Ko je archangel Mihail: Isus bog ili andjeo?

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Свакако да се говори о Господу, само што треба да се коначно схвати да су Отац, Син и Свети Дух - ЈЕДНО. Зар се не говори да се поново рађамо у Духу, па се негде каже у Христу и сл. То је све исто, јер Дух Свети (Божији) и јесте на Господу Исусу, зато Он и јесте Син Божији и једно са Оцем. Ако мислиш да ја то измишљам:
ne bih rekao da su jedno u tom smislu, to su tri razlicite stvari ali spojene u jednu celinu (u jedan paket) kao naj bitniju stvar za coveka, sveti duh nije samo u isusu on je u svima nama, on je sinbol tog zivota posle smrti, sin boziji ne moze da bude nikad jedno sa ocem, mislim onda je tu sin rec suvisna, treba da bude otac i sveti duh i ona bi svima bilo jasno

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
Да је Свети Дух у свима, сви бисмо знали све и потпуно бисмо се јасно разумели. Пре свега, не бисмо унижавали Господа говорећи да је Он анђео, већ би ове речи потпуно схватили:

8. Рече Му Филип: Господе! Покажи нам Оца и биће нам доста. 9. Исус му рече: Толико сам време с вама и ниси ме познао, Филипе? Који виде мене, виде Оца; па како ти говориш: Покажи нам Оца?
10. Зар не верујеш да сам ја у Оцу и Отац у мени? Речи које вам ја говорим не говорим од себе; него Отац који стоји у мени Он твори дела.
11. Верујте мени да сам ја у Оцу и Отац у мени; ако ли мени не верујете, верујте ми по тим делима.

У преводу: "То сам ја, ја сам Онај који јесте. О Мени је Мојсије писао."

22. И ово рекавши дуну, и рече им: Примите Дух Свети. (Јован 20)

6. Ово је Исус Христос што дође водом и крвљу и Духом, не само водом него водом и крвљу; и Дух је који сведочи, јер је Дух истина,
7. Јер је троје што сведочи на небу: Отац, Реч, и Свети Дух; и ово је троје једно.

8. И троје је што сведочи на земљи: дух, и вода, и крв; и троје је заједно. (1.Јованова 5)

Видиш ли разлику и шта то значи једно, а шта заједно? Ако је три независна елемента - онда је заједно, ако је зависно - онда је једно. Да ли сви наши органи имају своју функцију и чине једно? Ако једно откаже - откаже све, ако срце стане - умире цело тело. Тако је и Бог глава Христу, али "тело" без главе не може, нити глава без тела, јер чине једну целину . Како би иначе Исус био рођен да Дух Свети није осенио Марију, јер то што би рођено Син је Божији, јер Духом дође. Тако се Реч Божија - Бог отеловио и искористио људско тело које би безгрешно (чисто) само да положи Жртву за грехе свих оних који прихвате Спасење. Опет је слобода избора остављена.

Зато је читање Писма кључно, јер само тако можемо да схватимо нешто што иначе наша машта може да уобличи како се њој свиђа, а истина је сасвим нешто друго.

10. Зар не верујеш да сам ја у Оцу и Отац у мени? Речи које вам ја говорим не говорим од себе; него Отац који стоји у мени Он твори дела.

Како су Један у Другом? Духом Божијим! Јер Бог је Дух. Само немој да мислиш да је у питању дух из америчких филмова, или дух као што су анђели духовна бића. Наш језик има хомоним (дух), тј. два различита значења, а исто се пише.

"Главни проблем је што ми мешамо два различита појма, имамо хомоним дух који може да има два различита значења. Лакше је када употребим неки страни језик, рецимо енглески. Зли дух, утвара или ду(ша)х који хода (проклета душа и сл.) се на енглеском каже ghost, док се за дух или дах Божији (дух мудрости и разума, дух силе и страха, ...) каже spirit. За душу је израз soul. Отуда неразумевање појма дух и мешање духа и душе. "

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Moj stav je nesto drugaciji i zasniva se na biblijskim recima koje glase "JEDAN GOSPOD, JEDNA VERA, JEDNO KRSTENJE" i "POSVETI IH ISTINOM SVOJOM, REC JE TVOJA ISTINA" sto znaci da u ovom svetu postoji samo jedna crkva koja objavljuje ovu istinu sa Bozjim autoritetom kao narod Bozji.

Takodje, verujem da u drugim crkvama postoje iskreni ljudi koji ovu istinu zbog razlicitih okolnosti ne poznaju, ali ne znaci da su zbog toga losi vernici. ali da kada bi imali prilike da bi oni tu istinu prihvatili celim srcem.
Takvima ce Bog suditi po srcu i svetlosti koju su posedovali u tom trenutku.
Ipak, danas u svetu elektronskih medija, stampe, itd, svako ima mogucnost da istinu spozna samo ako to zeli, jer na to upucuje i Bozja rec kada kaze: "Ko hoće Njegovu volju tvoriti, razumeće je li ova nauka od Boga ili ja sam od sebe govorim" ( Jevandjelje po Jovanu 7. 17 ).

Biblija je dostupna svima, i najpouzdaniji izvor istine dat od Boga: "I imamo najpouzdaniju proročku reč, i dobro činite što pazite na nju, kao na videlo koje svetli u tamnom mestu, dokle dan ne osvane i danica se ne rodi u srcima vašim.
I ovo znajte najpre da nijedno proroštvo književno ne biva po svom kazivanju;
Jer nikad proroštvo ne bi od čovečije volje, nego naučeni od Svetog Duha govoriše sveti Božiji ljudi" ( 2 Petrova 1. 19 - 21 ).

Vidim da si iskren, pa neka ti Gospod pomogne i usmeri tvoje korake na put istine, i neka ti se otkrije kao zivi spasitelj..

