Pročitala sam jedan prilično duhoviti članak:
10 najučestaljih pitanja za Boga.
Između ostalog bilo je i pitanje: Je si li ti napisao Bibliju?
PROVJERI O ČEMU JE RIJEČ PRIJE NEGO ŠTO JE ODBACIŠ.
Što se nalazi u njoj? Hrpa pravila koja nam pomažu da imamo potpuno jednoličan život? Dosadni sveci koji čine dosadno sladunjave stvari? Ne! Uzbudljive priče o greškama i pustolovinama stvarnih ljudi, prljavo rublje kraljeva i običnih ljudi, bogatih i siromašnih, ružnih i lijepih, glazbenika, prostitutki, robova, plaćenih ubojica i velikih vođa. Neke priče su tragične (silovanje, masovna ubojstva, razvod, izdaja, raspad obitelji), a neke su stvarno smiješne, ali sve te natjeraju da razmišljaš. (Postoje i knjige zakona, riječi pjesama, maštovite vizije, mudre izreke, itd.). Guinnessova knjiga rekorda priznaje da je Biblija jedina knjiga koja ju nadmaši po broju prodanih primjeraka. Klasik? Biblija je bestseler još od 1454. kada je bila prva ikad tiskana knjiga.
Ali ne vjerujte nam na riječ. I nemoj da te od nje otjeraju ljudi koji je nikad ne čitaju osim kad treba nekom drugom kljucati po glavi. Provjeri je iz prve ruke. Stvaran dokaz je kada shvatiš da govori upravo tebi i o tvom životu. Možda bi mogao reći nešto poput ovoga: „Bože, ako si tamo gore i ako je ovo Tvoja riječ upućena meni, molim Te da mi pomogneš da je razumijem“.
A onda za početak pokušaj sa sljedećim tekstovima. (Valja ti se postarati da te svekolike povjestice i besjede čitaš iz suvremenih prijevoda Biblije!)
-Knjiga savjeta i kratkih mudrih dosjetki čiji je autor mudri kralj Salomon (Mudre izreke – počni od 10. poglavlja)
-Afera kralja Davida koja potresa njegovu obitelj i kraljevstvo (vidi: 2. Samuelova, poglavlja 11. - 18.)
-Josip, miljenik bogatog oca, postaje rob, preživljava, a onda se uspinje do položaja premijera pomoću mudrosti, rada i nepokolebljive vjernosti načelima (Postanak 37. i 39. - 45.)
-Estera, siroče i robinja, postaje kraljica i riskira svoj život kako bi spasila Židove od genocida, 2000 godina prije Hitlera (Knjiga o Esteri)
Isus liječi drskog slijepca (Ivan 9.)
Priča o Samsonu i njegovim razvijenim mišićima, klimavoj vjeri, glupim odlukama i izborima, tragičnoj ljubavi i krvavom ratu (Suci 13. -16.)
Priča najvećeg života ikad – Isusa iz Nazareta (probaj s Markom ili Ivanom)
TKO JE NAPISAO BIBLIJU?
Oko 40 ljudi – pastiri, kraljevi, proroci, apostoli – koji su živjeli u razdoblju od 1500 godina pr. Kr. do 96. godine nove ere.
ALI svi oni tvrde da ih je nadahnuo Bog. Jedan od njih je rekao: „Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za učenje, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi“ (2. Timoteju 3,16, Šarić). To je više od 'inspiracije' za pjesmu ili sliku. Ovdje Bog govori preko snova i vizija, a proroci zapisuju namijenjenu poruku svojim riječima. Jedan od biblijskih pisaca je rekao: „jer nikada proroštvo ne bî ljudskom voljom doneseno, nego su Duhom Svetim poneseni ljudi od Boga govorili“ (2. Petrova 1,21). Dakle, Biblija je skup Božjih misli i ideja izraženih ljudskim riječima.
OTKUD BIBLIJSKIM PISCIMA MATERIJALA?
Bog im je diktirao. Pisci su ponekad zapisivali točno onako kako im je Bog govorio, primjerice: „Tada Mojsije popiše sve riječi Jahvine“ (Izlazak 24,4). Ali obično su pisali vlastitim riječima.
Bili su svjedoci događaja o kojima pišu. Petar je napisao: „Ta nismo vam navijestili snagu i Dolazak Gospodina našega Isusa Krista slijedeći izmudrene priče, nego kao očevici njegova veličanstva“ (2. Petrova 1,16). Ivan je o Isusovom životu zapisao: „Što bijaše od početka, što smo čuli, što smo vidjeli očima svojim, što razmotrismo i ruke naše opipaše o Riječi, Životu - da, Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni, koji bijaše kod Oca i očitova se nama - što smo vidjeli i čuli, navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s nama. A naše je zajedništvo s Ocem i sa Sinom njegovim Isusom Kristom“ (1. Ivanova 1,1- 3).
Nisu li možda krivo zapamtili? Isus im je obećao: „Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh“ (Ivan 14,26).
Istraživali su. Luka je napisao: „Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama - kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi - pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvjedočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen“ (Luka 1,1- 4).
ČEMU BIBLIJA SLUŽI?
Jednostavno, da bi 'spasila' ljude – da nas poveže s Bogom kako bismo zahvaljujući odnosu s Njime došli na Nebo. Jedan pisac je rekao: „Isus je pred svojim učenicima učinio i mnoga druga znamenja koja nisu zapisana u ovoj knjizi. A ova su zapisana da vjerujete: Isus je Krist, Sin Božji, i da vjerujući imate život u imenu njegovu“ (Ivan 20,30- 31). Možeš Bibliju čitati i radi zabave i informacija, ali i kao ljubavno pismo koje izgrađuje odnos.
Nauči tragati za značenjem iza činjenica, kao u sljedećem primjeru. Činjenica: Isus je spasio život prostitutke koju su vjerske vođe htjeli kamenovati. Značenje: Rekao joj je: „Idi i odsada više nemoj griješiti.“ Dakle, Isus nam poručuje: „Opraštam ti tvoj XY grijeh. Sada to ostavi iza sebe i živi kako treba.“ Dok čitaš, uvijek se pitaj što to znači za tebe – ali koristi zdrav razum. (Ne kao tip koji je birao tekstove slučajno, pa mu se otvorio ovaj redak: „I bacivši srebrnjake u Hram, ode te se objesi“, a nakon njega ovaj: "Idi pa i ti čini tako!“)