Kur'an i Biblija

Član
Učlanjen(a)
19.04.2009
Poruka
513
alo bre..sta je sa vama....pa gde su ti veliki naucnici muslimani ako ste vec "znali sve to pre svih "?nego kad se otkrije nesto-onda svi zajapurite kako je to "vec muhamed predvideo u kuranu"....procitaj ti malo moje postove na temi pa daj odgovore na njih..radije nego sto ovde odradjujes marketing:
-u hriscanstvu,koje je uzgred objavljeno ljudima 600 godina pre islama,vrlo dobro je poznato da se i sam satana moze pojaviti kao svetli andjeo pa da se zato NIKAKO ne sme verovati svakom vidjenju...islam kao "dokaz" o muhamedovom prorostvu uzima bas zbog price kako mu se javio "arhangel Gavrilo" (koji ga je ,usput davio da bi preneo to sto mu kaze.??!!)..(ako hoces mogu da ti postavim bezbroj zitija gde su podviznici bili prevareni od strane demona koji su im se objavili kao "svetli andjeli"..nemoj samo onu pricu da su proverili tako sto se muhamedova zena skinula pa je "andjeo" pobegao...pa oni,i andjeli i demoni, nas vide uvek,ali mi njih ne vidimo...."bolest" koja im omoguci da tako prevare ljude je gordost jer ovi veruju da su "posebni" pa im se zato "javljaju andjeli"...poznato?
-islam kaze da se knjige starog zaveta tretiraju kao bozje knjige a sam propoveda nesto suprotno njima-npr.blud kroz mnogozenstvo i ubijanje neprijatelja..dakle trazi od svojih sledbenika da krse bozje zapovesti zapisane u tim knjigama...
-islam takodje najavljuje Drugi Dolazak Hrista ali ne kaze zasto drugi put ne dolazi muhamed a ne Isus Hrist iako tvrdi da su obojica samo proroci?!...pa zar muhamed nije dosao da ispravi ono sto je Isus "zabrljao" (kako sami muslimani znaju da odgovore za razlog "prorokovanja" muhameda i postojanja islama)....valjda je on onda trebao da dodje drugi put a ne Hrist po toj logici..sto,jer Bog vise voli onog "proroka koji je zabrljao"?(takodje ne kaze svojim sledbenicima sta tad da odgovore Isusu Hristu zbog neverovanja u Njega)
-zasto se ignorise upozorenje Hrista da ce posle Njega doci mnogo laznih proroka?
-ako je Hrist samo prorok,tj. covek,gde je onda on bio 2000 godina?
-zar ce covecanstvu suditi obican covek a ne Bog.?...nece sigurno...pa sta vas buni onda u tome da je Hrist Bozji Sin?
-sta cete posto cete docekati Njegov dolazak nekrsteni i bez Vere u Njega?nije li i to zamka u koju vas onaj sto je podmetnuo islam covecanstvu baca?sve je slicno ko u Bibliji ali vi jednostavno docekujete Drugi Dolazak-NEKRSTENI??!
-cime je muhamed svedocio svojim zivotom da je to sto kaze Istina od Boga?time sto je ubijao neprijatelje,time sto je naplacivao poreze,time sto je uzivao u svim privilegijama koje nosi status "proroka",time sto je ozenio dete od 9 godina,time sto je imao 11 zena dok je svima ostalima dozvolio "samo" cetiri.....CIME?...Hrist je ono sto je rekao osvedocio svojim Stradanjem i svojim Vaskrsenjem....a svoji Drugim Dolaskom ce doci da nam svima Sudi....
-islam je "objavljen"(nametnut ljudima) na istim prostorima na svetu gde je vec objavljeno i Hriscanstvo sto je donelo i donosi samo ratove i podele medju ljudima...zar to lici na Bozju promisao?
-u cemu je poenta u obecanju o nekakvim devicama za one koji poginu (i ubiju) za alaha?kako to moze nesto znaciti zenama? i kako to moze znaciti i muskarcima nesto buduci da im telo ostaje na zemlji....(da ne kazem razneto u nekom metrou)...."cime" ce i jedni i drugi moci "imati bilo kakve veze" sa tim "devicama sto ih cekaju"...
...ajde za sad ovoliko...samo bez postavljanja nekakvih klipova kao "odgovor"...ne navikavaj se na to...jer na Drugom Dolasku ces morati SAM da das odgovor...,.
Nije lepo obracati se sagovorniku sa alo bre.
Posavetovao bih ti da procitas knjigu Kur'an ispred nauke i civilizacije od autora Mustafe Mlivo.
Dok se nesto ne otkrije ne moze se uporediti sa Kur'anom jer u Kur'anu nije sve opisano do detalja, tek kada naucnici nesto otkriju tada se moze pronaci podudarnost sa onim sto pise u Kur'anu. To je kao ono kad si mali pa uzmes da citas recimo Labuda od Malarmea i ti u stvari tu vidis labuda na jednom jezercetu, ali kada uzmes interpetacije shvatis da je labud olicenje pesnika i jos mogo simbola i simbola.
-Ukoliko uzmes i procitas Kur'an shvatices da to sto pricas o sotoni koja se preobrazila u andjela ne pije vodu. Zamisli sotonu koja upucuje ljude da ne veruju vise u kipove i da ne budu mnogobosci, da ne piju alkohhol da budu skromni i jos mnogo toga sto olicava Islam.
-Stari zavet je dosta izmenjen od tada doziveo je toliko recenzija da to vise nije onaj zavet koji je objavljen Isusu. Sam znas da postoje razna jevandjelja koja su pisan nekoliko stotina godina nakon smrti Isusa.
Islam strogo zabranjuje ubijanje ljudi druge verispoispovesti. Na tebe ocigledno utice ova dobro odrajdena cionacisticka i americka propaganda protiv islama da se islam predstavi kao teroristicka religija. To naravno nije tacno svi ti ljudi se samo kriju iza islama. Daj mi jednu suru u kojoj postoji ajet u kome islam poziva na to. Namerno kazem suru jer ljudi izvalce iz konteksta ajete. Kada se procita cela sura shvati se o cemu je Alah hteo da kaze.
Isus nije nigde zabrljao, isus je propagirao islam a hriscanstvo je izmisljeno nakon njogve smrti. Nigde u bibliji se ne kaze da je Isus rekao da je on bog, vec da je pozivao na verovanje u jednog boga.
Kojih 2000 godina? Sve je slicno sa biblijom iz razloga koji si sam napomenuo. Zbog toga sto su sve te knjigew dozivele promenu Alah je obecao da ce on stiti Kur'an do sudnjeg dana. U kur'an od svog objavljivanja do danas nije promenjena ni jedna rec niti su dvema recima zamenjena mesta.Kao dokaz navodim milione muslimana u svetu koji Kur'an znaju napamet. Ne moguce je da su se svi oni nasli i dogovorili da naprave nesto sto nije Kur'an.
Isus nece doci nikome da sudi, on cce samo doci kao jedan od znakova sudnjeg dana.
Telo ostaje na zemlji ali dusa ne.
Sto se tice tih klipova ljudi ih postavljaju jer je u njima dat odgovor na sva vasa pitanja. Stalno se ista pitanja ponavljaju zato su ljudi sve to snimili i postavili na youtube. Ukucaj Zakir Naik na youtube i dobices odgovor na sva tvoja pitanja
Da je islam vera ljubavi i tolerancije govori i podatak da muslimani cine 19,2 odsto populacije sto ih svrstava na prvo mesto ispred rimokatolika.
Naveo bih takodje i izjavu jedne italijanke koja je presla u islam koja kaze: ‚‚Islam je najbolji, ali mi muslimani nismo‚‚. Kada bi se muslimani drzali Kur'ana svega ovoga ne i bilo i svet bi bio mnogo bolje mesto, ali ljudi nisu savrseni.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
rime;373364]
Nije lepo obracati se sagovorniku sa alo bre.
Posavetovao bih ti da procitas knjigu Kur'an ispred nauke i civilizacije od autora Mustafe Mlivo.
Dok se nesto ne otkrije ne moze se uporediti sa Kur'anom jer u Kur'anu nije sve opisano do detalja, tek kada naucnici nesto otkriju tada se moze pronaci podudarnost sa onim sto pise u Kur'anu. To je kao ono kad si mali pa uzmes da citas recimo Labuda od Malarmea i ti u stvari tu vidis labuda na jednom jezercetu, ali kada uzmes interpetacije shvatis da je labud olicenje pesnika i jos mogo simbola i simbola.

