Krst u Hriscanstvu

Da li treba ljubiti krst i klanjati mu se kao Bogu?

• Naravno da treba da se ljubi krst,jer na njemu je ubijen nas Isus Hrist

Votes: 3 60,0%
  • Krst je idol,to je idolopoklonstvo

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Tebi teško pitati. Pametan pita, a ti misliš da sve znaš.

Pa nisi znao. Kada si ti to pomenuo u kontekstu Đurđevdana i Božića kao što i jeste? Nema šta da pitam. A ako si znao još gore jer onda znaš a nisi to iznosio.

Neverujem da si znao jer sam siguran da te to nije ni zanimalo. Kao i većinu. I ja to i razumem.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Bravo Momci,
tako vas volim ,kad ste svi ovde,i samo polako i smireno.
Da li ste razmisljali o sledecem.
1. Pretpostavljam da znate kako je izgledao Krst cara Konstantina koji je nametnuo hriscanima kao simbol vere. Da li mislite da je Isus ubijen na tom Konstantinovom rimskom krstu ili nekom drugom rimskom krstu?
2.Da li se secate da je Isus uzeo nasa Prokletstva,a kao Jevrejin po Jevrejskom zakonu on je ubijen kaznom kojom se ubijaju najgori ljudi,prokletnici.
Галатима 3:
13 Hristos je nas iskupio od kletve zakonske postavši za nas kletva, jer je pisano: Proklet svaki koji visi na drvetu:

5 Moj. 21:23, Is.N. 10:26
Da li je mozda rec drvo i u hebrejska vremena predstavljalo rec "krst" ? Kako su to Jevreji ubijali prokletnike na "krstu" vesanjem???
Nadalje cak u vreme cara Dusana obozavao se krst u obliku slova T

Prilozi

• krst T kod nas Srba.jpg
    krst T kod nas Srba.jpg
    58,1 KB · Pregleda: 2
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Misili da uopšte ne treba da bude predmet spora jkako je izgledao predmet na kome je Isus stradao. Važno je ono što je učinio na njemu. Od tog čina zavisi naše spasenje. Sam predmet je nebitan da li je krst ili greda.

Takođe važno je razumeti da sam predmet nije dobio nikakav značaj time što je Hristos umro na njemu. Predmet ostaje predmet...slavimo Hrista samo.

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Misili da uopšte ne treba da bude predmet spora jkako je izgledao predmet na kome je Isus stradao. Važno je ono što je učinio na njemu. Od tog čina zavisi naše spasenje. Sam predmet je nebitan da li je krst ili greda.

Takođe važno je razumeti da sam predmet nije dobio nikakav značaj time što je Hristos umro na njemu. Predmet ostaje predmet...slavimo Hrista samo.
Nase spasenje zavisi od mnogo cega,ali pre svega od naseg ponasanja,narocito prema svojim bliznjima.
Matej 25:
37 Tada će Mu odgovoriti pravednici govoreći: Gospode! Kad Te videsmo gladna, i nahranismo? Ili žedna, i napojismo?
38 Kad li Te videsmo gosta, i primismo? Ili gola, i odenusmo?
39 Kad li Te videsmo bolesna ili u tamnici, i dođosmo k Tebi?
40 I odgovarajući car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Nase spasenje zavisi od mnogo cega,ali pre svega od naseg ponasanja,narocito prema svojim bliznjima.
Matej 25:
37 Tada će Mu odgovoriti pravednici govoreći: Gospode! Kad Te videsmo gladna, i nahranismo? Ili žedna, i napojismo?
38 Kad li Te videsmo gosta, i primismo? Ili gola, i odenusmo?
39 Kad li Te videsmo bolesna ili u tamnici, i dođosmo k Tebi?
40 I odgovarajući car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste.

Slažem se. Naravno.

No, spasenje je kroz Hrista omogućeno. Samo kroz Njega...a sve ostalo i naša dela moraju proisticati iz tog odnosa sa Njim. Pravi odnos sa Hristom proizvodi dela. To znači da smo u Hristu. Samo je važno da budemo u Njemu da bismo znali šta tačno od nas zahteva u našem životu.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
To je pogrešno Mire. Crkva nije smela to da dopusti po cenu da je odbaci narod. Jer Crkva nesme narodu da se upodobljava već samo Hristu i Bogu. To je problem Mire brate.
Nije problem, vec sam objasnio, albanka koju sam ja krstio je mogla za slavu da uzme datum "kurban bajram", i to ne znaci da ona nastavlja da slavi Alaha, vec je u pitanju simbolicna zamena. Kao kada bacis knjigu magije i stavis umesto nje bibliju, tako su u proslosti radili. Nema razloga da se reaguje..

