@
mire
Kotradiktoran si kao jevandjelja. Kazes da ljudi ne mogu da se sete sta su juce radili ali mogu da se sete sta se desevalo u rasponu od 3 godine 35-60 godina kasnije.
Drugo, nisam tvrdio da se bilo ko dogovarao kako da nasteluje tekst pa ne vidim poentu zasto i ti i drugi isticete kako se nisu trudili da da prikriju ocigledne razlike, nego sam tvrdio da postoje razlike. Dobro, barem ne tvrdis da ne postoje i da je sve idealno, ali mi nije jasno kako eventulni izostanak pokusaja sinhronizacije karakterises kao dokaz da je nesto tacno.
Ne znamo ko su autori, pisana su decenijama kasnije, najverovatnije stotinama kilometara daleko od mesta navodnog dogadjaja i ne postoji ni jedan, ponavljam ni jedan drugi izvor van novog zaveta. Ni jedan istoricar koji je ziveo u blizoj ili siroj okolini u tom periodu ne pominje Isusa ni navodne dogadjaje. Rekao bi covek da kada zbog nekog Sunce stane tri sata ili hodaju armije zombija Jerusalimom ili leci lepru, epilepsiju, dize iz mrtvih, pa valjda bi bareme jedna jedina rec bila zapisana o njemu od strane savremenika. Barem jedna rec.
E sad, sto se tice kurana, mozda je bez greske zato sto je bio bozanski inspirisan. Interesantno je kako ljudi mogu kriticki da razmisljaju o tudjoj religiji ali ne mogu o svojoj.
Sad sam pogledao o tekstu Peshitta i video da on jos vise kompromituje danasnji novi zavet, da u njemu isto ima dosta tekstualnih razlika. Druga stvar kako znas da je ovaj tekst medju pravim izvorima kada je i on sam prevod sa grckog.
Trece, kako mislis da je Sinajski tekst falsifikovan? Meni je svejedno ali me prosto zanima na osnovu cega si to zakljucio.
Sto se vise vracamo unazad, sve su vece i vece razlike unutar novog zaveta u odnosu na ovo sto se danas cita.