Katolicizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
94% vas subotara (EGWista) pojma nemate niti o Ellen White niti o njenim spisima.

Vi možete poznavati slovo ali mi poznajemo duh njenih reči. Tu je razlika.

Isus je pobedio greh kao čovek, ne kao Bog, jer Bog ne može pogrešiti.

Isus je bio čovek i mogao je pogrešiti, ali je pobedio.

On je umro kao čovek, vaskrsao kao čovek u novom proslavljenom telu, i u nebo ušao kao čovek.

Tako je dao primer da i mi kao ljudi možemo pobediti, i ući u nebo kao ljudi u proslavljenom telu.

Ljudska pririda je ključna. Sve što je preko toga jeste suprotno jevanđelju.

Pre svega u pogledu Hristove smrti. Ako Isus ima i prirodu koja ne može umreti onda Isus nije integralno umro. To ruši koncept smrti za greh.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Budući da poprilično poznajem njene spise, istina vjerojatno više logički i razumom a ne po duhu ako ti tako kažeš onda je i sigurno tako. Mogu reći da je ona kao i vaši pioniri pisala o pristojnom ponašanju i uzdržljivosti posebno nakon krštenja, jer po njenom nakon krštenja ako radite gluposti žalostite Svetog Duha koji vam je darovan krštenjem.
Primijetila sam da to više nije tako i da se velika većina ponaša kao da je uhvatila Boga za bradu figurativno rečeno i pristojnost ponekad nije na nivou onog što je ona pisala i ne samo ona...

Sada malo prouči Bibliju i vidjeti ćeš da neke osobine koje je imao Isus mi kao ljudi ne možemo imati.
Ellen White za ovu tvoju spekulaciju kaže da je tajna koju nam Bog ne može otkriti sve dok smo na ovoj planeti, ali tako su se i tvoji pioniri bez obzira što je ona napisala svađali oko toga i to traje i danas -- te razne rasprave o prirodi Isusa Krista.

Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Vi možete poznavati slovo ali mi poznajemo duh njenih reči.

Ja ne znam ništa, ali čini mi se da mogu prepoznati djelovanje Duha Božjega, a ovdje ga nema.:rolleyes:
Vi možete misliti, čak i vjerovati da ste primili duh proroštva po Ellen White, ali glavni problem ostaje i pitanje se stalno iznova nameće:
da li je Duh Božji nadahnitelj djela Ellen White ili je to bio njezin duh (mašta, želja, manipulacija...)

Tako da, čini mi se da ti prvi nisi usvojio lekciju. Nemoj se ljutiti, doista ti to ne pišem iz zle namjere. Bezimena ti je postavila mnogo njezinih citata koji govore o božanstvu Kristovu, ali ti na to zatvaraš oči i niječeš obrazlažući kako treba shvatiti njezin kontekst i duh.
I tako se sve više zapetljavaš.:)

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Budući da poprilično poznajem njene spise, istina vjerojatno više logički i razumom a ne po duhu ako ti tako kažeš onda je i sigurno tako. Mogu reći da je ona kao i vaši pioniri pisala o pristojnom ponašanju i uzdržljivosti posebno nakon krštenja, jer po njenom nakon krštenja ako radite gluposti žalostite Svetog Duha koji vam je darovan krštenjem.
Primijetila sam da to više nije tako i da se velika većina ponaša kao da je uhvatila Boga za bradu figurativno rečeno i pristojnost ponekad nije na nivou onog što je ona pisala i ne samo ona...

Sada malo prouči Bibliju i vidjeti ćeš da neke osobine koje je imao Isus mi kao ljudi ne možemo imati.
Ellen White za ovu tvoju spekulaciju kaže da je tajna koju nam Bog ne može otkriti sve dok smo na ovoj planeti, ali tako su se i tvoji pioniri bez obzira što je ona napisala svađali oko toga i to traje i danas -- te razne rasprave o prirodi Isusa Krista.
Razumem te. Ima svakojakih ljudi svugde. Nego kada već pominješ neke anomalije, čisto pitam, misliš li na nešto konkretno ili na nešto što se može zameriti svima u svim zajednicama.

A da među adventistima, ka i svugde ima neobraćenih ljudi, to je tačno.

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Ja ne znam ništa, ali čini mi se da mogu prepoznati djelovanje Duha Božjega, a ovdje ga nema.:rolleyes:
Vi možete misliti, čak i vjerovati da ste primili duh proroštva po Ellen White, ali glavni problem ostaje i pitanje se stalno iznova nameće:
da li je Duh Božji nadahnitelj djela Ellen White ili je to bio njezin duh (mašta, želja, manipulacija...)

