Katoličanstvo

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Vidjet ćemo - nego Lavić što ako se desi kako je ona predvidjela - hoćeš li i ti biti iskren pa priznati grešku?

Odgovor imamo u Bibliji ko šta čini i nismo na pijaci da se cenkamo oko Božje reči,kad kaže ČOVEK BEZAKONJA to nije kontinent amerika i kad kaže lažni prorok ŽIV bačen u jezero tonije amerika tako kad kaže čovek bezakonja menja vremena i huli onda je to osoba a kad kaže da je žena grad veliki onda to nije crkva već grad veliki.

Mene više brine što vi redom primate broj zveri a ružite nedelju kao dan praznika Pedesetnice i što čekate da kontinent spusti oganj u Jerusalimu i što se ukinulo Božje poglavarstvo pa žene upravljaju crkvama to je problem a ko će menjati dane Bog jasno reče ČOVEK BEZAKONJA a to nije amerika čak ni za pijane.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Vjerujem u tvoj iskrenost mire000 - zato čekajmo razvoj događaja kako ga mi tumačimo, pa ćeš izaći iz Babilona sam...zašto se prepisivati s tobom kad će ovako biti lakše....jer vjerujem da ćemo doživjeti to uskoro....

Ne verujem da ce tako biti..
S obzirom na sve vase propuste u teologiji, malo je verovatno da je i ovo poslednje o suboti tacno, ''nece nestati ni jedna titla iz ZAKONA I PROROKA'' (dva dela biblije), a vas prorok tumaci kao da se to odnosi na deset zapovesti...

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
9
Sreda 11.11.2015.
19:17
Tanjug A
Procureo izveštaj o javnim kućama Vatikana
Prema najnovijim navodima italijanskih medija, prostorije Rimokatoličke crkve u Rimu koriste se kao saune i saloni za masažu u kojima sveštenici plaćaju za seks, a u izveštajima koji se vode kao "procureli" navode se tačne lokacije za prostituciju.

Tweet

ta/AP/A. M.
537048_2015-10-07t084553z-876481083-gf10000234971-rtrmadp-3-pope-vatican_f.jpg

Reuters
Papa Franja pred velikim iskušenjima
Vatikanski zvaničnici navodno dopuštaju da objekti u crkvenom vlasništvu budu iznajmljeni na sumnjiv način i dopuštaju da se u njih useljavaju javne kuće, preneo je britanski "Independet".

Neke od tih lokacija nalaze se u neposrednoj blizini italijanskog parlamenta, dok se jedan takav "solarijum" nalazi nedaleko od Pjace Barberini, a odeljenje Vatikana Kongregacija za propovedanje vere označeno je kao najbogatije koje u posedu ima stotine miliona vredne nekretnine u centru Rima.

Vatikan je, kako je otkriveno pre dve godine, platio sa 23 miliona evra deo rimskog stambenog bloka u kojem je smeštena "Evropa multiklub", koja je, kako se navodi, najveća gej sauna u svetu i u čijem kabaretskom programu postoji striptiz tačka muškarca u svešteničkoj odori.

Prema rečima kardinala Tarcisija Bertonea, ova nekretnina kupljena je 2008. godine u vreme pape Benedikta Šesnaestog.

Bertone je, prema ovim nezvaničnim izveštajima, potrošio 200.000 evra iz dobrotvornog fonda za lečenje da bi renovirao svoj penthaus.

Čik pogodite šta je mali papa Franja želeo da bude kad poraste?

Prema navodima agencije Ansa, koja se poziva na neimenovane izvore, aktuelni papa Franja želi da se što pre zaustavi "curenje" ovih i sličnih kompromitujućih informacija, jer je 8. decembra u Vatikanu važan praznik.

Prema tim izveštajima, visokog zvaničnika Vatikana Lusija Valeho Baldu uhapsila je vatikanska policija zajedno sa još jednim osumnjičenim zbog sumnje da su medijima dostavljali informacije.

Neki analitičari veruju da su skandalozne vesti koje se pojavljuju deo otpora prema pokušaju pape Franje da reformiše Kuriju.,,

Opet Miroljub piše protiv svete fotelje.

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ne verujem da ce tako biti..
S obzirom na sve vase propuste u teologiji, malo je verovatno da je i ovo poslednje o suboti tacno, ''nece nestati ni jedna titla iz ZAKONA I PROROKA'' (dva dela biblije), a vas prorok tumaci kao da se to odnosi na deset zapovesti...

