Krst u Hriscanstvu

Da li treba ljubiti krst i klanjati mu se kao Bogu?

• Naravno da treba da se ljubi krst,jer na njemu je ubijen nas Isus Hrist

Votes: 3 60,0%
  • Krst je idol,to je idolopoklonstvo

Votes: 2 40,0%

• Total voters
    5
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Uzgred znaš li za praznik Pereobraženja zašto se kaže u našoj tradiciji da se preobražava "i gora i voda"? Čuo si za tu izreku.

Jovane, reci cu ti ovo. Slave nisu nesto sto je dogmatika crkve, to nije u sistemu pravoslavne dogme, jer rusi nemaju slave, grci nemaju, i to se uopste ne smatra dogmatikom. Cak i da je bilo slucajeva da su srbi sebi prilikom krstenja uzimali sveca koji je bio slican njihovim bozanstvima, crkva to nije sistematski radila i naturala narodu. Jer da jeste, onda bi crkva mogla da otvori svoje anale i lepo pokaze ko kada i gde je preinacavao srpska bozanstva u svece (posto danas i priznaje da je to kao radila) , ali takvih dokaza u spisima nema, a nema ih sa razlogom - jer crkva to uopste nije radila! Nego se izvrce!

Da si ti u pravu, mogao bi onda da odes u biblioteku crkve i izvadis dokaze, neki pisani trag, neka naredba, neka odluka mora postojati! Ali ti nemas nista!

Sto nas dovodi do sledeceg zakljucka, narod je ovo radio, a crkva nije! I to se onda naziva "inkulturizacijom", da narod sebi osmislja obicaje a ne crkva!

Takvih obicaja imas mali milion, i crkva nema sa njima nista. Nije ih ona osmislila, jedino sto ih nije zabranila narodu!

Paganstva u Hriscanatvu nema, odnosno u pravoslavnoj dogmatici, prosto nema!

Evo ako nisi znao a nisam ni ja do nedavno šta je Đurđevdan...dan Jarila(Žarila) kada po starom srpskom kalendaru 6.5 se slavi ovo božasntvo rata, plodnosti ali i prirode..priroda se obnavlja i dolazi "leto". Stari srpski kalendar(a i ostali paganski kalendari imaju iste datume) zna za dva godišnja doba-zimu i leto. To je stari srpski solarni kalendar. Zima konačno ustupa mesto leto na taj datum. Pobeda Jarila ili Žarila nad zimom. Njegov pandam je šest meseci kasnije Mitrovdan 8.11 kada je proces obrnut.

Inače Vladika Nikolaj Velimirović je rekao da zna za stari srpski solarni kalendar i da je on veoma bitan.
I kako ovo dokazuje bilo kakvu vezu? Sta je tu isto sa Djurdjevdanom? Jovane, sve su to fantazije!

Kazem, narod je sebi smisljao obicaje, nakon primanja Hriscanstva, oni su i dalje delom bili pagani, pa su Hriscanske svece povezivali sa svojim starim obicajima, moguce da su sebi uzimali svece koji su bili slicni starim bozanstvima. Ali crkva nema sa tim nikakve veze, niti je to dokaz preinacavanja. Ne mozes crkvu optuziti za to. Jer to se naziva 'inkulturizacijom", gde se narod postepeno prilagodjava na novu veru, pa neke obicaje upodobljava novonastaloj situaciji..

To nije dokaz da su nasi sveci izmisljeni, ili da su to paganska bozanstva. Oni su Hriscanski mucenici i svetitelji, koji su postojali od ranije i koje je crkva pre toga slavila..

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Jovane, reci cu ti i ovo. Slave nisu nesto sto je dogmatika crkve, to nije u sistemu pravoslavne dogme, jer rusi nemaju slave, grci nemaju, i to se uopste ne smatra dogmatikom. Cak i da je bilo slucajeva da su srbi sebi prilikom krstenja uzimali sveca koji je bio slican njihovim bozanstvima, crkva to nije sistematski radila i naturala narodu. Jer da jeste, onda bi crkva mogla da otvori svoje anale i lepo pokaze ko kada i gde je preinacavao srpska bozanstva u svece (posto danas i priznaje da je to kao radila) , ali takvih dokaza u spisima nema, a nema ih sa razlogom - jer crkva to uopste nije radila! Nego se izvrce!

