Katolicizam i njegovi plodovi

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Da da, to sigurno.

Pre bi se reklo - da on to radi da drugi ne pređu ili ne dođu u Adventizam.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Ono što Stvarnoslap čini več dugi niz godina nije diskusija, već maltretiranje.

Osim što ponavlja po stotinu puta isto, a isto toliko puta mu je na sve odgovoreno - a on tvrdi da nije, on i ne zna da diskutuje u ljubavi i toleranciji.

Kod njega je samo vika, urlanje, bahatost, vređanje, omalovažavanje..i slično.

Užasan čovek.

Razumijem nisam za taj pristup, ali on je katolik kao što sam i ja katolkinja i jest ružno kako govorite o katoličkoj crkvi na nakaradan način, ništa se time ne postiže, samo averzija. Meni je isto izgledalo na početku da je sve tako, ali onda sam išla provjeravati te knjige i ljude iz koje se vade te gadosti o katolicima i kršćanstvu, većinom pisali masoni, onda čovjek koji piše protiv trojstva i sam trinitarac, pa Alberto Rivera priča lovačke da je učitelj latinskog ne zna beknit ništa. Sam si mi priznao da ono 666 nije od Ellen White već vjerojatno Uriah Smith, a znao je on nju pošteno ukanaliti samo se sjeti ono sa amalgamacijom pa je ispala rasist, anti-trinitarizam isto više od njega nego od nje i sl.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Sve je nažalost istina što biblija i Ellen White govore o papstvu.
To jeste antihrišćanska organizacija opisana u bibliji.

Pročitaj poglavlje u velikoj borbi Ellen G White "namere papstva"

Ja nisam opsednut tom temom, i nikad o tome ne pišem.
Ja volim učenje o spasenju, i temu Isusa Hrista.

A ti se moli Bogu, jer mi ne trebamo svoje poverenje poklanjati ljudima ma ko bili.

Imamo živog Gospoda, i za sve trebamo da pitamo njega, i da merimo rečju njegovom.

 Apostol Pavle kaže po tom pitanju:

"I ja, braćo, ne mogoh s vama govoriti kao s duhovnima nego kao s tjelesnima, kao s malom djecom u Hristu.
Mlijekom vas napojih a ne jelom, jer još ne mogaste, i ni sad još ne možete,
Jer ste još tjelesni. Jer gdje su među vama zavisti i svađe i nesloge, nijeste li tjelesni, i ne živite li po čovjeku?
Jer kad govori ko: ja sam Pavlov; a drugi: ja sam Apolov; nijeste li tjelesni?
Ko je dakle Pavle a ko li Apolo do samo sluge kroz koje vjerovaste, kao što i svakome Gospod dade?
Ja posadih, Apolo zali, a Bog dade te uzraste.
Tako niti je onaj što koji sadi, ni onaj koji zaljeva, nego Bog koji daje te raste.
A onaj koji sadi i koji zaljeva jednaki su; i svaki će primiti svoju platu po svojemu trudu.
Jer mi smo Bogu pomagači, a vi ste Božija njiva, Božija građevina" ( 1 Kornćanima 3. 1 - 9 ).

Tako isto i danas možemo postavljati pitanje.
Ko je papa, i ko je Patrijarh, i ko je pastor crkve, ili Stvarnoslap ili ja?

Čak da neko od njih i govori istinu, to sve treba proveriti rečju Božjom i u molitvi Gospodu.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
bez_imena

Samuele Bacchiocchi (adventistički profesor), "Korištenje spisa E. G. Whitea u tumačenju Svetoga pisma"

Potreba za daljnjim ispravcima Velike borbe

Nažalost, Ellen White je preminula, a revizija Velike borbe 1911. godine nije uklonila sve povijesne netočnosti. Ima još puno posla koji treba obaviti, ali bez njezine nazočnosti i odobrenja E. G. White Estate nema ovlasti poduzeti ovaj projekt. Ako se u budućnosti uspostavi mehanizam za potrebne revizije spisa Ellen White, možemo očekivati oluju kontroverzi.

Kako bih ilustrirao potrebu za dodatnim ispravcima u spisima Ellen White, iznijet ću nekoliko primjera koji su mi privukli pozornost dok sam istraživao pitanje o suboti i nedjelji. Prvi primjer odnosi se na njezine izjave o promjeni subote na nedjelju. Usput, njezine su izjave navele mnoge adventiste da povjeruju da se ta promjena dogodila u četvrtom stoljeću, kada je Konstantin objavio poznati „Nedjeljni zakon“ 321. godine.

Izjave o podrijetlu nedjelje

Ovo vrlo rašireno gledište među adventistima odražava se u sljedećem pitanju koje mi ljudi postavljaju gotovo svaki vikend na satu „pitanja/odgovori“ na mom subotnjem seminaru: “Dr. Bacchiocchi, danas ste nam rekli da je promjena subote na nedjelju započela 135. godine kada je rimski car Hadrijan zabranio prakticiranje judaizma općenito, a posebno subote. Ali, ne uči li Ellen White da su svi kršćani svetkovali subotu u ranim stoljećima i da je svetkovanje nedjelje počelo u četvrtom stoljeću kada je Konstantin donio Zakon o nedjelji? Kako pomiriti razliku između zaključka vašeg istraživanja i učenja Ellen White?

