Lučić: Zvezdi pomaže Rokfeler
N.SPASOJEVIĆ | 24. novembar 2010. 10:49 |
sport
Moj boravak na Malom Kalemegdanu bio je poslednji trzaj velikih entuzijasta, koji nisu mogli da izvade iz levog džepa par miliona
Vladislav Lučić
Trofejni stručnjak Vladislav Lale Lučić,nedavno je završio predsednički staž u Crvenoj zvezdi, ali pomno prati zbivanja u klubu sa Malog Kalemegdana. Uložio je maksimalan trud da regeneriše klub slavnog imena i sramne finansijske situacije, dao smernice kako se iskobeljati iz mulja u koji je Zvezda debelo zaglibila, ni najmanje njegovom krivicom.
Nekada malo znači mnogo, a rešenje je, kako Lučić tvrdi, u finansijskoj injekciji, mada je put do izbavljenja očigledno dug i mukotrpan.
- Bio sam u središtu zbivanja šest meseci, sa najboljom namerom da nešto pozitivno uradimo. Okružen ljudima spremnim da rade isto - počinje Lučić ispovest za „Sport“. - Došli smo na te funkcije posle jedne godine u kojoj je Zvezda živela „kao u raju“. Velike pare su potrošene, a nije se stiglo do željenih rezultata. Uopšte, poslednje decenije mnogo je uloženo u Zvezdu, ali sve se svodilo na priče o sledećoj sezoni i o baziranju na mlad tim.
Emotivni Lučić u dahu nastavlja:
- Moj boravak u Zvezdi bio je poslednji trzaj velikih entuzijasta, koji nisu mogli da izvade iz levog džepa par miliona. Hteli smo na sistematski način da stvorimo novu Crvenu zvezdu.
Iskusni i uspešni košarkaški čovek konstatuje kako je izgubljeno previše vremena:
- Svaka čast ljudima koji su ostali. Podržavam sve akcije novih optimista, kad već nismo mi bili simpatični. Ili možda nismo bili zdravi? Kada smo tražili pomoć na sve strane, svi su nas gledali podozrivo kao da smo zarazni. Sada je neophodna injekcija, novi čovek koji će doneti 4-5 miliona evra i da se pokrene nova priča. Možda je trebalo odmah po mom dolasku da klub bankrotira, da se registruje nova Crvena zvezda, da se nađe način da dugovi budu oprošteni.
Poslednji predsednik kluba (sada Zvezda funkcioniše bez čelnika), Lučić, tvrdi da je za funkcionisanje kluba takvih prohteva potrebno minimum 2 milona evra godišnje.
- Rekao sam jednom na UO kluba da je najbolje da se vrate ljudi koji su napravili te dugove, jer oni valjda, ako su se već zadužili, znaju kako se i taj novac vraća.
U moru problema pojavila se i trunka optimizma:
- Juče me obradovala vest da je rešen problem makar jedne dvorane. Kao što je poznato, Ministarstvo sporta je Zvezdi obećalo tri dvorane, ali za sada ništa od toga. Sa merodavnim licima utvrdili smo tada i lokacije i placeve. Kako se radi o ozbiljnoj instituciji, očekujem da će se to jednog dana realizovati. Država mora da poštuje tradiciju večitih rivala i da pomogne, ustvari, cela zemlja nam se deli na Zvezdu i Partizan.
Dakle, moguće rešenje nedaća je konkretizovano, ali - kako ga realizovati?
- Trebalo bi da se pojavi Rokfeler i da krene projekat nove Zvezde. Samo da se ne dogodi da se vrtimo u krug. Možda je rešenje da se oformi pul sponzora da se 50 odsto njih bavi vraćanjem dugova, a druga polovina egzistencijom i daljim napretkom.
Legendarni stručnjak Ranko Žeravica na stranicama „Sporta“je istakao kako je NLB liga prejako takmičenje za izabranike Mihaila Uvalina.
- Ne smatram da je pogrešno što ekipa igra u NLB ligi. Sstrategija kluba je da Zvezda ne ide na titulu, već da bude stabilna u toj konkurenciji. Koncepcija tima je mladost, ali sa tri Amerikanca. Pobeda nad Cibonom unela je pozitivnu energiju, ali sve je to brzo splasnulo. Nesreća po Zvezdu je što sad dolaze teške utakmice, a to može da bude pogubno po moral igrača. Nadam se da, ipak, neće sve da bude po najcrnjem scenariju – ne gubi svaku nadu Vladislav Lučić.
KRIZA U KSS
O situaciji u KSS, možda silčnoj kao u Zvezdi, Lučić ističe:
- I KSS plaća danak, kao i svi ostali. Različiti interesi su u pitanju. Postoji UO KSS, koji se bavi tim pitanjima. Svi smo u problemima, sport nam je u krizi, zato što je i privreda slaba. Recimo, i Vaterpolo savez, u kojem su sposobni moćni ljudi, morao je da pozajmljuje novac za odlazak do Zagreba na EP. Šta reći dalje? Ali ne smemo da se predajemo. OKS radi dobre stvari, što obezbeđuje sredstva za olimpijce, za pripreme u ciklusu do OI u Londonu.
KLUBOVI U ŠKRIPCU
- Vlada opšta besparica. Klubovi su u krizi, Hemofarm i FMP su najstabilniji, ali i njih sustižu finansijski problemi. Preskupo je takmičenje, organizacija utakmice je 2.000 evra. Svi se kače na iste vodenice, na ”Lastu”, ”Telekom“, na banke. Svi kubure sa novcem – konstatuje Lučić.
BAZA U ŠKOLAMA
Baza sportskih uspeha trebalo bi, po Lučiću, da bude osnovna škola.
- Rešenje je da se naprave radionice, dotirane od gradova. Nekada smo jugo košarku bazirali na sredstvima sportske organizacije koja se zvala SOFK. Imali smo besplatne sale i osnovne uslove, pristojne zarade. Neophodno je da se sport, pre svega, vrati u osnovne škole. Ranije se tačno znalo koja je škola atletska, koja košarkaška, itd. Trenutno rad sa podmlatkom najbolje funkcioniše u sistemu FMP, koji godinama uspeva da lansira nove talente, visokog formata.
ZAŠTO JE OTIŠAO?
O razlozima odlaska sa Malog Kalemegdana Lučić kaže:
- Bio sam na toj funkciji kad niko drugi nije hteo da se prihvati tog posla. Otišao sam zato što je u procesu stečaja merodavan stečajni upravnik, koji kaže ko mu je potreban od saradnika. Posle svega mogu samo da kažem da smo se borili kao lavovi, učinili smo sve što smo mogli u datom trenutku.
OGROMNI DUGOVI
Lista onih koji potražuju novac od Zvezde je dugačka.
- Neki su isticali da hoće da rade za jedan evro u Zvezdi, a ti isti su ostavili ogromne dugove. Nemoguće je nabrojati za šta su sve ostali neplaćeni računi. Za plate igračima, za iznajmljene stanove, duguje se menadžerima, trenerima, sudovima i ko zna kome još. Postoji minimum 50 tužbi protiv i na štetu Zvezde - navodi Lučić.