Sto nas dovodi do sledeceg zakljucka, narod je ovo radio, ali crkva nije! I to se onda naziva "inkulturizacijom", da narod sebi osmislja obicaje a ne crkva!

Takvih obicaja imas mali milion, i crkva nema sa njima nista. Nije ih ona osmislila, jedino sto ih nije zabranila narodu!

Mogu se složiti da je narod to uradio. Crkva pak nije imala smelosti da te običaje u narodu iskoreni. Crkva je šta više te datume proglasila za datume nekih navodnih hrišćanskih svetaca kada su stradali ili se proslavili a po sredi je upravo održavanje narodne vere i datuma samo pod drugim nazivom.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Što se tiče "preobraženja vode i gore" ili praznik preobraženje jeste takođe iz starog solarnog kalendara. Sunce tada ima drugačiju solarnu energiju od 19. avgusta. I gora postaje umesto zelena polako žuta i nestaje zelenilo dok voda se "preobražava" jer je uticaj sunca tada drugačiji na vodu. To su naši preci znali...nauka potvrdila da sunce itekako od 19.avgusta(Preobraženje) ima solarni efekat na vodu. Impozantno znanje naših predaka ali na žalost umesto Tvorca da slave oni su slavili prirodu. Zato je to suprotno Pismu. Šta je tu Crkva uradilia? Taj datum je nazvala Preobraženje kao uspomenu na Hristovo preobraženje koje se desilo navodno tog datuma a nije. Naravno Preobraženje se odnosi na ovaj fenomen iz prirode koji se slavio samo se sada to prebacilo zvanično na događaj iz života Hrista.

Eto Mire, to je pozadina.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Mire, meni je biblija merilo, a ne ljudski izgovori.

Sve sto sam izneo je istina.

A tvoja je volja sta ces s tim.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mogu se složiti da je narod to uradio. Crkva pak nije imala smelosti da te običaje u narodu iskoreni.

I ucemu je onda problem? Posto crkva to nije nametala narodu, vec je narod sam sebi izmislio obicaje i upodobio neke Hriscanske svetitelje svojim prethodnim bozanstvima, odnosno odabrao je one koji im pasu za taj datum.

Narod je mahom i dalje bio paganski nastrojen, pa je shodno tome prelaskom na novu veru i dalje imao potrebu da neke obicaje zadrzi..

To se naziva "inkulturizacijom" i u narodu je poznato kao - "krsna slava".

Znaci, narod je birao sebi svece koji odgovaraju njihovim bivsim kucnim bozanstvima. Ali crkva to nij trazila. Ni dan danas kada se krstis, crkva ne zahteva od tebe da odaberes neku krsnu slavu, nekog sveca. Ja sam krstio albanku, i ona nije dobila krsnu slavu.

Prema tome, ovo nije crkva zahtevala od naroda, vec je narod sam sebi izmislio obicaje..

I sta je tu lose?

Ako narod zeli da se odrekne svojih paganskih bogova i zameni ih za crkvene svece, to ne znaci da on nastavlja da slavi paganske bogove. Rec je o zameni..

Ili kada su pagani spaljivali magijske knjige i uzimali bibliju kao zamenu (mi imamo navode da je tako bilo) sta je tu lose!?

To ne znaci da biblija postaje knjiga magije za njih!

Ili zamisli da je ova albanka koju sam ja krstio uzela krsnu slavu koja odgovara "kurban bajramu". Da li to znaci da ona nastavlja da slavi Alaha i bajram? Ne znaci, nego ona simbolicno vrsi zamenu! To je simbolizam, stvar zamene!

Dakle, crkva nije imala razloga da reaguje...

A ovde je rec o Hriscanskim svecima, a ne o nekim tamo izmisljenim paganskim bozanstvima koja nisu ni postojala..

Dakle, ne vidim nikakav problem.

Vi hocete da kazete, da je crkva samog sotonu i demone pretvorila u svetitelje. To nije tacno, a to je ono sto zelite da kazete!

Isto je sa svim ostalim obredima, ritualima, bogosluzbenom praksom u crkvi kada to povezujete sa paganizmom, a zapravo to nema nikakve veze sa tim. Kada pominjete jelku, farbanje jaja, zeceve itd..

