Ovo je upravo bio sabor otpale Rimokatolicke crkve, o cemu svedoci i Pravoslavna crkva.
Adventistički profesor i crkveni povjesničar
Samuele Bacchiocchi svjedoči, priznaje i potvrđuje:
Ellen White piše:
“S vremena na vrijeme održavali su se veliki Sabori koјima su prisustvovali crkveni velikodostoјnici iz cijelog svijeta. Skoro na svakom od ovih Sabora subota koјu јe Bog uspostavio bila јe sve više potiskivana, dok јe nedjelja bila sve više uzdizana.“ (Velika borba, str. 53)
Problem je s drugim dijelom tvrdnje koja govori o „
potiskivanju subote“ na gotovo svakom općem Saboru. Jer, u svemu što sam pročitao o sedam ekumenskih Sabora,
nigdje nisam našao da se na ovim Saborima uopće raspravljalo po pitanju subote i nedjelje. Vjerojatno je razlog tome što svetkovanje nedjelje više nije bilo pitanje o kojem se raspravljalo - to što je nedjelja već bila široko prihvaćena među kršćanima.
Vrlo rašireno gledište među adventistima odražava se u sljedećem pitanju koje mi ljudi postavljaju gotovo svaki vikend na satu „pitanja/odgovori“ na mom subotnjem seminaru: “
Dr. Bacchiocchi, danas ste nam rekli da je promjena subote na nedjelju započela 135. godine kada je rimski car Hadrijan zabranio prakticiranje judaizma općenito, a posebno subote. Ali, ne uči li Ellen White da su svi kršćani svetkovali subotu u ranim stoljećima i da je svetkovanje nedjelje počelo u četvrtom stoljeću kada je Konstantin donio Zakon o nedjelji? Kako pomiriti razliku između zaključka vašeg istraživanja i učenja Ellen White?”
Najraniji dokumenti koji govore o
nedjeljnom bogoslužju sežu do Barnabe iz 135. godine i Justina Mučenika iz 150. godine. Dakle, očito je da je
kršćansko bogoslužje nedjeljom bilo uspostavljeno već sredinom drugog stoljeća. Kad je moja disertacija OD SUBOTE DO NEDJELJE prvi put izašla, neki zabrinuti adventisti
optužili su me da odbacujem autoritet Ellen White stavljajući početak nedjelje ranije u drugo stoljeće. Danas sam suočen s istom optužbom od onih koji smatraju da odbacujem autoritet Ellen White predlažući alternativno tumačenje proročanstva o 1260 dana.
Za mene nije pitanje što Ellen White kaže o podrijetlu nedjelje u četvrtom stoljeću ili o uspostavi papinske vrhovne vlasti 538. godine,
nego jesu li takve izjave povijesno točne. Povijesni podaci su
sasvim jasni. Ranije smo primijetili da je razvoj papinske nadmoći
započeo davno prije 538. Isto vrijedi i za
nedjeljno bogoslužje koje je počelo ranije nego što mnogi adventisti vjeruju.