-prilicno sam siguran da tako mogu svaku epizodu npr. "alan forda" da narihtam da ispadne kao da je bila prorocka knjiga...to je smesno sto tvrdis...to je kao kad bi rekao"tamo u stvari postoji odgovor i za rak i za sve probleme i bolesti ali kad budu ljudi sve to nekad otkrili mi cemo vam onda pokazati gde to pise u kuranu"...prilicno besmisleno i totalno beskorisno ali ako tako volis da gledas na to-izvoli...
-
Ukoliko uzmes i procitas Kur'an shvatices da to sto pricas o sotoni koja se preobrazila u andjela ne pije vodu. Zamisli sotonu koja upucuje ljude da ne veruju vise u kipove i da ne budu mnogobosci, da ne piju alkohhol da budu skromni i jos mnogo toga sto olicava Islam.
-kao prvo postoje 10 bozjih zapovesti i sedam smrtnih grehova koji bas to kazu....par hiljada godina pre islama...ne vidim sta je tu spektakularno..pa najjuspesnija laz se najvecim delom i oslanja na istinu..pa rekao sam ti u cemu je zamka tu za muslimane-sve je "skoro isto"-ali vi docekujete Sudnji Dan-NEKRSTENI...inace prvi smrtni greh koji se naziva i satanski je bas gordost...iz koje proizilaze svi ostali grehovi koji ljudsku dusu odvajaju od Tvorca...za sotonu da se pretvara u andjela svetlosti u hriscanstvu imas bezbroj primera...pa u samoj Bibliji imas upozorenje na tako nesto:
-Ako vam i mi, ili anđeo sa neba blagovesti drugačije, anatema da bude” (Gal 1:8)
-14. И није чудо, јер се сам сотона претвара у анђела светла.(2 Kor,11,14)
procitaj ovo ako te ne mrzi-ima opsirno dosta nacina delovanja palih duhova na ljude
http://www.prijateljboziji.com/shared/media/books/37/pdf-serb.pdf
moram da te upozorim..ako osetis jake nelagodnosti dok citas to,da znas da to demoni negoduju jer upoznajes ISTINU o njima...pomaze SAMO Isusova molitva:Gospode Isuse Hriste,pomiluj me gresnog!...znam da nisi hriscanin i ne verujes ali ako krenu,ne sali se da nesto drugo kazes...i da se ne prekrstis....
veruj mi,ima puuno primera gde je se djavo i demoni pod maskom andjela pokusavaju i uspevaju da prevare ljude...pogotovo one sto se staraju o svom spasenju...monahe i hriscane...to su zabelezeni slucajevi u literaturi a ko zna koliko ih ima sto nisu...postavicu nesto kad nadjem na netu...

-Stari zavet je dosta izmenjen od tada doziveo je toliko recenzija da to vise nije onaj zavet koji je objavljen Isusu. Sam znas da postoje razna jevandjelja koja su pisan nekoliko stotina godina nakon smrti Isusa.

a to znas jer ti je to muhamed rekao koji je ziveo 600 godina posle Hrista?pa zar kuran nije takodje jedna "recenzija"?...zasto njoj verujes?

I
slam strogo zabranjuje ubijanje ljudi druge verispoispovesti. Na tebe ocigledno utice ova dobro odrajdena cionacisticka i americka propaganda protiv islama da se islam predstavi kao teroristicka religija. To naravno nije tacno svi ti ljudi se samo kriju iza islama. Daj mi jednu suru u kojoj postoji ajet u kome islam poziva na to. Namerno kazem suru jer ljudi izvalce iz konteksta ajete. Kada se procita cela sura shvati se o cemu je Alah hteo da kaze.

na mene ne deluje cionisticko americka propaganda jer su mi prilicno jasni njihovi ciljevi.......sto se mene tice,islam gledam(bez uvrede) kao jos jednu djavolju podvalu covecanstvu-objasnio sam zasto.....sto se tice sura i ajeta-ne poznajem kuran ali sam siguran da ce se neko javiti ko ce to opovrgnuti..mislim,pa sama praksa kaze da nije tako...
Isus nije nigde zabrljao, isus je propagirao islam a hriscanstvo je izmisljeno nakon njogve smrti. Nigde u bibliji se ne kaze da je Isus rekao da je on bog, vec da je pozivao na verovanje u jednog boga.

jel?Isus je ustvari "propagirao" islam?!u onoj "recenzovanoj" Bibliji ili ...? vidis,nisam pratio...moracu opet da pogledam...
usput,jos Stari Zavet poziva na verovanje u Jednoga Boga...Hrist poziva na Veru u Njega kao Bozjeg Sina jer se samo tako ljudi mogu vratiti Bogu Ocu....On je svojim Stradanjem otkupio nase grehe i otkupio praroditeljski greh Adama i Eve davsi nam mogucnost povratka Bogu Ocu...zato se i zove Novi Zavet...izmedju Boga i ljudi..

Kojih 2000 godina? Sve je slicno sa biblijom iz razloga koji si sam napomenuo. Zbog toga sto su sve te knjigew dozivele promenu Alah je obecao da ce on stiti Kur'an do sudnjeg dana. U kur'an od svog objavljivanja do danas nije promenjena ni jedna rec niti su dvema recima zamenjena mesta.Kao dokaz navodim milione muslimana u svetu koji Kur'an znaju napamet. Ne moguce je da su se svi oni nasli i dogovorili da naprave nesto sto nije Kur'an.
Isus nece doci nikome da sudi, on cce samo doci kao jedan od znakova sudnjeg dana.
Telo ostaje na zemlji ali dusa ne.

ma da...Isus Hrist ce verovatno doci da nadgleda da Bog "nesto ne pogresi.":fool:...dakle,satana vam se jos i podsmeva u kuranu.....
da....a dusa ce sa obecanim devicama da radi STA?

Sto se tice tih klipova ljudi ih postavljaju jer je u njima dat odgovor na sva vasa pitanja. Stalno se ista pitanja ponavljaju zato su ljudi sve to snimili i postavili na youtube. Ukucaj Zakir Naik na youtube i dobices odgovor na sva tvoja pitanja
Da je islam vera ljubavi i tolerancije govori i podatak da muslimani cine 19,2 odsto populacije sto ih svrstava na prvo mesto ispred rimokatolika.

jel?na You tubu su svi odgovori?...e pa druze...RKC je samo jos jedna podvala covecanstvu koja se u hriscanstvu naziva jeres...a cije je cedo-vidi se kroz istoriju....da nje nije bilo i njene svireposti u "krstaskim ratovima" (kojima je kao nikada do tada ujedinila arapski svet u borbi protiv "hriscana")-islam bi odavno nestao...ovako je jedna podvala djavolja ozivela drugu podvalu djavolju...i podelila ljude do dana danasnjeg...