Mire, hajde dapogledamo ceo kontekst ovih Isusovih reci u Mateju 5 poglavlju.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.

Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме.
Јер вам кажем да ако не буде већа
правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско" ( Matej 5. 17 - 19 )

Ovde Isus jasno kaze da se radi o izvrsavanju ili drzanju zapovesti.

Isus kaze da ko pokvari jednu od najmanjih zapovesti i nauci ljude da je ne drze - da ce se taj najmanji nazvati u carstvu nebeskom.
Sa druge strane - ko izvrsi ili odrzi zapovesti i nauci ljude da ih drze - da ce se taj veliki nazvati u carstvu nebeskom.

Tvrditi da Isus ovde govori o obrednom zakonu - znacilo bi da Isus zapoveda da se drzi cela starozavetna obredna praksa, odnosno - da se prinose zrtve, praznuju starozavetni praznici, postuju obicaji, i vrsi obrezanje.

Ne mislis valja da Isus upucuje na ovo kada kaze da treba da se drze zapovesti i da se nauce ljudi da ih drze?

Zato je ovde jasno da se radi o deset zapovesti, da ce oni koji pokvare i jednu od najmanjih zapovesti iz dese zapovesti i nauce ljude da je ne drze - da ce se oni najmanji nazvati u carstvu nebeskom.
A oni koji izvrse ili odrze zapovesti i nauce ljude da ih drze - da ce se oni veliki nazvati u carstvu nebeskom.

Sam donesi zakljucak ko danas pada pod ove blagosove ili pak prokletstvo.

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Mire, hajde dapogledamo ceo kontekst ovih Isusovih reci u Mateju 5 poglavlju.

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним.
Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји, неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.

Ако ко поквари једну од овијех најмањијех заповијести и научи тако људе, најмањи назваће се у царству небескоме; а ко изврши и научи, тај ће се велики назвати у царству небескоме.
Јер вам кажем да ако не буде већа
правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско" ( Matej 5. 17 - 19 )

Ovde Isus jasno kaze da se radi o izvrsavanju ili drzanju zapovesti.

Isus kaze da ko pokvari jednu od najmanjih zapovesti i nauci ljude da je ne drze - da ce se taj najmanji nazvati u carstvu nebeskom.
Sa druge strane - ko izvrsi ili odrzi zapovesti i nauci ljude da ih drze - da ce se taj veliki nazvati u carstvu nebeskom.

Tvrditi da Isus ovde govori o obrednom zakonu - znacilo bi da Isus zapoveda da se drzi cela starozavetna obredna praksa, odnosno - da se prinose zrtve, praznuju starozavetni praznici, postuju obicaji, i vrsi obrezanje.

Ne mislis valja da Isus upucuje na ovo kada kaze da treba da se drze zapovesti i da se nauce ljudi da ih drze?

Zato je ovde jasno da se radi o deset zapovesti, da ce oni koji pokvare i jednu od najmanjih zapovesti iz dese zapovesti i nauce ljude da je ne drze - da ce se oni najmanji nazvati u carstvu nebeskom.
A oni koji izvrse ili odrze zapovesti i nauce ljude da ih drze - da ce se oni veliki nazvati u carstvu nebeskom.

Sam donesi zakljucak ko danas pada pod ove blagosove ili pak prokletstvo.

On ovde ne govori o "deset zapovesti" vec o "zapovestima koje je sam izneo na gori".
Zato ih je i nazvao "najmanjim zapovestima" jer nisu Mojsijeve zapovesti, vec njegove.
Kontekst je jasan, ali ti ga ne zelis videti.

I mislim da je moj kratak odgovor dovoljan, da bi ako to želiš i sam shvatio znacenje, bez da ja uticem. Zato necu govoriti opsirno i nadugacko.
Nek ti Bog pomogne, on treba da govori ne ja..

VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ja vidim ipak da ti ili svesno ili ne svesno ne zelis da vidis.

Dakle - ti kazes da Isus ovde govori o zapovestima koje je izgovorio na gori blazenstva.

Hajde da se sami uverimo iz reci Bozje - citirajuci stih po stih, i da vidimo o kojim zapovestima Isus govori:

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним"

Ovaj tekst jasno kaze da su te zapovesti iz starog zaveta - odnosno Bozji zakon deset zapovesti, a ne ono sto je on govorio na gori - kako tvrdis.

