Ko je Isus Hristos?

Učlanjen(a)
16.11.2011
Poruka
27
Izvinjavam se jer ja sam kteo da citiram Peko71 a citirao sam haria oprostitemi pomaklo mise,pozdrav svima.

Član
Učlanjen(a)
05.11.2010
Poruka
1.246
Za Pođi za mnom : Nema zameranja onima koji su u potrazi za istinom. Ako išta tražim od Boga to je da mi ne dozvoli, da krenem putem neistine a taj put da mi se učini kao istina. Neke nelogičnosti koje mnogi ne primećuju meni su itekako smetale zato sam morao da potražim odgovore na ta pitanja u suprotnom ne bi imao veru ni u Boga ni u bibliju.
Verovatno si primetio da protivnika ovoga sveta ( satanu ) opisujem kao osobu ( za nas silu ) koja ima mnogo veći uticaj na naše okruženje i na nas nego što se to obično predpostavlja. I tada shvatimo da je zlo koje smo do sada videli samo vrh ledenog brega od stvarnog.
Što se tiče pitanja prvog greha da li je Eva imala odnos sa nekim pre nego sa Adamom ja sam taj odgovor dobio iz biblije . Osim toga i psihologija žena se slaže sa tim tako da i u tome vidim dokaz naime žene mnogo više privlače loši momci zar ne. Postanak 4.1-2 ostavlja utisak da se nešta prećutalo i nije samo taj stih povezan sa tim ima i drugih. Detaljna objašnjenja o tome ipak bih ostavio drugom prilikom i u temi Prvi Greh. Kontraargumenti su dobro došli a ovo je tema o Isusu.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
za Jureta
odgovorio sam ti na post Stivena Hokinga,
a sto se tice teme Isusa Hrista,nisi naveo sta je g.S.Hoking kazao u vezi Isusa.,a sto bi bilo bitno za ovu temu.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
U Zaharija 12.10 Jahve kaže (Jahve počinje da govori od 4. stiha): "i pogledaće na mene kojega probodoše". Pošto je Sin proboden (Jn. 19.34-37), sledi da je Sin Jahve.

Pavle u Ef. 5.14 citira Is. 60.1,2 i kaže: "ustani ti koji spavaš, i vaskrsni iz mrtvih, i obasjaće te Hristos. Isaija je umesto Hristos napisao: obasjaće te Jahve! Takođe u Jer. 23.5,6; 33.15,16 Jahve kaže da je ime klice Davidove Gospod (Jahve) pravda naša. Jasno je da je reč o Hristu. Isaija u 40.3 kaže: "Glas je nekoga koji viče: pripravite u pustinji put Gospodnji (Jahvin), poravnite u pustoši staze Bogu (Elohim) našemu." Taj put je pripremao Jovan Krstitelj za Isusa Hrista koji je opet nazvan Jahve i Elohim (Mk. 1.1-4; Mt. 3.3; Jn. 1.23). Pavle na Hrista primenjuje tekst iz Jev. 2.13,14: "Evo ja (Hristos) i deca koju mi je dao Bog", a u Is. 8.18 ove reči izgovara Jahve (stihovi 1 i 5).

U Ps. 68.18 kaže: "Ti si izašao na visinu (Hristos se vazneo po apostolu Pavlu, Ef. 4.
cool.gif
, doveo si roblje, primio si darove za ljude... Gospode Bože. Ovde je Hristos nazvan Jah (kraći oblik reči Jahve) Elohim. U Ef. 4.11 Hristos je onaj koji daje darove apostolstva, proroštva, evangelizma, pastira i učitelja; a u 1.Kor. 12.28 te darove iste daje Bog, a u 1Kor. 12.4-11 darove razdeljuje Duh po svojoj vlasti svakome kako hoće! Bog je jedan: Otac, Sin i Sveti Duh.