Nista od toga nije u sistemu crkvenog bogoskuzenja! Gde si ti video da crkva kiti jelku, stavlja zeceve u crkvu? Ili da to zapoveda narodu?

To su narodni obicaji i veze sa dogmatikom nemaju! To je narod sam sebi odredio, a ne crkva!

Zato bih vas molio, da se zadrzite na "crkvenoj praksi" odnsno na dogmi, sta crkva radi. A to sta narod radi, i koji su njihovi obicaji, to nije crkva, to su narodne izmisljotine!

Crkva je šta više te datume proglasila za datume nekih navodnih hrišćanskih svetaca
Crkva nije namestala datume, crkva nije zahtevala od naroda da odabere sebi krsnu slavu, ne zahteva to ni dan danas prilikom krstenja.. A ti sveci su postojali od ranije. Opet navodis nesto bez ikakvih dokaza..

Mire, meni je biblija merilo, a ne ljudski izgovori.

Sve sto sam izneo je istina.

A tvoja je volja sta ces s tim.
Tvoja volja, pravoslavlje nikog ne tera ni na sta.. A ti neistinu govoris o nama..

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Što se tiče "preobraženja vode i gore" ili praznik preobraženje jeste takođe iz starog solarnog kalendara. Sunce tada ima drugačiju solarnu energiju od 19. avgusta. I gora postaje umesto zelena polako žuta i nestaje zelenilo dok voda se "preobražava" jer je uticaj sunca tada drugačiji na vodu. To su naši preci znali...nauka potvrdila da sunce itekako od 19.avgusta(Preobraženje) ima solarni efekat na vodu. Impozantno znanje naših predaka ali na žalost umesto Tvorca da slave oni su slavili prirodu. Zato je to suprotno Pismu. Šta je tu Crkva uradilia? Taj datum je nazvala Preobraženje kao uspomenu na Hristovo preobraženje koje se desilo navodno tog datuma a nije. Naravno Preobraženje se odnosi na ovaj fenomen iz prirode koji se slavio samo se sada to prebacilo zvanično na događaj iz života Hrista.

Eto Mire, to je pozadina.
Gde pise da su srbi slavili 19. avgust pre nego sto su postali Hriscani? Gde?

Ovakve informacije iznositi a nijedan navod iz istorijskih dokumenata dati, nije nikakav dokaz Jovane! Zato i kazem da navodite 'fikcije' a ne cinjenice!

Preobrazenje se u istocnoj crkvi slavi od 7. veka. A Srbi nisu uopste imali kalendar pre 6. veka. U nasem srpskom kalendaru do 9. veka (kada smo postali Hriscani) svakako se nigde ne pominje 19. avgust kao praznik.

Takodje nema ga ni u starom slovenskom kalendaru..

Ovo su slovenski praznici: Koljada, Strinenija, Maslenica, Krasnaja, Radunica, Veles, Rusalke, Perundan, Kupalo, Medov Spas, Zaziuki, Mokosi.

Ni jedan od gore pomenutih praznika nije vezan za 19. avgust. Gde si ti onda nasao taj datum? (posebno kada se zna da su informacije o kalendarima pre 6. veka oskudne).

Ti pominjes "solarni kalendar"? Koji? Pa svi stari kalendari su bili solarni. I nigde nema ovog datuma 19. avgusta, niti se on navodi kao znacajan.

Prema opservacijama savremene nauke, tacno je da otprilike oko 19. avgusta ± (to nije fiksno), polako pocinje jesen. Ali kakve ovo veze ima sa "preobrazenjem"?

Narod je tek kasnije svestan Hriscanskog pranzika tj. "preobrazenja" , uocavajuci da se i vreme menja i pocinje jesen, govorio o nekakvom "preobrazavanju prirode" a ne pre toga! Ovo da se "preobrazava nebo tri puta u gluvo doba noci.. " je iz narodnih pesama iz Hriscanskog perioda.

Nista znacajno nisi naveo zbog cega bismo mi zakljucili da je crkva "namerno namestila datum".