Pozdrav!

znas kad citam tvoje komentare vidim da si veoma smirem, kao da si nasao jedan delic bozijeg mira za razliku od drugih, da se razumemo nemamj a nista protiv biblije, ja se samo ne slazem sa nekim stvarima iz nje, i nemoze da me ubedi niko da je rasparcane listove Biblije mogao da prevede bas kako je pisalo, cak i da je bila ne ostecena skroz ne moguce je da je prevede bukvalno, nego je morano negde da se tumaci sta se htelo reci itd, ja boga ne mogu da prevarim to je isto kad vidis ljudi poste samo zato sto to pise u bibliji ili u nekim crkvenim knjigama, ja to ne radim, ja ne postim svaki post ali kad postim postim onako kako treba da se posti srcem a ne zato sto pise negde da treba da se posti, drga stvar kad hriscani napadaju jevreje da su oni izdali isusa i njih krive i osudjuju a prihvatili su veru on onih sto su isusa ubili, ajde da budemo iskreni pa stari zavet je Tora, ljudi su ziveli i pre hrista pa nemoguce da su svi otisli u pakao ili gde vec zato sto nisu imali srece da se rode posle hrista, sve ovo na stranu pricao sam sa dosta vernika razlicitih religija mogu a ti kazem da ti imas najvecu mirnocu od svih njih, mozda se nekad i sretnemo i popricamo uzivo nikad se nezna. svako dobro u svakom slucaju

"Главни проблем је што ми мешамо два различита појма, имамо хомоним дух који може да има два различита значења. Лакше је када употребим неки страни језик, рецимо енглески. Зли дух, утвара или ду(ша)х који хода (проклета душа и сл.) се на енглеском каже ghost, док се за дух или дах Божији (дух мудрости и разума, дух силе и страха, ...) каже spirit. За душу је израз soul. Отуда неразумевање појма дух и мешање духа и душе. "

pa znas kako sto se tice duha vidis tu sam se sporio i sa nekim budistima hahahahahaha ja sam se bre sporio sa svima x)))))))) bog je energetsko bice (da ne ulazim sad u pricu raspravke mene i nekih budista) samim tim i duh je energetsko bice, to sveti duh zavisi kako gledas to sveti? ja gledam to sveti kao jednu najbitniju stvar za neki vecni zivot i za neku vezu sa bogom, da nije duha raj i pakao bi bilo samo na zemlji, i u tom smislu ja to gledam kao svetinju, sad druga je prica da li je taj duh los u nekom ili dobar, ja inace ne priznajem titulu svet ili svetac zato sto smatram da je to ovo zemaljska titula, daleko od toga da ne postujem neke ljude sto imaju tu titulu sveca, kad sam rekao jedan nisam mislio na zajedno nego na jednu celinu tri razlicite stvari, zato sto one ne mogu da se odvoje (ne mogu da funkcionisu) jedna bez druge nego samo kao celina stvaraju tu jacinu

Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Pise infamus111

evo ja priznajem ja sam jeretik vi ste svi upravu ja nisam ja cu da gorim u paklu vi necete, ali opet ja se barem ne plasim zato sto sam cist pred bogom, ali vasa religija je zasnovana na streahu pakla ovo ono i vi se plasite da kazete nesto sto se ne slaze sa biblijom, vi ste se malo pokakili u gacice
kad je izaslo u javnost da isus ima dete sa magdalenom, svi ste se vi pokakili zato sto bi to pordrmalo veci deo biblije, ja se nisam plasio zato sto je isusa poslao bog na zemlju i sto se mene tice mogao je da ima petoro dece a ne jedno, i njegovi potomci su i dan danas hvala bogu zivi i zdravi, mene ne mogu da uplase i da mi uzdrmaju moju veru u boga sa tim, isus je andjeo i nije bog
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dragi moj brate infamus111!!! Kako ti dokazujes da je Gospod Isus Hrist
"IMAO DETE S MAGDALENOM" dali si ti svestan sta pises ovde na forumu?Sin Bozji da ima dete sa bivsom prostitutkom!!!! svasta koji apsurd!!!
Izgleda da si se nagledao filmova kao na primer
"Kod Davinci" to da je Gospod imao dete je prosto prica jeretickog zapada,da bi unizili Gospoda Isusa Hrista.
Kako to da nijedan od apostola nije znao to i nije zapisao u bibliji????
Nema istorijskih cinjenica o tome da je Isus imao dete s magdalenom,ako i ima budi siguran da je to jereticka montaza,jer cak ni u kur´anu nema takva informacija.
To je cista jereticka-sektanska izmisljotina zapada-vatikana.Jerbo ljima je svima za cilj da unize Bozanstvo Isusa Hrista!!!
da bi ljudi izgubili sansu na spasenje,koje djavo na sve nacine pokusava da smetne s puta pravog vernika u spasenje Gospodnje.

Ja sam pravoslavni kao i ti,samo sto za razliku od tebe ja citam,studiram bibliju!!! i ozbiljno prihvatam tu istinitu Bozju knjigu bibliju,ne izdevam se nad njom kao ti.

Nisam ti vrag brate! a nisam ni licimer kao neki ovde, pisem ti onako kako te vidim,a vidim da si neozbiljan u pogledu Bozjeg slova "Biblije"
Ako ne poznajes Boga onako kako je on sebe opisao u bibliji,sta voli,a sta ne voli,sta prasta i sta ne prasta,kako mu sluziti,i kako ne voli da mu se sluzi,kako mozes doci do Boga i kako mozes da se udaljis od njegha itd.Sve to je upravo opisano u bibliji,koju ti tako negiras brate.Bez biblije ti si izgubljen covek,ides putem pogibije.
Pa cak i na auto putu ako nemas putokaz,kartu zalutas u drugom pravcu,a kamoli bez Biblije da upoznas Boga!! nema sanse.

Dali si cuo da postoji turska biblija u kojoj sam Isus govori da je muhamed poslan samim Isusom?evo ovde na ovoj temi mozes da saznas nesto vise o tome:

Откривена Исусова гробница и "нова/најстарија Библија"?

To je tacno toliki apsurd bez ijednog dokaza da su tu bibliju pisali apostoli,kao i tvoja verzija da je Isus imao dete s magdalenom.
A da ne govorim o jevandjelima,Tome,Varnave,Magdalene itd,koje su napisali u spaniji muslimani da bi porekli istinost biblije,a poturili tu apsurdnu tursku bibliju,kao i zapad koji potura svetu da je Isus imao dete s magdalenom.S takvim jeretizmom se pruza prilika da jedan jeretik slobodno kaze da je Isus prosto andjeo.

Sve ti dobro zelim i nadam se da ces naci put do Gospoda i Boga nasega Isusa Hrista.Neka te Gospod sacuva na svim putevima tvojim.Amin.