U 1.Kor. 10.9 Pavle kaže da su Jevreji kušali Hrista i od zmija izginuli. U tom događaju (4.Moj. 21.5-7) Jevreji su vikali na Boga (Elohim u 5. stihu), to jest na Gospoda (Jahve u 7. stihu), a Jahve je pustio na narod vatrene zmije (6. stih). Jasno je da apostol Pavle Hrista smatra za Jahve. U ovom tekstu u nekim rukopisima iz 4. veka umesto Hristos stoji Kirios, ali u rukopisima iz 2. veka stoji Hristos. Naravno, stariji dokument uvek se smatra verodostojnijim.

U Otk. 1.8 Svedržitelj je Isus, dok u Otk. 21.22; 4.8; 11.17; 15.3; 16.7; 19.6,15 Svedržitelj je Otac. Reč Svedržitelj označava biće koje sve održava, a to opet može samo Bog. U Otk. 1.4,5 nabrojeni su redom Otac, Sveti Duh i Sin. Za Oca kaže da je "onaj koji jest, i koji beše i koji će doći", a u Otk. 1.8 “onaj koji jest, i koji beše i koji će doći” je Hristos. Dakle, Bog će doći, to jest Otac, Sin i Sveti Duh. Jahve se predstavio kao "onaj koji jest" (2.Moj. 3.14) a i Isus je "onaj koji jest" (Otk 1.
cool.gif
, to jest večan, za koga nema prošlosti ni budućnosti, koji uvek jeste. Moguće je da je Jovan zbog grčkog jezika na kojem je pisao umesto reči Jahve stavio ovaj ceo izraz, koji najbolje odgovara njenom smislu.

"Ako je i bio (Isus) u obličju Božjem, nije se otimao da se isporedi sa Bogom, nego je ponizio sebe..." (Flb. 2.6,7). Da li bi za stvorenje bilo poniženje da postane stvorenje? I čovek je stvoren po Božjem obličju, pa ako je Hristos samo stvorenje po Božjem obličju tu ne bi bilo poniženja. Zato i piše da je Isus bio u Božjem obličju. Bog u telu čoveka, to je zaista poniženje, Stvoritelj u obličju stvorenja.

Isus Hristos je Sin Božji, i to jedinorodni. On se zaista i rodio u telu čoveka. Ali kada David kaže: "Ti si sin moj, ja te sad rodih" (Ps. 2.7) u Delima 3.32,33 Luka nam objašnjava da se tu govori o Hristovom utelovljenju. U Bibliji nema ni govora da je Isus pre svog utelovljenja na Zemlji bio stvorevje. Nasuprot, kada apostol Pavle citira ovaj stih (Jev. 10.5), on citira i 2.Sa. 7.14: "Ja ću mu biti otac i on će mi biti sin." Zapazite da će mu tek u budućnosti biti sin, da će on tek biti rođen, a ne da je ranije rođen.

U Jev. 9.16,17 zapisan je sledeći tekst: “Jer gde je zavet valja da bude i smrt onoga koji čini zavet. Jer je zavet po smrti potvrđen: budući da nema nikakve sile dok je živ onaj koji ga je načinio. Dok sa druge strane u Jer. 31.33 Bog preko proroka kaže: “Nego ovo je zavet što ću učiniti s domom Izrailjevim posle ovih dana, govori Gospod (Jahve)...” Možemo videti da onaj ko čini zavet valja da umre, a sam Jahve preko Jeremije kaže da on čini taj zavet, tako da je to još jedna potvrda stiha iz Zah. 12.10.

