Ko je archangel Mihail: Isus bog ili andjeo?

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Vrtiš se u krug. Nije Bog Otac nikada viđen čitaj malo poslanicu 1. timotiju.
I Isus je Bog, a ovde pise da BOga niko nikad nije video sto znaci da Bozansku Prirodu Sina niko nikada nije niti ce videti.
Oni su se držali Biblije, subotu, nisu jeli nečistu hranu. Vi sa njima imate veze taman koliko avram sa učenjima pagana.
Oni nisu verovali da je Hristos BOg, nemamo o cemu da pricamo, njihova nauka je drugacija od vase, necista hrana i subota su potpuno nebitni za spasenje.
To što te tvoja crkva učila da mrziš druge je problem tvoje crkve i tvoj lični problem. Inače je to problem ljudi koji usko gledaju.
Ne mrzim nikoga jer ne osudjujem nikoga, samo govorim istinu, ja da mrzim ostao bi adventista, a ne bi postao pravoslavan.
Ono što ja iznosim je tumačenje Biblije koje ti ne možeš da oboriš
Svako tumacenje moze da se obori drugacijim tumacenjem, pricas gluposti......
Postaješ nervozan, zato što želiš na silu da vjeruješ ono što je neistina.
To sam zeleo kad sam bio kod vas, ali mi nije uspelo.
A što naučava tvoja crkva.
Telo Hristovo.
Znam to iz ličnog iskustva.
Trenutnog.
To je dokaz nepobijeđene gordosti.
Gordost je najveci greh, a ja nisam gord Bogu hvala.
Velika osjetljivost i uvredljivost na drugačije mišljenje.
U narednim recenicama si dokazao da se ova izjava na tebe odnosi.
Stradaju jer su gordi.
Stradaju jer su HRistovi, a ne jer su gordi, ne znas ti kako se pobedjuje gordost jer si gord i u tebi nema ljubavi.
Tvoj prilog me ne zanima. Pretpostavljam šta si stavio.
Toliko strada kod nas svakog casa, a kod vas toliko nikada nije stradalo jer niste Hristovi vec od ovoga sveta.
Čak i kada su ubijali ljude u Jasenovcu mnogi su pokazivali duh gordosti kao onaj čiča što je rekao "Samo ti sinko radi svoj posao" dokaz gordosti i ponositosti.
U JAsenovcu su ljude ubijali jer su Srbi, a ne Pravoslavni.To se zove sarkazam, a ne gordost.
Umejsto da blagoslovi Pavelića i ustaše da se pomoli sa njih Bogu da im oprosti i da im sam oprosti.
Ne bi ti oprostio, a osudjujes.
Da vam je Isus uzor onda bi koristili Njegove riječi sa krsta ili riječi prvomučenika Stefana. Dokaz da mi Srbi (vi pravoslavci) i kada stradamo nemamo ni minimum hrišćanskog duha.
Ono sto sam ti dao su Nigerijsci, a ne Srbi, deca svakodnevno stradaju jer su hriscani, zar iz gordosti?
Koliko je samo nasih stradalo u istoriji, a bili su smireni ljudi, ako smo mi gordi onda su i rimokatolici, a njih ne gone, dokaz da nas ne gone zbog gordosti je taj sto rimokatolike ne gone.Nas gone jer je Hristos rekao da ce Njegovu crkvu goniti, a vas ne gone jer niste Njegova crkva.Opet mi nisi odgovorio na pitanje.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
I Isus je Bog, a ovde pise da BOga niko nikad nije video sto znaci da Bozansku Prirodu Sina niko nikada nije niti ce videti.

Pa piše da je Bog viđen. Dakle viđen je Isus.

Oni nisu verovali da je Hristos BOg, nemamo o cemu da pricamo, njihova nauka je drugacija od vase, necista hrana i subota su potpuno nebitni za spasenje.

Jeste bitno za spasenje. Bog se ne mijenja, ako je kaznio Jevreje zbog svinjetine i kršenja subote, da kako tek neće ove tzv. hrišćane.

Ne mrzim nikoga jer ne osudjujem nikoga, samo govorim istinu, ja da mrzim ostao bi adventista, a ne bi postao pravoslavan.

Dokazao si da mrziš tvoj način govorenja je dokaz da si pun duha mržnje. To što si bio advent. nije nikakvo mjerilo i ja sam bio pravosl. Advent. ne idu u zatvor, pravoslavci idu. Vi ste pokazivali mržnju na ovim prostorima. To je čak i ivo Andrić opisao da su najgori ljudi oni koji se okupljaju oko manastira, tekija i bogomolja.

Ivo Andrić je pisao još 1920. godine:

"Kod vas asketi ne izvlače ljubav iz svoje askeze, nego mržnju na sladostrasnike; trezvenjaci mrze one koji piju, a u pijanicama se javlja ubilačka mržnja na ceo svet. Oni koji veruju i vole smrtno mrze one koji ne veruju ili one koji drugačije veruju i drugo vole. I, na žalost, često se glavni deo njihove vere i njihove ljubavi troši u toj mržnji. Najviše zlih i mračnih lica može čovek sresti oko bogomolja, manastira i tekija."

Stradaju jer su HRistovi, a ne jer su gordi, ne znas ti kako se pobedjuje gordost jer si gord i u tebi nema ljubavi.

Da su Hristovi stradali bi u miru kao hrišćani bez velike buke. Blagoslovili bi svoje krvnike, molili se za njih. Opet dokazuješ duh mržnje. Sigurno si ga imao kada si bio kod advent. pa si izašao jer se tamo uči ljubav prema Bogu i ljudima. Jer ti sada pokazuješ duh mržnje. Naravno o temi nemaš šta ni reći jer nemaš dkaza da Mihailo nije Isus. svodiš raspravu na lični nivo.

Toliko strada kod nas svakog casa, a kod vas toliko nikada nije stradalo jer niste Hristovi vec od ovoga sveta.

Pa stradaju i muslimani svaki čas. Nisi ni čitao u NZ da postoje dva stradanja za istinu i za laž. Pa Jevreji su najviše stradali jel to dokaz de je judaizam vjera od Boga? Nije.

1. Petrova 3,17Jer je bolje, ako hoće volja Božija, da stradate dobro čineći, negoli zlo čineći.

Vi stradate zbog svog zla. zato je Bog uništio idolopokloničku Vizantiju, uništio pravosl. bogomolje na KiM zbog idolopoklonstva. Uništio vam je idole.

U JAsenovcu su ljude ubijali jer su Srbi, a ne Pravoslavni.To se zove sarkazam, a ne gordost.

To je povod, a uzrok je gordost Srba i drugi grijesi. Pa što bi nas neko više poštovao kada mi sebe nismo poštovali i ubijali se međusobno posebno u CG među plemenima.

Ne bi ti oprostio, a osudjujes.

Pa ja se mogao nekima osvetiti da umru, ali nisam. To govoriš je vi ne praštate nikome. Kako su nas ubijali u 2. svje. ratu vi ste onda čekali priliku da se svetite drugima. Vaša djela su zločini, blagosiljanje zločinaca, slavljenje pogroma drugih.

Ono sto sam ti dao su Nigerijsci, a ne Srbi, deca svakodnevno stradaju jer su hriscani, zar iz gordosti?
Koliko je samo nasih stradalo u istoriji, a bili su smireni ljudi, ako smo mi gordi onda su i rimokatolici, a njih ne gone, dokaz da nas ne gone zbog gordosti je taj sto rimokatolike ne gone.Nas gone jer je Hristos rekao da ce Njegovu crkvu goniti, a vas ne gone jer niste Njegova crkva.Opet mi nisi odgovorio na pitanje.

Bog je poslao Turke (ljude sa starozavjetnim duhom) zato što smo bili grešni. Čitaj malo Njegoša pa će ti biti jasnije kakvi smo. Rimokatolici su isto idolopoklonici, ali se nisu međusobno istrebljivali. A mi jesmo (MI mislim kao narod) tj. vi pravoslavci. Dakle oni su tu pokazali ispravniji karakter. Osim toga Vatikan je usavršio paganizam pa je zato veća zvijerka. Oni su majka paganskim crkcvama, a vi (PC) će ćerka, zato su oni (katolici) više uništavali nas Srbe.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Pa kako nisu gonili su Valdežane, oni su držali subotu, gonili su hrišćane od strane Rima, zatim inkvizicija.