Pozdrav od Gere.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
vi ste bre svi robovi svoje religije a ja je nemam, pricas mi nesto o tumacenju biblije a imamo toliko hriscanskih religija i svaka od njih ima neku svoju bibliju i neko svoje tumacenje, ja sam bre slobodan covek i shvatio sam sta bog zeli od mene i njegove zakone, za razliku od tebe i drugih meni za to nisu potrebne biblije niti pape i patrijarsi da mi pricaju sta je sta, a isus nikad nije propovedao o hrisanskoj religiji on je propovedao o bogu i nekom odnosu sa njim, sta hoces da mi kazes da oni milioni ljudi sto su ziveli pre hrista su jednostavno otisli u pakao zato sto su se jbg rodili kad isus nije dosao? religije nisu samo jednom pogresile nego su pogresile toliko puta i to sve zaboravljeno, vidis kljucnu razliku izmedju mene i tebe i tebi slicnih, ja ne mislim da ima samo jedan put ja vidim sve te religije i tvoju i muslimansku i budisticku i ostale hriscanske religije kao vise puteva koji vode ka jednm istom cilju, samo sto je djavo malo umesao prstice tu i napravio to sto je napravio, tu tvoju religiju su stvorili rimljani i obicni smrtnici koji su ubili isusa, sad ti meni tu citiras neke tamo ljude sto su rekli ili napisali u nekim knjigama i sta sad to je samo istina i ona ne moze da bude drugacija zato sto je to on rekao? evo ja kazem ovako i sto sad moje misljenje ne moze da bude istina jednina? zato sto sam ja rekao zato sto sam nebitan ljudina, nikaku ja religiju nisam stvorio, ja samo imam svoje verovanje koje je veoma kriticki orjentisano prvo prema meni pa onda prema drugima, i mogu da ti kazem da je od svih religija naj humanija budisticka religija, ako se ja trudim da pomognem svima i da prvo budem ja svaki dan sve bolja i bolja osoba i koji postujem i trudim se koliko mogu da postujem bozije zakone zato sto sam osetio boziju ljubav i koliko je ona stvarna, ako cu ja da odem u pakao samo zato sto sam imao svoj neki put, ona cu da idem u pakao jer mi takav raj nije potreban, svako ima neku svoju pricu muslimani njihovu i oni misle da su upravu, hriscani i sve te hriscanske religije imaju neka svoja misljenja i naravno oni isto misle da su upravu, imamo toliko ne slaganja u samim hriscanskim religijama i naravno svi oni misle da su samo oni upravu, a ja kazem da su svi upravu samo pratite pravi put mozda je on drugaciji od drugih puteva koji su pravi ali je pravi isto kao i sto su ti drugi i sve ce biti uredu

Kazes da svaka religija ima neku svoju bibliju!! a nisi ni svestan da postoje kumranski spisi od pre hiljadu godina nase ere!!koji potvrdjuju tacnost danasnje biblije!!!evo:

Dve hiljade godina nakon što su napisani i nekoliko decenija pošto su pronađeni, Svici iz Mrtvog mora (Kumranski spisi) postali su dostupni svima, preko interneta.

Dead-Sea-Scrolls.jpg
Svici iz Mrtvog mora/Dead Sea Scrolls(foto:dss.collections)

Na ovom projektu sarađuju Izraelski nacionalni muzej i kompanija Google, koji su na internet postavili pet svitaka.
Među svicima je i biblijska knjiga proroka Isaija.
Google-ova tehnologija omogućava posetiocima da unutar svitaka da traže određene delove i prevode ih na engleski.
Svitke koji su od sada dostupni onlajn kupovali su istraživači iz Izraela u periodu od 1947. do 1967. Pronašli su ih beduinski pastiri u Judejskoj pustinji. Čuvaju se u Izraelskom Muzeju u Jerusalimu.
Google i Nacionalni muzej Izraela rade na izradi baze podataka veće zbirke svitaka koja bi bila razumljiva i laka za pretraživanje.

Sve ostale svitke mozete da vidite:

Svitke iz Mrtvog mora možete pogledati OVDE

Ovde mozes da vidis brate koliko nisi u pravu kad govoris da je biblja kontradiktorna i neistina, dao sam ti jedinu originalniu septugintu koja postoji na svetu 1000 g do nase ere.

proveri sve pa da vidimo ko je u pravu ja ili ti.

(ZAPAMTI PRIJATELJU NAUKA NE POTVRDJUJE RELIGIJE A BIBLIJU,TO JE ISTO KO KAD BI TI REKAO NAUKA POTVRDJUJE EVOLUCIJU A NE KREATORA) Iako je teorija kreacionizma starija na mnogo od evolucije!!!

Daj mi argumente,arheoloske dokaze , DA BIBLIJA NIJE TACNA

Evo jos ti dajem sta je pronadjeno u kumranu:Copy/Past Blic forum: Arheologija i istorija potvrđuju Bibliju

KUMRANSKI TEKSTOVI OTKRIVENI OVO JA ZA POČETAK
U PEĆINAMA

Kao što smo rekli, u Kumranskim pećinama otkriveno je
dosta biblijskih i nebiblijskih tekstova. Na ovom mestu ćemo
navesti određeni broj otkrivenih tekstova, a neke od njih čak i
predstaviti. Svici su otkrivani u pećinama. Pogledajmo pre svega
spisak svih tih pećina kao i najvažnije tekstove otkrivene u
njima:

Pećina br. 1

Pećina br. 1 je otkrivena 1947. godine. U njoj su pronađeni
važniji kumranski i biblijski spisi. Neki od njih su:

-1QIsaa (kopija Knjige proroka Isaije)
- 1QIsab (druga kopija Knjige proroka Isaije)
- 1QS (Pravila Zajedništva) cf. 4QSa-j = 4Q255-64, 5Q11
- 1QpHab (Pešer Habakuka)
- 1QM (Svitak Ratnika) cf. 4Q491, 4Q493
- 1QH (Himne zahvalnice)
- 1QapGen (deo 1. Knjige Mojsijeve)

Pećina br. 2

Pećina 2 je otkrivena u februaru 1952. U njoj je pronađeno
oko 300 fragmenata iz 33 manuskripata, uključujući Knjigu Jubileja
i Mudrosti Ben-Siraha.

Pećina br. 3

Pećina br. 3 je otkrivena u martu 1952. Ova Pećina je sadržavala
14 manuskripata uključujući Knjigu Jubileja i poznati
Bakarni Svitak. Postoje dokazi da su se u ovoj pećini čuvali
zlato, srebro, bakar, aromatična ulja i svakako - svici.

Pećina br. 4

Pećina broj četiri otkrivena je u avgustu 1952. godine. Analizirana
je od strane Geralda Lankestera Hardinga, Roland de
Voa i Józefa Milika. Pećina broj četiri se zapravo sastoji od dve
pećine (4a i 4b). U ovoj pećini pronađeno je preko 15.000
fragmenata iz 500 različitih tekstova.

Pećine br.5 i 6

Pećine 5 i 6 otkrivene su takođe 1952. godine, odmah nakon
Pećine 4. Pećina 5 sadržala je oko 25 manuskripata, dok je Pećina
6 sadržala fragmente od oko 31 manuskripta

Pećine br. 7–9

Pećine 7-9 su jedinstvene po tom osnovu što su jedine pećine
koje su pristupačne tako što se mora proći kroz naselje Kumran.
Uklesane su u južni deo Kumranskog platoa. Arheolozi su
otkrili pećine 7-9 godine 1957, ali nisu pronašli mnogo fragmenata,
najverovatnije zbog visokog stepena erozije koja za
sobom ostavlja samo plitke jame od čitavih pećina. Pećina 7 je
sačuvala više od dvadesetak komada grčkih dokumenata, uključujući
7Q2 (Pismo Jeremije), 7Q5 (što je postalo predmet
mnogih špekulacija) i grčku kopiju svitka Enoh.

Pećina br.8

Pronađeno je 5 fragmenata: 1. Knjiga Mojsijeva (8QGen),
Psalmi (8QPs), Tefilin - fragmenti (8QPhyl), i Mezuza
(8QMez) i Himna (8QHymn). U pećini 8 je takođe pronađeno
nekoliko kutija tefilina i kutija sa kožnim predmetima, lampama,
ćupovima...

Pećina br.9

Pronađeni su mali komadi neidentifikovanih fragmenata nekih
spisa.

Pećina br.10

Pronađen je samo jedan kameni predmet sa natpisom na sebi.

Pećina br.11

Pećina 11 otkrivena je 1956. godine. U njoj je pronađen 21
tekst, od kojih su neki bili poprilično dugi. Svitak Hrama je tako
nazvan zato što je više od polovine teksta u vezi sa izgradnjom
Hrama u Jerusalimu, koji je upravo ovde pronađen. To je
najduži svitak ikada pronađen. Dužine je 8,75 m. Svitak Hrama
je otkriven od strane Jigel Jadina. Takođe u ovoj pećini, kao
rezultat iskopavanja, pronađen je fragment Malkicedeka
(11q13) i kopija Knjige Jubileja.

A gore imas i dokumentovano.

A na ovom videou covek sve objasnjava velikolepno:
Molio bih one, koji su u nedoverljivi o onome sto tvrdim da slobodno provere sve, dao sam tu mogucnost a i internet
je svakom dostupan a takodje i Biblioteke celog sveta pa izvolite.
Pogledajte ovaj video obavezno!!!!

A to sto ti ne zelis da slusas istinu tu ja ne mogu nista brate.

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
25.08.2010
Poruka
2.919
hahahahaaha pa neko mora i da nema veze sa zivotom posto vidim da ima vas mnogo koji imate veze x) ja idem u pakao sta cu ja evo priznajem ja sam gresnik :D[/QUOTE]

Сви смо ми грешници, нема човека да не сагреши. Ствар је у понизном и захвалном прихватању Спасења и дара који нам Бог дарова, а то је Спасење крвљу Исусовом, Жртвом Његовом. Несебично прихвати вољу Оца Свога који се у Њему прослави и Спасе сав свет (који прихвати тај Пут Спасења).

Не треба са висине гледати на друге, поготову на браћу у вери Христовој. Нико од нас не тврди да све зна, то само Бог зна све. Ми знамо колико нам је Он подарио да знамо, како бисмо некоме помогли и слуге и оруђе Његово били. Ко се понесе у срцу и жели да се узвиси над браћом својом, тај обично буде понижен, управо својом надменошћу. Јер како судимо и меримо, тако ће нам бити суђено и тако ћемо бити одмерени.
Понизно прихватити Господа и не уздизати себе, јер сигурно да је свако од нас свестан колико је мали и небитан. Могу само једном лепом песмом да пробам да ти покажем како је величанствено отворити срце Господу и понављати понизне речи. Јер кад се ми унизимо пред Господом, Господ ће нас уздићи; ако се уздижемо Он ће нас унизити.

Говори Господе

Говори Господе, слуга Твој Те слуша
Тебе, само Тебе, жељна му је душа
Немоћан је слуга да види и чује
Док у њему Твоје не заструје струје
Помози мом виду, помози мом слуху,
Слава Оцу, Сину и Светоме Духу!

Говори Господе, пре свршетка пута
Да ми с правог пута душа не залута
Говори ми тихо, ал нек буде јасно
Говори Преблаги, док не буде касно
Помози мом виду, помози мом слуху

Знам: говорио си, ал опет говори,
Док од Твојих речи срце се разгори,
Док се вид отвори, и слух се оснажи
О говори Оче, слугу Твог ублажи

Знам: говорио си кроз Пророке давне
И кроз Сина свога и кроз свеце славне,
Ал, смилуј се црву, говори поново,
На језику Твоме, старо бива ново.

Нека речи Твоје у мени забрује
Да Твој слуга чује и браћи казује
Говори Господе, слуга Твој Те слуша
Твога слатког гласа жељна му је душа

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
znas kad citam tvoje komentare vidim da si veoma smirem, kao da si nasao jedan delic bozijeg mira za razliku od drugih, da se razumemo nemamj a nista protiv biblije, ja se samo ne slazem sa nekim stvarima iz nje, i nemoze da me ubedi niko da je rasparcane listove Biblije mogao da prevede bas kako je pisalo, cak i da je bila ne ostecena skroz ne moguce je da je prevede bukvalno, nego je morano negde da se tumaci sta se htelo reci itd, ja boga ne mogu da prevarim to je isto kad vidis ljudi poste samo zato sto to pise u bibliji ili u nekim crkvenim knjigama, ja to ne radim, ja ne postim svaki post ali kad postim postim onako kako treba da se posti srcem a ne zato sto pise negde da treba da se posti, drga stvar kad hriscani napadaju jevreje da su oni izdali isusa i njih krive i osudjuju a prihvatili su veru on onih sto su isusa ubili, ajde da budemo iskreni pa stari zavet je Tora, ljudi su ziveli i pre hrista pa nemoguce da su svi otisli u pakao ili gde vec zato sto nisu imali srece da se rode posle hrista, sve ovo na stranu pricao sam sa dosta vernika razlicitih religija mogu a ti kazem da ti imas najvecu mirnocu od svih njih, mozda se nekad i sretnemo i popricamo uzivo nikad se nezna. svako dobro u svakom slucaju

Hvala ti na zapažanju u vezi mirnoće koju si video kod mene, ali nezahvalno je govoriti o tome na ovom mestu, jer se i to razlicito tumači od pojedinih.
Želim da kažem da je to stvar ličnog iskustva koji čovek doživljava u dodiru sa Božanskim na putu upoznavanja sa istinom.
Ja sam sam neka od svojih iskustva opisao na ovom forumu u temi koju sam pokrenuo pod naslovom "Iskustva sa Bogom" pa možeš pogledati ako želiš.
Suština je u tome, da nas ljude koji živimo na ovoj zemlji intelektualna religija - religija koja podrazumeva samo intelektualnu spoznaju istine nikada ne može spasiti.
Čovek mora doživeti Duhovni preporod koji se u bibliji naziva nanovo rođenje ili krštenje Duhom Svetim.
Ovo nanovo rođenje je Isus najbolje opisao u 3 poglavlju Jovanovog jevanđelja sledećim rečima upućenim Nikodimu - crkvenom velikodostojniku onoga vremena: "Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstva Božijeg.
Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh ( VETAR ) diše gde hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovek koji je rođen od Duha"

( Jevanđelje po Jovanu 3 poglavlje ).

Ovde Isus opisuje delovanje Svetog Duha kao duvanje vetra koji je nevidljiv za ljudsko oko, ali koji stvara u prirodi određene fizicke manifestacije, tako isto i u Duhovnom smislu Duh Sveti koji deluje na čoveka čini u čoveku Duhovne manifestacije, odnosno stvara promenu koju ni jedan čovek sam nikada ne bi mogao da postigne sam za sebe, pri čemu se u čoveku pojavljuju Duhovni rodovi opisani u bibliji sledećim rečima: "A rod je duhovni ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera, Krotost, uzdržanje.. ( Galatima poslanica 5. 22 - 23 ).

Takođe, jedan od bitnih rodova koje Duh Sveti stvara u čoveku je poslušnos Božjoj volji sadržanoj u njegovim zapovestima.

Naravno, da bi čovek bio nanovo rođen, odnosno da bi Bog svojim Duhom mogao da obavi delo promene u čoveku, on treba ispuniti određene uslove zapisane u otkrivenjima Bozje reči.

Prvi uslov je vera u Hrista:

"Ali šta govori pismo? Blizu ti je reč u ustima tvojim i u srcu tvom, to jest reč vere koju propovedamo.
Jer, ako priznaješ ustima svojim da je Isus Gospod, i veruješ u srcu svom da Ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen.
Jer se srcem veruje za pravdu, a ustima se priznaje za spasenje.
Jer pismo govori: Koji Ga god veruje neće se postideti.
Jer nema razlike među Jevrejinom i Grkom: jer je On Bog svih, i bogat za sve koji Ga prizivaju.
Jer koji god prizove ime Gospodnje spašće se.
Kako će, dakle, prizvati koga ne verovaše? A kako će verovati koga ne čuše? A kako će čuti bez propovednika?
A kako će propovedati ako ne budu poslani? Kao što stoji napisano: Kako su krasne noge onih koji donose glas za mir, koji donose glas za dobro!
Ali svi ne poslušaše jevanđelja: jer Isaija govori: Gospode! Ko verova našem propovedanju?
Tako, dakle, vera biva od propovedanja, a propovedanje rečju Božijom. ( Rimljanima poslanica 10. 8 - 17 ).

"A bez vere nije moguće ugoditi Bogu; jer onaj koji hoće da dođe k Bogu, valja da veruje da ima Bog i da plaća onima koji Ga traže"

( Jevrejima poslanica 11. 6 ).

"A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovog, pripovedi mu jevanđelje Isusovo.
Kako iđahu putem dođoše na nekakvu vodu; i reče uškopljenik: Evo vode, šta brani meni da se krstim?
A Filip mu reče: Ako veruješ od svega srca svog, možeš. A on odgovarajući reče: Verujem da je Isus Hristos Sin Božji.
I zapovedi da stanu kola, i siđoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga.
A kad iziđoše iz vode, Duh Sveti pade na uškopljenika, a anđeo Gospodnji uze Filipa, i više ga ne vide uškopljenik; nego otide putem svojim radujući se" ( Dela apostolska 8. 36 - 37 ).

"Isus ču da ga isteraše napolje; i našavši ga reče mu; veruješ li ti Sina Božijeg?
On odgovori i reče: Ko je, Gospode, da Ga verujem?
A Isus mu reče: i video si ga, i koji govori s tobom Ga je.
A on reče: Verujem Gospode! I pokloni Mu se.
I reče Isus: Ja dođoh na sud na ovaj svet, da vide koji ne vide, i koji vide da postanu slepi.
I čuše ovo neki od fariseja koji behu s Njim, i rekoše Mu: Eda li smo mi slepi?
Reče im Isus: Kada biste bili slepi ne biste imali greha, a sad govorite da vidite, tako vaš greh ostaje" ( Jevanđelje po jovanu 9. 35 - 41 ).

Na drugom mestu je pokajanje i obraćenje koje proizilazi iz čovekove vere i dodira Božanske ljubavi u srcu:

"Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovog Isusa koga vi raspeste.
A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugim mnogim rečima svedočaše, i moljaše ih govoreći: Spasite se od ovog pokvarenog roda.
Koji dakle rado primiše reč njegovu krstiše se; i pristade u taj dan oko tri hiljade duša.
I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici, i u lomljenju hleba, i u molitvama" ( Dela apostolska 2. 36 - 42 ).

"Pokajte se dakle, i obratite se da se očistite od greha svojih, da dođu vremena odmaranja od lica Gospodnjeg,
I da pošalje unapred narečenog vam Hrista Isusa,
Kog valja dakle nebo da primi do onog vremena kad se sve popravi, što Bog govori ustima svih svetih proroka svojih od postanja sveta" ( Dela apostolska 3. 19 - 21 ).

"Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje" ( 2 poslanica Peterova 3. 9 ).

"Zato još govori Gospod: Obratite se k meni svim srcem svojim i posteći i plačući i tužeći.
I razderite srca svoja, a ne haljine svoje, i obratite se ka Gospodu Bogu svom, jer je milostiv i žalostiv, spor na gnev i obilan milosrđem i kaje se oda zla.
Ko zna, neće li se povratiti i raskajati se, i ostaviti iza toga blagoslov, dar i naliv za Gospoda Boga vašeg" ( knjiga proroka joila 2. 12 - 14 ).

"Zato, dome Izrailjev, sudiću vam svakome po putevima njegovim, govori Gospod; obratite se i prođite se svih greha svojih, i neće vam bezakonje biti na spoticanje.
Odbacite od sebe sva bezakonja koja činiste, i načiniste sebi novo srce i nov duh; i zašto da mrete? Dome Izrailjev.
Jer mi nije mila smrt onog koji mre, govori Gospod Gospod; obratite se dakle i budite živi" ( knjiga proroka jezekilja 18. 30 - 32 ).

I na kraju sledi posvećenje koje Bog čini u čoveku koji je ispunio ove gore navedene uslove:

"Hvala, dakle, Bogu što bivši robovi grehu poslušaste od srca tu nauku kojoj se i predadoste.
Oprostivši se, pak, od greha postaste sluge pravdi.
Kao čovek govorim, za slabost vašeg tela. Jer kao što dadoste ude svoje za robove nečistoti i bezakonju na bezakonje, tako sad dajte ude svoje za sluge pravdi na posvećenje.
Jer kad bijaste robovi grehu, prosti bijaste od pravde.
Kakav dakle onda imadoste plod za koji se sad stidite? Jer je onog kraj smrt.
A sad oprostivši se od greha, i postavši sluge Božje, imate plod svoj na posvećenje, a kraj život večni.
Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našem. ( Rimljanima poslanica 6. 17 - 23 ).

