Katolicizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Odgovori na moje pitanje, pa ti nastavi pričati samo o suboti
Ne, to nije tema. Zašto namećeš temu koja nije ovde razmatrana?

O suboti rekosmo, važna je u ranoj crkvi, što ti negiraš. To se vidi u njenom isticanju poput onog o nedelji. U istom su rangu isticanja subota i nedelja u ranoj crkvi, to videsmo. I ako nemaš šta dodati na to, onda je tama o suboti u ranoj crkvi sasvim dovoljno razjašnjena.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ne, to nije tema. Zašto namećeš temu koja nije ovde razmatrana?

O suboti rekosmo, važna je u ranoj crkvi, što ti negiraš. To se vidi u njenom isticanju poput onog o nedelji. U istom su rangu isticanja subota i nedelja u ranoj crkvi, to videsmo. I ako nemaš šta dodati na to, onda je tama o suboti u ranoj crkvi sasvim dovoljno razjašnjena.

Dakle, priznaješ svoj bezobrazluk odbijajući i dalje odgovoriti na pitanje koje ti je postavljeno. A drskost ti je tolika da ti uzimaš za pravo odrediti što te ja smijem a što ne smijem pitati. OK, o suboti onda završimo, pa pređimo na Euharistiju.

Rekoh ti, govori o značaju subote i nedelje za ranu crkvu. Ističu se ta dva dana, ističe se da se na ta dva dana okupljaju vernici na pričest.

Hvala ti na svjedočenju, odlično si primjetio. :) Točno, u ranoj Crkvi su se kršćani okupljali na Euharistiju i u subotu i u nedjelju. Bila su to vremena kad su ih pogani, zbog njihovog slavljenja Euharistije i vjerovanja da u Euharistiji blaguju pravo tijelo i pravu krv Kristovu, nazivali kanibalima i progonili ih do te mjere da su ih žive sa divljim životinjama zatvarali u arene.

A što 15 stoljeća kasnije učiniste vi subotari (EGWisti)??? Odbaciste (svinjama pod noge) i nedjeljnu i subotnju Euharistiju. A nas koji smo Kristovi, ponovo zbog Euharistije i vjere u stvarnu Kristovu prisutnost u euharistiji, baš kao i oni pogani, nazivate nas kanibalima i našu kršćansku Euharistiju kanibalizmom. Da imate silu i moć, kakvu su tada imali poganski moćnici, i vi subotari bi danas nas kršćane ponovo bacali divljim zvjerima u arene.

Zato te pitam - Kako možeš, s jedne strane, iznositi povjesne činjenice o ranoj Crkvi i važnosti Euharistije u ranoj Crkvi, a onda se priznati pripadnikom crkve adventista sedmog dana, koja odbacuje Euharistiju i čak se izruguje s njom nazivajući je kanibalizmom?

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Subota jeste važna u ranoj crkvi. Ne zbog pričesti već zbog samog dana kao i nedelja. Ni nedelja nema veze sa pričesti zar ne?

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja bih rekao da je to tvoje delo jer namerno namećeš temu , na silu, a nije vezana za ovo. Tako da drskost je tvoja što namećeš nešto na silu.

Koju temu ja namećem?
Tko je definirao i odredio što je tema?
Ti?
A tko si ti da to određuješ?

A zašto te pitam ovo što te pitam? Znaš li? Naravno da znaš, pitam te zbog toga što tvoja sekta, a i ti, Kristovu Euharistiju kanibalizmom nazivate, točno onako kako su u poganskom Rimu kršćane nazivali i u arenama ih divljim zvijerima bacali zbog toga. Isti zločin, iako nema moć ljude zvijerima bacati, čini tvoja sekta ulažući "vaše subotarske desetke" u tzv. bolnice u kojima ubijate nerođenu djecu.

Pokazat ću ti računicu na jednoj drugoj temi, jer si ti alergičan kada ja pišem o nečemu što ti ne dopuštaš da bude tema. Daj izliječi tu alergiju, pa da možemo diskutirati k'o ljudi.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Ja određujem šta ću odgovoriti. Kada bude tema o pričesti u smislu simbolike ili stvarnosti vrlo rado ću učestvovati. Ali to sada nije tema, ne bih da odemo od tema subota i nedelja u ranoj crkvi.

Reci mi da li je nedelja zbog pričesti ili pričest zbog nedelje u ranoj crkvi?

Za diskusiju nađi nekoga tko ti neće postavljati pitanja. Eno ti tripo pa laprdajte.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
“Veliki moralni promašaji u povijesti”

“Vatikanova prošlost s obzirom na Holokaust jedan je od velikih moralnih promašaja u povijesti — i to takav od kakvog se Katolička crkva tek mora oporaviti”, piše kolumnist James Carroll u The Boston Globe. Da bi podupro svoje gledište, naveo je sljedeće povijesne podatke: “1929. — Lateranskim sporazumima između Mussolinija i Pija XI Vatikan je dobio slobodu i novac, a Mussolini potreban ugled. [1933.] — Vatikan potpisuje konkordat s Hitlerom, što je njegov prvi međunarodni uspjeh. (...) 1935. — Mussolini napada Abesiniju. Katolički biskupi blagoslivljaju talijanske trupe (...). 1939. — Mussolini ukida prava Židova u Italiji. Papa ništa ne govori. (...) 1942. — Papa od talijanskih vojnih dušobrižnika prima izvještaje o istrebljenju Židova. U svojoj Božićnoj poruci oplakuje sudbinu ‘nesretnih ljudi’ ubijenih zbog svoje rase, ali ne spominje Hitlera, Njemačku ili logore smrti. Još jednom, riječ ‘Židov’ nije upotrijebljena. (...) 1943. — Nijemci počinju sakupljati Židove po Italiji, čak i po Rimu u blizini Vatikana. Papa još uvijek šuti.”

Natrag