znas kad citam tvoje komentare vidim da si veoma smirem, kao da si nasao jedan delic bozijeg mira za razliku od drugih, da se razumemo nemamj a nista protiv biblije, ja se samo ne slazem sa nekim stvarima iz nje, i nemoze da me ubedi niko da je rasparcane listove Biblije mogao da prevede bas kako je pisalo, cak i da je bila ne ostecena skroz ne moguce je da je prevede bukvalno, nego je morano negde da se tumaci sta se htelo reci itd, ja boga ne mogu da prevarim to je isto kad vidis ljudi poste samo zato sto to pise u bibliji ili u nekim crkvenim knjigama, ja to ne radim, ja ne postim svaki post ali kad postim postim onako kako treba da se posti srcem a ne zato sto pise negde da treba da se posti, drga stvar kad hriscani napadaju jevreje da su oni izdali isusa i njih krive i osudjuju a prihvatili su veru on onih sto su isusa ubili, ajde da budemo iskreni pa stari zavet je Tora, ljudi su ziveli i pre hrista pa nemoguce da su svi otisli u pakao ili gde vec zato sto nisu imali srece da se rode posle hrista, sve ovo na stranu pricao sam sa dosta vernika razlicitih religija mogu a ti kazem da ti imas najvecu mirnocu od svih njih, mozda se nekad i sretnemo i popricamo uzivo nikad se nezna. svako dobro u svakom slucaju
Hvala ti na zapažanju u vezi mirnoće koju si video kod mene, ali nezahvalno je govoriti o tome na ovom mestu, jer se i to razlicito tumači od pojedinih.
Želim da kažem da je to stvar ličnog iskustva koji čovek doživljava u dodiru sa Božanskim na putu upoznavanja sa istinom.
Ja sam sam neka od svojih iskustva opisao na ovom forumu u temi koju sam pokrenuo pod naslovom "Iskustva sa Bogom" pa možeš pogledati ako želiš.
Suština je u tome, da nas ljude koji živimo na ovoj zemlji intelektualna religija - religija koja podrazumeva samo intelektualnu spoznaju istine nikada ne može spasiti.
Čovek mora doživeti Duhovni preporod koji se u bibliji naziva nanovo rođenje ili krštenje Duhom Svetim.
Ovo nanovo rođenje je Isus najbolje opisao u 3 poglavlju Jovanovog jevanđelja sledećim rečima upućenim Nikodimu - crkvenom velikodostojniku onoga vremena: "Odgovori Isus i reče mu: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko nanovo ne rodi, ne može videti carstva Božijeg.
Reče Nikodim Njemu: Kako se može čovek roditi kad je star? Eda li može po drugi put ući u utrobu matere svoje i roditi se?
Odgovori Isus: Zaista, zaista ti kažem: ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u carstvo Božije.
Šta je rođeno od tela, telo je; a šta je rođeno od Duha, duh je.
Ne čudi se što ti rekoh; valja vam se nanovo roditi.
Duh ( VETAR ) diše gde hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide; tako je svaki čovek koji je rođen od Duha"
( Jevanđelje po Jovanu 3 poglavlje ).
Ovde Isus opisuje delovanje Svetog Duha kao duvanje vetra koji je nevidljiv za ljudsko oko, ali koji stvara u prirodi određene fizicke manifestacije, tako isto i u Duhovnom smislu Duh Sveti koji deluje na čoveka čini u čoveku Duhovne manifestacije, odnosno stvara promenu koju ni jedan čovek sam nikada ne bi mogao da postigne sam za sebe, pri čemu se u čoveku pojavljuju Duhovni rodovi opisani u bibliji sledećim rečima: "A rod je duhovni ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera, Krotost, uzdržanje.. ( Galatima poslanica 5. 22 - 23 ).
Takođe, jedan od bitnih rodova koje Duh Sveti stvara u čoveku je poslušnos Božjoj volji sadržanoj u njegovim zapovestima.
Naravno, da bi čovek bio nanovo rođen, odnosno da bi Bog svojim Duhom mogao da obavi delo promene u čoveku, on treba ispuniti određene uslove zapisane u otkrivenjima Bozje reči.
