Koliko su jevandjelja pouzdana?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
:roll::roll::aikido:

Ovaj treci smaili se sâm ubacio!?

Sada ozbiljno: za tebe to moze biti istina, tvoja istina, ali to nema nikakvog uticaja.
nije to istina moja, to je cinjenica, posto znamo da je kuran pisao covek isto kao i sto je pisao bibliju, ja i ne zelim da imam uticaj na nikog, ali necu da mi neko prica sarenu lazu kako je nest bozija rec a pisao i pricao covek

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
nije to istina moja, to je cinjenica, posto znamo da je kuran pisao covek isto kao i sto je pisao bibliju, ja i ne zelim da imam uticaj na nikog, ali necu da mi neko prica sarenu lazu kako je nest bozija rec a pisao i pricao covek

Covjek nije imao pojma onda kada je Kur'an objavljivan o onome o cemu je obajvljeno u Kur'anu!
Ako kazes: pisao ga je covjek, misleci na rukopis u knjizi, u pravu si.
Medjutim, Rijeci su Bozje.
Od dana kada je objavljen do danas, u Kur'anu se nije promijenio ni zarez ni tacka. Da jeste, proemetio bi se broj koji se ponavlja u Kur'anu.
Osim toga Biblija sadrzi kontradiktornosti dok Kur'an ne!
To jasno upucuje na cinjenicu da Kur'an jeste potpuna Bopzja Rijec dok Biblija nije, iako bez sumnje sadrzi Bozje Rijeci.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
kuran je potpuna rec koliko je i biblija, nemoj biti siguran da se nije promenio posto su isto tako sigurni ovi sto kazu da se biblija nije promenila
bozija rec je veoma ozbiljna stvar a vi je uzimate u usta vrlo lako, pricajuci da je neka knjiga bozija rec, zato sto je neko u nekoj knjizi to rekao, za mene bozija rec ne pise ni u jednoj knjizi, boziju rec moras sam da nadjes iz sopstvenog iskustva a ne iskusva citanja knjige, samo onda kad budes slobodan mozes da visdis sta je ustvari bozija rec, a sve dok budete pokoreni nekim religijama ili knjigama kurana i biblije, za vas ce da bude bozija rec kuran ili biblija i zivecete ceo zivot u strahu od propasti i od boga i njegove kazne (navodno)

Član
Učlanjen(a)
03.01.2011
Poruka
1.573
Skoro da si u pravu, skoro. Koga Bog Licno uputi, njemu ne treba nista, jer onda on donosi Bozje Rijeci svima.
Tako su cinili Adam, Enoh, Avraham, Mojsije, ..., Isus i Muhammed a.s.
Oni su ljudi koji su donosili Bozje Rijeci!
Slazem se da samo slobodan covjek moze spoznati Bozju Rijec!
Ali ako nisi direktno poslan od Boga kao navedeni, onda dolazi prva Rijec u Bozjoj Objavi preko Muhammeda a.s. : Uci!

Taj posao moze biti mukotrpan jer se uvijek kao prepreka pojavljuje mnostvo koje je skrenulo ili te skrece, probiti se kroz sume takvih ljudi i spisa nie lako.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Diskusija o tome koliko su jevandjelja pouzdana u istorijskom i teoloskom smislu.
Usled ogromnog broja razlika u ovim knjigama, istoricari ih ne uzimaju za pouzdan izvor a teolozi cesto imaju problem u tumucanju i davanju konkretnih odgovora.
Da krenemo sa par jednostavnih pitanja:

Koji je dan bio kad je Isus umro?
Kad je bio na krstu izmedju dvojice razbojnika, sta su mu rekli?
Kad je isao kroz grad da ga razapnu da li je rekao nesto?
Sta je rekao trenutak pre nego sto je umro?
Jel mu je grob bio blokiran velikim kamenim tockom ili nije?
Ko je bio u grobnici kad su usle zene?
Ko su bile te zene?
Da li je Isus odgovorio Pilatu na bilo koje pitanje?
Kako je umro Juda?
Da li je Isus sam nosio svoj krst?
Ovo je mali broj pitanja koja mogu da se postave a nemaju jedan odgovor.
Molim i otale clanove foruma da izraze svoje misljenje i ponude odgovore na ova pitanja.

Kad bi sve bilo podpuno isto u četri jevanđelja onda ne bi bila potrebna četri nego jedno. Činjenica je da može da se iskonstruiše ceo događaj na osnovu ova četri jevanđelja kao da gledamo film a da bude tačno sve što je napisano u sva četri. Ako je nešta izostavljeno u jednom jevanđelju nije izostavljeno u drugom. Izostavljanje nekog segmenta događaja ne znači da je kontradikcija jer ono što je izostavljeno u jednom jevanđelju nije izostavljeno u drugom. Je li to OK.
Pošto nisam stalno za računarom ova pitanja ćemo postepeno jedno po jedno kad budem imao vremena.

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Nije problem kada je nesto izostavljeno, problem je kada se o istom dogadjaju pricaju razlicite stvari.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Koji je dan bio kad je Isus umro?

Prevod Daničić
Marko 15.42.
И кад би у вече (јер бијаше петак, то јест у очи суботе),
Luka 23.54.
И дан бијаше петак, и субота освиташе.
Jovan 19.31. А будући да бјеше петак, па да не би тијела остала на крсту у суботу (јер бијаше велики дан она субота), Јевреји молише Пилата да им пребију голијени па да их скину.

Šta ti misliš da li je u ono vreme mogao da se računa dan do 24. h kad nisu postojali časovnici kao danas ? Da li su mogli da znaju kad je ponoć ?

Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746

Šta ti misliš da li je u ono vreme mogao da se računa dan do 24. h kad nisu postojali časovnici kao danas ? Da li su mogli da znaju kad je ponoć ?

Ne radi se o tome.

Luka 22:13-15

[SUP]13[/SUP] A oni otidoše i nađoše kao što im kaza; i ugotoviše pashu.
[SUP]14[/SUP] I kad dođe čas, sede za trpezu, i dvanaest apostola s Njim.

[SUP]15[/SUP] I reče im: Vrlo sam želeo da ovu pashu jedem s vama pre nego postradam;

Jovan 19:14

A beše petak uoči pashe oko šestog sahata; i Pilat reče Jevrejima: Evo, car vaš.

U Luki jede veceru sa apostolima na dan pashe a u Jovanu je uhapsen pre pashe. Dakle, mogao je da umre u cetvrtak a vaskrsenje bi bilo u subotu.
Meni licno nije vazno ali samo jedan od primera kontradikcija.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Ima jedan detalj koji govori da je Isus žarko želeo da proslavi pashu sa svojim učenicima pre njegove smrti. Znao je da neće dočekati pashalni dan ali je želeo da proslavi pashu sa svojim učenicima. Šta misliš zašto je ranije proslavio pashu ?

Luka 22.15.I rekao im je : Žarko sam želeo da jedem ovu pashalnu žrtvu s vama pre svojih patnji.

Isus je želeo da proslavi pashu sa svojim učenicima ijako to nije bio taj dan jer pasha je bila nekoliko dana kasnije. To je bilo na dan beskvasnih hlebova kada se pripremala pashalna žrtva. U stvari taj dan je u uskoj povezanosti sa pashom. Luka 22.7.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
02.11.2012
Poruka
1.746
Ne kaze da ce da jede pashu pre pashe nego pre patnji. Ovo je bila jedna od najslobonijih interpretacija koju sam cuo.

Natrag