Naveo bih takodje i izjavu jedne italijanke koja je presla u islam koja kaze: ‚‚Islam je najbolji, ali mi muslimani nismo‚‚. Kada bi se muslimani drzali Kur'ana svega ovoga ne i bilo i svet bi bio mnogo bolje mesto, ali ljudi nisu savrseni.
[/QUOTE]

necemo sad tako jeftine pokusaje samoreklamiranja...uvek mogu da se "pozovem" na jevreja koji je postao pravoslavni hriscanin i razotkriva jevrejske podvale...:acute:
Real Zionist News

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Govoris o ovom stvaranju coveka

Radjanje coveka

Kada se u Kur'anu ljudi pozivaju u iman, spominju se veoma različite teme. Kao dokaz čovjeku, Allah, subhanehu we te'ala, nekada ističe nebesa, nekada Zemlju, a nekada biljke I zivotinje. Opet, u mnogo ajeta se savjetuje čovjeku da se osvrne na stvaranje, rađanje čovjeka samog. Veoma često se podsjeća na to kako je čovjek došao na svijet, kroz koje je etape prolazio i šta mu je temeljna građa. Ilustracije radi, u jednom ajetu stoji slijedeće: Mi vas stvaramo - pa zašto ne povjerujete? Kazite vi Meni: da li sjemenu koje ubacujete vi oblik dajete ili Mi to činimo? (sura Al-Waqi'a, 57.-59. ajet)
Stvaranje čovjeka i čudotvorne karakteristike toga su naglašene i u još mnogo ajeta. Međutim, među ovim akcentima postoje takvi podaci i detalji koje nikako nisu mogli znati ljudi koji su zivjeli u VII stoljeću. Neki od tih detalja su slijedeći:
1) čovjek ne nastaje od cijele količine sperme, već, naprotiv, od njenog veoma malog dijela - spermatozoida.
2) Spolnost bebe se određuje od strane muškarca.
3) Ljudski embrio se za maternicu zalijepi gotovo isto kao pijavica.
4) Čovjek se u maternici razvija u tri mračne komore.
Sigurno je da su ljudi u stoljeću objavljivanja Kur'ana znali da je sperma koju u toku spolnog odnosa ispušta muškarac temeljna materija formiranja jedinke. Da se dijete rađa u prosjeku nakon 9 mjeseci je također činjenica koja se mogla jednostavno opaziti, koja nije iziskivala istrazivanja da se do nje dođe. Međutim, činjenice koje smo naprijed naveli su bile daleko iznad dostupnosti čovjeka tog perioda. To je jedino bilo moguće otkriti zahvaljujući tehnologiji XX stoljeća.
Zadrzimo se sada detaljnije nad ovim činjenicama.
Kapljica sperme
U toku spolnog općenja muškarac odjednom izbaci u prosjeku oko 250 miliona spermatozoida. Do dospijevanja do jajeta, spermatozoidi prevale tezak put kroz majčinu utrobu. U toku ovog putovanja, od 250 miliona svega oko 1000 spermatozoida uspije doći do jajeta. Na kraju utrke koja traje 5 minuta, jaje prima samo jedan spermatozoid. Dakle, bit čovjeka ne lezi u cijeloj količini sperme, nego u njenom jednom sićušnom dijelu. Ova činjenica se u Kur'anu objašnjava na slijedeći način: Zar čovjek misli da će sam sebi prepušten biti, da neće odgovarati? Zar nije bio kap sjemena koje se ubaci? (sura Al-Qiyama, 36. i 37. ajet)

Ako se obrati paznja, primijetit će se da nam Kur'an saopćava da se čovjek ne začinje od cijele količine sperme, već, naprotiv, od njenog malog dijela - kapi!
Poseban naglasak navedenog ajeta, iznošenje činjenice koju je jedino moderna nauka uspjela otkriti, dokaz je da navedena činjenica ima svoje bozansko izvorište, da dolazi od Onoga koji je Sveznajući.
Smjesa u spermi
Hranljiva tečnost, koju nazivamo spermom i koja nosi spermatozoide, ne sastoji se samo od spermatozoida. Naprotiv, sperma je načinjena od smjese međusobno različtih tečosti. Ove tečosti imaju ulogu, izmeđ ostalog, da raspolazu količnom šećera koji će podmiriti energiju koja je potrebna spermatozoidima, da svojom bazičnom osobenošću neutraliziraju kiseline na ulazu u maternicu, da osiguraju klizavost sredine, što je neophodno za kretanje spermatozoida. Zanimljivo, kada govori o spermi, Kur'an upozorava i na ovu činjenicu, koju je stoljećima poslije otkrila moderna nauka, i spermu definira kao "smjesu sjemena": Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi. (sura Ad-Dahr, 2. ajet)
A, u drugom ajetu se, opet, upozorava da je sperma smjesa i da se čovjek stvara od "srzi" ove smjese: To je Onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače - a potomstvo njegovo od srzi kapi hude tekućine. (sura As-Sajda, 6.-8. ajet)
Riječ "sulalah", koja se ovdje prevodi kao "srz", pored toga znači i "najbolji dio nečega". Bilo u kojem značenju da se uzme, aktualna riječ predstavlja jedan dio neke cjeline. Navedene činjenice nam jasno stavljaju do znanja da je Kur'an riječ jedne Volje koja stvaranje čovjeka zna do njegovih najsićušnijih detalja. Ova Volja pripada Allahu, Onome koji je i jedini čovjekov Stvoritelj.
Spolnost bebe
Čovjek je do nedavne prošlosti smatrao da se spolnost beba određuje od strane majčinih ćelija. Ili da to, u najmanju ruku, zajedno određuju ćelije koje dolaze i od oca i od majke. Kur'an je, međutim, o ovom pitanju iznio različito stajalište, saopćio je da se spolnost bebe određuje od strane "sperme koja se izlijeva u maternicu": I da On par, muško i zensko, stvara od kapi sjemena kad se izbaci ... (sura An-Najm, 45. i 46. ajet)
Uporedo sa razvojem genetike i mikrobiologije, ispravnost ove kur'anske tvrdnje je, također, i naučno dokazana. Postalo je jasno da se spolnost bebe određuje od strane ćelija sperme koje dolaze od muškarca, a da, u ovom slučaju, zena ne igra nikakvu ulogu.

Prilikom određivanja spolnosti, uticaj imaju hromosomi. Dva od 46 hromosoma koji određuju ljudsku građu imenuju se kao hromosom spolnosti. Ovi hromosomi se za muškarce označavaju kao XY, a za zene kao XX. Razlog tome je taj štoovi hromosomi liče na ova slova. Y hromosomi nose gene muškosti, a X gene zenskosti.

Formiranje ploda počinje sjedinjavanjem ovih hromosoma koji se kod muškarca i zene nalaze u parovima. Oba dijela spolne ćelije, koja se kod formiranja jajeta kod zene odvajanjem rastavlja na dva dijela, podjednako nose X hromosome. Međutim, spolna ćelija kod muškarca, koja se, također, rastavlja na dva dijela, formira dvije različite sperme koje sačinjavaju X ili Y hromosome. Ako se X hromosom, koji se nalazi kod zene, spoji sa spermom, koja sadrzava X hromosom, onda se formira zenski plod. Ako se, pak, spoji sa spermom koja sadrzava Y hromosom, tada se formira muški plod. Dakle, spol bebe je vezan za vrstu hromozoma koja će se spojiti sa jajetom zene. Sasvim je sigurno da su ovo činjenice koje su sve do pojavljivanja genetike, dakle do XX stoljeća bile apsolutno nepoznate. Unatoč tome, u mnogim kulturama je bilo rašireno mišljenje da se spol djeteta odre|uje od strane tijela majke. Čak su, zbog toga, bile prekoravane zene koje rode zensko dijete. Međutim, trinaest stoljeća prije no što će ljudski geni biti otkriveni, Kur'an je iznio jednu činjenicu koja odbija ovo veoma rasprostranjeno sujevjerje. Kur'an je saopćio da korijeni spolnosti nisu kod zene, već u spermi koja dolazi od muškarca.
‘Alaq zakačen za maternicu
Kada nastavimo sa analiziranjem kur'anskih podataka o formiranju bebe, ponovo ćemo se suočiti sa određenim, veoma bitnim naučnim čudima. Spajanjem spermatozoida koji dolazi od muškarca sa jajetom kod zene, biva oformljena i osnovna srz bebe. Ova oplođena jajna stanica, u biologiji poznata pod pojmom "zigota", bez gubljenja vremena, rastavljanjem će se razmnoziti i postupno dobiti oblik malog "komada mesa".
Međutim, ovaj razvoj zigote ne obavlja se u nekakvoj praznini, u slobodnom hodu. Zigota se drzi obješena na zidu maternice, pripija se tamo uz pomoć svojih produzetaka koji su poput korijenja. Uz pomoć ove veze, plodu je omogućeno da iz majčinog tijela siše materije potrebne za razvoj.
Upravo ovdje pojavljuje se jedna vaoma vazna kur'anska mudziza. Govoreći o zigoti koja se počela razvijati u majčinoj utrobi, Allah, subhanehu we te'ala, u Kur'anu spominje riječ "alaq": Čitaj, u ime Gospodara tvoga koji stvara, stvara čovjeka od "alaqa"! čitaj, plemenit je Gospodar tvoj.(sura Al-'Alaq, Ugrušak, 1.-3. ajet)
Značenje riječi "alaq” u arapskom jeziku je "nešto što se zakači” (lijepi, prijanja).Čak se ista riječ koristi i u značenju "pijavice", zivotinje koja se lijepi za tijelo i siše krv. Sasvim je sigurno da u aktualnom kontekstu nije slučajno korištena riječ koja je toliko skladna sa zigotom koja se razvija u majčinoj utrobi. Ovaj slučaj još jednom dokazuje da je Kur'an objavljen od strane Gospodara svjetova, Allaha, subhanehu we te'ala.
Mišićima zaodjenute kosti
Drugi veoma bitan podatak koji se navodi u Kur'anu je podatak o etapama razvoja bebe u maternici. Allah, subhanehu we te'ala, je u Kur'anu saopćio da se u majčinoj utrobi stvara prvo gruda mesa, od nje kosti, a potom se kosti mišićima oblazu: Pa onda kap sjemena ugruškom učinili, zatim od ugruška grudu mesa stvorili, pa od grude mesa kosti napravili, a onda kosti mesom zaodjenuli, i poslije ga, kao drugo stvorenje, ozivljujemo, - pa neka je uzvišen Allah, najljepši stvoritelj! (sura Al-Mu'minun, 14. ajet)

