Katolicizam i njegovi plodovi

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
11.465
Zar Apostolske konstitucvije nisu odraz verovanja rane crkve po pitanju subote? Vidiš, imamo suprotnost između Apostolskih Konstitucija i kasnije prakse po ovom pitanju. Kada bi praksa druge polovne IV veka bila nastavak onoga od ranije ne bismo imali ovakve dijametralno suprotne izjave već bi se kasnije izjave slagale sa ranijim ili bi ih u najmanju ruku modifikovale ali nikako bile suprotne. Ako želiš da slediš Crkvu do IV veka, trebaš shvatiti značaju subote. Nesmeš joj biti neprijatelj. Ok, možda je možeš posmatrati na drugačiji način, ali nikako biti protiv nje.

Tako da ja mislim da je ovde dosta toga rečeno. Naravno, svako po savesti neka radi kako misli da treba.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Crkva je prepoznala "judaiziranje", i na Sinodi u Laodiceji 365. godine donijela je slijedeći kanon:

Kanon 29: Kršćani ne smiju kako čine Židovi odmarati u subotu, u taj dan trebaju raditi, nego u dan Gospodnji, ako mogu, odmarati kao kršćani. Ako se nađe tko bi judaizirao neka bude odijeljen od Krista.

Ako želiš da slediš Crkvu do IV veka, trebaš shvatiti značaju subote.

Kristova crkva slijedi apostole i prvu Crkvu. Zato, i dalje te čeka, ili bilo koga drugoga, nagrada od milijun Eura ako u Novom zavjetu nađeš bar jedno mjesto koje opisuje, ili samo spominje, bogoslužje apostola s kršćanima u subotni dan.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Crkva je prepoznala "judaiziranje", i na Sinodi u Laodiceji 365. godine donijela je slijedeći kanon:

Kanon 29: Kršćani ne smiju kako čine Židovi odmarati u subotu, u taj dan trebaju raditi, nego u dan Gospodnji, ako mogu, odmarati kao kršćani. Ako se nađe tko bi judaizirao neka bude odijeljen od Krista.

Kristova crkva slijedi apostole i prvu Crkvu. Zato, i dalje te čeka, ili bilo koga drugoga, nagrada od milijun Eura ako u Novom zavjetu nađeš bar jedno mjesto koje opisuje, ili samo spominje, bogoslužje apostola s kršćanima u subotni dan.

Nije Hriscanska apostolska Hristova crkva prepoznala Judaiziranje, i na sinodu u Laodikeji 365 osudila svetkovanje Subote, vec je to ucinila kvazi lazna crkva, ili crkve - koje su otpale od te prve apostolske Hristove crkve polovinom 2 veka - kada je nastalo opste progonstvo Jevreja od strane Rima zbog ustanka Barkohbe protiv Rima 132 godine, koje je zahvatilo i Hriscansku crkvu koja je pre polovine 2 veka svetkovala Subotu.

Da bi se ogradile od svega sto bi ih povezalo sa Jevrejima i izbegle progonstvo - crkve u Rimu i u Aleksandriji se odricu Subote i pojedinih tacaka jevandjeoske istine, i uvode pagansku nedelju posvecenu Bogu sunca Mitri, i dozivljavaju otpad.

Sto se tice Bogosluzenja u Subotu, jasno pise da su apostoli drzali subotu.

Evo sta kaze novi zavet o apostolu Pavlu:

"potom se odluči Pavle od Atine i dođe u Korint,
I nađe jednog Jevrejina, po imenu Akilu, rodom iz Ponta, koji beše skoro došao iz Talijanske sa ženom svojom Priskilom (jer beše zapovedio Klaudije da svi Jevreji idu iz Rima), i dođe k njima.
I budući da beše onog istog zanata, osta kod njih i rađaše, jer behu ćilimarskog zanata.
A prepiraše se u zbornicama svake subote, i nadgovaraše Jevreje i Grke" ( dela apostolska 18. 1 - 4 ).

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Zar "Apostolske Konstirtucije" ne slede tradiciju prve crkve?

Pročitaj još jednom kanon koji sam ostavio gore.

A prepiraše se u zbornicama svake subote, i nadgovaraše Jevreje i Grke" ( dela apostolska 18. 1 - 4 ).

Prepiraše se ... svake subote. :) Pa nisu se valjda apostoli s kršćanima, kad su se sastajali na bogoslužje i euharistiju, međusobno prepirali. Ovo ti je, Srboljubov sljedbeniče, pokušaj svetog Pavla da Židovima navijesti Krista i Kristovo evanđelje. Čitaj dalje pa ćeš vidjeti da su baš ovakvi, Židovi koje je Pavao subotom posjećivao u njihovim sinagogama i pokušavao im navijestiti Krista, čak pokušali ubiti Pavla. Dakle, nema u ovim sinagogama svih ovih subota kršćana.

I pogledaj kako će završiti svi ovi Pavlovi pokušaji da subotom, jer su Židovi subotom u sinagogama, ovim Židovima navješćuje Krista.

Dj 15,5-6: Kad iz Makedonije pristigoše Sila i Timotej, Pavao se potpuno posveti Riječi svjedočeći Židovima da Isus jest Krist. Kako se pak oni stadoše protiviti i huliti, otrese on haljine i reče im: "Krv vaša na glave vaše! Ja sam nedužan. Od sada idem k poganima."

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sam si ti ili neko drugi rekao, da su u to vreme Hriscani jos uvek posecivali sinagoge.

Dakle, svetkovali su Subotu, kao i Pavle..

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Znam, on je u suprotnosti sa Apostolskim Konstitucijama tj. verovanjem rane crkve. Ima razloga za to...političkih. Zato kao što rekoh, ovo je radikalan raskid sa starijom tradicijom.

Krivo. Vjerovanje Kristove crkve sadržano je u kanonima koje je Crkva donijela na svojim Saborima. Da su se apostoli i kršćani prve Crkve posebno sastajali na subotna bogoslužja, onda bismo to morali naći bar na jednom mjestu u Novom zavjetu. Ali, baš niti na jednom mjestu u čitavom Novom zavjetu nemamo ovakav događaj. :) Naprosto ga nema.

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.400
Sam si ti ili neko drugi rekao, da su u to vreme Hriscani jos uvek posecivali sinagoge.

Kamenovali bi Židovi i apostole i kršćane da su ušli u njihove sinagoge i tamo pokušali održati Kristovu euharistiju. Ti zaista nisi normalan. Pa lijepo ti piše u Djelima apostolskim da su se kršćani s apostolima na lomljenje kruha (Euharistiju) okupljali u privatnim kućama nekoga od kršćana.

Dakle, svetkovali su Subotu, kao i Pavle..

Dakle, nisu.

Natrag