"A sam Bog mira da posveti vas cele u svačemu;
I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista" ( 1 poslanica Solunjanima 5. 22 - 23 ).

Cilj svega ovoga je izgradnja karaktera kojom Bog želi da nas spremi za Božje carstvo, od kojih je kao što sam napomenuo jedan od bitnih faktora poslušnost Božjim zapovestima:

"Blago onome koji tvori zapovesti Njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.
A napolju su psi i vračari i kurvari i krvnici i idolopoklonici i svaki koji ljubi i čini laž" ( Otkrivenje Jovanovo 22. 14 - 15 ).

Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama.
Još malo i svet mene više neće videti; a vi ćete me videti; jer ja živim, i vi ćete živeti.
U onaj ćete vi dan doznati da sam ja u Ocu svom, i vi u meni, i ja u vama.
Ko ima zapovesti moje i drži ih, on je onaj što ima ljubav k meni; a koji ima ljubav k meni imaće k njemu ljubav Otac moj; i ja ću imati ljubav k njemu, i javiću mu se sam.
I reče Mu Juda, ne Iskariotski: Gospode! Šta je to da ćeš se nama javiti a ne svetu?
Isus odgovori i reče mu: Ko ima ljubav k meni, držaće reč moju; i Otac moj imaće ljubav k njemu; i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti.
Koji nema ljubavi k meni ne drži mojih reči; a reč što čujete nije moja nego Oca koji me posla. ( Jevanđelje po Jovanu 14. 15 - 22 ).

"I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.
Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio" ( 1 poslanica jovanova 2. 3 - 6 ).

I gle, neko pristupivši reče Mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život večni?
A On reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.
Reče Mu: Koje? A Isus reče: Da ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno;
Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.
Reče Mu mladić: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje; šta mi još treba?
Reče mu Isus: Ako hoćeš savršen da budeš, idi i prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom.
A kad ču mladić reč, otide žalostan; jer beše vrlo bogat.
A Isus reče učenicima svojim: Zaista vam kažem da je teško bogatome ući u carstvo nebesko.
I još vam kažem: Lakše je kamili proći kroz iglene uši nego li bogatome ući u carstvo Božije. ( Jevanđelje po Mateju 19. 16 - 24 ).

Što se tiče biblije, nije veliki problem verovati u Božansko nadahnuće Božje reči koju danas imamo u ovom obliku, jer ja verujem da je Božja reč stigla do naših dana ne izmenjena, i da pretstavlja autentičnu Božju reč koja je data preko apostola i proroka, razlike su toliko neznatne da su čak i zanemarljive.
Takođe, verujem da je sam Bog sačuvao svoju reč kroz vekove i da je ona do nas došla u svom izvornom obliku:

"A On reče: Idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove reči do poslednjeg vremena.
Mnogi će se očistiti, ubeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumeti, ali će razumni razumeti" ( knjiga proroka Danila 12. 9 - 10 ).

U ovom tekstu se na primer govori da će proročanstva koje je Bog dao Danilu biti zatvorena i zapečaćena do poslednjeg vremena, ovo se odnosi koliko na njihovo razumevanje, toliko i da će ona biti fizički sačuvana za buduće generacije koje će ih proučavati.
Ako je to slučaj sa Danilovom knjigom, onda je logično da se to odnosi i na celu bibliju u kojoj postoje zapisana mnoga proročanstva za poslednje vreme, i otkriven celokupni Božji plan spasenja ljudskog roda.

Na drugom mestu, njeno nadahnuće se ne može osporiti, biblija menja ljude, Duh Sveti govori ljudskom srcu kroz Božju reč, ona je hleb života i izvor vode žive koja hrani i poji dušu svakog čoveka koji proučava sa verom njene spasonosne istine, i svako to može iskusiti ako to želi.

Biblija je samo jedno od sredstava preko koga Bog govori, ali on ima i drugih načina kako se on obraća čoveku, a to je glasom svog Svetog Duha, i lično otkrivajući svoju slavu čoveku, i dajući mu živa iskustva u svakodnevnoj zajednici sa njim, i sve ovo uz bibliju je i te kako važno, i učvršćuje čoveka i njegovu veru na putu ka večnosti..

Neka nam Gospod pomogne da u svom ličnom životu primenimo Božanska načela, i ispunimo uslove spasenja otkrivena u njegovoj reči, kako bi se jednoga dana našli u Božjem carstvu.

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
31.12.2011
Poruka
1.534
Hvala ti na zapažanju u vezi mirnoće koju si video kod mene, ali nezahvalno je govoriti o tome na ovom mestu, jer se i to razlicito tumači od pojedinih.
Želim da kažem da je to stvar ličnog iskustva koji čovek doživljava u dodiru sa Božanskim na putu upoznavanja sa istinom.
Ja sam sam neka od svojih iskustva opisao na ovom forumu u temi koju sam pokrenuo pod naslovom "Iskustva sa Bogom" pa možeš pogledati ako želiš.
Suština je u tome, da nas ljude koji živimo na ovoj zemlji intelektualna religija - religija koja podrazumeva samo intelektualnu spoznaju istine nikada ne može spasiti.
Čovek mora doživeti Duhovni preporod koji se u bibliji naziva nanovo rođenje ili krštenje Duhom Svetim.
Ovo nanovo rođenje je Isus najbolje opisao u 3 poglavlju Jovanovog jevanđelja sledećim rečima upućenim Nikodimu - crkvenom velikodostojniku onoga vremena: "Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstva Božijeg.
Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh ( VETAR ) diše gde hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovek koji je rođen od Duha"

( Jevanđelje po Jovanu 3 poglavlje ).

Ovde Isus opisuje delovanje Svetog Duha kao duvanje vetra koji je nevidljiv za ljudsko oko, ali koji stvara u prirodi određene fizicke manifestacije, tako isto i u Duhovnom smislu Duh Sveti koji deluje na čoveka čini u čoveku Duhovne manifestacije, odnosno stvara promenu koju ni jedan čovek sam nikada ne bi mogao da postigne sam za sebe, pri čemu se u čoveku pojavljuju Duhovni rodovi opisani u bibliji sledećim rečima: "A rod je duhovni ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera, Krotost, uzdržanje.. ( Galatima poslanica 5. 22 - 23 ).

Takođe, jedan od bitnih rodova koje Duh Sveti stvara u čoveku je poslušnos Božjoj volji sadržanoj u njegovim zapovestima.

Naravno, da bi čovek bio nanovo rođen, odnosno da bi Bog svojim Duhom mogao da obavi delo promene u čoveku, on treba ispuniti određene uslove zapisane u otkrivenjima Bozje reči.