Embriologija je naučna grana koja se bavi proučavanjem razvitka zametka u majčinoj utrobi. Do nedavne prošlosti, u embriologiji su tvrdili da se kosti i mišići razvijaju istodobnim nastankom. Iz tog razloga su određeni ljudi dugo vremena tvrdili da je ovaj ajet u koliziji sa naukom. Međutim, zahvaljujući naprednom mikroskopskom istrazivanju, provedenom suvremenom tehnologijom, ispostavilo se da je doslovno tačno sve što je u Kur'anu navedeno. Ove mikroskopske analize su pokazale da se u majčinom stomaku odvija proces baš kao što je to i Kur'an naveo. U embrionu prvo dolazi do okoštavanja hrskavičnog tkiva. Potom, odvajajući se od tkiva koje okruzuje kosti, dolazi do okupljanja mišićnih ćelija koje obavijaju kosti. Ovaj proces se ovako opisuje u jednoj naučnoj ediciji Developing Human: 6. sedmica: kao nastavak hskavičenja, prvo okoštavanje se pojavljuje u ključnoj kosti. Krajem 7. sedmice počinje okoštavanje dugih kostiju. Dok traje formiranje kostiju, odvajanjem od tkiva koja okruzuju kosti, mišićne ćelije obrazuju mišićne mase. Mišićno tkivo se na taj način oko kosti razlaze na prednje i straznje mišićne grupe. Ukratko, etape nastanka čovjeka koje su opisane u Kur'anu su u potpunom skladu sa otkrićima moderne embriologije.
Tri stadija bebe u maternici
U Kur'anu se navodi da se formiranje bebe u majčinoj utrobi odvija u tri etape: On vas stvara u utrobama matera vaših, dajući vam likove, jedan za drugim, u tri tmine. To vam je, eto, Allah, Gospodar vaš, Njegova je vlast, nema boga osim Njega, pa kuda se onda odmećete? (sura Az-Zumar, 6. ajet)
Ako se pazljivo prouči navedeni ajet, sasvim lahko se moze primijetiti da se govori o međusobno različitom i odvojenom troetapnom nastanku čovjeka. Zaista, danas i moderna biologija, također, iznosi da se embriološki razvitak bebe u maternici odvija u tri različite etape. Ovo pitanje se nalazi među temeljnim poglavljima u svim embriološkim knjigama koje se danas na medicinskim fakultetima izučavaju kao nastavni udzbenici. Ova činjenica se na slijedeći način navodi u Basic Human Embryology, jednoj od osnovnih knjiga embriologije:
Zivot u maternici se odvija u tri ETAPE: pre-embrionik - prve dvije i po sedmice, embrionik - do kraja osme sedmice i fetal - od osme sedmice do rođenja.

Ove etape, koje se u medicinskom jeziku označavaju kao "threemaster", odnosno "tri perioda", sačinjavaju različite faze razvoja bebe u maternici. Glavne specifičnosti ova tri nivoa razvoja su ukratko slijedeće:
- Pre-embrionik etapa:
U ovoj prvoj etapi, poznatoj kao "1. trimestar", zigot se rastavljanjem razmnozava, a potom se, nakon što dođe u stanje mase ćelija, ukopava u zid maternice. U procesu razmnozavanja, ćelije se organiziraju u tri sloja.
- Embrionik etapa:
Poznata i kao "2 trimestar", ova druga etapa traje ukupno 5,5 sedmica i tokom ovog perioda zametak se naziva "zivim embriom". U ovom periodu se iz slojeva ćelija pojavljuju temeljni tjelesni organi i sistemi.
- Fetal etapa:
Ulaskom u treću etapu trudnoće, koja se naziva i "3. trimestar", embrio se već označava kao "fetus". Ovaj period počinje u osmoj sedmici trudnoće i traje sve do poroda. Karateristika koja ovu etapu odvaja od prethodnih je ta što, pojavljivanjem lica, ruku i nogu, fetus postaje zivo biće koje vanjskim izgledom već nalikuje čovjeku. Unatoč tome što je u početku ove etape veličine od svega 3 cm, svi organi su se pojavili. Ova etapa traje do 30 sedmica i razvoj se nastavlja do sedmice poroda.
Do saznanja o razvoju bebe u maternici uspjelo se doći tek uz pomoć aparata moderne tehnologije. Međutim, kao što se vidi, ovi podaci su, kao i niz drugih naučnih činjenica, na jedan zapanjujući način izneseni u kur'anskim ajetima.
Iznošenje ovako krajnje ispravnih naučnih činjenica u Kur'anu, koji je objavljen u periodu kada čovječanstvo nije raspolagalo ni sa kakvim detaljnim saznanjima iz oblasti medicine, nesumnjivo je dokaz da to nije djelo čovjeka, već da su to riječi koje pripadaju jedino Sveznajucem, Allahu, subhanehu we te'ala.
Allah dž. š. kaže: “Majke neka doje svoju djecu pune dvije godine onima koji žele da dojenje potpono bude. ”(Al-Baqara, 233)
Danski naučnici iz Instituta za preventivnu medicinu u Kopenhagenu tvrde da produženo dojenje povećava inteligenciju djeteta. Ipak, ne mogu da objasne rezultate svojih ispitivanja i otkriju uzrok ovakvog dejstva dojenja - moguće je da postoje hranljivi sastojci u mleku koji utiču na koeficijent inteligencije, ali je moguće da pozitivno dejstvo ima i sam fizički kontakt deteta sa majkom. U istraživanju koje su sproveli danski naučnici, korišćeni su podaci o 9. 125 beba rođenih u Danskoj između 1959. i 1961. godine, kao i podaci o njihovoj inteligenciji u odrasloj dobi. Deca koja su bila dojena duže od dva meseca natprosečno su inteligentna (koeficijent 101,7), a najveći koeficijent uočen je kod dece koja su bila dojena najmanje sedam meseci (106).
U vezi stvaranja svijeta za 6.vremenskih razobalja. U Kur`anu se kaze da su nebesa i Zemlja stvoreni za 6 vr. razdobalja, ali ako procitamo suru Fusilet od devetog do dvanaestog ajeta:

Reci: "Zar, zaista, necete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio - i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"
On je nepomicna brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je ucinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u cetiri vremenska razdoblja - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,
zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su,
pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta ce se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajucega.

