Krompir na više načina

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kroketi od krompira

Kroketi od krompira

kroketi-od-krompira.jpg

Za 4 osobe potrebno je: 1 kg krompira, 4 kašike maslinovog ulja i 3 čena belog luka.
Za preliv:
3 kašike maslinovog ulja, 3 kašike soka od sveže isceđenog limuna, 2 kašike sveže iseckanog lista peršuna, kašika iseckanog lista majčine dušice, morska so i biber po ukusu.

Operite i oljuštite krompir, isecite na osmine i stavite u hladnu vodu da se kuva. Kada provri, kuvajte na umerenoj temperaturi oko 20 minuta, odnosno dok ne omekša, pa ga iscedite i ostavite na vazduhu da se ohladi nekoliko minuta. Uzmite krompir u ruke i nežno ga spljeskajte dlanovima, da bude debljine 0,5 cm. U velikom tiganju sa nelepljivom podlogom na umereno zagrejanom maslinovom ulju kratko izdinstajte sitno iseckani beli luk nekoliko sekundi. Zatim stavite krokete i ispržite ih sa obe strane nekoliko minuta dok ne dobiju braon nijansu. Izvadite ih pomoću špatule na tanjir. U manjoj posudi pomešajte sastojke za preliv, dodajte so i biber po ukusu. Prelijte preko kroketa od krompira i servirajte.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Gurmanska zakuska

Gurmanska zakuska

topla-zakuska-od-povrca.jpg

Potrebno je: 1,5 kg krompira, 500 g mesnate slanine, 3 glavice crnog luka, 4 čena belog luka, 150 g butera, 200 g kačkavalja, 3 kašike krem sira, 1/2 kašičice kajen bibera, 1/2 kašičice slatke paprike i so po ukusu.

Operite i ogulite krompir, pa isecite na polovine uzdužno, zatim na štapiće, stavite u hladnu vodu da se kuvaju. Kad provri, smanjite tempreraturi i kuvajte dok ne omekša. U međuvremenu u velikom tiganju ispržite tanke šnite slanine da bude hrskava, a zatim je izvadite na papir da se ocedi. U masnoću od slanine dodajte krupnije iseckani crni luk, pržite ga nekoliko minuta na umerenoj tempreraturi da dobije zlatnu boju, pa dodajte krupnije iseckani beli luk i pržite ga minut neprekidno mešajući. U većoj posudi pomešajte buter, izrendani kačkavalj, isprženi luk iz tiganja, krem sir, kajen biber, so i papriku. Sve umutite mikserom, da dobijete gušći sos. Krompir poređajte u tanjir i prelijte ovom smesom, a odozgo stavite slaninu.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Krompir sa mirođijom

Krompir sa mirođijom

krompir-sa-mirodjijom-1.jpg

Potrebno je: 1,5 kg manjih krompira, 50 g butera, 2 kašike sveže iseckane mirođije, kašičica morske soli i 1/4 kašičice sveže samlevenog bibera.

Buter otopite na sobnoj tempretaruri, pa polovinu sipajte na dno vatrostalne posude. Krompire dobro operite, odaberite da li ćete ga blago oljuštiti ili ne, pa ih cele stavite u vatrostalnu posudu. Pomešajte sa ostatkom butera, posolite i pobiberite, dobro promešajte i time prelijte krompire. Poklopite folijom i pecite oko 30 minuta u rerni. Pre nego što izvadite proverite viljuškom ili čačkalicom da li je krompir mek unutra. Sklonite foliju i pecite još 5 minuta. Izvadite i pospite svežom mirođijom. Servirajte toplo.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Kroketi od krompira

Kroketi od krompira

16kroketi-od-krompira.jpg


Potrebno je:
500 g krompira, celo jaje i žumance, 40 g istruganog parmezana, veza peršuna, kugla mocarele, 2 kašičice šafrana u prahu, 1 dl mleka, ulje, so, brašno i prezle za pohovanje.

