Krst u Hriscanstvu

Da li treba ljubiti krst i klanjati mu se kao Bogu?

• Naravno da treba da se ljubi krst,jer na njemu je ubijen nas Isus Hrist

Votes: 3 60,0%
  • Krst je idol,to je idolopoklonstvo

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Nije problem u tome što se nekada slavilo, nego u tome što subotari tvrde da kršćani i dan danas 25.12. slave "boga Sunca". Tvrdiš li i ti ovo, ili si ti iznimka, rijeđa od najrjeđih životinja?
Ne slavi se Bog sunca tog datuma. Jos jedna laz. Mitraisti su preuzeli 25. decembar od Hriscana, a mi smo taj datum imali pre nastanka mitraizma (pominje se taj datum kod Hriscana jos pre nastanka mitraisticke religije - pominju ga crkveni oci).

Odredjivanje tog datuma (Hristovog rodjenja) dakle, nema veze sa bogom sunca, vec sa jevrejskom tradicijom. Tacno se zna kako smo mi odredjivali datum, i on je po bibliji i po jevrejskoj tradiciji odredjivan..

Miteaizam je inace sinkretisticka religija rimskog carstva koja je preuzimala verovanja raznih zajednica i od njih je pravila misks vere. Ova religija nastaje "nakon Hriscanstva". Rimski car je hteo da objedini ucenja raznih zajednica i napravi miks vere, radi ocuvanja carstva i mira u njemu. Tako je preuzeo i neka Hriscanska verovanja. Izmedju ostalog mitraizam je od Hriscana preuzeo i vaskrsenje, vaznesenje, euharistiju, 12 apostola, rodjenje u pecini..

Zato neko neupucen, gledajuci na to, moze tvrditi da je cak celokupno Hriscanstvo nastalo iz mitraizma! Sto je naravno laz!

Tako i ovo sto nam sada nabacuju u vezi datuma je najpokvarenija i najgnusnija laz!

Tako i svaki "strucnjak" koji ovo tvrdi, je ili pokvaren ili je najobicniji sarlatan, koji o istoriji ne zna apsolutno nista!

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Daj izvor gde si to proverio. Upravo sam ti naveo izvor koji govori o pokalpajnu u datumu Jarila i Đurđevdana..gde si ti video da je 21. marta? Navedi tvoj izvor. Vidim tekst ali koji je izvor?
Hoces da kazes da ja lazem?

Izvor: https:// tribun.hr/jarilo-staroslavenski-bog-rata-plodnosti/

Mire, ja mislim da je Crkva morala ove praznike ukinuti verništvu. Ko je verujući i ide u crkvu, crkva je morala reći narodu vernom da to ne radi. Ko to radi jednostavno ne može biti član crkve jer ovo su čisti solarni praznici.
Ne mozes ti da zahtevas da crkva ukine nesto sto nije protivno Hriscanskoj veri. Oni nisu slavili paganske bogove! Slavili su Hriscanske svece i Hrista!

Ti bi posto poto da nametnes misljenje, da su oni kroz ove Hriscanske praznike, nastavili da slave demone!

Pobogu! Sta vi pricate!

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Hoces da kazes da ja lazem?

Izvor: https:// tribun.hr/jarilo-staroslavenski-bog-rata-plodnosti/

Ne Mire, samo da vidim izvor. Hvala ti. Pogledaću.

Vidi ovo:

"I reče mi: sin čovečiji, podigdni oči svoje k severu. I podigoh oči svoje k severu, i gle sa severa na vratima oltarskim bijaše onaj idol od revnosti na ulasku. Potom mi reče: sine čovečiji, vidiš li što ti rade? Velike gadove koje tu čini dom Izraelov da otidem daleko od svetinej sovje. Ali još ćeš videti većih gadova. Odvede me na vrata od trema, i pogledah, a to jedna rupa u zidu. A on mi reče: sine čovečiji, prokopaj ovaj zid. I prokopah, a to jedna vrata. Tada mi reče: Uđi i vidi opake gadove koje čine tu. I ušav videh, i gel, svakojake životinje što gamižu i svakojaki gadni skotovi, i svi gadni bogovi doma Izrailjeva bejahu napisani na zidu svuda unaokolo. I pre njima stajaše sedamdeset ljudi između starešina doma Izrailjeva s Jazanijom sinom Sfanovim, svaki sa kadionicom svojom u ruci, i podizaše gudst oblak od kadi. Tada mi reče: vidiš li, sine čovečijii, šta čine starešine doma Izrailjeva u mraku svaki u svojoj psianoj kelti? jer govore: ne vidi nas Gospod, ostavio je Gospod ovu zemlju. Potom mi reče: još ćeš videti većih gadova koje oni čine. I odvede me na vrata doma Gospdonjega koaj su sa severa, i gle žene sjeđahu i plakahu za Tamuzom. I reče mi: jesi li video sine čovečiji? Još ćeš videti većih gadova od tih. I odvede me u trem unutrašnji doma Gospodnjeg; i gle na ulasku između trema i oltara biješe oko dvadeset i pet ljudi okrenutih leđima k crkvi Gospodnjoj, i klanjahu se suncu prema istoku. Tada mi reč: jesi li video, sine čovečiji? malo li je domu Judinu što čine te gadove koje čine ovde? nego još napuniše zemlju nasilja i okrenuše se da me draže; i eto drže granu pred nosom svojim. Zato ću i ja učiniti u gnevu, neće žaliti oko moje, niti ću se smilovati, kad stanu vikati iza glasa u uši moje, neću ih uslišiti", Jezekilj 8, 5-18

Mire pažljivo pričitaj ovo stih po stih....pogledaj kakav je stav Gospodnji prema ovim delima...molim te razmisli.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
"Praznici Jarila slavili su se u rano ljeto, a slaveći njega, zapravo se slavilo ponovno buđenje Sunca i topline nakon dugih zima. U to vrijeme, mladići bi izrađivali slamnatu lutku koja je predstavljala Jarila, a potom bi je bacali u vodu nadajući se da će spajanje vode i slamnatog Jarila donijeti rodnu godinu." https://tribun.hr/jarilo-staroslavenski-bog-rata-plodnosti/

Očigledno je Jarilo imao više praznika..jedan od njih je 6.5 po novom a slavilo se i u leto u junu. Imao je više verzija očigledno...mada ja sam u svim izvorima do sada nalazio na 6.5 što je izgleda najvažniji Jarilov dan. Jarilo označava početak leta i to je kao neko "punoletstvo sunca" slavi svoj 18-ti rođendan. Perunov dan ili Sv. Ilija je kada je sunce već u poodmaklom svom životnom periodu iliti početak trećeg doba...ono polako počinje da stari.."od svetog Ilije sunce milije" ali je još u svojoj snazi. Preobraženje već predstavlja duboku starost i tako dalje..Mitrovdan je već "deda" možemo reći i tako do svoje "smrti" nešto pre praznika Svaroga...25. decembra. Tada se ono opet rađa....

No pogledaj gore rekoh..kako Bog gleda na ove stvari.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ne Mire, samo da vidim izvor. Hvala ti. Pogledaću.

Vidi ovo:

"I reče mi: sin čovečiji, podigdni oči svoje k severu. I podigoh oči svoej k severu, i gle sa severa na vratima oltarskim bijaše onaj idol od revnosti na ulasku. Potom mi reče: sine čovečiji, vidiš li što ti rade? Velike gadove koje tu čini dom Izraelov da otidem daleko od svetinej sovje. Ali još ćeš videti većih gadova. Odvede me na vrata od trema, i pogledah, a to jedna rupa u zidu. A on mi reče: sine čovečiji, prokopaj ovaj zid. I prokopah, a to jedna vrata. Tada mi reče: Uđi i vidi opake gadove koje čine tu. I ušav videh, i gel, svakojake životinje što gamižu i svakojaki gadni skotovi, i svi gadni bogovi doma Izrailjeva bejahu napisani na zidu svuda unaokolo. I pre njima stajaše sedamdeset ljudi između starešina doma Izrailjeva s Jazanijom sinom Sfanovim, svaki sa kadionicom svojom u ruci, i podizaše gudst oblak od kadi. Tada mi reče: vidiš li, sine čovečijii, šta čine starešine doma Izrailjeva u mraku svaki u svojoj psianoj kelti? jer govore: ne vidi nas Gospod, ostavio je Gospod ovu zemlju. Potom mi reče: još ćeš videti većih gadova koje oni čine. I odvede me na vrata doma Gospdonjega koaj su sa severa, i gle žene sjeđahu i plakahu za Tamuzom. I reče mi: jesi li video sine čovečiji? Još ćeš videti većih gadova od tih. I odvede me u trem unutrašnji doma Gospodnjeg; i gle na ulasku između trema i oltara biješe oko dvadeset i pet ljudi okrenutih leđima k crkvi Gospodnjoj, i klanjahu se suncu preama istoku. Tada mi reč: jesi li video, sine čovečiji? malo li je domu Judinu što čien te gadove koje čine ovde? nego još napuniše zemlju nasilja i okrenuše se da me draže; i eto drže granu pred nosom svojim. Zato ću i ja učiniti u gnevu, neće žaliti oko moje, niti ću se smilovati, kad stanu vikati iza glasa u uši moje, neću ih uslišiti", Jezekilj 8, 5-18