Tako da, čini mi se da ti prvi nisi usvojio lekciju. Nemoj se ljutiti, doista ti to ne pišem iz zle namjere. Bezimena ti je postavila mnogo njezinih citata koji govore o božanstvu Kristovu, ali ti na to zatvaraš oči i niječeš obrazlažući kako treba shvatiti njezin kontekst i duh.
I tako se sve više zapetljavaš.:)
Prosto. Tumačim njene reči u duhu svih njenih citata o tome.

Božanstvo u kontekstu Hrista, kao izraz u njenim citatima, ima značenje karaktera(Božanskog karaktera).

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Razumem te. Ima svakojakih ljudi svugde. Nego kada već pominješ neke anomalije, čisto pitam, misliš li na nešto konkretno ili na nešto što se može zameriti svima u svim zajednicama.

A da među adventistima, ka i svugde ima neobraćenih ljudi, to je tačno.
a nije to isto vi imate Duha proroštva i upute, ukore (lično za vas koji vjerujete) i ohrabrenja koja vas trebaju voditi trebali biste ih imati bar upola manje...

Ellen White piše ovdje "sveti karakter"

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
a nije to isto vi imate Duha proroštva i upute, ukore (lično za vas koji vjerujete) i ohrabrenja koja vas trebaju voditi trebali biste ih imati bar upola manje...

Ellen White piše ovdje sveti karakter

Na žalost, ni svo znanje istine ne znači mnogo ako se ne primenjuje. Više zavisi od genetičkog sklopa čoveka i njegovih navika nego od znanja istine, ako se čovek ne promeni.

Recimo adventisti na ovim prostorima, jednostavno vuku genetiku balkanskog mentaliteta, znaju biti grubi, oštri i nepristojni kao i svetovni ljudi.

Stvar je u promeni mentaliteta. Ako toga nema, postoji samo forma ispovedanja i ništa drugo.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
Istina... pojedini se ponašaju kao da se ove riječi tiču nekih drugih, a ne onih koji zaista vjeruju u Duh proroštva i inspiraciju spisa Ellen White, vodilje vašeg naroda u posljednjim vremenima. Njeni spisi još uvijek govore za vas i vaš narod. Napisala je da njeni spisi govore i nakon njene smrti za njen vjerujući izabrani narod, ne za nekog drugog, ne za bilo kog već za ostatak Božji i duhovni Izrael. Da li slušate dragi Božji ostatak ukore, ohrabrenje i upute namijenjene samo za vas, krštene adventiste sedmog dana i njihove reformne nezavisne službe i vjerske grupe pokrštenje u vjeru Duha proroštva?

Moja je dužnost da vam pišem. Pokazano mi je nešto što se tiče tebe. U posljednjoj viziji koja mi je dana bilo mi je pokazano da ti, Jarvis Munsel, nemaš ni tračak svjetla od Isusa. Vi ste potpuni agent preko kojeg Sotona može djelovati. Vi ste uvijek bili ozljeda Božjeg djela. Ne držite se ispravno, već samo nekoliko sati. Napuhao vas je neprijatelj. Bio si tako velik po vlastitoj procjeni da ti Bog nije mogao dati nikakvu snagu. Nedostajala vam je religija i oponašali ste sotonin stav pun mržnje. Ti si jedan od njegovih vjernih slugu. Bog te se odriče. Ti si prokletstvo za Njegovu djelo... Bog takve kao što si ti nikada neće uzeti u nebo.
Svjedočanstva Crkvi, 3:492–493.

---

Pokazano mi je da Božji narod ne treba oponašati moda svijeta. Neki su to učinili i brzo gube poseban, sveti karakter koji bi ih trebao razlikovati kao Božji narod. Upućena sam natrag na Božji drevni narod i bila sam navedena da usporedim njihovu odjeću s načinom odijevanja u ovim posljednjim danima. Kakva razlika! Kakva promjena! Tada žene nisu bile tako hrabre kao sada. Kad su izlazile u javnost, lica su pokrivale velom. U ovim posljednjim danima moda je sramotna i neskromna... Mali šeširi, koji otkrivaju lice i glavu, pokazuju nedostatak skromnosti... Stanovnici postaju sve pokvareniji. Svjedočanstva, 1:188–189

ali mi poznajemo duh njenih reči.

Poslednja izmena:
Natrag