Član
- Učlanjen(a)
- 05.11.2010
- Poruka
- 1.246
Ne kaze da ce da jede pashu pre pashe nego pre patnji. Ovo je bila jedna od najslobonijih interpretacija koju sam cuo.
Zadržaćemo se još na ovome a sad pozdrav..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Beleška: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari
Ne kaze da ce da jede pashu pre pashe nego pre patnji. Ovo je bila jedna od najslobonijih interpretacija koju sam cuo.
Kad je bio na krstu izmedju dvojice razbojnika, sta su mu rekli?
Možeš samo da priželjkuješ da je kontradikcija. Evo ovako, ja lično ne volim ni sudove ni advokate, ne volim ni da pomislim na njih ali kad nešta sud hoće da sazna ne pozove se samo jedan svedok nego više svedoka od kojih se uzimaju izjave. Na kraju se obrađuju te izjave i pravi se rekonstrukcija događaja na osnovu svih izjava. Je li to OK ? Ista situacija je i sa ova četri jevanđelja.
Da bi još bolje razumeli ovaj događaj o zločincima koji su razapeti sa Hristom ima još jedan događaj koji biblija opisuje na sličan način gde se pravi rekonstrukcija izjava radi podpunije slike.
Marko 5.2. Čim je izašao iz čamca u susret mu je iz groblja došao jedan čovek opsednut nečistim duhom.
Ali Matej nam daje jedan detalj koji govori da taj čovek nije bio sam, bio je još jedan čovek sa njim.
Matej 8.28. Kad je došao na drugu stranu u gadarinski kraj srela su ga dva čoveka opsednuta demonima koja su došla sa groblja.....
Zašto u jednom stihu se govori o jednom čoveku a u drugom o dva čoveka ? Da li je moguće objasniti zašto Marko govori samo o jednom čoveku ? Moguće je jer jedan od ove dvojice je bio toliko upadljiv sa njegovim rastrojstvom da je totalno zasenio ovog drugog.Zato se u Marku govori samo o onom koji je ostavio mnogo jači utisak. Po ove dve izjave može se sagledati podpunija slika stvarnog događaja i ne može biti kontradikcija.
Stvarno, vernik ce da mi prica o zeljama.
Mogu da ti objasnim zasto mnogo toga sto nema u Marku ima u ostalim jevandjeljima. Marko je nastarije a Matej i Luka su plagijati na Markovo jevandjelje, koji su samo dodali jos vise mitova u te price.
Objasni jer u ovom postu su ti samo prazne reči.
Vernik komentarise prazne reci i prazne zelje. Neverovatno.
Synoptic problem
Ne samo sto su Matej i Luka "pozajmljivali" od Marka, nego najstarije kopije Marka nemaju stihove 16:9-20 a najstarije kopije Mateje i Luke nemaju prve dve glave. Daleko si ti od istinitosti tvrdnje da su jevandjelja pouzdana.
Na primjer u Marko govori: kada je Isus izisao iz vode na njega sleti duh u obliku bijelog goluba i glas snebesa rece: ovo je sin moj ..... itd.