Mire pažljivo pričitaj ovo stih po stih....pogledaj kakav je stav Gospodnji prema ovim delima...molim te razmisli.
Jovane brate, nisu jevreji slavili Jehovu, oni su slavili paganske bogove.

Nasi preci su ih odbacili! I simbolicno su ih zamenili za Hriacanske praznike..

Vec sam ti objasnio, ako kao bivsi musliman postanes Hriscanin, ti sebi odaberes slavu koja pada na dan "bajrama", jer hoces time da pokazes da si sada postao Hriscanin i da si odbacio bajram. Ti nisi uzeo slavu tog istog dana da bi prikriveno slavio bajram! To je sve simbolizam.

Ajde malo razmisli..

"Praznici Jarila slavili su se u rano ljeto, a slaveći njega, zapravo se slavilo ponovno buđenje Sunca i topline nakon dugih zima. U to vrijeme, mladići bi izrađivali slamnatu lutku koja je predstavljala Jarila, a potom bi je bacali u vodu nadajući se da će spajanje vode i slamnatog Jarila donijeti rodnu godinu." https://tribun.hr/jarilo-staroslavenski-bog-rata-plodnosti/

Očigledno je Jarilo imao više praznika..jedan od njih je 6.5 po novom a slavilo se i u leto u junu. Imao je više verzija očigledno...mada ja sam u svim izvorima do sada nalazio na 6.5 što je izgleda najvažniji Jarilov dan. Jarilo označava početak leta i to je kao neko "punoletstvo sunca" slavi svoj 18-ti rođendan. Perunov dan ili Sv. Ilija je kada je sunce već u poodmaklom svom životnom periodu iliti početak trećeg doba...ono polako počinje da stari.."od svetog Ilije sunce milije" ali je još u svojoj snazi. Preobraženje već predstavlja duboku starost i tako dalje..Mitrovdan je već "deda" možemo reći i tako do svoje "smrti" nešto pre praznika Svaroga...25. decembra. Tada se ono opet rađa....

No pogledaj gore rekoh..kako Bog gleda na ove stvari.

Isto je i kada ste tvrdili da su saturnalije u cast Boga sunca slavljene tacno odredjenog datuma povezujuci to sa Hriscanskim bozicom , a ono ispalo da su rimljani slavili vise dana, i ne podudara se, jer je to svetkovina koja pocinje mnogo pre i zavrsava se nakon Hriscanskog praznika! Samo sto Hriscanski praznik bozica bude negde izmedju..

Nema veze sa vezom!

Mogao bi i Jarilo da traje dugo vremena, i da se svetkovina poklopi i sa ovim 23. aprilom, ali to ne dokazuje nista, jer nista znacajno nije tog datuma. Znaci, sve dok nemas da su slvili "tacno odredjeni praznik" tog datuma, to je obicna slucajnost!

A ti naravno Jovane, nemas tacan datum!

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pobogu! Sta vi pricate!

Naravno da to pričaju kada su u svojim "mozgovia" umislili da je Hrišćanstvo ono kako oni sami "razumevaju" tekst "Pisama". Shvati, radi se o klasičnom simptomu Sola Scriptura boleštine koja je od Boga oterala više ljudi od svih paganizama, neopaganizama, ateizama uzetih zajedno.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Jovane ja sam detaljno proveravao brojne optuzbe za paganizam, i uvek sam nasao da lazu o nasoj crkvi, namestaju datume, izmisljaju, i da paganizma nema. Kad ih nebrojeno puta uhvatis u lazi, onda im vise nista ne verujes! A ti nisi ovo ni proverio. Ti verujes izvoru, bilo da je on renomirani strucnjak koji iznosi neke teze (uglavnom su spekulacije i teorije bez dokaza), ili je neki sarlatan, ti ces verovati bez proveravanja, jer tvom umu vec unapred odgovara takva prica.