I u vezi Djurdjevdana isto. Jarilo se kod slovena slavi 21. marta a Djudjevdan (Sveti Djordje) 23. aprila. Jedno s drugim nema nikakve veze! Sve same gluposti.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I ucemu je onda problem? Posto crkva to nije nametala narodu, vec je narod sam sebi izmislio obicaje i upodobio neke Hriscanske svetitelje svojim prethodnim bozanstvima

To je pogrešno Mire. Crkva nije smela to da dopusti po cenu da je odbaci narod. Jer Crkva nesme narodu da se upodobljava već samo Hristu i Bogu. To je problem Mire brate.

Ako narod zeli da se odrekne svojih paganskih bogova i zameni ih za crkvene svece, to ne znaci da on nastavlja da slavi paganske bogove. Rec je o zameni..

Reci mi Mre, šta bi tom narodu falilo da odbaci te običaje tj. da Crkva zauzme stav da budući hrišćani ne treba da imaju ništa sa tim praznicima jer se time odaje počast Solarnom poretku..svaki praznik je Solarrni poredak stvari. Božiće je rođenje Sunca kod nas Svarožić ili Svarog. Kada sunce polako nakon "smrti" ponovo se rađa. To je dakle Mire moj sve slavljenje prirodnih fenomena..da li kažeš imanešto loše u tome? Ima Mire moj. Ima. Kažem šta bi bilo sa Crkvom da je ovo zabranila? Ništa. A da li bi narod to prihvatio? Pa ako ne prihvati onda nije spreman za hrišćanstvo. A Crkva ne treba da se prilagođava da bi je narod prihvatio. To je poenta.

Crkva nije namestala datume, crkva nije zahtevala od naroda da odabere sebi krsnu slavu, ne zahteva to ni dan danas prilikom krstenja.. A ti sveci su postojali od ranije. Opet navodis nesto bez ikakvih dokaza..

TAačno je da Crvka u početku nije jer nije ni slavila te praznike. Međutim, narod je nametnuo Crkvi umesto da bude obrnuto. Crkva mora da kaže narodu istinu. Ali sada je već kasno jer je ta "interkulturacija" kako kažeš već 1000 godina na delu. Ali to je poraz Crkve...ako me razumeš. To je problem.

Gde pise da su srbi slavili 19. avgust pre nego sto su postali Hriscani? Gde?

Ovakve informacije iznositi a nijedan navod iz istorijskih dokumenata dati, nije nikakav dokaz Jovane! Zato i kazem da navodite 'fikcije' a ne cinjenice!

Preobrazenje se u istocnoj crkvi slavi od 7. veka.

Slavi se od 7 veka jer su i drugi paganski narodi slavili isto samo pod drugim nazivom. A Srbi slave Preobraženje "vode i gore". U našim pesmama opeva se ovo sve i postoji sećanje na stari poredak. To nije Mire ništa novo. Etnologija takođe ukazuje na ovu povezanost.

Svaki praznik je solarni tj. zasnovan na solarnom kalendaru jer se slavi određeni položaj sunca da li počinje zelenilo ili je suprotno. Evo recimo i u staroslovnekom kalendaru nazivi meseca-ožujak-mart...sve žuti...opet prirodni fenomen..ili svibanj-maj....sve buja..svibanj..odatle ti nazivi.

Tako sve je ovo sada već poznato. Ništa nisam ja optužio nekoga već samo izneo pozadinu ovih praznika. Na, svakome pojedincu je da sam donese odluke ali tek kada se ovo sagleda u pravom svetlu.

Pozdrav.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
I u vezi Djurdjevdana isto. Jarilo se kod slovena slavi 21. marta a Djudjevdan (Sveti Djordje) 23. aprila. Jedno s drugim nema nikakve veze! Sve same gluposti.

Jarilo se slavi 23.aprila.

"Kad se praznovao Jarilo pevale su mu se pesme i pravile lutke od slame, okićene poljskim cvećem. Vencima od grančica, cveća i biljaka koje su ubrane veče pre praznovanja Jarila kitila se vrata i ti venci su ostajali do sledeće godine. Veče pre praznika u vodu su se stavljale biljke koje su ubrane na Biljni petak (petak pre praznovanja Jarila ili danas svetog Đorđa, 23. april/6. maj), najčešće bosiljak, dren, grabež ili zdravac i ta voda je trebalo da prenoći ispod ružinog grma. Smatralo se da su biljke ubrane na Biljni petak izuzetno lekovite. Ujutru bi se tom vodom umivali ukućani, najčešće da bi bili zdravi i lepi. "

21. marta su mladenčići....a i taj praznik ima svoje poreklo...

