VIP
- Učlanjen(a)
- 14.07.2011
- Poruka
- 19.107
Strašno je kada čovek odstupi od reči Božje, i usvoji ljudsku filozofiju.
Hajde da vidimo.
To je ljudska filozofija i ne postoji u pismu.
Hristos govori o simbolima njegovog tela i krvi kojima se obeležava njegova smrt na krstu.
Naravno, onaj ko iskreno čistog i obraćenog srca uzima ove simbole, on u tim trenutcima doživljava istinske Božje blagoslove, u kojima sam Duh Sveti deluje na čoveka, i obnavlja zavet koji je čovek učinio krštenjem.
Greška, Hristos je pre večere oprao svojim učenicima noge, i to je izričito zapovedio da oni to čine nakon njegove smrti i odlaska na nebo:
"Kad dakle ja oprah vama noge, Gospod i učitelj, i vi ste dužni jedan drugom prati noge.
Jer ja vam dadoh ugled da i vi tako činite kao što ja vama učinih" ( Jovan 13. 14 - 15 )
Mire nasuprot tome kaže - da Hristos to nije zapovedio.
Kome verovati, Miretu, ili Hristu?
Ta vina o kojima Mire govori nemaju veze sa alkoholnim vinima.
Apostol Pavle savetuje Timotiju da popije malo vina, jer je Timotije imao određenu stomačnu bolest.
To vino o kome govori apostol je bilo takozvano "DIBOŠ" vino, koje se spravljalo dugim kuvanjem grožđanog soka, od čega bi se stvorio gust grožđani sok, u koji se zatim dodavalo maslinovo ulje.
Ovo vino su Jevreji koristili i kao lek.
Što se tiče svadbe u Kani Galilejskoj, tu se spominju izrazi "NOVO VINO" i "STARIJE"
Ovde se radi o vremenskom periodu u kome je grožđani sok bio uskladišten.
Isus nije mogao stvoriti oko 100 litara alkoholnog vina u sudovima za čišćenje koji su bili te zapremine, jer bi tada Isus pao na ispitu svog mesijanskog poslanstva, i ne bi se mogao nazvati spasitelj, jer bi navodno tim već pijanim ljudima omogućio višednevno opijanje alkoholom.
Dakle, vino koje su koristili ljudi na svadbi, i ono koje je stvorio Isus, bio je čist grožđani sok, omiljeno piće kod Jevreja.
Izraz "NAPITI" ne znači da su oni bili opijeni alkoholom, jer da je tako, Isus bi ih sigurno ukorio, a ne bi još navodno stvarao još sto dodatnih litara alkohola, i time pravio kompromis sa njihovim grehom.
U bibliji postoji alkoholno vino, kao i grožđani sok, ali se mora odvojiti u kojim se slučajevima ona pominju, i koje je nosilac blagoslova, a koje prokletstva.
Hajde da vidimo da li je ova tvrdnja biblijska:
"Zato da ostavimo početak Hristove nauke i da se damo na savršenstvo: da ne postavljamo opet temelja pokajanja od mrtvijeh djela, i vjere u Boga,
Nauke krštenja, i metanja ruku, i vaskrsenija mrtvijeh, i suda vječnoga.
I ovo ćemo učiniti ako Bog dopusti.
Jer nije moguće one koji su jednom prosvijetljeni, i okusili dara nebeskoga, postali zajedničari Duha svetoga,
I okusili dobre riječi Božije, i sile onoga svijeta, i otpali,
Opet obnoviti na pokajanje, jer sami sebi nanovo raspinju i ruže sina Božijega" ( Jevrejima 6. 1 - 6 )
Dakle, polaganje ruku je "POČETAK HRISTOVE NAUKE" odnosno, polaganje ruku se vrši na čoveka koji se obraća Bogu i stupa u službu njemu, u propovedanju jevanđelja.
Apostol govori u kontekstu otpada, da onaj na koga su jednom stavljenne ruke - treba da napreduje ka savršenstvu, a ne ponovo da se vraća nazad u stanje u kome je pre bio, da bi se moralo opet činiti ono kroz šta je već prošao, pokajanje, krštenje, polaganje ruku..itd..
Kome verovati, Miretu, ili reči Božjoj?
Hajde da vidimo.
Mi verujemo da je Hristos licno prisutan u hlebu i vinu. Jedino sto mi nemamo formulu po kojoj se vrsi pretvaranje a katolici imaju...
Dakle to nisu obicni simboli za nas, vec je Hristos prisutan u njima!.
To je ljudska filozofija i ne postoji u pismu.
Hristos govori o simbolima njegovog tela i krvi kojima se obeležava njegova smrt na krstu.
Naravno, onaj ko iskreno čistog i obraćenog srca uzima ove simbole, on u tim trenutcima doživljava istinske Božje blagoslove, u kojima sam Duh Sveti deluje na čoveka, i obnavlja zavet koji je čovek učinio krštenjem.
