kao neki naivni djecacic....nema on pojma o inkviziciji, cuj da inkvizicija spasi heretike od vlasti...nemoj se mire sramotiti tu u Srbiji, gdje svaki gradjanin dobro zna sto je inkvizicija...
Jedini koji se ovde sramote i to je oduvek tako, ste vi koji ne znate istoriju! Citirao sam ti gore Mr. Mathew Rose-a profesora istorije koji to lepo objasnjava!
Evo ponovo:
"The Inquisition was not created in order to persecute heretics. Rather, it was meant to protect the rights of people accused of heresy. In the pre-modern era, heresy was seen as not just an offense against God, but as an act of treason against the state. For this reason, the state executed heretics, not the Church. The Church’s role was to carry out the investigation with the aim of protecting the innocent. This process of investigation was called the Inquisition."
Prevod za one koji ne znaju engleski:
"Inkvizicija nije stvorena u svrhu progona heretika. Umjesto toga, trebalo je zaštititi prava ljudi optuženih za herezu. U predmoderno doba krivovjerstvo se nije promatralo samo kao prijestup protiv Boga, već i kao izdajstvo protiv države. Zbog toga je država pogubiljavala heretike, a ne Crkva. Uloga Crkve bila je u provođenju istrage s ciljem zaštite nevinih. Taj se postupak istrage zvao inkvizicija. "
Drzava je dakle procesuirala jeretike, jer u ono vreme je jeres smatrana atakom na drzavu i njen poredak. Za vlast su jeretici bili "pobunjenici" i drzavni neprijatelj br. 1. Iz tog razloga je crkva oformila telo, odnosno istrazni sud (inkviziciju) koja je trebalo da zastiti nevine i oslobodi ih optuzbe!
Dakle, cilj inkvizicije istorijski gledano, uopste nije bio da kazni jeretike, vec da ih oslobodi optuzbe. A to se u procesu jasno i vidi!
Osim toga, inkvizitori nikada nisu ucestvovali u kaznjavanju, nego su one za koje su dokazali da nisu krivi (a to im je bio primarni cilj) spasavli od smrti, dok su one za koje su zaista utvrdili krivicu, predavali vlastima na izvrsenje presude!
Vi uopste ne razumete klimu srednjeg veka, ili necete da shvatite kakvo je bilo tadasnje drustveno uredjenje.
I umesto da ovo istrazite, da sednete i procitate istoriju, vi se ponasate krajnje neozbiljno, jos me nazivas 'dečacić' sto je sa namerom da me ponizis. Tu se jasno vidi da ni tebe, ni Milosa ni ostale ne interesuje prava istina.
I sa takvim stavom, mozete jedino ocekivati da vas Slap Shone i njima slicni poklope na isti nacin. I treba to da rade, jer vas istina ne zanima!
Mire, jeli ti to zelis da se ismejavas sa istinom i sa mnom?
Ako je tebe neko izlagao da je i8nkvizicija spasavala ljude od valsti, mene u to ne mozes ubediti.
Inkvizicija je KORISTILA DRZAVNU VFLAST ZA POSTIZANJE SVOJIH VERSKIH CILJEVA.
Marko, po cemu te ja ismejavam? Citirao sam profesora istorije koji kaze isto sto sam i ja rekao!
Ako ti to nije dovoljno i ti imas averziju prema istini, svaki nas dalji razgovor je besmislen!
Upravo si ti taj koji mene ubedjuje i to bez ikakvih valjanih dokaza, da je moja crkva cinila zlocine. Ti napadas moju crkvu koja uopste nije kriva, i suprotna prica te ocigledno i ne interesuje, a ja tebe ne ubedjujem ni u sta! Ostani ti pri svom uverenju kad vec tako zelis!
Jos si rekao da su ljudi bili nepismeni, a da je Biblija bila na latinskom jeziku pa mogli su je citati.
Naravno, ljudi su bili nepismeni! Zar ne tvrdite i vi da su protestanti opismenili narod? Pa to kaze i istorija! Dakle, ne mozes ti nepismenom narodu dati bibliju da cita!
Osim toga, u vreme Hrista takodje narod nije imao bibliju na "narodnom jeziku", vec su samo svestenici znali citati hebrejski, a narod je govorio aramejski i bio je pretezno nepismen! On je slusao rec u crkvi kada svestenik cita sa hebrejskog. Dok je izrada knjiga bila skupa, i jedino su bogati i pismeni posedovali po neki primerak, i to na hebrejskom i grckom jeziku (koji je ekvivalentan nasem latinskom danas).
Seti se ovoga, kada mi sledeci put budes ista prigovorio!
Mire, koliko ljudi je tada u svetu govorilo latinski?
Zasto Crkva nije prevela Bibliju na narodni jezik, nego na onaj kojim ni jedan narod neje govorio.
Svi obrazovani ljudi onog vremena su znali citati latinski! A oni su mogli citati i Sveto Pismo!
Zbog toga nije bilo potrebe da se biblija prevodi na narodni jezik!
Neko ju je optuzio da je bila prisutna u sumi na proucavanju Biblije. Inkvizicija je dosla i osudila je na smrt...
Sta ti kazes na to? Da li je bilo zabranjeno citati Bibliju ili nije?
Ne, nije bilo uopste zabranjeno citati bibliju, vec se zabrana odnosila na vase lazne knjige u kojima je Papa nacrtan kao "vavilonska bludnica"!
U to vreme je skoro svaka katolicka crkva imala bibliju vezanu lancem za klupu, a svako ko je znao mogao je citati. To znaci da crkva nije nista krila i branila narodu. Vec su knjige bile jako skupe, a potreba za biblijom na narodnom jeziku nije ni postojala, jer je kod pismenih u upotrebi bio najvise latinski..
A sto se tice zene, nju inkvizitor nije ni spalio, vec drzavna vlast, a crkva verovatno nista nije ni mogla da uradi da bi je spasili.
Nije validno davati ovakve pojedinacne slucajeve kao dokaz da su inkvizitori bili zli ili ne znam sta! To je samo propaganda i nista vise! Vi udarate na "emocije" i kad pominjete sprave za mucenje i kojesta!