Videcemo, tj. pomislicemo da su nebesa i Zemlja stvoreni u osam perioda (dva razdoblja- Zemlja, cetiri razdoblja-brda i ostalo, i dva razdoblja-sedam nebesa)

I, ako poznajemo arapski jezik, pa skontamo da je ovde rijec sume, pogrijesno prevedena kao zatim, umjesto kao za to vrijeme (to joj je drugo znacenje, posto jedna rijec u arapskom ima vise znacenja), skontacemo da se i ovdje govori o stvaranju nebesa i Zemlje u 6 perioda, a ne u 8. i da nema kontardikcije.
(dva perioda-Zemlja, i istovremeno cetiri perioda-brda i ostalo i dva perioda-nebesa)

Ko kad majstori prave prvi sprat zgrade u januar i februar, elektrcne instalacije u mart i april, a nastavak onih elekricnih instalacija i drugi sprat u maj i jun.
Oni ce da daju izvestaj da su prvi sprat izgradili u 2.mjeseca, izolacije elekrticne za 4 i istovremeno drugi sprat za 2 mjeseca.

Vidis kako je sve podkrepljeno konkretnim ajetima a ne brojevima da bi i oni koji nisu upoznati sa Kur'anom mogli da znaju o cemu je rec. A ne kao ti, neupuceni ce to ozbiljno shvatiti i prihvatiti.
Sramota je da si izneo toliko neistina!
Predajes u ovom postu biologiju koju svi znamo! Veruj mi- nema potrebe!
Da, moram da napomenem da si se ljudski izlupetao oko mnogih stvari vezano za deo "kako se prave bebe", no o tome cu malo kasnije.
Idemo od pozadi...

- Vezano za stvaranje sveta -
Verujesh da je Allah stvorio svet za nekoliko milijardi godina ?
A zashto ne u trenu ? Zar nije svemoguci ?
Ne znam koliko pratish nauku ali zadnja istrazivanja pokazuju da je Zemlja mnogo mladja no shto su govorili.
Ajmo hronologijom...

Nadbiskup Dzejms Hacer je 1650 godine proucavajuci bibliju, procenio da je Zemlja stvorena u podne 23. oktobra 4004 godine pre nove ere.

Astronom Edmund Keli je 1715. je tvrdio kako bi smo mogli podeliti ukupnu kolicinu soli u morima sa kolicinom koja se svake godine doda pa bi smo tako mogli da odredimo barem starost okeana, ali na zalost, niko nije znao ukupnu kolicinu soli u morima.

70-ih godina 18.veka francuz Zorz Luj Leklerk pomocu procesa izsijavanja zemljine toplote, procenio je da je zemlja stara izmedju 75 i 168 000 godina.

Darvin je procenom geoloskih procesa u pokrajni Kent izjavio da je zemlja stara 306662400 godina, ali je to izostavio iz III izdanja svoje knjige zato sto je taj podatak bio preshokantan.

Lord Kelvin je 1862. utvrdio da je zemlja stara 98 miliona godina !

Do 1897.je broj godina smanjen na nekih 24 miliona godina iz razloga sto fizika nije mogla da objasni kako je Sunce moglo goreti duze od 10-ak miliona godina.

Kako je odkriveno sve vishe fosila, geolog Hoton je pochetkom 20. veka procenio da je zemlja stara 2 do 3 milijarde godina, no bio je upozoren da preteruje pa je ponovljenim kalkulacijama doshao do "skromnih" 153 miliona godina.:acute:

1910. je bila najprihvacenija teorija amerikanca Dzordza Bejkera koji je starost zemlje procenio na 55 miliona godina.

Ernest Ruderfort je merenjem kolicine radioaktivnosti uraniovog oksida procenio starost zemlje na 700 miliona godina :beee:

Na kraju me mladi Kler Peterson pomocu izotopa olova u eruptivnim stenama i najnovije tehnologije 1953. godine, procenio da je zemlja stara 4550 miliona godina.

Ovo je do skora (nekoliko godina u nazad) bila prihvacena teorija o starosti Zemlje.

Nadam se da si chuo za proces erozije ?
Npr. u Americi je prosechna visina kontinenta 680 metaraa prosechna stopa erozije 6,1cm na hiljadu godina smile3
Budi matematichar, uzmi kalkulator i videcesh da bi za samo 10 miliona godina kompletan americki kontinent bio erodovan... znachi ne bi bilo ni jednog brda ni planine koje danas imamo tamo a ovde se govori o milijardama godina ...:dance2:wacko2
Zakljuchi sam :roll:
Idemo dalje...
Napisao si " "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su,
pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta ce se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajucega."
?!?! :dntknw:
Prvo se on obratio zvezdama "ajde izlaz'te milom ili silom" , onda su one njemu odgovorile "pojavljujemo se drage volje" pa ih je onda stvorio ? wacko2:???::roll: veoma zanimljivo ... ali ae....
(Surahs 16:15, 21:31, 31:10, 78:6-7 & 88:19 that Allah threw down mountains, like pegs, to prevent the earth from shaking/wobbling)
Svrha planina i brda je ta da shtite od zemljotresa ? :fool:

-Vezano za pravljenje bebaaaaa-
Dodjosmo do onog dela koji me je ponajvishe izprovocirao!
Izdiktira ti meni kompletnu Allahovu genetiku i sam proces nastanka. Daj mi gde to pishe shto si mi sve tako lepo naveo ! Ne bi me zachudilo da neko pleteno pruce spomenuto u Kuranu obrazlozite kao DNK...

- o etapama razvoja bebe...
Stari Sumeri su imali baterije...i imali saznanja o struji... pa ? Ciji im je bog dao ? Allah, Isus, Horus? ko ?
Izvanredno poznavanje matematike i astrologije svih pra civilizacija. :dance2:
Prijatelju... imali su oni svoje Bogove mnogo duze i starije no sto su ovi nashi kojima se klanjamo!
U africi, Zulu plemena su 3000 godina pre Muhameda, Isusa i ostalih proroka radili slozene operacije na ljudima.
Isto tako i Egipcani.... otvorene operacije na mozgu... pa ?
Da li verujesh da nisu nishta znali o anatomiji choveka ?
Logika stvari je da se SVE razvija i raste od jedne tachke kao spolja. Kao kamen kad bacish u vodu. Nije im Allah rekao da prvo ide bezlichna masa, pa kost pa meso pa koza !
Zashto to dizesh na neku senzaciju ?!
Kud ne spomenu dvojajchane blizance ?
Kud ne spomenu dvopolce?
Kud ne spomenu jednocelijske organizme koji se razmnozavaju prostom deobom ?
Ovo oko etapa u trudnoci mi je isto veoma smeshno.
Tumachite Kuran kao shto i ovi drugi tumache Bibliju! Strashno...
AJ dalje ...
Citirao si " I da On par, muško i zensko, stvara od kapi sjemena kad se izbaci ... (sura An-Najm, 45. i 46. ajet)"
Ovde on kaze da mushkarac odredjuje pol deteta ? wacko2
Mushko je bilo i ostalo alfa i omega u islamskom svetu ! ( kao i u hriscanskom naravno)
Ovde samo kaze da je on taj koji seje i da je on taj koji stvara ! I mushko i zensko! kraj... tachka!
Nishta vishe !
Mushko je Bog u toj "zajednici" mushkarca i zene... on ima moc nad zivotom i smrti !
Suvereni i jedini vladalac! Svaki musliman je znao napamet kuran! Od rechi do rechi!
Vratimo se malo kroz islamsku istoriju i sam mi reci kako su prolazile zene koje nisu radjale mushku decu . Znamo obojica odgovor. Prema tome, nemoj da prosipash i uglavljujesh nauchne teze i pretpostavke tamo gde ih nema !
To je isto kao kad bi za 1000 godina provalili nauchnici da je majmun bio svestan 4. i 5. dimenzije i da se zato gledao u ogledalo a sve je to Njegosh napisao i lepo se evo vidi " zashto majmun gleda sebe u zrcalo..." hmm :dance2::blum3::acute:
Da, umalo da zaboravim. Znaj da su prve teleskope i mikroskope imali josh 4000 godina p.n.e. a da su u Vinchanskoj kulturi ( 6000.p.n.e. ) industrijski topljen i obrađivan bakar.
Ali... mozda im je sve to Allah ili Isus dao.. ne znam...
Ti mi reci...:roll:
Grcevito se drzite i hriscani i muslimani, iako i sami znate da su vam svete knjige shuplje i neistinite. Ponavljam, dovoljna je jedna laz i cela knjiga pada u vodu !