Mire, krivo si procijenio Jovana, i zbog toga te on iznenađuje iz posta u post. Jovan nije tražitelj istine, kakvim se tebi čini, nego "tražitelj blata" kojim će se nabaciti na Kristovu Crkvu. Kad ovo razumiješ sve što ovdje piše bit će ti kristalno jasno.

Mire, ja mislim da je Crkva morala ove praznike ukinuti verništvu. Ko je verujući i ide u crkvu, crkva je morala reći narodu vernom da to ne radi. Ko to radi jednostavno ne može biti član crkve jer ovo su čisti solarni praznici.

Ti ili si slijep ili beskrajno pokvareni klevetnik (iskreno, ja mislim da si ovo drugo). Crkva je i učinila upravo ovo što ti tvrdiš da je trebala učiniti. Poučila je i ponukala kršćane koji su dolazili iz poganstva da odbace svoje dotadašnje bogove i božanstva, a umjesto njih slave pravoga Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga. Najbolji primjer za to je slavljenje Kristova rođenja 25.12. (Božića) koji je padao u vrijeme drevnog rimskog festivala Saturnalija (Saturnalije nisu bile 25.12., kako to tvrde pokvareni subotari, nego su trajale od 17. - 23.12.). Dakle, Crkva je, potpuno suprotno tvojoj tvrdnji, napravila najbolje što je mogla i trebala. Našla je način kako će dotadašnje pogane poučiti i uvesti u slavljenje pravoga Boga, te njihovo odbacivanje starih poganskih bogova i božanstava. Kršćani koji u rimsko doba slave Božić, ne slave boga Saturna kojega slave pogani u to vrijeme. Zaista, samo neznalice i pokvarenjaci mogu tvrditi kako se slavljenjem Božića slave nekakvi bogovi sunca. A to čine gotovo svi subotari, ovdje baš svi.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane brate, nisu jevreji slavili Jehovu, oni su slavili paganske bogove.

Nasi preci su ih odbacili! I simbolicno su ih zamenili za Hriacanske praznike..

Vec sam ti objasnio, ako kao bivsi musliman postanes Hriscanin, ti sebi odaberes slavu koja pada na dan "bajrama", jer hoces time da pokazes da si sada postao Hriscanin i da si odbacio bajram. Ti nisi uzeo slavu tog istog dana da bi prikriveno slavio bajram! To je sve simbolizam.

Ajde malo razmisli..

Problem je Mire, što su radnje koje se ponavljau i rade na isti način već "obeležene" od strane demona. Iste radnje na te dartume kao što narod radi jesu sredstvo komunikacije sa demonima. Jeer su na isti način slavili "bogove". Taj ceremonijal...te radnje koje radi narod su instrument kojim se oni prizivaju.

Jezekilj upravo govori šta rade Jevreji neki u tajnosti i tako nanose zlo. Isto je kada se ponavljaju radnje i datumi na koje su se slavili bogovi. To je još opasnije nego direktno slavljenje tih praznika jer je prikriveno hrišćanskim praznikom. Crkva je morala zabraniti proslavu ovih praznika. Tada bi sledila Hrista zaista i ispunila svoju misju.."idite i naučite sve narode"..ne narodi nju da nauče i da ona popusti pred narodnim običajima već ona narode da nauči a to podrazumeva i da narodi ostave stare običaje.

Isto je i kada ste tvrdili da su saturnalije u cast Boga sunca slavljene tacno odredjenog datuma povezujuci to sa Hriscanskim bozicom , a ono ispalo da su rimljani slavili vise dana, i ne podudara se, jer je to svetkovina koja pocinje mnogo pre i zavrsava se nakon Hriscanskog praznika! Samo sto Hriscanski praznik bozica bude negde izmedju..