Reci mi Mre, šta bi tom narodu falilo da odbaci te običaje tj. da Crkva zauzme stav da budući hrišćani ne treba da imaju ništa sa tim praznicima jer se time odaje počast Solarnom poretku..svaki praznik je Solarrni poredak stvari.

Nista, ali vec sam objasnio da nije bilo razloga za to. Ne slave se demoni. Jer onaj koji je zamenio recimo knjigu magije za bibliju, ne nastavlja time da slavi sotonu. Rec je o simbolicnoj zameni.

Ti hoces reci da su oni nastavili da slave demone? Mozda neki i jesu, tajno, ali vecina nije.. Kao ova albanka, mogla je uzeti slavu koja pada na datum "kurban bajrama", niko joj ne bi rekao nista, jer ona je svojevoljno odlucila da ne slavi vise Alaha.. Pa se na to i ne bi gledalo kao na sinkretizam, vec na simbolicnu zamenu..

Inace crkva ne namece slavu, ona nije dobila nikakvu slavu.. Sto je dokaz da crkva nije ni tada izmisljala nekakve svece i terala narod da vrsi zamenu. Sam narod je tako odlucio.

Crkva ne treba da se prilagođava da bi je narod prihvatio. To je poenta.

Pa nije se crkva prilagodjavala, ona je te datume i svece imala od ranije. Narod je samo jedan praznik zamenio za drugi, paganski za Hriscanski. Crkva nista tu nije radila.

Dokazi suprotno? Dokazi da je crkva "namestala datume"?

Vec sam pogledao ono sto si postavio o preobrazenju i Djurdjevdanu, veze s vezom to nema! Ti praznici ne padaju cak ni na isti datum.

TAačno je da Crvka u početku nije jer nije ni slavila te praznike. Međutim, narod je nametnuo Crkvi umesto da bude obrnuto

Ne moze narod da nametne crkvi nista! Onda bi imao zeca i jelku u crkvi a nemas. Imao bi sve narodne obicaje, mali milion, ali nemas.

Suprotno je! Bogosluzbena praksa nase crkve se razlikuje od narodnih obicaja. Pa cak ni slava, nije u dogmatici, niti je obavezna. To je stvar pojedinca, da li ce on sebi uzeti neki praznik.

Praznici su postojali od ranije, svaki dan je neki praznik. Konkretno preobrazenje se u crkvi slavi od 7. veka, dok srbi postaju Hriscani od 9. veka. Da je kojim slucajem nesto namesteno, onda bi taj praznik datirao od 9. veka, a ne od ranije..

Cinjenice govore suprotno, da je crkva te praznike imala od ranije, a narod je onda birao sebi praznike koji su im odgovarali, da zamene postojece paganske.

Sta ima tu da se reaguje? Nema razloga, vec sam objasnio zasto. Niti im je crkva nametnula te datume, niti ih je izmisljala i terala narod da uzmu sebi neke lazne praznike, niti je izgledalo da oni time nastavljaju da slave sotonu. Vec su oni simbolicno zamenili svoje stare bogove za crkvene svece i praznike. I to ne u smislu da su im ovo bili "novi bogovi".

To je kao da ja sad slavim rodjendan, pa postavsi Hriscanin zamenim taj dan za neki crkveni praznik. Ne znaci da ja time nastavljam da slavim rodjendan, vec sada slavim Hriscanski praznik, odnsono Hrista! Cista simbologija je u pitanju.

Crkva se tome nije protivila. A ti kazes da je trebala, ja kazem da nije..

Slavi se od 7 veka jer su i drugi paganski narodi slavili isto samo pod drugim nazivom

Dokazi da se preobrazenje slavi od 7. veka?
Jovane, iznosis gluposti, nikakve dokaze nemas za takve tvrdnje!

A Srbi slave Preobraženje "vode i gore". U našim pesmama opeva se ovo sve i postoji sećanje na stari poredak. To nije Mire ništa novo. Etnologija takođe ukazuje na ovu povezanost.