Službeni odgovor Waldenške Crkve u Italiji vezan uz tvrdnje Adventista sedmog dana

E-mail prepiska pastora Thomas-a Soggin-a iz Waldenške crkve u Bergamu i Andras-a Szalai-a, direktora Centra za apologetska istraživanja (CFAR Mađarska) vezano uz tvrdnje adventista sedmog dana kako su Waldenžani držali subotu.

Lipanj 19, 2006

Draga braćo,

Ja sam Andras Szalai, direktor evanđeosko apologetskog istraživačkog centra u Mađarskoj i trebam vašu pomoć, stručnu pomoć od Waldenškog teologa za potrebe nekih istraživačkih projekata.

Riječ je o tvrdnji Adventista sedmog dana da su Waldenžani držali zapovijed o suboti. Koliko ja znam, to je netočno, ali htio bih znati vaše mišljenje. Ako su Waldenžani ikada držali subotu, molim vas dajte mi povijesne izvore.

Andras Szalai
Apologia Research Center (CFAR Hungary)
Pf. 22, 1576 Budapest. Hungary

http://www.thecenters.org
lipanj 21. 2006.

Dragi brate Andras, moje ime je Thomas Soggin, ja sam Waldenški pastor u Bergamu (Sjeverna Italija) i zadužen sam od našeg odbora, Tavola Valdese - odgovoriti na vaše pismo.

Nakon sinode Chanforan u Angrogne (1532) i kasnije, valdenzi su postali Reformirana Prezbiterijanska crkva, kao ona u Ženevi. Oni su usvojili ispovijedanje vjere reformiranih Hugenota , tzv sinode "De La Rochelle" iz 1559.

1655. Waldenška crkva je dobila svoju ispovijest vjere, ....

Dakle, valdenzi ne drže subotu (u smislu da subotu imaju umjesto nedjelje) i nisu bili čuvari "subotnje istine", kako to neki zovu. Valdenzi nisu nikada držali sedmi dan kao Adventisti subotu, nego su slijedili Pavla u Rim 14,5-8.

Stoga se može vrlo jasno reći da valdenzi nisu bili čuvari subote kao sedmog dana i nisu bili progonjeni za držanje subote kao dana odmora!

Srdačan pozdrav, Vaš, Thomas Soggin

Lipanj 22, 2006. godine

Dragi brate Thomas,

Samo još jedna stvar. Mogu li koristiti vaše pismo kao službeni odgovor od Waldenške crkve za pobijanje tvrdnje adventista sedmog dana? (Kao što sam napisao, adventisti sedmog dana tvrde da su Valdenžani držali subotu baš kao i Adventisti sedmog dana, i na ovaj način žele uspostaviti povijesni kontinuitet s crkvom ...)

U slučaju da mi dopuste da koristim Vaše pismo, poslao bih ga nekim američkim istraživačima, koji će učiniti samo ono što nam je činiti, reći Adventistima sedmog dana da ne mogu koristiti Valdenžane kao dokaz svog povijesnog kontinuiteta.

Bog te blagoslovio! Andras

lipanj 23. 2006

Dragi brate Andreas,

Svakako možete koristiti moje pismo s cijelom dokumentacijom, jer stari Waldenški pokret i tvrdnje Adventista sedmog dana, povijesno gledajući, nemaju veze jedno s drugim, niti Waldenškom Reformiranom Crkvom nakon reformacije 1532.

Obilje Božjeg blagoslova, Thomas Soggin

HTML:
http://www.lifeassuranceministries.org/studies/waldenses.html

P.S. Još vam ostadoše Katari. Očito ste od njih baštinili "istine".