Krompir skuvajte u ljusci, malo ohladite, oljuštite i ispasirajte da dobijete pire. Odmah dodajte parmezan, mocarelu isečenu na kockice, žumance, mešavinu šafrana i mleka, iseckani peršun, prstohvat soli i sve dobro promešajte. Dobijenu masu preručite na radnu površinu i sačekajte da se sasvim ohladi. Vlažnim rukama odvajajte komadiće veličine oraha i formirajte kuglice. Svaku uvaljajte u brašno, pa u umućeno jaje, na kraju u prezle i pržite na vrelom ulju. Ocedite i poređajte na poslužavnik. Krokete servirajte tople.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Police s topljenim sirom

POLICE S TOPLJENIM SIROM

4729_dreamstime_3921704-Kuleczka_kul.jpg

POTREBNO JE

6 manjih krompira, so, 1 dl kisele pavlake, perje mladog luka ili vlašac, 100 g krem-sira, biber

PRIPREMA
Krompir dobro operite, isecite na polovine, dobro posolite i ispecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Zagrejte pavlaku, dodajte joj krem-sir, pa mešajte na vatri dok se sir i pavlaka ne sjedine. Na kraju dodajte iseckano perje luka i prelijte preko krompira. Servirajte sa salatom od krastavaca.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Punjeni krompir

PUNJENI KROMPIR

4728_dreamstime_3915360-Irabel8_kul.jpg

POTREBNO JE

4–6 većih krompira, 50 g maslaca, 100 g starog sira, 200 g pečurki, 50 g kukuruza šećerca, 50 g pršute, jaje, so, biber

PRIPREMA
Krompire pecite u foliji i, kada se ispeku, odsecite im vrh i izdubite ih. Izdubljenu masu izgnječite i dodajte joj umućeno jaje i usitnjen beli sir. Na maslacu propržite sitno isečene pečurke i kukuruz šećerac, pa i to dodajte u smesu. Začinite po ukusu i smesom napunite izdubljene krompire. Pršutu isecite na trake, poslažite preko krompira i zapecite u rerni da porumeni.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Krompir sa tri ukusa

KROMPIR SA TRI UKUSA

4730_dreamstime_5858812-Monkey-Business-Images_kul.jpg

POTREBNO JE

3 veća krompira
Prvi nadev: 50 g praške šunke, kiseli krastavčić, 100 ml pavlake, cvet brokolija, so, biber
Drugi nadev: kašika kukuruza šećerca, kašika seckanih tikvica i paradajza, viršla, ulje, so, biber, vinsko sirće, mirođija
Treći nadev: manja glavica crnog luka, čen belog luka, 3 šargarepe, 50 g maslaca, so, ulje, sok od pola limuna

PRIPREMA
Krompire operite, izbodite viljuškom, pa uvijte u foliju i pecite u rerni na 220 stepeni oko sat vremena. Za prvi nadev iseckajte šunku i krastavčić, umešajte pavlaku, začinite i pripremljenom smesom nedenite vruć krompir. Za drugi nadev isecite na kocke manju tikvicu, posolite i ostavite da puste vodu. Paradajz oljuštite, očistite od semenki i isecite na kockice. Šećerac kratko prokuvajte, a viršlu skuvajte i iseckajte na kolutiće. Pomešajte sve sastojke, začinite mirođijom, dodajte malo ulja i sirćeta i napunite krompir. Šargarepu očistite i isecite na kockice, pa zajedno s lukom propržite na maslacu. Dodajte propasiran beli luk, posolite, pobiberite, pospite sokom od limuna i nafilujte treći krompir.

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Krompir sa šampinjonima

Krompir sa šampinjonima

18-KROMPIR-SA-SAMPINJONIMA.jpg

Za 4 osobe:
800 g krompira, 3 glavice luka, 300 g šampinjona, 2 dl suvog belog vina, maslinovo ulje, so, biber i majoran.