Izvor: Isus dolazi

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Odgovor na primjedbe JS
PRIMEDBE:

Neki kažu: ako je Isus Bog, onda ne bi mogao biti iskušan. Po Bibliji, Isus je uzeo telo čoveka, svoje Božanstvo je zaogrnuo ljudskom prirodom, pa svoje božanske osobine nije koristio. Tako je mogao da se služi samo onim što je dostupno svim ljudima, a to je Božja milost. Zato dok je god na Zemlji, Isus se Ocu obraća kao niži višem, kao što mi kao stvorenja treba da mu se obraćamo. Isus stalno govori da ima iste moći kao i Otac (ima život, sveznanje, sveprisutnost, i slično). Isus je pre svega pokazao koliko poverenje treba da imamo u svog nebeskog Oca. Pokazao je da ako se oslonimo na Boga možemo da živimo bez greha, po Božjem zakonu. Zato Isus dok je na Zemlji stalno poziva Oca da deluje, to jest koristi ono što je nama ljudima na raspolaganju. Hijerarhija Otac, Sin, Sveti Duh postoji zbog različitih uloga u planu spasenja. Da li postoji neki citat gde je Isus Hristos u podređenom položaju u odnosu na Oca pre Njegovog utelovljenja, ili pre pada u greh? Naravno, nema ga jer Isus samo dok je na zemlji kaže: "Otac moj je veći od mene" (Jn. 14.28), ali na nebu rade zajedno.

Za Hrista neki ljudi kažu da je bio neka vrsta anđela, pa je postao čovek, pa po vaskrsenju opet anđeo. Ako je po njima stvorenje bilo u stanju da bude u dva oblika (anđeo - čovek - anđeo), zašto Bog ne bi mogao da se utelovi u čoveka? Da li je stvorenje moćnije od svog Stvoritelja, pa može da uradi ono što Stvoritelj ne može?

Neki na osnovu 1.Kor. 8.4-6 kažu da Hristos jeste Gospod i Bog (Elohim), ali nije Jahve i nije svemoguć. Već smo čitali u Isaija 44.6 i 45.5 da je Jahve jedini Elohim, i da nema drugog Elohima osim Njega. Pošto za Isusa znamo da jeste Elohim, jasno je da je i Bog. Ako bi na osnovu ovog stiha rekli da Isus nije Bog, jer piše za Oca da je Bog, to bi bilo isto kao kad bi tvrdili da Otac nije Gospod jer je Isus Gospod, što naravno nije tačno. đavo i demoni sebe nazivaju bogovima i gospodima. To je njihova trajna želja (Is. 14.13,14). Svako za sebe može kazati da je Jahve, Gospod ili Bog, ali on to ne postaje samo zato što se tako nazvao. Ovde je istaknuto jedinstvo Oca i Hrista: postoje lažni bogovi i gospodi, ali mi imamo samo jednog Oca i samo jednog Gospoda Isusa Hrista. Kao što Isus kaže: "Ja i Otac jedno smo (Jn. 10.30).

Neki ljudi kažu da pošto je Isus Hristos posrednik između Boga i ljudi (1.Tim. 2.5), onda nije Bog, jer ne može istovremeno da bude i posrednik i jedan od dve strane između kojih posreduje. Ova primedba je apsurdna, jer u istom stihu piše: "Jer je jedan Bog i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Isus Hristos." Ako Hristos može da bude čovek a u isto vreme da bude posrednik između čoveka i Boga, onda mora da bude i Bog, jer posrednik između Boga i ljudi je očigledno i Bog i čovek - Bog u telu čoveka.

Marko 13.32 kod nas je prevedeno kao da Isus ne zna dan i čas svog povratka na Zemlju. Ovaj grčki glagol ima više mogućnosti za prevođenje, a najprikladnija bi u skladu sa sadržajem bila ova: "A o danu tome i času niko neće objavljivati (predavati znanje, a ne znati) ni anđeli, ...ni Sin, do Otac." Sin koji je poistovećen sa mudrošću, koji je zajedno sa Ocem stvarao svet, koji je zajedno sa Ocem pravio plan spasenja uključujući i Hristov drugi dolazak i koji je izrekao veoma precizna proročanstva o ovom događaju sigurno zna kada će doći da uništi greh, ali će taj dan i čas objaviti Otac.

