После великог двобоја (или вишебоја) реших да коначно поставим два избора за сваког ко се двоуми ко је Исус Христ. Наиме, постоји јака струја људи који виде нешто што ни апостоли нису видели, а камоли напоменули. А и зашто би, када то виде само "тумачи" који нису за то да свако од нас сме да тумачи на свој начин, али зато би да сви ми аминујемо сваку њихову догму. Конкретно:
1. Исус Христ је арханђел Михаило који је разговарао са Исусом Навином и који се спомиње као војвода војске Господње, јер се негде поклапа да Михаило који ће се подигнути ("устати на оружије", народски речено) са својим анђелима збацује сотону са неба. То је Исус лично, само нико од апостола да нам каже то.
2. Исус Христ је старозаветни Бог који је преко анђела говорио из горућег жбуна, дао заповести Мојсију, извео свој народ, такође преко анђела. С обзиром да је Бог Дух и да Га нико никада није видео, те је посредством својих гласника и извршиоца чинио дела и давао заповести, покушавао да окупи свој народ, тек оваплоћењем Речи Божије - Бога добисмо оно што се назва Син Божији - Бог у телу човека, тј. Дух Свети је на Њему. Апостоли Михаила називају арханђелом, у Старом завету се каже да је анђео Божији. Конкретније од тога не може, једино да ни Јуди, ни Петру, ни свим апостолима не беше на памети да кажу да је Христ анђео Михаило, војвода војске Господње. А само да подсетим: Господ је Исус Христ. Ево цитата:
30. И кад се наврши четрдесет година, јави му се у пустињи горе синајске анђео Господњи у пламену огњеном у купини.
31. А кад Мојсије виде, дивљаше се утвари. А кад он приступи да види, би глас Господњи к њему:
32. Ја сам Бог отаца твојих, Бог Авраамов и Бог Исаков и Бог Јаковљев. А Мојсије се беше уздрхтао и не смеше да погледа.
33. А Господ му рече: Изуј обућу своју са својих ногу: јер је место на коме стојиш света земља.
34. Ја добро видех муку свог народа који је у Мисиру, и чух њихово уздисање, и сиђох да их избавим (???): и сад ходи да те пошаљем у Мисир.
35. Овог Мојсија, ког укорише рекавши: Ко те постави кнезом и судијом? Овог Бог за кнеза и избавитеља посла руком анђела који му се јави у купини.
38. Ово је онај што беше у цркви у пустињи с анђелом, који му говори на гори синајској, и с оцима нашим; који прими речи живе да их нама да;(Дела 7)
15. Како наши оци сиђоше у Мисир, и бејасмо у Мисиру дуго времена, и како Мисирци зло чинише нама и оцима нашим; 16. И викасмо ка Господу, и Господ чу глас наш, и посла анђела, који нас изведе из Мисира; и ево смо у Кадису, граду на твојој међи. (4.Мојсијева 20)
1. После ми показа Исуса, поглавара свештеничког, који стајаше пред анђелом Господњим, и сотону, који му стајаше с десне стране да га пре. 2. А Господ рече сотони: Господ да те укори, сотоно, Господ да те укори који изабра Јерусалим. није ли он главња истргнута из огња?
3. А Исус беше обучен у хаљине прљаве, и стајаше пред анђелом.
4. А он проговори и рече онима који стајаху пред њим: скините с њега те прљаве хаљине. и рече му: Види, узех с тебе безакоње твоје, и обукох ти нове хаљине.
5.И рекох му: нека му метну чисту капу на главу. и метнуше му чисту капу на главу, и обукоше му хаљине; а анђео Господњи стајаше. 6. И анђео Господњи засведочи Исусу говорећи:
7. Овако вели Господ над војскама: ако узидеш мојим путевима, и ако уздржиш шта сам наредио да се држи, тада ћеш ти судити дому мом и чуваћеш тремове моје, и даћу ти да ходаш међу овима што стоје.
Преноси шта Господ Саваот (над војскама) говори! Имамо сведочење о расправи војводе и арханђела Господњег са сотоном, али и преношење речи Божијих, шта Господ над војскама каже.
9. А Михаило Арханђел, кад се препираше с ђаволом и говораше за Мојсијево тело, не смеше проклети суд да изговори, него рече: Господ нека ти запрети.
10. А ови хуле на оно што не знаду; а шта знаду по природи као неразумна животиња, у оном се распадају.(Јуда)
11. Кад анђели, који већу снагу и силу имају, не изговарају на њих пред Господом хулни суд;
12. А они, као неразумна животиња, која је од природе на то створена да се хвата и коље, хуле на оно што не разумеју, и у погибли својој пропашће (2.Петрова 2)
Поред Откривења Исусовог, где нам се Господ потпуно открива и говори да је Он Први и Последњи, Алфа и Омега, неке одређене прохришћанске просвећене групе људи доносе ново откривење које чак ни апостолима није било познато. Тако да постоје две одлуке, избор под 1., да се тражи текст који тобоже доказује да је Исус Михаило и да је био у Старом завету независан од Оца, а то је немогуће до оваплоћења Речи - Бога (управо то се говори и открива), или под 2. да се брани божанска природа нашег Господа. Или ми немамо Бога уз себе, или га немају они који унижавају Христа. Треће не може. Или сам ја највећи лицемер што је икада постојао па не дам да се од мог Господа направи анђео, или они који тврде да имају Христа дебело расту у својим заблудама. Син Божији није независан, већ је једно са Оцем. То је исто као да кажем да су моје руке независне, а глава им командује да изврше вољу моју. Тако је и Христу Бог глава и Христ је радио оно што глава рече да треба да се уради не би ли се ми Спасили. Христ није ни могао против Бога, јер би против Себе устао, а то је апсурд.
Анђео је гласник Божији (Бог говори и дела преко њега), а Христ је Син Божији, Онај који заповеда тим анђелима. Ово тврдим само да се не би неко преварио да прихвати унижавање Господа, јер ја немам никакве користи од било чега, сем што се надам да ћу имати удела у васкрсењу. Изнад мене је само моја глава - Христ, и нема других глава да ми командују и тренирају да говорим. Ви сами просудите ко је у чијој власти, само да не саблажњавам више никог, да се не осећам ја као неки лажни пророк. То је последње што ми треба.