Sto se tice pranja nogu, Pavle je u svom objasnjenju prakse ni ne spominje, rekao je sledece:
"Doista, ja od Gospodina primih što vama predadoh: Gospodin Isus one noći kad bijaše predan uze kruh, zahvalivši razlomi i reče: "Ovo je tijelo moje - za vas. Ovo činite meni na spomen." Tako i čašu po večeri govoreći: "Ova čaša novi je Savez u mojoj krvi. Ovo činite kad god pijete, meni na spomen." Doista, kad god jedete ovaj kruh i pijete čašu, smrt Gospodnju navješćujete dok on ne dođe. "
Nigde se ne spominje neka praksa pranja nogu, dakle ona i ne postoji! To je bio obicaj da se operu noge posle ulaska u kucu, i to oni rade, a ne ritual koji je Hristos zapovedio..
Greška, Hristos je pre večere oprao svojim učenicima noge, i to je izričito zapovedio da oni to čine nakon njegove smrti i odlaska na nebo:
"Kad dakle ja oprah vama noge, Gospod i učitelj, i vi ste dužni jedan drugom prati noge.
Jer ja vam dadoh ugled da i vi tako činite kao što ja vama učinih" ( Jovan 13. 14 - 15 )
Mire nasuprot tome kaže - da Hristos to nije zapovedio.
Kome verovati, Miretu, ili Hristu?
Marko ajde da se ne zafrkavamo..
Pavle savetuje Timotija da "ne pije vise samo vode , nego da uzima i pomalo vina, radi stomaka i cestih svojih bolesti".
Takodje za svestenike se kaze: "da se ne odaju mnogom vinu", znaci da mogu piti "po malo vina". Sigurno im nije rekao da se "ne odaju mnogom soku"!
Hristos pretvara vodu u vino, a ljudi se na svadbi opijaju. Nemoj da se i oko tog teksta igramo.
Ti ako pitas jevreje svi ce ti potvrditi da za pashu piju pravo vino a ne nekakav sok od grozdja.
I za apostole su jevreji rekli da su se ''opili vina", kad su poceli govoriti jezicima, a petar im kaze da je rano da budu pijani..
I Pavle kaze za euharistiju, da ne jedu i ne piju kod kuce pre toga: "jer kad se sastanu, ne jede se vecera Gospodnja, jer se jedan opija a drugi gladuje".
Znaci rec je o pravom vinu!
Jevreji su voleli vino, i pili su ga radi zdravlja a ne radi opijanja. Nije greh popiti malo vina, greh je zloupotrebljavanje...
Ta vina o kojima Mire govori nemaju veze sa alkoholnim vinima.
Apostol Pavle savetuje Timotiju da popije malo vina, jer je Timotije imao određenu stomačnu bolest.
To vino o kome govori apostol je bilo takozvano "DIBOŠ" vino, koje se spravljalo dugim kuvanjem grožđanog soka, od čega bi se stvorio gust grožđani sok, u koji se zatim dodavalo maslinovo ulje.
Ovo vino su Jevreji koristili i kao lek.
Što se tiče svadbe u Kani Galilejskoj, tu se spominju izrazi "NOVO VINO" i "STARIJE"
Ovde se radi o vremenskom periodu u kome je grožđani sok bio uskladišten.
Isus nije mogao stvoriti oko 100 litara alkoholnog vina u sudovima za čišćenje koji su bili te zapremine, jer bi tada Isus pao na ispitu svog mesijanskog poslanstva, i ne bi se mogao nazvati spasitelj, jer bi navodno tim već pijanim ljudima omogućio višednevno opijanje alkoholom.
Dakle, vino koje su koristili ljudi na svadbi, i ono koje je stvorio Isus, bio je čist grožđani sok, omiljeno piće kod Jevreja.
Izraz "NAPITI" ne znači da su oni bili opijeni alkoholom, jer da je tako, Isus bi ih sigurno ukorio, a ne bi još navodno stvarao još sto dodatnih litara alkohola, i time pravio kompromis sa njihovim grehom.
U bibliji postoji alkoholno vino, kao i grožđani sok, ali se mora odvojiti u kojim se slučajevima ona pominju, i koje je nosilac blagoslova, a koje prokletstva.
Marko, nemas primer polaganja ruku
Hajde da vidimo da li je ova tvrdnja biblijska:
"Zato da ostavimo početak Hristove nauke i da se damo na savršenstvo: da ne postavljamo opet temelja pokajanja od mrtvijeh djela, i vjere u Boga,
Nauke krštenja, i metanja ruku, i vaskrsenija mrtvijeh, i suda vječnoga.
I ovo ćemo učiniti ako Bog dopusti.
Jer nije moguće one koji su jednom prosvijetljeni, i okusili dara nebeskoga, postali zajedničari Duha svetoga,
I okusili dobre riječi Božije, i sile onoga svijeta, i otpali,
Opet obnoviti na pokajanje, jer sami sebi nanovo raspinju i ruže sina Božijega" ( Jevrejima 6. 1 - 6 )
Dakle, polaganje ruku je "POČETAK HRISTOVE NAUKE" odnosno, polaganje ruku se vrši na čoveka koji se obraća Bogu i stupa u službu njemu, u propovedanju jevanđelja.
Apostol govori u kontekstu otpada, da onaj na koga su jednom stavljenne ruke - treba da napreduje ka savršenstvu, a ne ponovo da se vraća nazad u stanje u kome je pre bio, da bi se moralo opet činiti ono kroz šta je već prošao, pokajanje, krštenje, polaganje ruku..itd..
Kome verovati, Miretu, ili reči Božjoj?
Poslednja izmena: