Ми се нисмо изједначили са Вишњим, баш напротив. Исус није створен и то је јасно. Исус није корио људе који Му се клањају, Исус је опраштао гријехе, Исус је безгрешан, Исус је изашао од Бога, Исус је Ријеч Божија, Исус је створитељ итд. Исус је несумњиво Бог али и човјек, месија, спаситељ, жртва, откупитељ, помазаник итд.
Пеко 71 мораш уочити разлику између стварања и рађања. У јеврејском посебна ријеч БАРА (створи) је употребљена у значењу само Божјег стварања.
Само Бог може да створи, тачније од ничега да створи нешто. "и зове оно што није, као оно што јесте"
"Вјером познајемо да је свијет ријечју Божјом свршен, да је све што видимо из ништа постало" Већ сам рекао да је Исусово право име Ријеч Божија. Исус је створитељ свијета.
Исус је несумњиво Бог. Михеј каже да су Његови изласци од почетка од вјечних времена.
Значи да је Исус одувијек постојао Михеј 2,1
Уз назив Исус стоји ријеч ГОСПОД (грч. Куриос или Кириос) дословно значи "Онај коме припада нека особа или предмет" А ко може бити једини власник свега? Наравно Бог.
Грчка ријеч "ЕИМИ" у стиху Јован 8,58 за ријеч "ЈА САМ" значи "бити, постојати" што је потпуно подударно са "Ја сам онај који јесам" или ЈХВХ
Рађање нема везе са стварањем. Бог је једном створио све живо, даље се наставља рађање, у рађању није ништа постало потпуно ново.
Човјек рађа човјека, мачка мачку, ружа ружу. Оно што се рађа од Бога је Бог. И не само то. Бог нема почетка, ријеч Алфа и Омега се везује за почетак стварања Исус је почетак стварања Земље а није Он створење, Он је и Омега тј. свршетак ове грешне Земље.
Јован јасно каже да је Ријеч постала тијело Јован 1,14. Значи Бог долази у тијело, самим тим што долази у тијело Он постаје и човјек зато и кажемо Син човјечији, а пошто је Син Бога Син Божији.
Само Бог који се понизио (Исус) је могао да спаси људе. Зашто се Исус понизио? Па да би се ми узвисили. Ми људи једино можемо видјети Бога на тај начин, јер би страдали да Га видимо у цијелој Његовој слави и величини.
Бога заиста нико никада није видио у Његовој слави и величини. Чак ни анђели. Знамо да су и анђели подложни гријеху, уствари сва прича је и почела од Луцифера бившег анђела.