Pesme su iz Hriscanskog doba, ne od ranije! Pesme ne dokazuju da su srbi pre primanja Hriscanstva slavili nekakvo "preobrazenje"!

Ti nemas nista sto bi na to ukazivalo!

Ako imas postavi!

Najgore je sto skidas gluposti sa interneta ili wikipedije. I ja mogu da napisem tekst na wikipediji i pisao sam. Niko te ne sprecava da napises tamo sta god hoces..

Svaki praznik je solarni tj. zasnovan na solarnom kalendaru jer se slavi određeni položaj sunca da li počinje zelenilo ili je suprotno. Evo recimo i u staroslovnekom kalendaru nazivi meseca-ožujak-mart...sve žuti...opet prirodni fenomen..ili svibanj-maj....sve buja..svibanj..odatle ti nazivi.

To znamo, i sta to dokazuje? Apsolutno nista!

Tako sve je ovo sada već poznato. Ništa nisam ja optužio nekoga već samo izneo pozadinu ovih praznika. Na, svakome pojedincu je da sam donese odluke ali tek kada se ovo sagleda u pravom svetlu.

Kako da neko sagleda nesto, kada ti nisi dao dokaze? Znas li ti Jovane sta su dokazi?

Imati dokaze znaci imati "neki zapis", koji dokazuje slavljenje ovih praznika kod srpskog naroda pre primanja Hriscanstva!

Ti nemas apsolutno nikakve dokaze, osim nagadjanja i spominjanja nekih pesama, koje su sve do jedne iz Hriscanskog perioda.

Ako su te pesme iz Hriscanskog perioda, kako onda dokazuju slavljenje preobrazenja pre primanja Hriscanstva?

Ne dokazuju nikako!

Vec je narod, tada vec Hriscanski, ovaj crkveni praznik povezivao i sa nekim fenomenima u prirodi, a to nije od ranije, vec je kasnije etimologije..

Jarilo se slavi 23.aprila.

Laz! Jarilo se slavi 21. marta kod slovena, proverio sam. Veze sa istinom nema ovo sto si ti skinuo sa interneta.

petak pre praznovanja Jarila ili danas svetog Đorđa, 23. april/6. maj

Netacno! Taj tekst namerno izvrce da bi paganizovao crkvu! Svi namerno pagnizuju. Ali evo malo posteniji tekst:

"U staroslavenskom kalendaru, jesec belojar, današnji ožujak (mart), u sebi sadrži Jarilovo ime. Njegov praznik slavio se na proljetnu ravnodnevnicu 21. ožujka (marta) , kada Sunce ulazi u polje Ovna. Tog dana se janje običavalo žrtvovati Jarilu u čast.

Jarilovo ime sadržano je danas i u pojmovima poput „razjaren“, što jasno ukazuje na ratničku prirodu.

Dolaskom kršćanstva, kao i mnogi drugi bogovi, Jarilo biva preimenovan u sv. Juraja, a njegov dan pomaknut na 23. travnja (april) . Novi svetac ovjekovječen je kao borac protiv sila tame koje simbolizira zmaj."

Jovane ja sam detaljno proveravao brojne optuzbe za paganizam, i uvek sam nasao da lazu o nasoj crkvi, namestaju datume, izmisljaju, i da paganizma nema. Kad ih nebrojeno puta uhvatis u lazi, onda im vise nista ne verujes! A ti nisi ovo ni proverio. Ti verujes izvoru, bilo da je on renomirani strucnjak koji iznosi neke teze (uglavnom su spekulacije i teorije bez dokaza), ili je neki sarlatan, ti ces verovati bez proveravanja, jer tvom umu vec unapred odgovara takva prica.

Ja se ne zadovoljavam povrsnim, ja istrazujem izvore, jer za svaku tvrdnju moraju postojati izvori.. Uglavnom, izvora za ovakve tvrdnje nema, i cesto je u pitanju manipulacija, a manipulisu nekad i nesvesno, jer su usvojili misljenje da su 'slicnosti' dokazi, e pa nisu!

Član
Učlanjen(a)
05.09.2013
Poruka
4.465
Slažem se. Naravno.