Prvi uslov je vera u Hrista:

"Ali šta govori pismo? Blizu ti je reč u ustima tvojim i u srcu tvom, to jest reč vere koju propovedamo.
Jer, ako priznaješ ustima svojim da je Isus Gospod, i veruješ u srcu svom da Ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen.
Jer se srcem veruje za pravdu, a ustima se priznaje za spasenje.
Jer pismo govori: Koji Ga god veruje neće se postideti.
Jer nema razlike među Jevrejinom i Grkom: jer je On Bog svih, i bogat za sve koji Ga prizivaju.
Jer koji god prizove ime Gospodnje spašće se.
Kako će, dakle, prizvati koga ne verovaše? A kako će verovati koga ne čuše? A kako će čuti bez propovednika?
A kako će propovedati ako ne budu poslani? Kao što stoji napisano: Kako su krasne noge onih koji donose glas za mir, koji donose glas za dobro!
Ali svi ne poslušaše jevanđelja: jer Isaija govori: Gospode! Ko verova našem propovedanju?
Tako, dakle, vera biva od propovedanja, a propovedanje rečju Božijom. ( Rimljanima poslanica 10. 8 - 17 ).

"A bez vere nije moguće ugoditi Bogu; jer onaj koji hoće da dođe k Bogu, valja da veruje da ima Bog i da plaća onima koji Ga traže"

( Jevrejima poslanica 11. 6 ).

"A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovog, pripovedi mu jevanđelje Isusovo.
Kako iđahu putem dođoše na nekakvu vodu; i reče uškopljenik: Evo vode, šta brani meni da se krstim?
A Filip mu reče: Ako veruješ od svega srca svog, možeš. A on odgovarajući reče: Verujem da je Isus Hristos Sin Božji.
I zapovedi da stanu kola, i siđoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga.
A kad iziđoše iz vode, Duh Sveti pade na uškopljenika, a anđeo Gospodnji uze Filipa, i više ga ne vide uškopljenik; nego otide putem svojim radujući se" ( Dela apostolska 8. 36 - 37 ).

"Isus ču da ga isteraše napolje; i našavši ga reče mu; veruješ li ti Sina Božijeg?
On odgovori i reče: Ko je, Gospode, da Ga verujem?
A Isus mu reče: i video si ga, i koji govori s tobom Ga je.
A on reče: Verujem Gospode! I pokloni Mu se.
I reče Isus: Ja dođoh na sud na ovaj svet, da vide koji ne vide, i koji vide da postanu slepi.
I čuše ovo neki od fariseja koji behu s Njim, i rekoše Mu: Eda li smo mi slepi?
Reče im Isus: Kada biste bili slepi ne biste imali greha, a sad govorite da vidite, tako vaš greh ostaje" ( Jevanđelje po jovanu 9. 35 - 41 ).

Na drugom mestu je pokajanje i obraćenje koje proizilazi iz čovekove vere i dodira Božanske ljubavi u srcu:

"Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovog Isusa koga vi raspeste.
A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugim mnogim rečima svedočaše, i moljaše ih govoreći: Spasite se od ovog pokvarenog roda.
Koji dakle rado primiše reč njegovu krstiše se; i pristade u taj dan oko tri hiljade duša.
I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici, i u lomljenju hleba, i u molitvama" ( Dela apostolska 2. 36 - 42 ).

"Pokajte se dakle, i obratite se da se očistite od greha svojih, da dođu vremena odmaranja od lica Gospodnjeg,
I da pošalje unapred narečenog vam Hrista Isusa,
Kog valja dakle nebo da primi do onog vremena kad se sve popravi, što Bog govori ustima svih svetih proroka svojih od postanja sveta" ( Dela apostolska 3. 19 - 21 ).

"Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje" ( 2 poslanica Peterova 3. 9 ).

"Zato još govori Gospod: Obratite se k meni svim srcem svojim i posteći i plačući i tužeći.
I razderite srca svoja, a ne haljine svoje, i obratite se ka Gospodu Bogu svom, jer je milostiv i žalostiv, spor na gnev i obilan milosrđem i kaje se oda zla.
Ko zna, neće li se povratiti i raskajati se, i ostaviti iza toga blagoslov, dar i naliv za Gospoda Boga vašeg" ( knjiga proroka joila 2. 12 - 14 ).

"Zato, dome Izrailjev, sudiću vam svakome po putevima njegovim, govori Gospod; obratite se i prođite se svih greha svojih, i neće vam bezakonje biti na spoticanje.
Odbacite od sebe sva bezakonja koja činiste, i načiniste sebi novo srce i nov duh; i zašto da mrete? Dome Izrailjev.
Jer mi nije mila smrt onog koji mre, govori Gospod Gospod; obratite se dakle i budite živi" ( knjiga proroka jezekilja 18. 30 - 32 ).

I na kraju sledi posvećenje koje Bog čini u čoveku koji je ispunio ove gore navedene uslove:

"Hvala, dakle, Bogu što bivši robovi grehu poslušaste od srca tu nauku kojoj se i predadoste.
Oprostivši se, pak, od greha postaste sluge pravdi.
Kao čovek govorim, za slabost vašeg tela. Jer kao što dadoste ude svoje za robove nečistoti i bezakonju na bezakonje, tako sad dajte ude svoje za sluge pravdi na posvećenje.
Jer kad bijaste robovi grehu, prosti bijaste od pravde.
Kakav dakle onda imadoste plod za koji se sad stidite? Jer je onog kraj smrt.
A sad oprostivši se od greha, i postavši sluge Božje, imate plod svoj na posvećenje, a kraj život večni.
Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našem. ( Rimljanima poslanica 6. 17 - 23 ).

"A sam Bog mira da posveti vas cele u svačemu;
I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista" ( 1 poslanica Solunjanima 5. 22 - 23 ).

Cilj svega ovoga je izgradnja karaktera kojom Bog želi da nas spremi za Božje carstvo, od kojih je kao što sam napomenuo jedan od bitnih faktora poslušnost Božjim zapovestima:

"Blago onome koji tvori zapovesti Njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.
A napolju su psi i vračari i kurvari i krvnici i idolopoklonici i svaki koji ljubi i čini laž" ( Otkrivenje Jovanovo 22. 14 - 15 ).

Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama.
Još malo i svet mene više neće videti; a vi ćete me videti; jer ja živim, i vi ćete živeti.
U onaj ćete vi dan doznati da sam ja u Ocu svom, i vi u meni, i ja u vama.
Ko ima zapovesti moje i drži ih, on je onaj što ima ljubav k meni; a koji ima ljubav k meni imaće k njemu ljubav Otac moj; i ja ću imati ljubav k njemu, i javiću mu se sam.
I reče Mu Juda, ne Iskariotski: Gospode! Šta je to da ćeš se nama javiti a ne svetu?
Isus odgovori i reče mu: Ko ima ljubav k meni, držaće reč moju; i Otac moj imaće ljubav k njemu; i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti.
Koji nema ljubavi k meni ne drži mojih reči; a reč što čujete nije moja nego Oca koji me posla. ( Jevanđelje po Jovanu 14. 15 - 22 ).