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
Pa piše da je Bog viđen. Dakle viđen je Isus.
Bog nije nikada vidjen, On je Objavljen u svojoj punoti tj. energijama ,ali Njega niko nikada nije niti ce moci videti.
Jeste bitno za spasenje. Bog se ne mijenja, ako je kaznio Jevreje zbog svinjetine i kršenja subote, da kako tek neće ove tzv. hrišćane.
Nece jer su ljudi u NZ drugaciji tj. imaju ljubavi za razliku od SZ.] i oslobodjeni su onog prokletstva iz SZ, u SZ je bilo "oko za oko zub za zub" i receno da mrzimo svoje neprijatelje, a u NZ je receno da volimo svoje neprijatelje i da prastamo.Inace prvi hriscani su jeli sve kako su im apostoli i zapovedili, hriscani se nisu razlikovali od ljudi medju kojima su ziveli po nacinu zivota tj. po jedenju, oblacenju i sl.
Dokazao si da mrziš tvoj način govorenja je dokaz da si pun duha mržnje. To što si bio advent. nije nikakvo mjerilo i ja sam bio pravosl. Advent. ne idu u zatvor, pravoslavci idu. Vi ste pokazivali mržnju na ovim prostorima. To je čak i ivo Andrić opisao da su najgori ljudi oni koji se okupljaju oko manastira, tekija i bogomolja.
Prijatelju ja sam se u Pravoslavnom hramu sjedinjivao sa HRistom i bliznjima, a na adventistickim okupljanjima umalo upao u tucu oko bele tehnike, o cemu pricamo?
"Kod vas asketi ne izvlače ljubav iz svoje askeze, nego mržnju na sladostrasnike; trezvenjaci mrze one koji piju, a u pijanicama se javlja ubilačka mržnja na ceo svet. Oni koji veruju i vole smrtno mrze one koji ne veruju ili one koji drugačije veruju i drugo vole. I, na žalost, često se glavni deo njihove vere i njihove ljubavi troši u toj mržnji. Najviše zlih i mračnih lica može čovek sresti oko bogomolja, manastira i tekija."
Rekoh vec ne interesuje me njegovo misljenje kao ni Dositejevo niti bilo cije sem Bozijeg.
Da su Hristovi stradali bi u miru kao hrišćani bez velike buke. Blagoslovili bi svoje krvnike, molili se za njih. Opet dokazuješ duh mržnje. Sigurno si ga imao kada si bio kod advent. pa si izašao jer se tamo uči ljubav prema Bogu i ljudima. Jer ti sada pokazuješ duh mržnje. Naravno o temi nemaš šta ni reći jer nemaš dkaza da Mihailo nije Isus. svodiš raspravu na lični nivo.
Ja sam trazio dokaze da je Mihailo ISus i nisi mi ih dao, dao si mi samo tvoja tumacenja i tvoja zapazanja koja sam rekao da me ne interesuju.Ti svodis raspravu na licni nivo jer nemas odgovore i argumente.Niko od stradalnika u PC koji je stradao za Hrista nije proklinjao niti napadao svoje neprijatelje pa ni ovi ovde na video vec su u tisini stradali.
To je povod, a uzrok je gordost Srba i drugi grijesi. Pa što bi nas neko više poštovao kada mi sebe nismo poštovali i ubijali se međusobno posebno u CG među plemenima.
Pusti ti Srbe mi pricamo o pravoslavlju ja nisam Srbin poreklom niti me je nacionalnost ikad interesovala, Didahi strogo osudjuje nacionalizam.
Pa ja se mogao nekima osvetiti da umru, ali nisam. To govoriš je vi ne praštate nikome. Kako su nas ubijali u 2. svje. ratu vi ste onda čekali priliku da se svetite drugima. Vaša djela su zločini, blagosiljanje zločinaca, slavljenje pogroma drugih.
?
Bog je poslao Turke (ljude sa starozavjetnim duhom) zato što smo bili grešni.
Ne Turke niko nije poslao, oni su sirili Islam i uspeli su ovde, ako je za tebe to Bozije delo onda ti nisi hriscanin vec musliman.
A mi jesmo (MI mislim kao narod) tj. vi pravoslavci. Dakle oni su tu pokazali ispravniji karakter. Osim toga Vatikan je usavršio paganizam pa je zato veća zvijerka. Oni su majka paganskim crkcvama, a vi (PC) će ćerka, zato su oni (katolici) više uništavali nas Srbe.
Srbi su krivi za svoju propast, ane Crkva, naravno da su stradali jer su PRavoslavni, a stradali su za Hrista, Hristos je rekao da ce Njegovu crkvu uvek goniti i nas gone ne zato sto smo gordi vec zato sto za razliku od vas ne zelimo da se odreknemo istine!
NACIONALNOST NEMA NIKAKVE VEZE SA VEROM, HRISCANI SU ZASEBNA NACIJA.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Bog nije nikada vidjen, On je Objavljen u svojoj punoti tj. energijama ,ali Njega niko nikada nije niti ce moci videti.

