Ok pogledao sam nesto na brzinu... Kao prvo Erman ne tvrdi da Isus nije postojao, i cak ti je naveo dokaz zasto je izvesno da je on istorijska licnost, to mi je ok. Kao drugo smatra 4 evandjelja autenticnim(ali ne veruje da su ih pisali apostoli). Jedino lazna gnosticka evandjelja u naslovu imaju ime autora. Dok ova 4 koja mi danas imamo su anonimna. Sto dokazuje da su ona nesto drugo.
Za Pavlove poslanice koje on smatra ne autenticnim, mislim da nije u pravu, jer Pavle nije uvek pisao licno, vec su drugi pisali umesto njega(to se vidi iz samog teksta). Stoga se ne moze koristiti kriticki pristup koji on koristi u smislu uporedjivanja teksta tih poslanica. Za Petrove poslanice, tvrdnja da je on bio nepismen je zaista smesna.
E sad ovo sto kaze da su evandjelja pisana na visokom grckom jeziku imalo bi smisla, ali ako uzmes te tekstove i citas ih, vidis da su pisci jako dobro poznavali jevrejsku kulturu, istoriju i obicaje. Kako to objasniti?
Takodje meni licno pri citanju odaju veoma proste ljude, da ne kazem seljake.
Ta tvrdnja o visokom grckom jeziku moze se primeniti samo na Jovanovo evandjelje, jer sadrzi neke elemente grcke filozofije.
Kontradikcije, sve koje je naveo, daju se objasniti a govorio je o hristovom raspecu, smrti i vaskrsenju.
I opet ono sto sam rekao, tekstovi koji nedostaju su iz sinajskog i egipatskog izvora, tamo su radjene prepravke...
Svakako jos cu istraziti ovu temu...