"I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.
Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio" ( 1 poslanica jovanova 2. 3 - 6 ).

I gle, neko pristupivši reče Mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život večni?
A On reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.
Reče Mu: Koje? A Isus reče: Da ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno;
Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.
Reče Mu mladić: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje; šta mi još treba?
Reče mu Isus: Ako hoćeš savršen da budeš, idi i prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom.
A kad ču mladić reč, otide žalostan; jer beše vrlo bogat.
A Isus reče učenicima svojim: Zaista vam kažem da je teško bogatome ući u carstvo nebesko.
I još vam kažem: Lakše je kamili proći kroz iglene uši nego li bogatome ući u carstvo Božije. ( Jevanđelje po Mateju 19. 16 - 24 ).

Što se tiče biblije, nije veliki problem verovati u Božansko nadahnuće Božje reči koju danas imamo u ovom obliku, jer ja verujem da je Božja reč stigla do naših dana ne izmenjena, i da pretstavlja autentičnu Božju reč koja je data preko apostola i proroka, razlike su toliko neznatne da su čak i zanemarljive.
Takođe, verujem da je sam Bog sačuvao svoju reč kroz vekove i da je ona do nas došla u svom izvornom obliku:

"A On reče: Idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove reči do poslednjeg vremena.
Mnogi će se očistiti, ubeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumeti, ali će razumni razumeti" ( knjiga proroka Danila 12. 9 - 10 ).

U ovom tekstu se na primer govori da će proročanstva koje je Bog dao Danilu biti zatvorena i zapečaćena do poslednjeg vremena, ovo se odnosi koliko na njihovo razumevanje, toliko i da će ona biti fizički sačuvana za buduće generacije koje će ih proučavati.
Ako je to slučaj sa Danilovom knjigom, onda je logično da se to odnosi i na celu bibliju u kojoj postoje zapisana mnoga proročanstva za poslednje vreme, i otkriven celokupni Božji plan spasenja ljudskog roda.

Na drugom mestu, njeno nadahnuće se ne može osporiti, biblija menja ljude, Duh Sveti govori ljudskom srcu kroz Božju reč, ona je hleb života i izvor vode žive koja hrani i poji dušu svakog čoveka koji proučava sa verom njene spasonosne istine, i svako to može iskusiti ako to želi.

Biblija je samo jedno od sredstava preko koga Bog govori, ali on ima i drugih načina kako se on obraća čoveku, a to je glasom svog Svetog Duha, i lično otkrivajući svoju slavu čoveku, i dajući mu živa iskustva u svakodnevnoj zajednici sa njim, i sve ovo uz bibliju je i te kako važno, i učvršćuje čoveka i njegovu veru na putu ka večnosti..

Neka nam Gospod pomogne da u svom ličnom životu primenimo Božanska načela, i ispunimo uslove spasenja otkrivena u njegovoj reči, kako bi se jednoga dana našli u Božjem carstvu.

Sve je to lepo brate Ladokeja samo sto on ne priznaje biblijske stihove!! za njega je to laz i prevara,vidis li ima mnogo biblija i religija on je tu delimicno u pravu!!!zato sam i postavio post o kumranu da vidi da je biblija samo jedna,jedinstvena knjiga Bozja koja se nije izmenila na protezenju skoro 3 hilljade godina od kad je zapisana.

A koliko si ti smiren to mi ovde stari forumasi znamo bolje od njega.S njegovih 9 postova i mojih bolje hiljadu jasno je da te covek ne poznaje kao ni mene,Adriana,Sarrdy-a,tripa i druge.Cek da te malo u pozna pa cemo videti sta ce reci onda.

Pozdrav od Gere.

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
hahahahaahahaha bas si me lepo nasmejao :D. kao prvo vidis li muko sta dajes sam sebi za pravo? ti pricas za nekog da je prostitutka, jesi ti normalan? kao drugo to sa decom nije moja vizija i mene to ne boli kao sto boli tebe, mene ne boli sto je i sam isus boravio po budistickim manastirima, ima ta prica i u bibliji kad se rodio tri gospodara sa istoka su se pojavila prateci zvezdu, ta tri gospodara su bila tri budisticka monarha i da je isus isao da poseti budisticke manastire, i to imas sve u spisima koji su mnogo stariji od bibliskih zato sto je budizam stariji za oko 500godina, u tim knjigama isusa su nazvali najveci sin koji je hodao zemljom, da ne ulazim sad u dublju pricu jer nema svrhe da pricam sa tobom, ti to ne mozes da prihvatis zato sto si fanatik, nemoj vise da me smaras, evo ja kazem sad ti si upravu ja nisam

Član
Učlanjen(a)
28.12.2010
Poruka
1.538
Sve je to lepo brate Ladokeja samo sto on ne priznaje biblijske stihove!! za njega je to laz i prevara,vidis li ima mnogo biblija i religija on je tu delimicno u pravu!!!zato sam i postavio post o kumranu da vidi da je biblija samo jedna,jedinstvena knjiga Bozja koja se nije izmenila na protezenju skoro 3 hilljade godina od kad je zapisana.

A koliko si ti smiren to mi ovde stari forumasi znamo bolje od njega.S njegovih 9 postova i mojih bolje hiljadu jasno je da te covek ne poznaje kao ni mene,Adriana,Sarrdy-a,tripa i druge.Cek da te malo u pozna pa cemo videti sta ce reci onda.

Pozdrav od Gere.

mislim da sam stariji clan od tebe, ti stvarno nisi tacan :) to sto ja imam 9 postova to nema veze, mozda tebe boli sto sam ja rekao za njega da je smiren a ti si kao divljak kao da si pusten sa lanca, napao si sad njega zato sto sam rekao da je smiren, kao videcemo sta ce reci onda, vidis koliko si jadan i zavidan, da ti malo pojasnim i to posto vidim da ti je mozak usporen, to sto sam ja rekao da je on nasao delic bozijeg mira ne znaci da i on ne moze da plane neklad i nekad, nego si ti povrsan pa tako shvatas za neke stvari ne mora da se zna osoba da bi se osetile, sta treba sad da ti drzim predavanje o mozgu i kako se on razvija i zasto neke stvari samo dolaze s'godinama? posto vidim da si zatupljen skroz. ali opet sam ti zahvalan zato sto si me bas ismejao :) hvala ti na tome u svakom slucaju

Natrag