O čemu ti pričaš to je pisala tvoja proročica Jovane
White estate
Molim vas, dajte mi neki smjer u raspravi koju sam vodio, u vezi dvije Ellen G. White izjave. Izjave su sljedeće: "Kada je Krist razapet, umrla je njegova ljudska priroda. Božanstvo nije potonulo i umrlo; to bi bilo nemoguće« (Rukopisna izdanja, 21:418). " Ja sam uskrsnuće i život" (Ivan 11,25). Onaj koji je rekao: 'Polažem svoj život, da ga mogu ponovno uzeti' (Ivan 10,17), izašao je iz groba u život koji je bio u njemu samome. Čovječanstvo je umrlo; Božanstvo nije umrlo. U svom božanstvu, Krist je posjedovao moć da prekine veze smrti. On izjavljuje da ima život u sebi da ubrza koga hoće« (Selected Messages, 1:301).
Možete li me uputiti na neke suvremene adventističke izvore koji govore o tom konceptu Kristovog božanstva/božanstva koji ne umire? I molim vas recite mi ima li Bijelo imanje komentara na ove izjave.
Ne znam za suvremene adventističke izvore koji komentiraju ovaj koncept, iako ih doista može biti. Mislim da se jednostavno suočavamo s jednom od misterija utjelovljenja. Isus je bio potpuno Bog i potpuno čovjek, sa svoje dvije naravi uklopljene u jednu. Pronašao sam više izjava koje ste citirali u ovoj referenci iz komentara adventističke Biblije sedmog dana (5,1113, 1114) u »E. G. White Comments« o Marku 16:6:
6 (Ivan 1,1-3, 14; Fil 2:5-8; Kol 2:9; Heb 1:6. 8; 2:14-17; Hebrejima 4,15). Božanstvo nije umrlo.—Je li se ljudska priroda Sina Marijina promijenila u božansku narav Sina Božjega? Ne; dvije su naravi tajanstveno stopljene u jednoj osobi – čovjeku Kristu Isusu. U Njemu je prebivala sva punina Božanstva. Kada je Krist bio razapet, njegova ljudska priroda je umrla. Božanstvo nije potonulo i umrlo; To bi bilo nemoguće. Krist, bezgrešni, spasit će svakog Adamovog sina i kćer koji prihvate spasenje koje im je dano, pristajući da postanu djeca Božja. Spasitelj je kupio palu rasu vlastitom krvlju.
To je veliko otajstvo, otajstvo koje neće biti u potpunosti, potpuno shvaćeno u svoj njegovoj veličini dok se ne dogodi prijevod otkupljenih. Tada će se razumjeti moć, veličina i djelotvornost Božjeg dara čovjeku. Ali neprijatelj je odlučan da će taj dar biti toliko mistificiran da će postati kao ništavilo (Pismo 280, 1904). . . .
"Ja sam uskrsnuće i život." Onaj koji je rekao: "Polažem svoj život, da ga mogu ponovno uzeti", izašao je iz groba u život koji je bio u njemu samome. Čovječanstvo je umrlo: božanstvo nije umrlo. U svom božanstvu, Krist je posjedovao moć da prekine veze smrti. On izjavljuje da ima život u sebi kako bi ubrzao koga hoće.
Sva stvorena bića žive po Božjoj volji i moći. Oni su primatelji života Sina Božjega. Koliko god bili sposobni i talentirani, koliko god bili veliki njihovi kapaciteti, nadopunjuju se životom iz Izvora cijelog života. On je izvor, fontana, života. Samo onaj koji ima besmrtnost, prebivajući u svjetlu i životu, mogao je reći: "Imam moć položiti svoj život i imam moć ponovno ga uzeti." . . .
Krist je uložen s pravom da daje besmrtnost. Život koji je položio u čovječanstvu, ponovno je preuzeo i dao čovječanstvu. "Došao sam", kaže on, "da bi mogli imati život i da bi ga mogli imati u izobilju" (YI 4. kolovoza 1898.).
Ako je Bog po definiciji besmrtan, kako božanstvo može umrijeti? Kao što je gospođa White rekla, "To bi bilo nemoguće." Ipak, Isus je umro, a Njegova smrt utjecala je čak i na Njegovo božanstvo. Nije umrlo, ali je barem bilo mirno u grobnici. Ne razumijem sve ovo, ali vjerujem da se nešto u ovom smislu moralo dogoditi. Možda će to biti jedna od tema spasenja o kojoj ćemo vječno razmišljati.