Prije nego odgovorim na ovo pitanje, dopustite mi da citiram relevantne izjave koje se nalaze na stranicama 52-53 Velike borbe. Ellen White je napisala: “U prvim stoljećima svi kršćani su svetkovali pravu subotu. Revnovali su za Božјu čast, јer su bili uvjereni u nepromenljivost Njegovog zakona i ljubomorno su pazili na Njegova sveta načela.”

Je li svetkovanje nedjelje započelo u četvrtom stoljeću?

Ova gornja izjava stvara određene probleme, jer izraz "stoljeća" u množini sugerira da su barem dva ili više stoljeća subotu svetkovali "svi kršćani". Očigledno je Ellen White vjerovala da su svi kršćani svetkovali subotu sve do “ranog dijela četvrtog stoljeća [kada] je car Konstantin izdao dekret kojim je nedjelja postala javni praznik u cijelom Rimskom Carstvu.”

Ono što je problematično jest misao koja se stječe iz izjava Ellen White da su subotu svetkovali „svi kršćani . . . u prvim stoljećima” sve do “početka četvrtog stoljeća [kada] je car Konstantin izdao dekret kojim je nedjelja postala državni praznik.”

Iznenađujuće, čak i neki naši adventistički vodeći propovjednici vjeruju, na temelju izjava Ellen White, da je svetkovanje nedjelje započelo u prvom dijelu četvrtog stoljeća kada su crkveni vođe potaknuli Konstantina da 321. objavi poznati „Nedjeljni zakon“. Ovo popularno adventističko gledište izložilo je našu Crkvu mnogim neugodnim kritikama. Neadventistički znanstvenici i crkveni vođe, poput dr. Jamesa Kennedya, optužuju našu crkvu za čisto neznanje, učenjem da je svetkovanje nedjelje započelo u četvrtom stoljeću, kada postoje nepobitni povijesni dokazi koji nastanak svetkovanja nedjelje smještaju dva stoljeća ranije.

Najraniji dokumenti koji govore o nedjeljnom bogoslužju sežu do Barnabe iz 135. godine i Justina Mučenika iz 150. godine. Dakle, očito je da je kršćansko bogoslužje nedjeljom bilo uspostavljeno već sredinom drugog stoljeća. To znači da bi izraz "stoljeća" u gornjoj izjavi, da bi izjava bila povijesno točna, trebalo stajati u jednini – "stoljeće". Kad je moja disertacija OD SUBOTE DO NEDJELJE prvi put izašla, neki zabrinuti adventisti optužili su me da odbacujem autoritet Ellen White stavljajući početak nedjelje ranije u drugo stoljeće. Danas sam suočen s istom optužbom od onih koji smatraju da odbacujem autoritet Ellen White predlažući alternativno tumačenje proročanstva o 1260 dana.

Za mene nije pitanje što Ellen White kaže o podrijetlu nedjelje u četvrtom stoljeću ili o uspostavi papinske vrhovne vlasti 538. godine, nego jesu li takve izjave povijesno točne. Povijesni podaci su sasvim jasni. Ranije smo primijetili da je razvoj papinske nadmoći započeo davno prije 538. Isto vrijedi i za nedjeljno bogoslužje koje je počelo ranije nego što mnogi adventisti vjeruju.
--------------------------------
Evo, adventistički profesor Samuele Bacchiocchi priznaje - priznaje jer nijekati ove notorne povijesne činjenice znači 'praviti budalu od sebe' - da je Ellen White o pitanjima na kojima je Adventizam utemeljen, papina promjena subote na nedjelju u 4. stoljeću, naprosto lagala. A ako sagradite kulu na temelju koji je žaž, lažan, kakva vam je kula? Takve kule su "kule sotonine".

Razmislite i o ovome. Adventističko vjerovanje broj 18. glasi:

Proroštvo je jedan od darova Svetoga Duha. Ovaj dar je znak raspoznavanja Crkve Ostatka i isticalo se u službi Elen G. White. Kao Gospodnji vjesnik, njeni spisi su neprekidni i autoritativni izvor istine koja Crkvi objezbjeđuje utjehu, vodstvo, poučavanje i popravljanje. Oni, također, naglašavaju da je Biblija mjerilo kojim se moraju ispitati sva učenja i iskustva. (Joel 2,28.29; Djela 2,14-21; Hebrejima 1,1-3; Otkrivenje 12,17; 19,10)

Pogledajte ovo crveno boldano, i upitajte se:

1. Kakav su to izvor istine spisi koji o temeljnim vjerovanjima adventista sedmog dana, pitanje subote i nedjelje, lažu.

2. Kakvu to utjehu, vodstvo i popravljanje Crkvi mogu osigurati spisi "lažima otrovani"?

3. Kakva je to Crkva Ostatka koja se raspoznaje po 'proročici'-autorici lažima otrovanih spisa?

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Ja nisam opsednut tom temom, i nikad o tome ne pišem.
Ja volim učenje o spasenju, i temu Isusa Hrista.

