Hrist ispada lazov ali samo u slucaju da je on u reci Bozjoj otkrio jedno - a nakon smrti apostola crkvi otkrio nesto drugo sto je suprotno onome sto je otkrio u pisanoj reci.
Stvar je upravo intrigantna - ali u pogledu tradicionalnih crkava.
Naime - ako prihvatimo ucenja i obrednu praksu koje postoje u ovim crkvma, tada nam Hristos ni biblija nisu potrebni, jer spasenje se nalazi u formalnoj pripadnosti crkvi i obavljanju crkvenih rituala - putem kojih se formalno smiruje savest, bez da covek dozivi stvarno zivo iskustvo promene putem reci Bozje i delovanjem Svetoga Duha koji kroz rec Bozju deluje na ljudsko srce i um, budi u coveku pravi duh pokajanja, i u njemu obnavlja Hristov lik.
Danas se vrlo malo u tradicionalnim crkvama upucuje na rec Bozju i na potrebu da ljudi citaju sami kod svojih kuca, da istrazuju velike istine spasenja, a moze se zakljuciti zasto crkva ne upucuje na rec - zato sto postoji bojazan da bi ljudi citajuci shvatili i razumeli - da se ucenje reci Bozje razlikuje od ucenja tradicionalnih crkava.
Upravo je to razlog zasto je Rimokatolicka crkva u odredjenom periodu istorije zabranjivala citanje reci Bozje.
Niko ne zabranjuje nikome da sam cita Sveto Pismo, ali zabranjuje da tumaci po svom razumu, znam to iz iskustva kad sam ja citao Sveto Pismo, 7 meseci ja sam postovao zakon o cistim i necistim zivotinjama dok nisam shvatio da to nema veze sa spasenjem i nije ono o cemu je Hristos ucio vec je cisto zdravstveni zakon.
Ja rimokatolike u potpunosti razumem.Da smo mi u prvom milenijumi zabranjivali citanje Svetoga Pisma onda nas carevi ne bi gonili i ne bismo imali vise jeresi nego li dogmata.Da li si ti svestan koliko jeresi proizidje iz tumacenja Svetoga Pisma razumom?
Evo nekih:
1.Arijanstvo(vera da je Hristos nizi bog tj. slicnosutan Ocu, ali ne kao Otac)
2.Doketizam (verovanje da je Hristos bio covek u kog se na krstenju uselio Bog i na raspecu je telo napustio Logos i zato je Hristos rekao "Ili Ili lima savahtani".Ova jeres datira iz 1. veka i apsotol Jovan je svoje saborne poslanice zbog njih napisao, protiv njih se borio i Ignatije koji je bio Jovanov ucenik)
3.Origenizam(mnogo jeresi su spadale u Origenovo ucenje, kad bi ih nabrajao dug bi bio spisak, jedna od jeresi bi bila ucenje da Bog stalno stvara svetove i da se pad dogadja svake sekunde iznova u nekom drugom svetu, on je ucio da Bog nije stvoiro materijalan svet vec je razumima dosadilo sozercavanje Bozije sustine i oni su pali i u tom procesu nastala je materija, Hristos je ejdini razum koji nije pao, zato je on bio u pocetku)
4.Gnosticizam(veruju pre svega da je Starozavetni BOG JAhve najnizi od 365 bogova koji upravljaju 365 nebesa i mi zivimo u svetu gde vlada Jahve, iznad 365 nebesa i svake relanosti nalazi se transcedentalno bice, tj. Bog koji je stvorio razum i iz razuma se rodila rec, iz reci se rodila mudrost i celomudrenost i njih dvoje sus tupili u brak i rodili 365 nebesa koja su materijalna, a apostol PAvle je bio uzdignut samo do 3. dok gnostici mogu da s epopnu do kraja, JAhve ne dozvoljava ljudima da se spasu i oni kad umru moraju da prodju pored Jahvea i njegovih arhonata koji cuvaju prolaz na ostala nebesa u kojima se ljudi ponovo radjaju, a ako ne supeju oni se ponovo rode u Jahveovom svetu kao zivotinja ili pak opet covek, nastali su u 2. veku, a korene vuku jos iz SZ)
5.Apolinarijeva jeres(prijatelj Svetog Atanasija Velikog je koristeci se grckom filosofijom pogresno shvatio Hrista i ucio je da se Hristos sastojao samo iz ljudskog tela i Bozanske prirode tj. ucio je pogresno da Hristos nije imao dusu)
6.Nestorijeva jeres(ucio da je HRistos zacet i da se u coveka Isusa u utrobi uselio Bog, sto se protivi Svetom Pismu i zdravom razumu i samim tim sto se Bog uselio u Hrista Bogorodica nije Bogorodica vec Covekorodica, NEstorije je bio patrijarh carigradski iz 5. veka)
7.Monofizitska jeres(dnas Kopti pravoslavci i etipljani pravoslavci, nastala u 5. veku i bila veoma rasprostranjena, ucili su da Hristos nije ima covecansku prirodu i da je Njegovo telo bilo prividno)
8.Monotelitska i Monoenergitska jeres (ucili da je Hristos imao samo jednu volju i samo jednu energiju, sto je i kad se logicki razmisli netacno, cela crkva je zapala u ovu jeres, svi sem hrabrog monaha sv. MAksima Ispovednika koji je uz Boziju pomoc odbranio hriscanstvo i otkrio skrivenu rupu u ucenju monotelita i monoenergite, ako ej Hristos imao dve prirode onda On mora da ima dve volje i dve energije, jer i mi ljudi imamo svoju volju i energiju)
9.Antropomorfizam(verovanje da Bog zigleda bukvalno kao covek i da je materijlalan kao covek u svojoj Bozanskoj prirodi)
Postojale su i jeresi mesalijanstvo, manihejstvo i mnoge druge.
Sve ove jeresi su unistavale crkvu, ali je crkva uspela da ima odoli i svim gonjenjima, one su produkt razuma koji potiskuje um i pritivi mu se!