Vi uopste ne razumete klimu srednjeg veka, ili necete da shvatite kakvo je bilo tadasnje drustveno uredjenje.
I umesto da ovo istrazite, da sednete i procitate istoriju, vi se ponasate krajnje neozbiljno, jos me nazivas 'dečacić' sto je sa namerom da me ponizis. Tu se jasno vidi da ni tebe, ni Milosa ni ostale ne interesuje prava istina.
I sa takvim stavom, mozete jedino ocekivati da vas Slap Shone i njima slicni poklope na isti nacin. I treba to da rade, jer vas istina ne zanima!
Mire, oni ne razumeju mnoge stvari, ne samo društvenu klimu srednjeg veka. Jednostavno pate od anahronizma i zatvaranja očiju za sve osim za Ellen Gould Harmom White, i Bibliju tumačenu na njen način.
Da sednu i pročitaju šta? Brate, to ne ide tako kod njih. Prvo, boje se da bi ih to odvelo u "apostazu" koju im je prorekla već pomenuta. Drugo ako ne donosi "informacije" koje bi podržale širenje njihovog "antievanđelja", nema potrebe čitati i istraživati. Treće, shvati brate već jednom da je njihov mindset takav, identičan Al Mamunovom, (to je onaj kalif koji je spalio Aleksandrijsku biblioteku, rekavši da ako u njioj ima knjiga koje se ne slažu sa kuranom, treba je spaliti, a ako ima knjiga koje se slažu, takođe je spaliti, jer kuran je dovoljan.)
Nazvao te je dečačić? Hahahahaha, kako očekivano. Kao i svi koje je poseo "duh" i on misli da je superioran nad ostalima, navodno mu "biblija" daje tu superiornost. Cilj im je da svakoga ponize, i primoraju na taj način da prihvati njihov "autoritet". Radi se naime o "negativnoj" "evangelizaciji i u tome su mnogo opasniji od svoje braće Raselovaca. Mnogi su tako pali, mnogi. Posebno ako su pre toga pridavali "autoritet" Bibliji, a nisu se potrudli da je pravilno shvate, tačnije verovali su da ista sama sebe tumači.
Istina? Ne, nikada njih istina nije ni interesovala. Sve što ih je interesovalo i interesuje ih je širenje blasfemija one koju drže otelotvorenjem "duha proroštva".
Što se tiče Slapa, mene i "nama sličnih", mi samo iznosimo činjenice, onako kako oholim i na istinu alergičnim, iste treba iznositi. Ništa više. Ujedno zar očekuješ da tebe neko bombarduje, a da ti ćutiš ili uzvraćaš praćkama ako već imaš na raspolaganju termonuklearno oružje?
Ne, brate, njima se samo tako mora odgovarati. Dekonkstrukcijom osnova na kojima oni zamišljaju i sprovode svoje napade. Naime, osobe koje po svaku cenu moraju da nametnu i nameću svoje isprazne budalaštine, koje pre nego što krenu u raspravu ne razmišljaju koje izvore koriste, kojima je od svega najvažnije da popljuju i napadnu, kojima je jedini cilj da svoje "verovanje" prikažu istinitim jer na taj način prikupljaju žrtve od kojih žive, i ne zaslužuju niti mogu dobiti drugačiji tretman od onog koji dobijaju i koji će dobijati.
Ne, nije bilo uopste zabranjeno citati bibliju, vec se zabrana odnosila na vase lazne knjige u kojima je Papa nacrtan kao "vavilonska bludnica"!
U to vreme je skoro svaka katolicka crkva imala bibliju vezanu lancem za klupu, a svako ko je znao mogao je citati. To znaci da crkva nije nista krila i branila narodu. Vec su knjige bile jako skupe, a potreba za biblijom na narodnom jeziku nije ni postojala, jer je kod pismenih u upotrebi bio najvise latinski..
Ne, Crkva nije zabranjivala čitanje Svetog Pisma, nego je tumačenje istog u suprotnosti sa Svetim Predanjem, sa učenjem Crkve bilo zabranjeno. Naime, ovi nasrtljivci, a to zaista jesu pored toga što veruju u blasfemije žene udarene u glavu, veruju i da je namena Svetog Pisma da ga svako samostalno čita, istražuje i tumači po svojoj volji i razumu. A to nije slučaj. Pisana Biblija, ili čak štampana, imala je isključivu funkciju da bude čitana i tumačena u
crkvi i u skladu sa učenjem Crkve.
Hereze su nastajale upravo onda kada se Sveto Pismo čitalo i tumačilo u suprotnosti sa Svetim Predanjem, sa Crkvenim učenjem. Kada je bilo zloupotrebljavano.
PS. EGWisti će u svom maniru preći preko istorijski dokazane činjenice da je Henri VIII (osnivač "anglikanske" crkve) progonio svakog ko bi pokušao da "prevede" i sam čita i tumači Sveto Pismo. A on, brate nije bio Katolik, nego apostata. Ali to kako sam već naveo, ovi neće prihvatiti kao istinu, jer se kosi sa njihovim antikatolicizmom, jednom od osnova njihove vere.