piše da je viđen, vjerovaću Isaiji, Mojsiju, Aronu i 70 starješina, tebi neću.

Nece jer su ljudi u NZ drugaciji tj. imaju ljubavi za razliku od SZ.] i oslobodjeni su onog prokletstva iz SZ, u SZ je bilo "oko za oko zub za zub" i receno da mrzimo svoje neprijatelje, a u NZ je receno da volimo svoje neprijatelje i da prastamo.Inace prvi hriscani su jeli sve kako su im apostoli i zapovedili, hriscani se nisu razlikovali od ljudi medju kojima su ziveli po nacinu zivota tj. po jedenju, oblacenju i sl.

nije moralni zakon proklestvo nego grijeh. Kojoj vrsti zakona pripada "oko za oko" u SZ.

Rečeno ali nije napisano.

Prijatelju ja sam se u Pravoslavnom hramu sjedinjivao sa HRistom i bliznjima, a na adventistickim okupljanjima umalo upao u tucu oko bele tehnike, o cemu pricamo?

A ovdje pokazuješ mržnju.

Rekoh vec ne interesuje me njegovo misljenje kao ni Dositejevo niti bilo cije sem Bozijeg.

Pa ne možeš da dokažeš da nije upravu.

Ja sam trazio dokaze da je Mihailo ISus i nisi mi ih dao, dao si mi samo tvoja tumacenja i tvoja zapazanja koja sam rekao da me ne interesuju.Ti svodis raspravu na licni nivo jer nemas odgovore i argumente.Niko od stradalnika u PC koji je stradao za Hrista nije proklinjao niti napadao svoje neprijatelje pa ni ovi ovde na video vec su u tisini stradal

Dao sam ti. Jer ako ne možeš da oboriš ono što sam dao, znači da sam dokazao. Srbi proklinju svaki dan, psuju. Vi ne sztradate za Hrista nego za vladike, političare, ideologiju.

Ne Turke niko nije poslao, oni su sirili Islam i uspeli su ovde, ako je za tebe to Bozije delo onda ti nisi hriscanin vec musliman.

poslao ih je Bog da Srbe kazni i opomene. Pa Bog je slao i Novuhodonosora na Jevreje. Nije Bogu prvi put da neznabošce šalje na one koji sebe smatraju da su istinski vjernici.

Srbi su krivi za svoju propast, ane Crkva, naravno da su stradali jer su PRavoslavni, a stradali su za Hrista, Hristos je rekao da ce Njegovu crkvu uvek goniti i nas gone ne zato sto smo gordi vec zato sto za razliku od vas ne zelimo da se odreknemo istine!
NACIONALNOST NEMA NIKAKVE VEZE SA VEROM, HRISCANI SU ZASEBNA NACIJA.

Kriva je PC koja je podsticala na ustanke protiv Turaka kada nije bio momenat i onda su ljudi doživjeli pogrom. KO je dizao bune nego popovi. Onda su se turci svetili i narod je stradao. I sada 90. crkva je pozivala narod na rat i narod je stradao. Kao i četnike 41. i u Velikom ratu 14. Kao i 99. kada je opet stradao narod.

stradali su zbog gordosti.