Prvi uslov je vera u Hrista:
"Ali šta govori pismo? Blizu ti je reč u ustima tvojim i u srcu tvom, to jest reč vere koju propovedamo.
Jer, ako priznaješ ustima svojim da je Isus Gospod, i veruješ u srcu svom da Ga Bog podiže iz mrtvih, bićeš spasen.
Jer se srcem veruje za pravdu, a ustima se priznaje za spasenje.
Jer pismo govori: Koji Ga god veruje neće se postideti.
Jer nema razlike među Jevrejinom i Grkom: jer je On Bog svih, i bogat za sve koji Ga prizivaju.
Jer koji god prizove ime Gospodnje spašće se.
Kako će, dakle, prizvati koga ne verovaše? A kako će verovati koga ne čuše? A kako će čuti bez propovednika?
A kako će propovedati ako ne budu poslani? Kao što stoji napisano: Kako su krasne noge onih koji donose glas za mir, koji donose glas za dobro!
Ali svi ne poslušaše jevanđelja: jer Isaija govori: Gospode! Ko verova našem propovedanju?
Tako, dakle, vera biva od propovedanja, a propovedanje rečju Božijom. ( Rimljanima poslanica 10. 8 - 17 ).
"A bez vere nije moguće ugoditi Bogu; jer onaj koji hoće da dođe k Bogu, valja da veruje da ima Bog i da plaća onima koji Ga traže"
( Jevrejima poslanica 11. 6 ).
"A Filip otvorivši usta svoja, i počevši od pisma ovog, pripovedi mu jevanđelje Isusovo.
Kako iđahu putem dođoše na nekakvu vodu; i reče uškopljenik: Evo vode, šta brani meni da se krstim?
A Filip mu reče: Ako veruješ od svega srca svog, možeš. A on odgovarajući reče: Verujem da je Isus Hristos Sin Božji.
I zapovedi da stanu kola, i siđoše oba na vodu, i Filip i uškopljenik, i krsti ga.
A kad iziđoše iz vode, Duh Sveti pade na uškopljenika, a anđeo Gospodnji uze Filipa, i više ga ne vide uškopljenik; nego otide putem svojim radujući se" ( Dela apostolska 8. 36 - 37 ).
"Isus ču da ga isteraše napolje; i našavši ga reče mu; veruješ li ti Sina Božijeg?
On odgovori i reče: Ko je, Gospode, da Ga verujem?
A Isus mu reče: i video si ga, i koji govori s tobom Ga je.
A on reče: Verujem Gospode! I pokloni Mu se.
I reče Isus: Ja dođoh na sud na ovaj svet, da vide koji ne vide, i koji vide da postanu slepi.
I čuše ovo neki od fariseja koji behu s Njim, i rekoše Mu: Eda li smo mi slepi?
Reče im Isus: Kada biste bili slepi ne biste imali greha, a sad govorite da vidite, tako vaš greh ostaje" ( Jevanđelje po jovanu 9. 35 - 41 ).
Na drugom mestu je pokajanje i obraćenje koje proizilazi iz čovekove vere i dodira Božanske ljubavi u srcu:
"Tvrdo dakle neka zna sav dom Izrailjev da je i Gospodom i Hristom Bog učinio ovog Isusa koga vi raspeste.
A kad čuše, ražali im se u srcu, i rekoše Petru i ostalim apostolima: Šta ćemo činiti, ljudi braćo?
A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;
Jer je za vas obećanje i za decu vašu, i za sve daleke koje će god dozvati Gospod Bog naš.
I drugim mnogim rečima svedočaše, i moljaše ih govoreći: Spasite se od ovog pokvarenog roda.
Koji dakle rado primiše reč njegovu krstiše se; i pristade u taj dan oko tri hiljade duša.
I ostaše jednako u nauci apostolskoj, i u zajednici, i u lomljenju hleba, i u molitvama" ( Dela apostolska 2. 36 - 42 ).