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400

E pa vidiš mire, pokvarenjaci, a subotari spadaju u vrh tih pokvarenjaka, lažu, podmeću i optužuju i Crkvu i kršćane kako slave nekakve poganske bogove. Najbolje bi bilo sa ovakvima uopće ne ulaziti u diskusiju. Jer, pod jedan, ako je riječ o "subotaru neznalici", tisuću godina da ga poučavaš ne bi ga poučio, i on bi opet nastavio mantrati ovaj svoj idiotizam. Pod dva, ako je riječ o "subotaru pokvarenjaku", ponovo ti je džaba što god i koliko god mu govorio, i taj će također do u besvijest nastaviti mantrati ovaj svoj idiotizam.

Uzimajući ovo u obzir logično je da se ljudi upitaju zašto onda i ja i mire i Darth uopće ovdje diskutiramo s "neznalicama i pokvarenjacima". Samo zbog onih trećih, ljudi koji će ovdje doći, nešto pročitati i iz toga zaključivati. Samo zbog toga, da ti ljudi ne budu prevareni i zavedeni, ja ovdje diskutiram s neznalicama i pokvarenjacima.

P.S. Evo savjet ljudima koji ovo čitaju, a nisu pripadnici Crkve niti su pripadnici subotarske ili neke druge sekte, a žele provjeriti tko govori istinu a tko laže, mi kršćani ili ovi sektaši, neka naprave vrlo jednostavan test, ovako: Dođite na Badnji dan predvečer (24.12) pred Crkvu (katoličku ili pravoslavnu), kulturno zaustavite koliko god možete više ljudi i priupitajte ih: "Što ste vi večeras ovdje došli slaviti, Isusa ili Tammuza, Apolona, Mitru". :):)

Što mislite kakve ćete odgovore dobiti. Za svakog katolika ili pravoslavca, koji vam ne odgovori da je došao slaviti Isusa, ja se obvezujem iščupati jedan svoj unutarnji organ i baciti ga psima da ga pojedu. A vi subotari, hoćete li se vi obvezati da ćete iščupati jedan svoj unutarnji organ i baciti ga psima, ako svi izjave da su došli slaviti Isusa???? :)

Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
A vi subotari, hoćete li se vi obvezati da ćete iščupati jedan svoj unutarnji organ i baciti ga psima, ako svi izjave da su došli slaviti Isusa???? :)

Ne verujem da će se subotari za bilo šta obavezati. Ali i ako se obavežu, neka pre toga jasno i glasno, bez onih svojih gnostičko šizofrenih mentalnih idiotizama (pod pitanja, kmečanja i svega ostalog iz njihovog dijaazona) odgovore na sledeća pitanja:

1. Zašto im se sve vrti oko 22.10.1844, ako se zna da niti je Dan i čas Drugog Dolaska moguće saznati, niti isti ima ikakve veze sa Yom Kippurom, niti je taj judejski blagdan (neobavezan za Hrišćane) te godine padao u taj dan - 22.10.1844.

2. Od kada YHWH boravi u sazvežđu Oriona?

3. Od kada je Logos sveden na čistača i pisara?

4. Od kada se Bog pravda anđelima?

5. Od kada je ženi, po onome što je vaša opsesija, dozvoljeno da uđe u Sancta Sanctorum?

6. Od kada se to na Nebesima nalaze dva prestolja ako se zna da YHWH svoje Slave ne deli ni sa kime?

7. Od kada je to svet, kako duhovni, tako i materijalni prestao da postoji 1844?

8. Od kada je moguće ukrštati ljude i životinje?

9. Od kada je Enoh na Saturnu?

10. Koja je to Kula Babilonska srušena pre Potopa?

....................................

Ponavljam, odgovori koji bi zadovoljili kriterijume ne smeju sadržavati i jedan jedini promil subotarskog laprdanja (tipos PIsama, neformalno tumačenje...) i ostalo iz prebogatog fundusa idiotizama kojima lažni hrišćani sledbenici u glavu udarene pozajmljivačice izbegavaju suočavanje sa istinom.

Natrag