Član
Učlanjen(a)
19.04.2009
Poruka
513
Sto se tice starosti zemlje [ame=http://sh.wikipedia.org/wiki/Starost_Zemlje]Starost Zemlje - Wikipedia, slobodna enciklopedija - Википедија, слободна енциклопедија[/ame]
To je opste poznata stvar. Kada bi npr. uzeli za odredjivanje starosti zemlje brzinu kojom su se tehnologija razvila u poslednjih 50 god. ispalo bi da zemlja nije starija vise od 1000 god. To su sve naucne kalkulacije koje nisu prihvacene.
Ukoliko uzmes bilogiju od petog do osmog razreda naucices osnove. Za ostalo bi ti trebale neke knjige za vise obrazovanje. Razumem ja da ti nije jasno, genetika se ne uci preko noci.
Sto se tice svega ovoga sto su ostale civilizacije znale, ja to ne poricem ali cu ti reci ko je Muhamed i kako je Kur'an nastao.
Muhamed je bio nepismeni(nije znao da pise) trgovac koji je jednom putovao do Egipta i jednom do Jerusalima. Kur'an je objavljen za 23 godine, kada bi dobio neki deo objava on bi to preneo svojim drugovima koji bi to zapisivali na predmetima koji su im bili pri ruci. Ne znam kako je jedan neuki covek mogao da pokupi sva ta svetska znanja iz naudeljnih krajeva nase planete gde je tesko doci i savremenim prevoznim sredstvima. A ti ljudi su ga docekali otvorenih ruku da mu prenesu sve to njihovo znanje.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Primetih da me ti maksimalno isposhtova zadnjim postom :roll:
Kao i I put, tako ni sad nishta nisi rekao. Da si imao shta napisati valjano, verujem da bi to i uradio, a ovako... :dntknw:
Duboko sam uveren u to da ce jednog dana na ovom forumu doci pripadnik tvoje veroispovesti koji ce solidnim poznavanjem, kako kurana, biblije,tako i znanja iz naucnih oblasti koje spominjemo, moci da uchestvuje u zdravoj debati zasnovanoj na cinjenicama,i pritom ne prenebregavshi ni jednu vaznu recenicu.
Hvala i na ovolikom trudu :yea: :roll:

Član
Učlanjen(a)
30.06.2010
Poruka
5
Pozdrav.
Nov sam na ovom forumu, i vidim da se ovdje traze neke kontradikcije, netacnosti i "lazi" u svetom tekstu Kur`an-i-Kerima.
Pa da malo pogledamo te shubhe, odnosno, sumnje koje protivnici islamskog ucenja pokusavaju da protnu..

Jedna od najcescih je ona o stvaranju svijeta u sest "ejjama", odnosno vremenskih perioda. Krscanski misionari u Indoneziji su koristili ovu shubhu da bi neuk narod odvratili od njihove vjere.
O cemu se radi:

Nebo i zemlju je Allah stvorio za sest dana po suri 7:54, 10:3, 11:7 i 25:59
Ali osam dana po Suri 41:9-12 !!!

Kaze Allah subhanehu we teala u suri 7:54
Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario

a kaze u suri 41:9-12:

Reci: "Zar, zaista, necete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio - i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"
On je nepomicna brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je ucinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u cetiri vremenska razdoblja - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,
zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su,
pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta ce se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajucega.

Ovdje cemo pomisliti da se govori o stvaranju nebesa i Zemlje u osam perioda.
(Zemlja-dva perioda, brda i ostalo po njoj-cetiri perioda, nebesa-dva perioda)

Pomislicemo, ako ne poznajemo arapski jezik i ako ne znamo da je rijec sume ovdje prevedena kao zatim, a ne kao za to vrijeme.

Kao kada bi majstori radili prvi sprat zgrade u toku januara i februara, elektro-instalacije tokom marta i aprila, a nastavak elektro-instalacija i drugi sprat za vrijeme maja i juna.

Oni ce dati izvjestaj da su radili prvi sprat za dva mjeseca, elektro-instalacije za cetiri mjeseca i za to vrijeme drugi sprat za dva mjeseca.

Ista stvar.
(Zemlja-dva perioda, brda i ostalo-cetiri razdoblja i za to vrijeme nebesa-dva razdoblja. Znaci, radi se o sest perioda, a ne o osam)

Dakle, ako ne poznajete arapski jezik, ne mozete da govorite o Kur`anu i da pricate o nekakvim tzv. "lazima" u njemu.

Zlo sto napada covjeka je gledano da je od Allaha (Sura 4:7, od nas samih (Sura 4:79) i od Sotone (Surah 38:41) !!

Ovo bi trebalo da bude kontradikcija (?!)

Allah subhanehu we teala je apsolutni Gospodar nebesa i Zemlje i onoga sto je na njima i izmedju njih.On daje dobro i zlo. Samim tim On ima apsolutnu kontrolu nad svim desavanjima, jedan list ne opadne sa drveta a da On za nj. ne zna.
Nikakva nevolja se bez Allahove volje ne dogodi.. 64:11

On ce dati zlo onome koji zasluzi . Dakle, covjek je kriv za zlo koje mu se desava Allahovom voljom i odrijedjenjem zbog djela svojih ruku.
A onaj koji stalno navodi covjeka na zlo, koji ga tera na nevaljale stvari, i koji je djelimicno kriv za ono sto ce covjek dozivjeti zbog djela svojih ruku je, pogadjate, Sotona tj. sejtan lanetullahi alejh.
Razimslimo malo. Nema kontradikcije.

U Suri 22:47, Allahov dan je jednak 1.000 ljudskih godina a u suri 70:4, jedan dan je opisan sa 50.000 ljudskih godina.

Maloprije je brat rime objasnio da je u ovim ajetima, mashaAllah, ocit primjer relativiteta u Kur`an-i-Kerimu.

Ovaj tekst je kopiran sa nekog antiislamskog sajta, tako da onaj koji je kopirao najvjerovatnije nema pojma o kojim se ajetima radi, al` sta da se radi.
Oni žele utrnuti Allahovo svjetlo ustima svojim, a Allah ce uciniti da svjetla Njegova uvijek bude, makar krivo bilo nevjernicima. 61:8

Sura 2:256 tvrdi nesto drugo nego Sura 8:38-39, koja naredjuje muslimanima da se bore dok sve ostale vere osim islama nisu unistene.

256.ajet sure Bekara je najocitiji primjer islamske tolerancije spram drugih religija:
U vjeri nema prisiljavanja - Pravi put se jasno razlikuje od zablude!

Oni koji hoce razgovarati o Kur`anu moraju da znaju da je Kur`an objavljen za 23.godine od cega je onaj kome je objavljivan 9.godina proveo u ratovanju protiv onih koji su njega i njegove pristalice htjeli potpuno istrijebiti.
Zato odrijedjeni dio Kur`ana govori o "kitalu", tj. borbi i ponasanju u tom vanrednom stanju a odrijedjeni dio govori o miru i djelovanju u njemu sto su smjernice Allahovu Poslaniku i vjernicima kako da se ponasaju u ta dva perioda.

U ajetima o ratovanju se govori o ponasanju prema onima koji se bore protiv muslimana zbog vjere njihove.
Borba protiv njih traje sve dok fitna, smutnja koju su unijeli (ovdje prevedeno kao mnogobostvo) ne prestane i dok Allahova vjera ne postane sluzbenom.

Slicno, Sura 45:14 govori Muslimanima da oproste nevernicima dok Sura 9:29 naredjuje da se protiv njih bore.

Protiv koga da se bore? Protiv onih nevjernika u islam koji su ih napali.