"Pokajte se dakle, i obratite se da se očistite od greha svojih, da dođu vremena odmaranja od lica Gospodnjeg,
I da pošalje unapred narečenog vam Hrista Isusa,
Kog valja dakle nebo da primi do onog vremena kad se sve popravi, što Bog govori ustima svih svetih proroka svojih od postanja sveta" ( Dela apostolska 3. 19 - 21 ).
"Ne docni Gospod s obećanjem, kao što neki misle da docni, nego nas trpi, jer neće da ko pogine, nego svi da dođu u pokajanje" ( 2 poslanica Peterova 3. 9 ).
"Zato još govori Gospod: Obratite se k meni svim srcem svojim i posteći i plačući i tužeći.
I razderite srca svoja, a ne haljine svoje, i obratite se ka Gospodu Bogu svom, jer je milostiv i žalostiv, spor na gnev i obilan milosrđem i kaje se oda zla.
Ko zna, neće li se povratiti i raskajati se, i ostaviti iza toga blagoslov, dar i naliv za Gospoda Boga vašeg" ( knjiga proroka joila 2. 12 - 14 ).
"Zato, dome Izrailjev, sudiću vam svakome po putevima njegovim, govori Gospod; obratite se i prođite se svih greha svojih, i neće vam bezakonje biti na spoticanje.
Odbacite od sebe sva bezakonja koja činiste, i načiniste sebi novo srce i nov duh; i zašto da mrete? Dome Izrailjev.
Jer mi nije mila smrt onog koji mre, govori Gospod Gospod; obratite se dakle i budite živi" ( knjiga proroka jezekilja 18. 30 - 32 ).
I na kraju sledi posvećenje koje Bog čini u čoveku koji je ispunio ove gore navedene uslove:
"Hvala, dakle, Bogu što bivši robovi grehu poslušaste od srca tu nauku kojoj se i predadoste.
Oprostivši se, pak, od greha postaste sluge pravdi.
Kao čovek govorim, za slabost vašeg tela. Jer kao što dadoste ude svoje za robove nečistoti i bezakonju na bezakonje, tako sad dajte ude svoje za sluge pravdi na posvećenje.
Jer kad bijaste robovi grehu, prosti bijaste od pravde.
Kakav dakle onda imadoste plod za koji se sad stidite? Jer je onog kraj smrt.
A sad oprostivši se od greha, i postavši sluge Božje, imate plod svoj na posvećenje, a kraj život večni.
Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našem. ( Rimljanima poslanica 6. 17 - 23 ).
"A sam Bog mira da posveti vas cele u svačemu;
I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista" ( 1 poslanica Solunjanima 5. 22 - 23 ).
Cilj svega ovoga je izgradnja karaktera kojom Bog želi da nas spremi za Božje carstvo, od kojih je kao što sam napomenuo jedan od bitnih faktora poslušnost Božjim zapovestima:
"Blago onome koji tvori zapovesti Njegove, da im bude vlast na drvo života, i da uđu na vrata u grad.
A napolju su psi i vračari i kurvari i krvnici i idolopoklonici i svaki koji ljubi i čini laž" ( Otkrivenje Jovanovo 22. 14 - 15 ).
Ako imate ljubav k meni, zapovesti moje držite.
I ja ću umoliti Oca, i daće vam drugog utešitelja da bude s vama vavek:
Duha istine, kog svet ne može primiti, jer Ga ne vidi niti Ga poznaje; a vi Ga poznajete, jer u vama stoji, i u vama će biti.
Neću vas ostaviti sirotne; doći ću k vama.
Još malo i svet mene više neće videti; a vi ćete me videti; jer ja živim, i vi ćete živeti.
U onaj ćete vi dan doznati da sam ja u Ocu svom, i vi u meni, i ja u vama.
Ko ima zapovesti moje i drži ih, on je onaj što ima ljubav k meni; a koji ima ljubav k meni imaće k njemu ljubav Otac moj; i ja ću imati ljubav k njemu, i javiću mu se sam.
I reče Mu Juda, ne Iskariotski: Gospode! Šta je to da ćeš se nama javiti a ne svetu?