A ti se moli Bogu, jer mi ne trebamo svoje poverenje poklanjati ljudima ma ko bili.

Imamo živog Gospoda, i za sve trebamo da pitamo njega, i da merimo rečju njegovom.

 Apostol Pavle kaže po tom pitanju:

"I ja, braćo, ne mogoh s vama govoriti kao s duhovnima nego kao s tjelesnima, kao s malom djecom u Hristu.
Mlijekom vas napojih a ne jelom, jer još ne mogaste, i ni sad još ne možete,
Jer ste još tjelesni. Jer gdje su među vama zavisti i svađe i nesloge, nijeste li tjelesni, i ne živite li po čovjeku?
Jer kad govori ko: ja sam Pavlov; a drugi: ja sam Apolov; nijeste li tjelesni?
Ko je dakle Pavle a ko li Apolo do samo sluge kroz koje vjerovaste, kao što i svakome Gospod dade?
Ja posadih, Apolo zali, a Bog dade te uzraste.
Tako niti je onaj što koji sadi, ni onaj koji zaljeva, nego Bog koji daje te raste.
A onaj koji sadi i koji zaljeva jednaki su; i svaki će primiti svoju platu po svojemu trudu.
Jer mi smo Bogu pomagači, a vi ste Božija njiva, Božija građevina" ( 1 Kornćanima 3. 1 - 9 ).

Tako isto i danas možemo postavljati pitanje.
Ko je papa, i ko je Patrijarh, i ko je pastor crkve, ili Stvarnoslap ili ja?

Čak da neko od njih i govori istinu, to sve treba proveriti rečju Božjom i u molitvi Gospodu.
ja ću selektivno čitati kao anti-trinitarci što mi se ne sviđa to ne vidim, to je falsifikat iako ne mogu to posve dokazati ili kažem da je nešto napisala u pjesničkom ili prenesenom smislu, onako metaforički i slično.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
bez_imena

Bog te blagoslovio u svemu što činiš, i ljubav njegova nek bude sa tobom na svim putevima tvojim.

Učlanjen(a)
27.03.2023
Poruka
737
bez_imena

Bog te blagoslovio u svemu što činiš, i ljubav njegova nek bude sa tobom na svim putevima tvojim.
Hvala ti prijatelju, također sve najbolje ti želim

Neka te blagoslovi Jahve i neka te čuva! Neka te Jahve licem svojim obasja, milostiv ti bude! Neka pogled svoj Jahve svrati na te i mir ti donese!` Brojevi 6,24-26a

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
U demokratiji, postoje zloupotrebe. Ali to nije zbog demokra

Isto je u svim sistemima, uvek ljudski faktor napravi problem, i to nuzno ne znaci da je taj sistem los. Zapravo je demokratski sistem najgori, jer narodu daje svu vlast, a znamo koliko je covek po prirodi zao, i stalno tezi udovoljavanju i moralnom degradiranju.. Idealan sistem bi bio sistem Staroga Zaveta bez ljudskog uplitanja, bez kralja! Znaci nepromenljiv zakon, i aparat koji ga sprovodi. Ali ti preferiras demokratiju kao Bogom danu, a zaboravljas da Bog nije demokrata! U tome je osnovni problem, sto ti imas poremecenu predstavu o Bogu i vrednostima koje on odbrava. Bog ne odobrava i ne podrzava slobodan izbor u tom smislu, da imas pravo da izaberes zlo i prodjes nekaznjeno! Ako izaberes zlo u Bozjem carstvu, na nebu, kazna je - smrt! Isto je i u idealnom sistemu na zemlji koji je Bog uspostavio, sledila je kazna za biranje loseg.

Ti ne mozes tvrditi da to nije dobar oblik vladavine, i da je demokratija bolja!

Lakmus test za vladavinu, jeste biblija! Po tom testu, demokratija je najgora, jer omogucava slobode vesticama i satanistima, a ti si branio sataniste i trazio jednaka prava za njih i nas Hriscane. Sto je strasno!

Dakle, otisao si u krajnost braneci sataniste, sto je najvece zlo, i suprotstavljanje Bogu!

jest ružno kako govorite o katoličkoj crkvi na nakaradan način, ništa se time ne postiže, samo averzija.

Ma uzas jedan!

Sam si mi priznao da ono 666 nije od Ellen White već vjerojatno Uriah Smith

Nije to od EGW, ja nisam nasao nigde, vec od reformnog pokreta adventista sedmog dana u njihovoj knjizi. Generalna se koliko ja znam ogradila o ovom pitanju i potvrdila da ne postoji kruna sa tim imenom. Izmisljotine sve..

Sto se tice ostalih stvari, tu i tamo se da diskutovati, ali kad neko krene s tim "papa je djavo" onda odmah s druge strane imamo da EGW nazivaju vesticom. Onda se adventisti naljute kad im prorocicu nazovu vesticom, pa sto sejes to i zanjes.. A mislim da to ne koristi nikome.

Natrag