Oni koji hoce o Kur`anu da raspravljaju moraju da znaju povode zbog kojih je Allah objavio neke ajete. Povod objave vecine devete sure jeste atak mekkanskih mnogobozaca na muslimane i krsenje ugovora sa njima.
Ovdje nas Allah poucava kako da postupimo protiv onih koji krse ugovore sa nama i koji nas prvi napadaju zbog naseg dina, tj. vjere.
A ajet 45:14 nam govori o ophodjenju prema nevjernicima u Sudnji Dan u miru. Kao sto Uzviseni kaze:
Allah vam ne zabranjuje da cinite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavicaja vašeg ne izgone - Allah, zaista, voli one koji su pravicni 60:8

Prvo se govori o sest vremenskih razdoblja, zatim o dva u vezi stvaranja sveta
Sta je sada tacno? Jedno ili drugo ili dobra sredina ?!:acute:

Hehe.. Pa Allah je, subhanehu we teala, stvorio Zemlju za dva perioda, a nebesa i Zemlju u kompletu za sest perioda.

Nastavicemo, insallah.

Član
Učlanjen(a)
19.04.2009
Poruka
513
Primetih da me ti maksimalno isposhtova zadnjim postom :roll:
Kao i I put, tako ni sad nishta nisi rekao. Da si imao shta napisati valjano, verujem da bi to i uradio, a ovako... :dntknw:
Duboko sam uveren u to da ce jednog dana na ovom forumu doci pripadnik tvoje veroispovesti koji ce solidnim poznavanjem, kako kurana, biblije,tako i znanja iz naucnih oblasti koje spominjemo, moci da uchestvuje u zdravoj debati zasnovanoj na cinjenicama,i pritom ne prenebregavshi ni jednu vaznu recenicu.
Hvala i na ovolikom trudu :yea: :roll:
To je zbog toga sto se ceo tvoj post vrti oko jedne stvari koja nije tacna.
Oko toga nema polemike. Nije bitan kvantitet bitan je kvalitet.

Član
Učlanjen(a)
30.06.2010
Poruka
5
Sotona je onaj koji zavodi i vodi ljude u Suri 4:119-120, a Allah to cini u Suri 16.93.

U suri Nahl 93.ajet upotrebljava se izraz judilu, sto se prevodi kao ostavlja u zabludi, a redje se prevodi kao zabludjuje.
Najbolji nacin koji je opisan kako Allah subhanehu we teala ostavlja u zabludi, ili, ako hocete, zabludjuje je u suri 19:83
Zar ne vidiš da Mi nevjernike šejtanima prepuštamo da ih što više na zlo navracaju?

Dakle, nema kontradikcije. Allah ostavlja u zabludi nekoga koji ne zeli da vjeruje prepustajuci ga sejtanima koji ga sto vise zabludjuju i navracaju na zlo.

Ako je ON (dakle Allah) objavio Tevrat i Indzil (Toru i Evandjelje), zasto se onda pojedine pasage krivotvore naknadno i time falcificira Bozja Rijec??

Jer, ako je Allah objavio ove dve knjige, sto gornja sura potvrdjuje, ko ih je falsifikovao naknadno i ko je sebi uzeo pravo to uciniti??

Specificnost prethodnih Bozjih Objava, Tewrata i Indzila, jeste da su oni vazili samo za odrijedjeno vrijeme i za odrijedjeno mjesto.
Nakon sto je proslo to vrijeme, odrijedjeni zakoni koji su objavljeni u tim Knjigama su prestali da vaze. Kao sto kaze Uzviseni:

Mi nijedan propis ne promijenimo, niti ga u zaborav potisnemo, a da bolji od njega ili slican njemu ne donesemo. Zar ti ne znaš da Allah sve može? 2:106

Tako su ljudi kasnije izmijenjali rijeci u prethodnim Knjigama, nesto dodavali od sebe, nesto oduzimali, uveli neke nove doktrine, i tako danas imamo nesto sto se zove Biblija u obliku u kome se nalazi.

Za razliku od navedenih Knjiga, Kur`an vazi za svako mjesto i za svako vrijeme do Sudnjeg Dana. Kao sto su prethodni Poslanici poslani samo svojim narodima (citajte malo Bibliju), tako je Muhammed a.s. poslan kao milost svim svjetovima, bez razlike u naciji, boji koze ili raznolikosti jezika.

Uostalom, i sa smerom molitve umjesto Jeruzalema prema Mekki kada Jevreji nisu prihvatili islam vidi se prevrtljivost Allaha

Ovdje se ne radi ni o kakvoj "prevrtljivosti Allaha", vec o tome da je Allah primio dovu, molitvu Svog Poslanika a.s..
A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. 2:186

Poslanik a.s. je molio Allaha da kibla, smjer okretanja muslimana u molitvi, ne bude u pravcu Jerusalima, vec u pravcu njegovog rodnog grada- svetog grada Mekke.
Vidimo Mi kako sa žudnjom bacaš pogled prema nebu, i Mi cemo sigurno uciniti da se okreceš prema strani koju ti želiš: okreni zato lice svoje prema Casnome hramu! 2:144

Zanimljivo je kako su u Kur`anu nazvani oni koji prigovaraju zbog promjene kible.
Nazvani su sufeha, nerazumni ljudi, ljudi kratke pameti. (pogledaj Kur`an, sura druga 142.ajet)

In Surah 23:14, the embryo is said to be formed from a joining of the sperm with a clot of blood.
This incorrect view entirely ignores the equally important presence of the female ova (egg), and the process of fertilisation which occurs between the egg and the sperm."
Dakle, Allah je pogreshio rekavshi da se embrio formira od sperme i "clot of blood". Stovise je clot of blood ZENSKO JAJASCE!!! Dakle, Kuran (Allah) se vara!!!

"Autor" se uopste nije potrudio da prevede ovaj engleski tekst sa nekog islamofobicnog sajta, a jos manje je to ucinio onaj koji je i pastirao tekst. Nisu bili u stanju cak ni da prevedu sta znaci "clot of blood".

Ovdje se govori o ajetima iz sure Al Mu`minun.
U njima Allah dzellesa`nuhu do u detalje navodi faze stvaranja covjeka u majcinoj utrobi.
Pa kaze Uzviseni:

Mi covjeka od biti zemlje stvaramo,
zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavljamo,
pa onda kap sjemena ugruškom ucinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo - pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj!
23:12-14

Naravno, Kur`an je na arapskom jeziku, tako da je svaki prijevod tog teksta u najmanju ruku nepotpun.

Faze stvaranja covjeka:

kap sjemena - nutfa (na arapskom)
ugrusak (clot of blood) - alaq
gruda mesa - mudga
kosti - `izam
meso - lahm

Stranice i stranice bi se mogle pisati o svakoj fazi stvaranja insana pojedinacno, sto, u prijevodu sa arapskog, daje neverovatno precizan opis faza formiranja fetusa u materici.
Uzmimo za primjer ugrusak, odnosno alaq.

Alaq znaci "nesto sto se zakaci", "zakvacak". Arapi koriste rijec "alaq" za pijavicu, tj. zivotinju koja se zakaci za, nebitno, covjeka i sishe mu krv.
Naucnici su skoro utvrdili da je izgled fetusa u pocetnoj fazi najvise podsjeca na ovu zivotinju. Naime, fetus se zakaci za majcnu matericu i sishe hranljive materije neophodne za njegov zivot.
Moderna nauka je potvrdila ono sto je napisano prije 14. vijekova, sto je bilo uzrokom da mnogi eminentni naucnici svijeta konvertuju u islam.
Pored ovih znacenja alaq znaci i ugrusak, ugrusak krvi..

Sad neko pise da su i prije ljudi vrsili operacije, imali baterije itd. zeleci time da kaze da je "Muhamed to prepisao" od drugih naroda. Prosli narodi su imali znanja o covjekovoj unutrasnjosti, ali je neke stvari koje Kur`an pominje otkrila tek savremena moderna nauka, sa sve savremenim i modernim uredjajima bez kojih ne bi ni doslo do tih otkrica. Tako da ta prica o prepisivanju ne pije vodu.

A i @rime je prije pisao o fazama stvaranja covjeka.

- In Surah 51:49, the Qu'ran claims that Allah made everything in pairs. However, we know that there are several species of plants, animals, and monerons which reproduce asexually through parthenogenesis, and which have only one gender, or really no gender at all.

Dakle, nauka poznaje i dvopolce a ima i onih sto se razmnozavaju deobom

Prevodilac teksta ne umije ili ne zna da prevede tekst sa engleskog, pa kako ce tek da zna siroki arapski jezik
Allah swt kaze:
Neka je hvaljen Onaj koji u svemu stvara pol: u onome što iz zemlje nice, u njima samima, i u onome što oni ne znaju! 36:36

Odmah se vidi iz ajeta da se ne misli na ezvadz, tj. pol samo u smislu razmnozavanja. Allah kaze da je stvorio polove, odnosno ezvadze u nama samima.

Ovo bi mogli da prevedemo i kao "suprotnosti". Pa tako, sta bi bio ezvadz materiji?
Antimaterija.
Sta bi bio ezvadz severnom polu?
Juzni pol. itd.

Znaci, kad naucis osnove stvari iz arapskog, dodji da raspravljas o Kur`anu.
Ne mozes se drzati nepotpunog prijevoda Kur`ana i govoriti kako si nasao neku tamo gresku.

Surahs 21:31 and 31:10 both seem to claim that mountains exist to prevent earthquakes, something which both science and simple observation demonstrate to be false.

Planine postoje da bi sprechile zemljotrese ? wacko2

Planine postoje da bi stabilizovale tlo. Isto kao sto postoje ljekari da bi sprecili bolesti.
Medjutim i pored planina postoje manji ili veci podrhtaji tla. Isto kao sto i pored toliko ljekara postoje bolesni.

Evo jednog teksta o tome:
Planine u Kur`anu

I za kraj evo josh jedne zanimljivosti :

Po Kuranu kad se Isa(Isus)rodio on je vec pricao u kolevci.Rekao je"Ja ci biti Allahov prorok i neka je slava nada mnom dok zivim i na onaj dan kada cu umreti."
Medjutim takodje po Kuranu,Isa nije umro,nego je uznet na nebo,a neko drugi je na krstu razapet umesto njega.

Ne razumijem sta je tu zanimljivost.

Po islamskom ucenju, Isus a.s. je uznet na nebo a drugi je razapet (na krst?) umjesto njega. Neki kazu da je to bio, dobro nam poznati, Juda.
Zatim ce Isa a.s. da se vrati pred Smak svijeta, zivi odrijedjeni period i zatim umre.

I neka je mir na njega a.s. na dan kada ce umrijeti.

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
320
Zanimljivo je da su Biblija i Kuran pisani tako lepo da u svakom delu mozesh da sebe proektujesh i da nadjesh znachenje onako kako ti odgovara :)
Eto tako ti meni nadje i ono vezano za stvaranje sveta, i za polove i za josh dosta toga.
Citajuci citate koje si mi postavio, samo sam se nasmejao. ja i dalje ne videh da u tim recima lezi dokaz tvojih tvrdnji. Odbrana toga vam je " ne razumesh ti !"
A ti razumesh Kuran? Jeremijabg razume Bibliju ?
Solidno me sluzi znanje iz etnologije i svetskih religija. veruj da me ne ugrozavaju ni malo kako vasi cenjeni proroci tako ni Bogovi u koje verujete.
I sama podela zbog raznoraznih tumacenja i shvatanja "svetih knjiga" govore meni u prilog.
Islam se podelio na Sunite, Site, Ismailite, Imamite, Zaidite i ostale grupe.
Hrisanstvo na Rimokatolike, Pravoslavce, Protestante,Nestorijance itd itd...
Niko vama veru ne moze oduzeti. Ja sam ovde da komentarishemo i da zdravo debatujemo.
Samo istine i chinjenice o zadatoj temi ( u ovom konkretnom sluchaju "svete knjige" ):agree:
Nemojte mi uzimati za zlo sto ne poznajem u toj meri arabistiku.Ne znam ni staroserbski, staroslovenski. :roll: Ali ruku na srce, tesko je poverovati da se i vi Islamske veroispovesti mozete pohvaliti gorepomenutim :)
U Bosni su samo stare i veoma ucene hodze znale turski ( a retki su oni sto na arapskom pisashe i govarashe ) yes3
Svi se "vade" na pogreshan prevod. I vi i hriscani :dance2:
Planine postoje da bi stabilizovale tlo. Isto kao sto postoje ljekari da bi sprecili bolesti.
Medjutim i pored planina postoje manji ili veci podrhtaji tla. Isto kao sto i pored toliko ljekara postoje bolesni.
Evo jednog teksta o tome:
Planine u Kur`anu
Ne razumijem sta je tu zanimljivost.
Prvo mi je bilo smesno. Nakon ovoga vise ne! Ocekivao sam svakojake odgovore ali ovaj prevazilazi granice moje mashtovitosti.... tuga...
Sad mi je jasno zasto su verujuci "verujuci" !
Daj da ovu debatu nastavimo kako i dolikuje zrelim ljudima a ne ... :fool:
Hvalaa

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
196
Zanimljivo je da su Biblija i Kuran pisani tako lepo da u svakom delu mozesh da sebe proektujesh i da nadjesh znachenje onako kako ti odgovara :)
Eto tako ti meni nadje i ono vezano za stvaranje sveta, i za polove i za josh dosta toga.
Citajuci citate koje si mi postavio, samo sam se nasmejao. ja i dalje ne videh da u tim recima lezi dokaz tvojih tvrdnji. Odbrana toga vam je " ne razumesh ti !"
A ti razumesh Kuran? Jeremijabg razume Bibliju ?
Solidno me sluzi znanje iz etnologije i svetskih religija. veruj da me ne ugrozavaju ni malo kako vasi cenjeni proroci tako ni Bogovi u koje verujete.
I sama podela zbog raznoraznih tumacenja i shvatanja "svetih knjiga" govore meni u prilog.
Islam se podelio na Sunite, Site, Ismailite, Imamite, Zaidite i ostale grupe.
Hrisanstvo na Rimokatolike, Pravoslavce, Protestante,Nestorijance itd itd...
Niko vama veru ne moze oduzeti. Ja sam ovde da komentarishemo i da zdravo debatujemo.
Samo istine i chinjenice o zadatoj temi ( u ovom konkretnom sluchaju "svete knjige" ):agree:
Nemojte mi uzimati za zlo sto ne poznajem u toj meri arabistiku.Ne znam ni staroserbski, staroslovenski. :roll: Ali ruku na srce, tesko je poverovati da se i vi Islamske veroispovesti mozete pohvaliti gorepomenutim :)
U Bosni su samo stare i veoma ucene hodze znale turski ( a retki su oni sto na arapskom pisashe i govarashe ) yes3
Svi se "vade" na pogreshan prevod. I vi i hriscani :dance2:
Daj da ovu debatu nastavimo kako i dolikuje zrelim ljudima a ne ... :fool: hehehe
Hvalaa

sve je to lepo sto si rekao osim jedne stvari...Biblija se ne moze shvatati samo prostom logikom vec je za iole razumevanje potrebno uzrastanje u Veri...dobro si rekao da ja sam ne razumem upotpunosti Bibliju vec mi je to dostupno samo u stepenu uzrasta moje Vere.. koji je prilicno mizeran....s druge strane,ti kao ateista (ili sta vec)-tesko mozes ista shvatiti na pravi nacin...ne kaze se dzabe da je pocetak mudrosti-strah Bozji...jos nesto..nije se hriscanstvo izdelilo ni na sta vec postoji samo jedno-nepromenjeno ucenje Hristovo preneseno Biblijom a "regulisano" u svim svojim aspekima kanonima na Vaseljenskim Saborima...danas je to nepromenjeno ucenje odrzano samo u Pravoslavnoj Crkvi (ali nisu vise ni sve crkve koje se tako nazivaju-Pravoslavne) dok se sve ove ostale podvale i promenjena iili cak izmisljena ucenja nazivaju JERESI I SEKTE...tako da se Hristova Crkva nije menjala...vec su samo mnogi otpadali od Nje....

Poslednja izmena:
Natrag