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
piše da je viđen, vjerovaću Isaiji, Mojsiju, Aronu i 70 starješina, tebi neću.
Veruj apostolu koji pise "Boga niko nikad nije video", SZ pravednici i proroci nisu videli Bozansku prirodu to je nemoguce oni su videli Boga na potpuno drugi nacin.
nije moralni zakon proklestvo nego grijeh. Kojoj vrsti zakona pripada "oko za oko" u SZ.

Rečeno ali nije napisano.
Zakon je zakon i od Boga je bio napisan ili ne, naravno greh i prokletstvo su usko povezani.
A ovdje pokazuješ mržnju.
Govorim sta sam video.
Pa ne možeš da dokažeš da nije upravu.
Jeste u pravu delimicno.
Dao sam ti. Jer ako ne možeš da oboriš ono što sam dao, znači da sam dokazao. Srbi proklinju svaki dan, psuju. Vi ne sztradate za Hrista nego za vladike, političare, ideologiju.
Mi stradamo za Hrista(PRavoslavni) vec rekoh ja nisam Srbin vec sam jevrejskog porekla, ovde govorimo o pravoslavnima, a ne o Srbima, nacionalizam me ne interesuje.
poslao ih je Bog da Srbe kazni i opomene. Pa Bog je slao i Novuhodonosora na Jevreje. Nije Bogu prvi put da neznabošce šalje na one koji sebe smatraju da su istinski vjernici.
Nije Bog poslao Turke, Navuhodonosor je druga stvar i situacija, Turci su sirili naopaku nauku, a ne samo kaznjavali.
Kriva je PC koja je podsticala na ustanke protiv Turaka kada nije bio momenat i onda su ljudi doživjeli pogrom. KO je dizao bune nego popovi. Onda su se turci svetili i narod je stradao. I sada 90. crkva je pozivala narod na rat i narod je stradao. Kao i četnike 41. i u Velikom ratu 14. Kao i 99. kada je opet stradao narod.
Ustanak su podsticali Rusi i kad im je Napoleon pokucao na vrata napustili su Srbe.Crkva je bila u normalnim odnosima sa Turskom vlasti ona nikad nije podsticala nasilje, crkva se protivi nasilju to sto ima nekih bisera kao Nikanor je druga stvar, evo npr. u 7. veku cela crkva je bila jereticka sem Svetog Maksima ISpovednika koji je bio monah, a ne vladika, vladike su najvise zapadale u jeres kao i patrijarsi, ali uvek su postojali mali ljudi koji su se izborili za istinu, a ti mali ljudi velikima ce se nazvati u Carstvu NEbeskom.
KO je dizao bune nego popovi. Onda su se turci svetili i narod je stradao. I sada 90. crkva je pozivala narod na rat i narod je stradao. Kao i četnike 41. i u Velikom ratu 14. Kao i 99. kada je opet stradao narod.
Inace cetnici su pljackali crkve i manastire vise od komunista, crkva se u svojim dogmatima protivi svakoj vezi sa drzavom, ima onih koji rade pogresne stvari, kao sto se ovi adventisti tuku oko bele tehnike, oni se ne tuku jer su adventisti vec zato sto su Srbi ne uce adventisti da se treba tuci oko bele tehnike kao ni PRavoslavci da treba da se podstice nacionalizam.

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Veruj apostolu koji pise "Boga niko nikad nije video", SZ pravednici i proroci nisu videli Bozansku prirodu to je nemoguce oni su videli Boga na potpuno drugi nacin.

To ne umanjuje da su vidjeli BOga u nekom od pojavnih oblika.

Zakon je zakon i od Boga je bio napisan ili ne, naravno greh i prokletstvo su usko povezani.

Ne znaš, građanskog karaktera. Inače i Hamurabijev zakon ima slične odredbe. Oko za oko je zakon koji ukazuje na konačnu kaznu. I nema veze sa moralnim iako je donešen kao posljedica kršenja moralnog.

Mi stradamo za Hrista(PRavoslavni) vec rekoh ja nisam Srbin vec sam jevrejskog porekla, ovde govorimo o pravoslavnima, a ne o Srbima, nacionalizam me ne interesuje.