Saturnalije jesu padale na datum oko Božića. Stvar je u tome što se praznici proslavljaju više dana.....i kod pagana postoje trodnevni i sedmdnevni ciklus praznika pa čak i mesec dana. Saturnalije i brumalije su padale u ovom periodu..saturnalije od 17 do 23.decembra jer je dan najkraći u ovom peridou. I zatim 23.decembar zadnji dan saturnalija i 24. decembar kao zadnji dan brumalija kada je dan najkraći narednih 3 dana koji obuhvata 25.decembar je taj trodnevni ciklus i tad počinje polako da se dan produžava...kao što recimo imaš za našee slave trodnevni ciklus..svaka slava ima tri dana..znaš kada ne možeš da dođeš na slavu kod domaćina a tog datuma tada imaš još dva dana...tako je to ostalo. Nakon tog trećeg dana polako se izlazi iz tog ciklusa i tada idu drugi praznici. Ali itekako su svi naši a i u svetu praznici povezani sa solarnim sistemem. Zatim imaš vatre, badnjak sve što se koristilo kod starih naroda da proslavljaju svoje praznike..imaš pijukanje, prizivanje na te praznike(koliko vatrice toliko parice...itd..već znaš) i to je ono što ti pričam..ponavljanje svih običaja isključivo vezanih za solarni sistem. To ej ono što nas "povezuje" sa radnjama naših predaka kada su slavili bogove. Zato je to opasno i zato je crkva tu morala da poduči i nauči.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ti ili si slijep ili beskrajno pokvareni klevetnik (iskreno, ja mislim da si ovo drugo). Crkva je i učinila upravo ovo što ti tvrdiš da je trebala učiniti. Poučila je i ponukala kršćane koji su dolazili iz poganstva da odbace svoje dotadašnje bogove i božanstva, a umjesto njih slave pravoga Boga, Oca, Sina i Duha Svetoga. Najbolji primjer za to je slavljenje Kristova rođenja 25.12. (Božića) koji je padao u vrijeme drevnog rimskog festivala Saturnalija (Saturnalije nisu bile 25.12., kako to tvrde pokvareni subotari, nego su trajale od 17. - 23.12.). Dakle, Crkva je, potpuno suprotno tvojoj tvrdnji, napravila najbolje što je mogla i trebala. Našla je način kako će dotadašnje pogane poučiti i uvesti u slavljenje pravoga Boga, te njihovo odbacivanje starih poganskih bogova i božanstava. Kršćani koji u rimsko doba slave Božić, ne slave boga Saturna kojega slave pogani u to vrijeme. Zaista, samo neznalice i pokvarenjaci mogu tvrditi kako se slavljenjem Božića slave nekakvi bogovi sunca. A to čine gotovo svi subotari, ovdje baš svi.

Saturnalije jesu padale na datum oko Božića. Stvar je u tome što se praznici proslavljaju više dana.....i kod pagana postoje trodnevni i sedmdnevni ciklus praznika pa čak i mesec dana. Saturnalije i brumalije su padale u vom periodu..saturnalije od 17 do 23.decembra jer je dan najkraći u ovom peridou. I zatim 23.decembar zadnji dan saturnalija i 24. decembar kao zadnji dan brumalija kada je dan najkraći narednih 3 dana koji obuhvata 25.decembar je taj trodnevni ciklus i tad počinje polako da se dan produžava...kao što recimo imaš za našee slave trodnevni ciklus..svaka slava ima tri dana..znaš kada ne možeš da dođeš na slavu kod domaćina aš tog datuma tada imaš još dva dana...tako je to ostalo. Nakon tog trećeg dana polako si izlazi iz tog ciklusa i tada idu drugi praznici. Ali itekako su svi naši a i u svetu praznici povezani sa solarnim sistememom. Zatim imaš vatre, badnjak sve što se koristilo kod starih naroda da proslavljaju svoje praznike..imaš pijukanje, prizivanje na te praznike(koliko vatrice toliko parice...itd..već znaš) i to je ono što ti pričam..ponavljanje svih običaja isključivo vezanih za solarni sistem. To ej ono što nas "povezuje" sa radnjama naših predaka kada su slavili bogove. . Zato je to opasni i zato je crkva tu morala da poduči i nauči.

Evo vidi ovaj post....upravo ga napisah. Nije samo preuzimanje datuma već i radnji. To je opasno.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Evo vidi ovaj post....upravo ga napisah. Nije samo preuzimanje datuma već i radnji. To je opasno.

Kojih radnji? Misliš na paljenje vatre na Badnjak? Je li vatra zla? Je li vatra "đavlija duša"? Ako ti zapališ vatru kako bi proslavio đavlinu, a ja zapalim vatru kako bih proslavio Krista i njegovo rođenje, jesmo li nas dvojica učunili istu stvar??????

P.S. Još jednom da se zna. Samo slijep ili beskrajno pokvareni klevetnik (kao što je većina subotara) tvrde da su ova dva dore čina jednaka.

Natrag