Pa nijedno djelo nije bilo dok nije bilo prethodno u mislima. "jer misli navode na djela" dakle misao je osnovna. A Isus Hristos je Bog, a ti aeris ni sam ne znaš šta si rekao ili htio reći sa onim isticanjem vremena. Za nas postoji vrijeme, ali je Bog uvijek Bog u svim vremenima.
Za JS
Isus nije jedinorođeni nego jedinorodni. Riječ monogenes znači jedinorodni, ona uopšte ne mora da označava vremensku distancu onoga koje monogenes huios (jedinorodni sin) kao što je Isus. I kad govorimo o Isusu ne označava vremensku distancu, nego ta riječ predstavlja odnos Isusa i Oca i to da je Isus zaista jedinstven. Riječ koja najčešće (i koja jedina) opisuje čin rađanja je monogenetos ona označava jedinorođeni (dakle jedino dijete svojih roditelja, nema druge djece) u nekim slučajevima ne znači to nego nešto drugo kao u Bibliji "Valja van se nanovo roditi" "Koji tvori pravdu rođen je od njega" itd. Isus jeste jedinstven, ali to uopšte ne znači da ima postojanje nakon Oca. Čak štaviše znamo da On izlazi iz Oca, On jedini zna Oca. 1 U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog. 2Ona bijaše u početku u Boga. Jovan 1,1-2 Dakle Riječ već postoji. Ona se nalazi u Bogu i Ona je Bog. Ta Riječ je stvarala, a ne da je Ona stvorena. Ovdje JS namjerno žele podmetnuti jednu neistinu. Riječ PREKO uopšte ne znači POSREDNIKA u smislu da Isus nije stvoritelj, Bog jeste sve stvorio preko Riječi, ali u Bibliji jasno vidimo da je Riječ (Isus) stvarala.
"On reče i postade..." "Vjerom poznajemo da je svijet riječju Božijom svršen, da je sve što vidimo iz ništa (ničega) postalo"
Ako je Isus stvoren onda ne bi moglo pisati iz NIČEGA, nego iz Isusa. Ovdje ničeg znači da nije ništa postojalo što je stvoreno, nego samo Bog koji je Stvoritelj. Dakle Bog stvara sve od ničega. Što znači da Riječ Božija (Isus) nije postala, nije stvorena. Ta Riječ stvara. Što je potvrđeno u Jovan 1,3 i u Psalmu 33,6 Rječju Gospodnjom nebesa se stvoriše. Da stvar bude gora za one koji smatraju da je Isus STVORENO biće. Jahve u SZ kaže da ne zna nikog da je Bog osim Njega tj. Sebe. Dakle nema drugih bogova. Jahve kaže da je SAM SVE STVARAO. 24 Ovako govori Gospod, izbavitelj tvoj, koji te je sazdao od utrobe materine: ja Gospod načinih sve: razapeh nebo sam, rasprostrijeh zemlju sam sobom;
Isaija 44,24
Zapazite posebno ovaj dio "RASPROSTRIJEH ZEMLJU SAM SOBOM" Što znači da je Riječ koja je stvarala isto Bog. I sada uporedimo stih Isaija 44,24 sa Kološanima 1,16 shvatićemo da to ne znači da je Isus stvoren.
Nego da je On Bog stvoritelj. Ovdje "Sam sobom" znači da su Otac i Sin jedan isti Bog. Kao što i Isus kaže "Ja i Otac jedno smo" i ovaj drugi stih potvrđuje da je Bog sve SAM stvarao. Isaija 45,12
12 Ja sam načinio zemlju i čovjeka na njoj stvorio, ja sam razapeo nebesa svojim rukama, i svoj vojsci njihovoj dao zapovijest.