Ne stradate. očigledno nisi čuo da ima stradanje i zbog proklestva. Pa jedno od glavnih obilježja SPC je nacionalizam.

Nije Bog poslao Turke, Navuhodonosor je druga stvar i situacija, Turci su sirili naopaku nauku, a ne samo kaznjavali.

Nije nimalo druga stvar. Srbi imaju isto Pismo kao i Jevreji tada čak i više. dakle imaju i odgovornost istu ako ne i veću. Pa ni vi ne širite ispravnu nauku, oni bar ne kažu da su hrišćani.

Ustanak su podsticali Rusi i kad im je Napoleon pokucao na vrata napustili su Srbe.Crkva je bila u normalnim odnosima sa Turskom vlasti ona nikad nije podsticala nasilje, crkva se protivi nasilju to sto ima nekih bisera kao Nikanor je druga stvar, evo npr. u 7. veku cela crkva je bila jereticka sem Svetog Maksima ISpovednika koji je bio monah, a ne vladika, vladike su najvise zapadale u jeres kao i patrijarsi, ali uvek su postojali mali ljudi koji su se izborili za istinu, a ti mali ljudi velikima ce se nazvati u Carstvu NEbeskom.

Ustanak su ne samo podsticali nego ga i dizali popovi. Eto kakva ste braća jedni prodali druge. Bila u normalnim odnosima (to sam znao) sve do određenog momenta. Nemoj da pričaš bezveze kada su popovi dizali ustanke.

У покретању Устанка значајну улогу има стари буковички прота Атанасије Антонијевић. Прота је рођен у Буковику под Букуљом. Прво образовање је стекао код стрица, свештеника буковичког, Јефтимија, а затим одлази у Београд где је изучио абаџијски занат. У Београду је научио турски и грчки, што ће устаницима бити од велике користи.

Свештеник Лука Лазаревић са свога јунаштва и храбрости опеван је и у народним песмама. О каквом јунаку се ради довољно говори то да је 14 пута био рањаван у тешким борбама. Рођен је у Свилеуви. После школовања у Срему оженио се и рукоположен је у чин свештеника. Због погибије његовог брата кнеза Ранка од бега Новљанина створила се код њега велика мржња према Турцима.

Архимандрит манастира Враћевшнице и потоњи митрополит Србије Мелентије Павловић учествовао је у борбама Првог и Другог устанка.
У борбама са Турцима истицао се и архимандрит студенички Самуило Јаковљевић.

Изузетно је био храбар и поп Филип Петровић. Рођен је 1775. у близини Студенице. Живео је у Трнави. Учествовао је у биткама код Подгоре, на Коштанском пољу, Столу и Тамњићу.

Као учесници у устанку помињу се и ови свештеници: протопоп Никола ритопечки и Марко Довљеновић из Остружнице, поп Ђорђе из Кућана, калуђер Макарије из Каоника, поп Петар Поповић из чете Хајдук Вељка, поп Јован Димитријевић, који је из Шапца гађао Турке на Малајници.[15]

На успостављању веза између Русије, Србије и Црне Горе ангажован је био архимандрит Спиридон Филиповић-Сундечић, родом из Шибеника. После српског пораза на Каменици 1809. године однео је Карађорђево писмо руском цару у коме га моли за помоћ.[21]
puzovich-v00.gif

У припремању устанка учествовали су и митрополит цетињски Петар I и архимандрит пивског манастира Арсеније Гаговић. Да се митрополит Петар спремао за устанак и да је био у току припрема у Београдском пашалуку видимо из његовог писма дечанском игуману Данилу од 10. јануара 1804. године. У писму стоји: "…да ти је на знање и добро да пазиш: ове године имамо намеру ми Црногорци и са београдске стране Срби скочити на оружје против наших непријатеља Турака…