No, spasenje je kroz Hrista omogućeno. Samo kroz Njega...a sve ostalo i naša dela moraju proisticati iz tog odnosa sa Njim. Pravi odnos sa Hristom proizvodi dela. To znači da smo u Hristu. Samo je važno da budemo u Njemu da bismo znali šta tačno od nas zahteva u našem životu.
Ali najbitnije je da se proslavi Bozje ime Jehova,koje je i izbaceno iz Biblija i ukaljano.
A kako cemo ga proslaviti ako ga ne spominjemo?
Sta to pise u Rimljanima 10:
13 Jer koji god prizove ime Gospodnje spašće se.
Joilo 2:32, Dela 2:21
32 И свако ко призове Јеховино име биће спасен,јер ће на гори Сион и у Јерусалиму бити они који буду избављени, као што је Јехова рекао,преживели, које Јехова позива.
Da li mozda pise i svako ko se moli krstu bice spasen,ili priziva krst ???

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Laz! Jarilo se slavi 21. marta kod slovena, proverio sam.

Daj izvor gde si to proverio. Upravo sam ti naveo izvor koji govori o pokalpajnu u datumu Jarila i Đurđevdana..gde si ti video da je 21. marta? Navedi tvoj izvor. Vidim tekst ali koji je izvor?

Jarilo ili Žarilo...postoji solarni srpski kalendar u kome je Jarilo na 23.april po starom tj. 6.5 po novom.

21. marta su Mladenčići isto slavljenje proleća...ali to je drugi praznik...ne znamo kako su u ovom tvom izvoru to prevideli ali nije ni bitno.

Čak i da je 21. marta na dan prolećne ravnodnecvice bio Jarilo ako su oni upravu opet se radi o solarnom prazniku.

Mire, ja mislim da je Crkva morala ove praznike ukinuti verništvu. Ko je verujući i ide u crkvu, crkva je morala reći narodu vernom da to ne radi. Ko to radi jednostavno ne može biti član crkve jer ovo su čisti solarni praznici.

Tebi je možda svejedno, misliš da to nema baš nikave veze. Ali ima Mire, ima. Vidi kada su Izraelci došli u obećanu zemlju..šta je Bog naredio da urade sa paganskim solarnim praznicima? Šta je naredio da urade i sa samim posuđem koje su koristili ti narodi? Radikalan je morao biti razlaz sa onim što su činili..morali su bogomolje uništiti, relikvije iz tih bogomolja..znaš zašto? Zato što demoni deluju kroz te čini...da Mire, oni deluju kroz te čini i bilo koji čin koji činimo a koji je povezan sa onim stvarima koje su bile u službi lažnim bogovima, taj čin mora biti napušten. Ponavljanjem istih činova, dela, radnji koje su vezane za službu ranijim bogovima mi dajemo prostor demonima da deluju. Da li si priemtio da mi na Balkanu gde ima u Evropi najviše tih ostataka stare religije, da li si primetio koliko ratujemo i kolika zla su na ovim prostorima? Mire to je zato što držimo stare običaje više od drugih naroda u Evropi i demoni imaju na žalost veliki uticaj a on se ogleda upravo u nemirima na ovim pristirima među ovim narodima. Sve je to povezano samo ko hoće da vidi. Da li to vidiš..vidiš li da nas prati neki "baksuz" na ovim prostorima..ne može niko to da spreči iako svi želmo da imamo više mira, prosperiteta....ali ne da se nešto. Zašto? Šta je u pozadini toga? Mire to su solarni praznici koje mi ovde savimo više nego iko...i tako prizivamo zlo na nas i naše narode ovde.

Na žalost stradamo zbog toga najviše u procentima u Evropi. Nadam se da ćeš razmisliti o ovome.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ali najbitnije je da se proslavi Bozje ime Jehova,koje je i izbaceno iz Biblija i ukaljano.
A kako cemo ga proslaviti ako ga ne spominjemo?

Slavimo ga tako što živimo po volji Božijoj. Jahve je jedno od imena i najčeće..ono je važno jer otkriva jednu stranu Božaskog karaktera a to je da je On samopostojeć..zato je Jahve zaista važno. Ali ono ne spasava samo po sebi već da živimo po volji Božijoj. Bog inače nema jedno ime niti bilo koje ime može opisati sve Božasnke karakteristike...On je uzvišeniji od svakog imana i naziva.

Natrag