Izvor: Isus dolazi

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Сви ови стихови су да нас доведе до реализације да је Бог, Створитељ универзума и све животне дошао лично на земљу у телу човека, Исус Христос је умро за наше грехе. Онај ко је Господар универзума, нас је заволео и дао себи за мене и вас. Када мислим о већини невероватно велику љубав, чезнем за сингл. Бити у присуству свог Створитеља и Спаситеља, падају пред његове ноге и захваљуј ми. А ти?
Уобичајено име Оца и Сина - ЈХВХ доказује божанство Исуса
Бог у Библији у књизи говори о Јеврејима Исуса Христа као Створитеља свега. Према претходним стиховима, јасно је да је ЈХВХ се односи на Исуса као Створитеља, она ствара јединство са Оцем.
Јеврејима 1,8-10 - али син каже: "Твој престо, Боже, је за вијеке вјекова: скиптар је правде скиптар ваше Владе Волите правду и мрзи зло, јер си Бог ваш. Бога, помазан уљем радости изнад твојих другова "А:". У почетку вас, господине, земља је основана, дело твоје руке су небеса.
Матеј говори о Исуса као Господа - ЈХВХ. И други текстови се односе на апостола Исуса Христа као Господа. То је могуће зато што само инспирисао писце Новог завета је веровао да је Исус Христос је исти Бог као ЈХВХ - превод Господа.
Матеј 3,3 - Ово је једна о којој пророк Исаија говорио када је рекао: (Исаија 40,3 глас саговорника: "Припремите пут" глас вапијућег у пустињи, пут Припрема Господа поравните стазе му право! " Господ у пустињи, чине пустиње аутопут Богу нашем!)
Дела 4,12 - ни у једном другом нема спасења - људи у свету је дато друго име, у којој треба да се спасемо "(Исаија 43.11 Ја, ја сам Господ и нема спаситеља осим мене.)
Ефесцима 4,8 - Писмо каже: "вазнео се на висинама, запленила заробљенике, дистрибуирани поклоне мушкарцима чињеница да." Говорио "да значи да пре него што је сишао на земљу Онај који сиђе је веома онај који вазнео далеко горе. све небеса, да би могао да испуни све (Псалам 68,19 - Он се вазнео висине, затвореника, можете је народ као поклон, чак и они који се буне, он би требало да Господ Бог живи у нама!)
Филипљанима 2,10 - Због тога га је Бог узвишена изнад свега, име изнад сваког имена је дао на колена пред име Исус свако колено на Небу и на земљи и под земљом и да сваки језик на славу Бога Оца, је признао да је Исус Христос Господ. (Исаија 45 23 Када се кунем у себи,, нудим речи из уста истине, која се не може опозвати. Пре него што ме сваки пад на колена, и сваки језик ће се заклети на мене "Само у Господу", кажу од мене ", правда и моћ!")
Исус Христос је Створитељ човека
Библија каже да је човек створен у слици и подобију Божијем. Имајте на уму да говори у множини нашем подобију. Писмо помиње неколико пута да је Исус увек били и да примењује исте речи као у Старом Завету Бог Отац.
Мојсијева 1,26 - Тада рече Бог: Да начинимо човека на своју слику, након нашег лика!
Мојсијева 9,6 - као лик Божији је Бог створио човека.
Филипљанима 2,7-8 - Уместо тога, он сам дао, има суштину слуга, узео на људски облик. Он се налази у телу као човек, он се понизио и постао послушан, и до смрти - смрт на крсту!
Јеврејима 1,2-3 - али у овим последњим данима говорио нам његов син, кога је именовао наследника свему, кроз кога је створио свет. Он је сјај своје славе, и израз његове суштине, својим моћним реч носи све. Он је преузео бригу о чишћењу од греха, а онда седи с десне стране величанства на високом нивоу.
Јован 8,58 - Исус је одговорио: "Заиста, заиста, кажем вам, пре Аврама била, ја јесам."
Матеј 16,27 - Син Људско биће дође у својој слави са својим анђелима Оца, а затим донети сваком према његовим делима.
Све створено "кроз Њега".