Luk očistite, isecite na kolutove i izdinstajte na 3 kašike vrelog ulja. Dodajte krompir isečen na tanke kolutiće i pržite nekoliko minuta na visokoj temperaturi, stalno mešajući. Prelijte vinom, obilato posolite, pobiberite, dodajte šampinjone isečene na kolutiće, pospite kašikom sušenog majorana i kuvajte još 25 minuta. Servirajte uz pečeno meso po izboru.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Zimski valjušci

Zimski valjušci

18-Zimski-valjusci.jpg

Za 4 osobe:
700 g krompira, 150 g kukuruznog brašna, 300 g pšeničnog brašna, 80 g maslaca, jaje, 100 g mesnate slanine isečene na šnite, 150 g kačkavalja, 10 listića žalfije i so.

Krompir dobro operite i u ljusci kuvajte 35 minuta u ključaloj, slanoj vodi. Ocedite, oljuštite, ispasirajte da dobijete pire, posolite, dodajte kukuruzno brašno i 220 g pšeničnog brašna i jaje, pa mesite da dobijete glatko, homogeno testo. Odvajajte malo-pomalo testa i na radnoj površini koju ste posuli brašnom formirajte štapiće prečnika 1,5 cm i dužine dva-tri cm. Ovako dobijene valjuške kuvajte 3 minuta u slanoj, ključaloj vodi, vadite šupljom kašikom i ređajte na poslužavnik. Šnite slanine urolajte, poređajte u pleh obložen kolačarskim papirom, pecite pet minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni, pa položite preko valjušaka. Maslac otopite u tiganju, začinite ga listićima žalfije i prelijte preko valjušaka.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Dijetalni krompirići iz rerne

Dijetalni krompirići iz rerne

Ukoliko ste ljubitelj prženih krompirića, a želite da ove brojke prepolovite, probajte naše ukusne, hrskave krompiriće iz rerne

zp-krompirici_620x0.jpg

MALO je dece, ali i odraslih, koji mogu da odole porciji savršeno isprženih krompirića, pogotovo onih iz restorana brze hrane. Oni, pritom, zaboravljaju da samo tom jednom porcijom svom obroku dodaju čak 430 kalorija i 23 grama masti! Ukoliko ste ljubitelj prženih krompirića, a želite da ove brojke prepolovite, probajte naše ukusne, hrskave krompiriće iz rerne.

Potrebno je:

Za 4 osobe: 2 veća krompira, 4 kašičice prezli, pola kašičice belog luka u prahu, pola kašičice sušenog origana, pola kašičice čili papričice u prahu, malo sveže mlevenog bibera, morske soli po ukusu, 2 belanca i sasvim malo maslinovog ulja.

Krompir operite, oljuštite i isecite na veće kriške pa dobro utapkajte u čistu kuhinjsku krpu da bude sasvim suv. U većoj posudi pomešajte prezle sa ostalim suvim začinima. U drugoj posudi penasto umutite belanca i u njih uvaljajte krompir, pa ga prebacite u posudu za začinima i ravnomerno ga uvaljajte u pripremljenu mešavinu. Pleh obložite kolačarskim papirom, blago ga premažite maslinovim uljem i odozgo rasporedite krompir. Pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200 stepeni ili dok ne dobije zlatnožutu boju i postane hrskav.

Napomena
: jedna porcija ovako pripremljenih krompirića sadrži 173 kalorije, gram masti (nula grama nezasićene masti), 36 g ugljenih hidrata, tri grama vlakana i šest grama proteina.

Izvor: Večernje novosti

Napomena 2: ja volim da ove prezle koje stoje u receptu zamenim palentom, ali baš palentom, ne kukuruzunim brašnom. Krompirići budu hrskavi i mnogo manje masni.
A ako ste ljubitelj baš pravog pomfrita, i njega možete spremiti slično, ali za ovu varijantu treba upotrebiti onaj kupovni, polupripremljeni i smrznuti. Pleh malo podmažete uljem, i stavite ga u rernu da se dobro zagreje. U zagrejan pleh izručite smrznuti pomfrit, poravnate i brzo vratite u rernu na jaku vatru. Za 10-15 minuta imaćete odličan pomfrit, na malo masnoće. Probajte i prijatno vam bilo. :)




 
Natrag
Top