Isus odgovori i reče mu: Ko ima ljubav k meni, držaće reč moju; i Otac moj imaće ljubav k njemu; i k njemu ćemo doći, i u njega ćemo se staniti.
Koji nema ljubavi k meni ne drži mojih reči; a reč što čujete nije moja nego Oca koji me posla. ( Jevanđelje po Jovanu 14. 15 - 22 ).
"I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.
Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu.
Koji govori da u Njemu stoji, i taj treba tako da hodi kao što je On hodio" ( 1 poslanica jovanova 2. 3 - 6 ).
I gle, neko pristupivši reče Mu: Učitelju blagi! Kakvo ću dobro da učinim da imam život večni?
A On reče mu: Što me zoveš blagim? Niko nije blag osim jednog Boga. A ako želiš ući u život, drži zapovesti.
Reče Mu: Koje? A Isus reče: Da ne ubiješ; ne činiš preljube; ne ukradeš; ne svedočiš lažno;
Poštuj oca i mater; i ljubi bližnjeg svog kao samog sebe.
Reče Mu mladić: Sve sam ovo sačuvao od mladosti svoje; šta mi još treba?
Reče mu Isus: Ako hoćeš savršen da budeš, idi i prodaj sve što imaš i podaj siromasima; i imaćeš blago na nebu; pa hajde za mnom.
A kad ču mladić reč, otide žalostan; jer beše vrlo bogat.
A Isus reče učenicima svojim: Zaista vam kažem da je teško bogatome ući u carstvo nebesko.
I još vam kažem: Lakše je kamili proći kroz iglene uši nego li bogatome ući u carstvo Božije. ( Jevanđelje po Mateju 19. 16 - 24 ).
Što se tiče biblije, nije veliki problem verovati u Božansko nadahnuće Božje reči koju danas imamo u ovom obliku, jer ja verujem da je Božja reč stigla do naših dana ne izmenjena, i da pretstavlja autentičnu Božju reč koja je data preko apostola i proroka, razlike su toliko neznatne da su čak i zanemarljive.
Takođe, verujem da je sam Bog sačuvao svoju reč kroz vekove i da je ona do nas došla u svom izvornom obliku:
"A On reče: Idi Danilo, jer su zatvorene i zapečaćene ove reči do poslednjeg vremena.
Mnogi će se očistiti, ubeliti i okušati; a bezbožnici će raditi bezbožno, niti će koji bezbožnik razumeti, ali će razumni razumeti" ( knjiga proroka Danila 12. 9 - 10 ).
U ovom tekstu se na primer govori da će proročanstva koje je Bog dao Danilu biti zatvorena i zapečaćena do poslednjeg vremena, ovo se odnosi koliko na njihovo razumevanje, toliko i da će ona biti fizički sačuvana za buduće generacije koje će ih proučavati.
Ako je to slučaj sa Danilovom knjigom, onda je logično da se to odnosi i na celu bibliju u kojoj postoje zapisana mnoga proročanstva za poslednje vreme, i otkriven celokupni Božji plan spasenja ljudskog roda.
Na drugom mestu, njeno nadahnuće se ne može osporiti, biblija menja ljude, Duh Sveti govori ljudskom srcu kroz Božju reč, ona je hleb života i izvor vode žive koja hrani i poji dušu svakog čoveka koji proučava sa verom njene spasonosne istine, i svako to može iskusiti ako to želi.
Biblija je samo jedno od sredstava preko koga Bog govori, ali on ima i drugih načina kako se on obraća čoveku, a to je glasom svog Svetog Duha, i lično otkrivajući svoju slavu čoveku, i dajući mu živa iskustva u svakodnevnoj zajednici sa njim, i sve ovo uz bibliju je i te kako važno, i učvršćuje čoveka i njegovu veru na putu ka večnosti..
Neka nam Gospod pomogne da u svom ličnom životu primenimo Božanska načela, i ispunimo uslove spasenja otkrivena u njegovoj reči, kako bi se jednoga dana našli u Božjem carstvu.