Исус је једини заступник спасења, али и све на небу и на земљи. Све ствари су направљене по њему и за њега.
Римљанима 11,36 - Све је из њега, а преко њега и за њега! Њему слава заувек! Амин.
Колошанима 1,16-17 - Све на небу и на земљи су створени од њега - оно што види и шта да виде, трона и господства и власти. Кроз Њега и за Њега је све створено, и он је пре свега и све стоји.
Римљанима 11,34-36 - "Ко зна Господа ум Ко је имао икада консултовали о свему" "Ко га је дао да га прво, да му плати за то Бог" Све је од њега, преко њега и за њега? ! Њему слава заувек! Амин.
Јован 1,10-11 - Да ли је свет и свет стајаху око њега, али свет га не позна. Он је дошао на своје, али је своју га не примише.
Позивамо Христово име.
У овим стиховима је јасно објашњење имена, за које верујемо, а потом га позове као. Посебно у књизи Римљанима 10, Павле доказује божанство Христа на занимљив начин. Шаље текст ОТ Јоил 2, 32 (27) Христа.
1 Коринћанима 1,2 - Црква Бога у Коринту, посвећени у Христу Исусу, под називом светима и свима који на сваком месту призивају име нашег заједничког Господа Исуса Христа:
Дела 9,14 - а сада постоји и првосвештеници мандат да искористе све који призивају твоје име! "
Римљанима 10.11, 13 до 14 - За Писмо каже: "Ко верује у њега неће разочарати." Заиста, "Свако ко призове име Господње биће спасен." Али, како да га призивају у кога су веровали? И како могу да верују у Њега од којих нису чули? А оно што чути без проповедника?
Дела 4,12 - ни у једном другом нема спасења - људи у свету је дато друго име, у којој морамо бити спашени! "
Колошанима 3,17 - Шта год да урадите, било речима или делима, да их радите све у име Господа Исуса, захваљујући Богу Оцу по њему.
Молитва Христу.
Када су каменовали Стефана молила Христу. Она је исповеда да је Исус као Створитеља му је дао његов дух и сада вас води. Они се моле да опрашта грехе оних који су га каменовали, јер је Исус има моћ да опрости.
Дела 7,59 - Док су га каменовали, Стефан се молио: "Господе Исусе, прими дух мој."
Откровење Јована 2,23 - Када се убијају своју децу, све цркве морају знати да сам то ја, који тражи ум и срце, и да се сваки од вас у складу са вашим делима.
Дела 1,24 - Онда је молио: "Ти, Господе, знаш срцима свих људи показују којој од две сте одабрали ... (У Старом завету титулу." Екамен ум и срце "је одређен Господа - ЈХВХ )
Исус Христос је једнак Богу, али је одустала од свог права, и постао човек и један посредник између Бога и људи. Човек Исус Христ живео "пуноћа Божанства".
1 Тимотеју 2,5 - постоји један Бог и један посредник између Бога и људи, човек Исус Христос, који је себе дао као откуп за све људе.
Филипљанима 2,6-7 - иако је делио Божије природе, њене једнакости са њим последњи пут. Уместо тога, он се предао, има суштину слуга, узео на људски облик. Он се налази у телу као човек, он се понизио и постао послушан, и до смрти - смрт на крсту! Зато му је Бог узвишено изнад свега, име изнад сваког имена је дао на колена пред име Исус свако колено на Небу и на земљи и под земљом и да сваки језик на славу Бога Оца, је признао да је Исус Христос је Господ.
Колошанима 2,8-9 - Водите рацуна да вам се отети филозофија празан преваре засновано на људским традицију и принципе света, а не на Христа. У њему физички присутна сва пуноћа Божанства.
Исус Христос је Бог створио или биће? - Део 1

Učlanjen(a)
22.12.2010
Poruka
1.500
Jovan 8:32
[SUP]32[/SUP] I poznaćete istinu, i istina će vas izbaviti

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
I naravno ne možeš ništa oboriš od ovog gore. A istina je Gospod Isus Hrist Jovan 14,6

Natrag