Da vidimo sta Isus dalje kaze o ovim starozavetnim zapovestima:

Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји,
неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.
Јер вам кажем да ако не буде већа правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско" ( Matej 5. 17 - 19 )

Dakle, Isus o ovom starozavetnom zakonu - deset zapovesti kaze da treba da se drze i da se ljudi nauce da ih drze - sto dovodi do blagoslova, a u suprotnom do prokletstva.

Jos jedna bitna uocljiva pojedinost je ta - da Isus ovde govori - da Hriscani treba da postignu VECU pravdu od knjizevnika i Fariseja koji su striktno drzali sve zapovesti zakona.

"Јер вам кажем да ако не буде већа правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско"

Ovo znaci da Isus ne samo da nije ukinuo zapovesti - vec je uputio na njihovo savrsenije drzanje od Farisejskog, sto znaci - da su Fariseji formalno savrseno drzali zakon - ali bez Duha posvecenja, a Isus ovde govori o nanovorodzenju, gde Duh Sveti prosvetljava ljudsko srce i misli menjajuci coveka iznutra karakterno, i tim cinom on upisuje zakon u ljudskosrce, i covek ne drzi zapovesti formalno i usiljeno - vec se on ponasa prirodno po nacelima zapisanim u zapovestima - onako kako ga Duh Sveti vodi i oblikuje.

Imam samo jedno pitanje za tebe.

Procitaj deset zapovesti i odgovori mi - d
a li smatras da covek koji je promenjen Duhom Svetim koji je od njega stvorio novo moralno bice da se covek prirodno ponasa u potpunom skladu sa moralnim principima zapisanim u zapovestima - da li taj covek time gresi pred Bogom, i da li bi po tebi on trebao da se odrekne Bozanskog pomazanja Duhom Svetim koji ga je promenio i u njemu proizveo prirodno ponasanje u skladu sa zapovestima, i da prestane da drzi zapovesti i da zivi moralno - da bi udovoljio onima koji ga osudzuju sto drzi zapovesti Bozje.

I da li smatras da ce mu to novo stanj krsenja zapovesti doneti da postane pravednik - kakio se tvrdi?

Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Ja vidim ipak da ti ili svesno ili ne svesno ne zelis da vidis.

Ja nista ne radim svesno protiv Boga ako to mislis.

Dakle - ti kazes da Isus ovde govori o zapovestima koje je izgovorio na gori blazenstva.

Tako je, u prvom delu se osvrce na kompletnu Bibliju i kaze da ''nije dosao da je pokvari vec da je ISPUNI''.
A u drugom delu se osvrce na ono sto je vec rekao i to naziva ''najmanje zapovesti'' te kaze da ''ako ko pokvari jednu od ovih najmanjih zapovesti'' koje je on upravo dao ''najmanji ce se nazvati u carstvu nebeskom''.
Sta je tu tesko razumeti?

Hajde da se sami uverimo iz reci Bozje - citirajuci stih po stih, i da vidimo o kojim zapovestima Isus govori:

"Не мислите да сам ја дошао да покварим закон или пророке: нијесам дошао да покварим, него да испуним"

Ovaj tekst jasno kaze da su te zapovesti iz starog zaveta - odnosno Bozji zakon deset zapovesti, a ne ono sto je on govorio na gori - kako tvrdis.

Ne ovaj deo jasno pokazuje da on ovde misli na ''ZAKON I PROROKE'' koji su ''dva dela Biblije'' i da je on to dosao da ''ISPUNI'', kako tekst kaze i zato misli na ''Bibliju'' a ne na deset zapovesti.

Da vidimo sta Isus dalje kaze o ovim starozavetnim zapovestima:

Јер вам заиста кажем: докле небо и земља стоји,
неће нестати ни најмањега словца или једне титле из закона док се све не изврши.

''DOK SE SVE NE IZVRSI'' - Ako su ovo 10 zapovesti da li ti smatras da one imaju ''ogranicen rok trajanja'' i na kraju ce tih deset zapovesti biti ''ukinute''?
Jer vidis da to ne stoji, nego ovde govori o ''Bibliji''.

Јер вам кажем да ако не буде већа правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско" ( Matej 5. 17 - 19 )

U ovom delu govori o svojim zapovestima na gori i naziva ih ''ironicno'' ''NAJMANJIM ZAPOVESTIMA''. Zasto ti ovo ne razumes?

Dakle, Isus o ovom starozavetnom zakonu - deset zapovesti kaze da treba da se drze i da se ljudi nauce da ih drze - sto dovodi do blagoslova, a u suprotnom do prokletstva.

