrag
Top