Učlanjen(a)
21.09.2015
Poruka
1.460
To ne umanjuje da su vidjeli BOga u nekom od pojavnih oblika.
Pa mozemo projavu Boga videti i u prirodi, kroz andjela oni su mogli videti Boga tj. kroz reci andjela.Oni su rekli da su videli Boga, ali nisu oni videli Boga bukvalno vec su videli kakav je Bog zaista, u SZ Bog je bio nemislosrdni sudija, a malo pravednika je uspelo da vidi Boga ljubavi, ti pravednici su vaskrsli kad je HRistos umro.
Ne znaš, građanskog karaktera. Inače i Hamurabijev zakon ima slične odredbe. Oko za oko je zakon koji ukazuje na konačnu kaznu. I nema veze sa moralnim iako je donešen kao posljedica kršenja moralnog.
Ima veze jer ti bratu treba da oprostis, a ne da mu trazis da ti vrati stetu, to je svakako moralni zakon, gradjanski zakon se temelji na moralu koji je usadjen u coveka kad je stvoren tj. moral je glas Boziji(savest) u coveku koji ga vuce ka Bog kao sto je bio slucaj sa Jovom.
Ne stradate. očigledno nisi čuo da ima stradanje i zbog proklestva. Pa jedno od glavnih obilježja SPC je nacionalizam.
Pravoslavni svuda stradaju, a rimokatolici ne to nesto govori.Mi ne stradamo zbog prokletstva vec zbog toga sto smo HRiscani, od Turaka smo stradali jer smo HRiscani, a od HRvata jer su Srbi.Nazalost jeste iako se to prtivi i svetootackom ucenju i dogmatima i kanonima, neke vladike nisu takvi, a neki jesu, crkvi treba reforma.
Nije nimalo druga stvar. Srbi imaju isto Pismo kao i Jevreji tada čak i više. dakle imaju i odgovornost istu ako ne i veću. Pa ni vi ne širite ispravnu nauku, oni bar ne kažu da su hrišćani.
NAs od svih hriscana su neprestano gonili i gone, HRistos je rekao da ce Njegovu crkvu stalno goniti, ili smo mi crkva prava ili nije niko.
Ustanak u Srbi je uzrok Francuske revolucije i propasti Turskog Carstva, iako su i da jesu i da nisu(nen interesuje me) podsticali ili ubijali PC u svom ucenju i dogmatima zabranjuje nacionalizam(Didahi osudjuje i daje anatemu, 1. vek).To nije Pravoslavno ucenje vec mus e protivi.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Zalosno je kad shvatis da neko moze biti toliko zaslepljen mrznjom da jednostavno ne zeli i nece da vidi..
Dobrota i istina, pravednost, cistota i milosrdje se ne istice, vec zlo..
To je posledica zatrovanog uma, zatrovanog na zalost najgorom mrznjom, gordošću i sebicnoscu..

Sta bi sad trebalo, da izvlacim zla iz adv. crkve i da postavljam koje sve gadosti cine?
Da svi gledaju?

Jel to dogma, jer to Hristova nauka?

Jer ocenjivanje neke zajednice, po onome sto njihovi vernici rade?

Ako je tako ajd sad da opalimo po adventistima, ja bolje od svih znam sta oni rade, pa to čak i ne kriju, mozete procitati u novinama koje izdaje crkva..

Jel ovo merilo istine, pa onda ni adventisti nisu prava crkva, nisu ni pravoslavni, nisu ni katolici, nisu ni baptisti, nisu ni luterani, nisu ni pentakostalni, nije niko..

Vi optužujući druge, optuzili ste sami sebe.
Kako ne shvatate vise, kolika mrznja mora biti u coveku da bi to radio???

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
NAs od svih hriscana su neprestano gonili i gone, HRistos je rekao da ce Njegovu crkvu stalno goniti, ili smo mi crkva prava ili nije niko.
Ustanak u Srbi je uzrok Francuske revolucije i propasti Turskog Carstva, iako su i da jesu i da nisu(nen interesuje me) podsticali ili ubijali PC u svom ucenju i dogmatima zabranjuje nacionalizam(Didahi osudjuje i daje anatemu, 1. vek).To nije Pravoslavno ucenje vec mus e protivi.

Nečasno vodiš raspravu, obišao si ono što sam dao a dokaz je da je SPC učestvovovala u dizanju ustanka i u ratovima. Samo ti zabijaj glavu u pjesak. Neće to promijeniti istinu.

Natrag