Pokazao sam na hiljadu puta da on ovde nije govorio o deset zapovesti i da ne postoji takva podela, niti je Isus pravi.
On u svom govoru spominje zapovesti dekaloga ali i ostale ''zakone'' ''zajedno'' i iz toga se vidi da on ovde ne govori ''samo o 10 zapovesti'' kako ti tvrdis, jer spominje i ''gradjanske zakone'' i ostale zakone.
Uzmi lepo pa analiziraj taj govor , pa ces doci do istine...

Jos jedna bitna uocljiva pojedinost je ta - da Isus ovde govori - da Hriscani treba da postignu VECU pravdu od knjizevnika i Fariseja koji su striktno drzali sve zapovesti zakona.

"Јер вам кажем да ако не буде већа правда ваша него књижевника и фарисеја, нећете ући у царство небеско"
Ovo znaci da Isus ne samo da nije ukinuo zapovesti - vec je uputio na njihovo savrsenije drzanje od Farisejskog, sto znaci - da su Fariseji formalno savrseno drzali zakon - ali bez Duha posvecenja,

Na kraju, ovo je tacno i to je zato sto je Hristos uzdigao sve te zakone na ''duhovni nivo''(da budu savrseno pravedni) a o tome smo pricali mnogo puta, pa se ne bih ponavljao.

Havla na odgovoru, ali ovim me nisi ubedio, shvatam poentu sta si zeleo reci, ali je tvoje tumacenje pogresno.
Ako zastanes sad i razmislis na trenutak videces zasto, ne moras mi odgovarati na post, ja bi vise voleo da ti u miru i tisini razmislis o tome, i da detaljno istrazis ovo pitanje.
Nije meni stvarno cilj nikoga ubedjivati to cini Bog.

Imam samo jedno pitanje za tebe.
Procitaj deset zapovesti i odgovori mi - d
a li smatras da covek koji je promenjen Duhom Svetim koji je od njega stvorio novo moralno bice da se covek prirodno ponasa u potpunom skladu sa moralnim principima zapisanim u zapovestima - da li taj covek time gresi pred Bogom, i da li bi po tebi on trebao da se odrekne Bozanskog pomazanja Duhom Svetim koji ga je promenio i u njemu proizveo prirodno ponasanje u skladu sa zapovestima, i da prestane da drzi zapovesti i da zivi moralno - da bi udovoljio onima koji ga osudzuju sto drzi zapovesti Bozje.
I da li smatras da ce mu to novo stanj krsenja zapovesti doneti da postane pravednik - kakio se tvrdi?

Ne razumem sta si tacno ovim mislio?
Zasto mislis da ja tebe pozivam na ''krsenje zakona''?
Ja tebe ne pozivam da ti krsis zakon, vec da ga drzis!
Ali onaj zakon koji je Hristos dao treba da drzis, a to nisu deset zapovesti to smo pokazali brojnim stihovima.
Problem je sto vi imate svoje tumacenje tih stihova i ne vidite, jer ''predubedjenje'' sprecava coveka da vidi.
Te stihove treba citati u svetlu onoga sto sam ja dao, a onda u svetlu onoga kako vi razumete..
Zato ja tebe pozivam da detaljno istrazis ovo, shvatajuci moj stav i ono sto sam ja zeleo da kazem..
Pa ces mi onda nakon iscrpnog proucavanja reci da li je to istina, a to nece biti sutra ili prekosutra.

Poslednja izmena:
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve si izmesao i predstavio tako da biblija izgleda kao kontradikcija- ali neka ti Gospod pomogne i da ti pravilno razumevanje, jer znam da si iskren ali tumacis svojom silom i mudroscu.

Ja imam osvedocenje kaa nesto iznosim - da li je to istina ili ne, i u ovom slucaju je to tako, a ti se moli Bogu da teon osvedci..

Član
Učlanjen(a)
28.03.2013
Poruka
13.330
Sve si izmesao i predstavio tako da biblija izgleda kao kontradikcija- ali neka ti Gospod pomogne i da ti pravilno razumevanje, jer znam da si iskren ali tumacis svojom silom i mudroscu.

Ja imam osvedocenje kaa nesto iznosim - da li je to istina ili ne, i u ovom slucaju je to tako, a ti se moli Bogu da teon osvedci..

Hvala na odgovoru.
Svako ima pravo na svoje misljenje..
Naravno da cu se moliti, a tebe ipak molim da razmislis malo detaljnije o iznetom.

Natrag